Macierzyństwo

„Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu” – sukces polskiego projektu nt. bezpieczeństwa w sieci

Redakcja
Redakcja
8 lutego 2022
Fot. iStock / AndreyPopov
 

Dziś, 8 lutego przypada Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI), zainicjowany przez Komisję Europejską w 2004 roku  i obchodzony obecnie na całym świecie. Pod koniec zeszłego roku Fundacja Kosmos dla Dziewczynek wspólnie z Komisją Europejską udostępniły dzieciom i dorosłym ze wszystkich państw europejskich bezpłatny „Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu”. Pobrany 3606 * razy znalazł się w czołówce publikacji wg. CNET, po którą najchętniej sięgano w 2021 roku.

„Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu” – projekt o międzynarodowej skali, rezultat współpracy Fundacji Kosmos dla Dziewczynek i Komisji Europejskiej,  znalazł się w TOP3 publikacji wg. CNET * w 2021 roku.


Dzień Bezpiecznego Internetu (DBI) ma na celu inicjowanie i propagowanie działań na rzecz bezpiecznego oraz świadomego dostępu dzieci i młodzieży do zasobów internetowych. Jego zadaniem jest również zapoznanie dorosłych z problematyką bezpieczeństwa online oraz promocja pozytywnego korzystania z sieci.
Bezpłatny „Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu” odpowiada na te założenia, pokazując dzieciom, jak mądrze  korzystać z zasobów sieci i świadomie kreować swoją obecność w Internecie. Wydanie w formie PDF, przełożone na 24 języki Unii Europejskiej (a w przygotowaniu są wersje w językach pozaunijnych) powstało dzięki współpracy Fundacji Kosmos dla Dziewczynek z Dyrekcją Generalną ds. Sieci Komunikacyjnych, Treści i Technologii (DG CONNECT) Komisji Europejskiej.

– To znakomity „narzędziownik”, który można pobrać ze strony: https://fundacjakosmos.org/przewodnik-po-czarodziejskiej- krainie-internetu/ w dowolnym języku Unii Europejskiej i wykorzystać w szkole czy w domu ze względu na łatwość  i przystępność zarówno treści, jak i formy – mówi Elżbieta Opiła, Prezeska Fundacji Kosmos dla Dziewczynek. – Nasz Przewodnik może stanowić wsparcie dla opiekunów i nauczycieli. Porusza kwestie fake’ów, hejtu i tego, co kryje się za wyidealizowanym przekazem płynącym z social mediów. Rozbudza zainteresowanie młodszych, poprzez dobrane do tematów, atrakcyjne ilustracje, tworzone przez znakomitych twórców. – podkreśla.

Dostępny w 24 językach Unii Przewodnik został pobrany jak dotąd 3606 ** razy, z czego polską wersję ściągnięto w 2581 egzemplarzach i stanowi ona około 72% wszystkich pobrań. Publikacja cieszy się największą popularnością w naszym kraju, w Hiszpanii i we Włoszech, co zostało zauważone przez CNET, recenzujący produkty z dziedziny technologii, wiadomości, wideo i podcastów.

Treści wykorzystane w Przewodniku pochodzą z dwumiesięcznika „Kosmos dla dziewczynek” wydawanego od października  2017 roku przez Fundację Kosmos dla Dziewczynek, we współpracy z najlepszymi polskimi autor(k)ami i ilustrator(k)ami tworzącymi dla dzieci.

„Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu” to wartościowy zestaw narzędzi wspierających nie tylko zrozumienie internetu, komputerów i smartfonów. Niezwykle ważne jest świadome i krytyczne odbieranie znajdujących się tam przekazów  oraz zachowań. Dlatego Przewodnik zawiera wskazówki, jak odpowiedzialnie poruszać się w wirtualnym świecie. Pokazuje też, że z zasobów sieci można nie tylko korzystać, ale również je kreować.

Z „Przewodnika po czarodziejskiej Krainie Internetu” dzieci w ciekawy i angażujący sposób dowiedzą się, jak:

  • zaprogramować owsiankę;
  • wykrywać błędy w kodzie;
  • zadbać o swoje bezpieczeństwo i prywatność w cyberprzestrzeni;
  • zdjąć magię z filmików i zdjęć wrzucanych przez internetowych celebrytów i znajomych;
  • rozpoznawać fake newsy;
  • tworzyć nowe światy.

