W specjalnej współpracy z GVB, miejskiego przewoźnika publicznego w Amsterdamie, Daniel Disselkoen interaktywnym artysta, zainstalował naklejki małych stworzeń na szybach wszystkich tramwajów w Amsterdamie – aby dojazdy dostarczały więcej zabawy i żeby ludzie wreszcie odłożyli na chwilę te przeklęte telefony. Jak widać zabawa jest przednia – bez względu na wiek.
Miłość to dla ciebie smutek i cierpienie, to synonim kolejnego rozstania, rozczarowania? Myślisz: „Co jest ze mną nie tak, czemu nie umiem się szczęśliwie zakochać?”. A może gdzieś w tobie głęboko tkwi strach przed miłością, przed zranieniem, porzuceniem? Z góry zakładasz, że miłość nie da ci szczęścia.
Posłuchaj siebie. Czy przypadkiem nie boisz się miłości?
Zawsze znajdziesz wymówkę, dlaczego ktoś jest dla ciebie nieodpowiedni
To dla twoich znajomych staje się nudne: za gruby, za chudy, za niski, za łysy, itp., zawsze coś jest nie tak, może jednak warto skupić się na pozytywach?
Z góry oceniasz ludzi
Nie dając im szans, żebyś mogła ich poznać bliżej, swoje opinie opierasz na stereotypach.
Wkładasz wszystkich do jednej szuflady
Z góry zakładasz, że kolejny mężczyzna cię zrani i potraktuje tak, jak ten poprzedni.
Tkwisz non stop w przeszłości
W kółko, jak zdarta płyt wracasz do tego, co było nie otwierając się na nowe.
Nie umiesz puścić tego, co było
Ciągle tkwisz w bólu po ostatnim rozstaniu, nosisz w sobie smutek i żal, nie potrafisz tego zostawić.
Tkwi w złości do byłych partnerów
Nie przebaczasz, nie odpuszczasz, wolisz pławić się w gniewie i chęci zemsty – po co? I dlaczego? Nie lepiej być szczęśliwym w nowym związku?
Fot. iStock/AleksandarNakic
Udajesz kogoś, kim nie jesteś
Nie chcesz innym pokazywać swoich słabych stron, być szczera, wolisz udawać kogoś kim nie jesteś, myśląc, że pokazujesz lepszą wersję siebie. Bez sensu.
Boisz się ryzyka
Wolisz nikogo nie poznać, niż narazić się na kolejne rozczarowanie, ale zobacz – z tego, co było można wyciągnąć wnioski i nie popełniać tych samych błędów.
Boisz się powiedzieć, co czujesz
Nawet jeśli ktoś ci się podoba, to nie zrobisz następnego kroku ze strachu przed porażką. Ale chyba lepiej żałować tego, co się zrobiło, niż tego, czego się w ogóle nie spróbowało.
Myślisz, że nie zasługujesz na miłość
Bo wychodzisz z założenia, że jeśli dotąd jej nie spotkałaś, to już ci się nie przytrafi…
Chcesz zmieniać swojego partnera
I to najczęściej na kogoś, kim on kompletnie nie jest. Nie można zmieniać nikogo na siłę.
Odczuwasz niepokój
Zwłaszcza wtedy, gdy ktoś próbuje się do ciebie zbliżyć, gdy zaczyna mówić o swoich uczuciach. Twoje serce zamiera i nie pozwala nikogo do siebie dopuścić.
Szukasz ideału
Masz w głowie odnotowaną listę cech, które powinien posiadać partner idealny. Jeśli jakiś mężczyzna nie ma choćby jednej z nich, od razu go skreślasz.
Oczekujesz, że twój partner cię ocali
Wyrwie cię z dotychczasowego życia, dopełni twoje życie, uczyni je atrakcyjniejszym. Chyba nie o to w związku chodzi.
Jesteś ofiarą w związku
To znaczy – nie jesteś, ale tak się czujesz, że nie masz na nic wpływu, że niczego nie kontrolujesz, że nic od ciebie nie zależy. Ten problem może być w tobie, a nie w partnerze.
Unikasz Facebooka
Ze względu na zdjęcia dzieci, informacje o ślubach, zaręczynach – masz wrażenie, jakby inni dręczyli cię swoim szczęściem.
Jesteś nerwowa, gdy ludzie mówią o związkach
Dlatego nie chodzisz na rodzinne przyjęcia, nie spotykasz się ze znajomymi, bo nie możesz znieść tych wszystkich opowieści, jak komu jest dobrze, jak źle i pytań, kiedy w końcu kogoś sobie znajdziesz. Jest to dla ciebie dużym stresem.
I jak? Możesz być szczera sama przed sobą – czy nie blokujesz się przed miłością?
Długie i zdrowe życie to marzenie większości z nas. Niezależnie od tego, czy chcecie cieszyć się pogodną starością w otoczeniu najbliższych, czy też zwyczajnie chcecie zrobić na złość ZUS-owi, warto wiedzieć, jak zmodyfikować codzienny jadłospis, by łatwiej osiągnąć zamierzony cel.
Lekarze i dietetycy na każdym kroku podkreślają, jak ważna jest zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna do zachowania zdrowia i budowania odporności przed rożnymi chorobami. Piramida zdrowego żywienia również nie jest tajemnicą, coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia. Poza przestrzeganiem powyższych zasad, warto także wiedzieć, jakie produkty wesprą nas w dążeniu do długiego i zdrowego życia.
Co warto jeść, by cieszyć się długim, zdrowym życiem?
Jest wiele produktów spożywczych, które doskonale wpływają na zachowanie długowieczności. Szczególnie warto zwrócić uwagę na elementy zaczerpnięte z diet śródziemnomorskiej i Dalekiego Wschodu, ponieważ mieszkańcy tych obszarów cieszą się dzięki ich sposobowi żywienia długim życiem. Na naszych swojskich grządkach również nie brakuje cennych dla zdrowia warzyw i owoców. Po jakie produkty warto często sięgać?
Fot. iStock / svariophoto
1. Ser tofu
Tofu powstaje z soi i jest doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetariańskiej. Szczególnie jest ceniony ze względu na białko i korzystny zestaw aminokwasów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto nie zawiera cholesterolu, jest bogaty w tłuszcze roślinne, pomaga w regulowaniu poziomu lipidów we krwi. Zawarte w nim fitoestrogeny z soi mogą łagodzić objawy menopauzy, zapobiegać wystąpieniu osteoporozy. Jest też doskonałym źródłem żelaza, fosforu, magnezu i witamin: E (silny przeciwutleniacz) oraz z grupy B.
2. Jabłka i grejpfruty
Te dwa rożne owoce maja niebagatelny wpływ na zachowanie zdrowia. Pektyny zawarte z jabłkach i grejpfrutach wiążą metale ciężkie takie jak kobalt i ołów w nierozpuszczalne sole, wydalane z organizmu. Pektyny także pomagają usunąć z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit, obniżają wchłanianie cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem i zaparciami. Zawierają witaminę C, wzmacniającą układ odpornościowy i uszczelniającą naczynia krwionośne, a także wymiata wolne rodniki i wspiera procesy metaboliczne. Jabłka zawierają dużo zasadowych soli mineralnych, potasu, żelaza.
Grejpfruty z kolei poza wspomnianymi przy jabłkach pektynami i witaminą C, są bogatym źródłem witaminy C, E, PP i B, kwasu foliowego