„Przewodnik po czarodziejskiej Krainie Internetu” obejmuje niezwykle aktualne i ważne tematy dotyczące samego Internetu, jak
i zachodzących w nim zjawisk, ujęte w niezwykle przyjaznej, dopasowanej dla wieku grupy docelowej formie:

  • uczy krytycznego myślenia;
  • podpowiada, jak nie złapać się w pułapki zastawiane przez media społecznościowe i smartfony;
  • pokazuje, dlaczego warto zadbać o swoje bezpieczeństwo i prywatność w internecie;
  • wzmacnia zamiast straszyć;
  • kształtuje postawę kreatora i kreatorki Internetu;
  • używa komunikatywnego języka i fantastycznych grafik oraz ilustracji.

 


Macierzyństwo

Zatrzymaj witaminy, czyli zalety blendowania w próżni

Redakcja
Redakcja
8 lutego 2022
 

Smoothies, czyli gęste, kremowe i pełne witamin koktajle przygotowywane na bazie świeżych warzyw i owoców na stałe wpisały się w nasze menu. Coraz chętniej sięgamy też po pożywne zupy kremy czy aksamitne sosy i pasty będące wartościowym uzupełnieniem diety. Do przyrządzenia tych wszystkich zdrowych dań,  przekąsek i napojów niezbędny jest dobry blender, czyli sprzęt   precyzyjnie rozdrabniający wszystkie składniki. A jeśli chcemy, żeby zachowały one swoje wartości odżywcze, to najlepszym rozwiązaniem jest blender próżniowy Kohersen®.

Coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego odżywiania, w naszej diecie pojawia się dużo owoców i warzyw, które stanowią podstawę pełnowartościowych posiłków. Korzystanie ze świeżych produktów, powoduje, że jesteśmy zmuszeni wszystko przygotowywać na bieżąco. W przeciwnym razie, szybko tracą one na wartości, zmienia się ich kolor i smak. Jest to związanie z szybkim utlenianiem się składników odżywczych i namnażaniem się bakterii. By tak się nie działo, warto zmienić sposób przygotowywania potraw. Proces utleniania możemy powstrzymać, korzystając z blendera próżniowego. Czym różni się od tradycyjnego blendera? Choć często z wyglądu są one do siebie podobne, to dodatkowa funkcja   rozdrabniania czy miksowania w próżni, dzięki którym sporządzane w blenderze napoje, zupy i sosy zachowują składniki odżywcze, jest prawdziwym „diabłem tkwiącym w szczególe”.

Technologia próżni polega na wytworzeniu w kielichu podciśnienia, które eliminuje w kielichu obecność tlenu, odpowiedzialnego za psucie się żywności. Odpowiada on za wiele niekorzystnych zmian, m.in. jełczenie tłuszczów, zmianę smaku i zapachu wielu składników spożywczych oraz pogorszenie ich barwy.

 

Rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A i E, czy też rozpuszczalna w wodzie witamina C ulegają gwałtownemu rozkładowi pod wpływem tlenu. Przez to nasza dieta jest uboższa w cenne antyoksydanty. Okazuje się, że smoothies przygotowane w próżni po 24 godzinach zachowują do 5 x więcej witaminy C w porównaniu do tradycyjnie blendowanych koktajli. Dostęp powietrza powoduje też rozpad niektórych aminokwasów, rozwój mikroflory tlenowej, szczególnie pleśni.  Ograniczając dostęp tlenu, można wydłużyć okres przydatności do spożycia wielu produktów.

Próżniowe blendowanie nie tylko pozwala zachować dobroczynne właściwości witamin, ale też poprawia estetykę przygotowywanych przez nas posiłków. Brak dostępu tlenu sprawi, że twój koktajl na dłużej zachowa świeży wygląd i smak. Na jego powierzchni nie zbierze się także zbyt dużo piany i nie zmieni on swojego koloru na brązowy, co ma miejsce, gdy owoce się utlenią. A wszyscy wiemy, że jedzenie smakuje  lepiej, gdy ładnie wygląda. Owoce i warzywa po zblendowaniu w warunkach próżniowych zachowują swój wyrazisty kolor, a to oznacza, że nadal kryją się w nich wszystkie cenne składniki, które są niestabilne i w innych warunkach uległyby utlenieniu. To właśnie w tym celu, aby zapobiec utlenianiu substancji pokarmowych producenci żywności przetworzonej dodają różnego rodzaju przeciwutleniacze, określane jako „E”.

Pamiętajmy, że szklanka samodzielnie przygotowanego w blenderze soku, koktajlu czy smoothie na bazie naturalnych składników, jest równoważna około 250 g owoców i warzyw, czyli połowie zalecanej dla  zdrowia dziennej dawki.

Wiemy już, jakie korzyści przynosi blendowanie w próżni i dlaczego warto wybrać blender próżniowy zamiast klasycznego. Wiemy, że wybór blendera próżniowego pomoże nam uniknąć często popełnianego błędu związanego z niewłaściwym przechowywaniem przygotowanych w blenderach posiłków. Dla tych, którzy cenią sobie zdrowe odżywianie i zwykli zabierać sporządzone wcześniej przysmaki do pracy czy w  podróż, doskonałym rozwiązaniem będzie Blender próżniowy Kohersen®. Może stać się Twoim nieocenionym pomocnikiem podczas codziennych wyzwań dietetycznych. Wyposażony w silnik o mocy 600 W i prędkości 20 000 obrotów na minutę, oraz 6-ostrzowy zespół noży z wysokiej jakości stali nierdzewnej zapewnia wysokoobrotowe, bardzo dokładne blendowanie, siekanie i miksowanie bez dostępu powietrza. Pozwala nie tylko na osiągnięcie wyjątkowo gładkiej i jednolitej konsystencji posiłków i mieszanek, ale przede wszystkim znacząco ogranicza możliwość rozwoju szkodliwych dla zdrowia mikroorganizmów. Jedzenie dłużej zachowuje świeżość, dłużej zatem można cieszyć się pełnią wartości odżywczych a ponadto niezmiennie wybornym smakiem, aromatem i wyglądem.

 


Macierzyństwo

Przepis na leniwą pizzę – ciasto bez wyrabiania i wyrastania!

Redakcja
Redakcja
8 lutego 2022
Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania
Fot. iStock – Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

9 lutego  świętujemy Dzień Pizzy. Lepsze święto na ten zimowy dzień? No nie bardzo – świętujemy zatem!

Gdyby nie pizza świat byłby inny! Jeśli myślisz, że jako kulinarny leń lub antytalent w życiu nie podejmiesz się wyzwania upieczenia domowej pizzy – pora zrewidować swoje poglądy. A gdybym ci powiedziała, że możesz zrobić leniwą pizzę? Wypróbuj przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania, z pewnością zakochasz się w tym daniu.

To opcja dla leniuszków, którzy nie mają czasu lub ochoty na długie wyrabianie ciasta i oczekiwanie na jego wyrośnięcie.

Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

Fot. iStock / Leniwa pizza

Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

Pizza pizzy nierówna, ale nie ma większej satysfakcji niż chrupanie cudownie pachnącej i samodzielnie przygotowanej pizzy. Jeśli nigdy tego nie robiłeś, nic straconego. Nie szukaj tez wymówek takich, jak brak piekarnika – bo domową pizze przygotujesz nawet na patelni (tu sprawdzisz przepis na taki wariant). Dlaczego warto przygotować pizzę samodzielnie?

Jest jeszcze co najmniej kilka powodów. Po pierwsze, możesz zrobić ją taką, jaka lubisz. I nie chodzi jedynie o dodatki. Już do ciasta możesz dodać ulubione zioła. Poeksperymentować czy odchudzić swoją pizzę. O pochodzeniu i jakości składników nie musimy chyba wspominać. Jeśli jednak nie lubisz przesiadywać w kuchni, możesz zrobić leniwą pizzę. A sos? W wersji dla leni polecamy passatę z bazylią lub przecież pomidorowy z dodatkiem ziół czy czosnku. Będzie jeszcze szybciej i równie smacznie.

Przepis na pizzę bez wyrabiania: składniki

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • opakowanie suchych drożdży lub 1/4 kostki świeżych
  • 2-3 łyżki oleju
  • sos i ulubione dodatki na pizzę

Przepis na pizzę bez wyrabiania: przygotowanie

  1. Do miski przesiej przez sitko mąkę, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj trzepaczką.
  2. Dodaj wodę i olej, zagnieć elastyczne ciasto. Wystarczy, że składniki się ze sobą połączą (bez obaw żadnego spektakularnego kręcenia 😉 )
  3. Możesz albo dać mu czas do wyrośnięcia, albo wyłożyć od razu na blachę. Rozciągnij ciasto, wyłóż sos i ulubione składniki. Piecz ok 12-15 min w 180-200 ºC.
Leniwa pizza - Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

Fot. iStock / Leniwa pizza – Przepis na pizzę bez wyrabiania i wyrastania

 

FB/ohmepl


Zobacz także

95 tysięcy dowodów na to, że szczepienie MMR nie powoduje autyzmu

Układ pokarmowy dziecka – odpowiedzi na ważne pytania dla każdej mamy

Świat według lalek. Jeśli nie Barbie, to co?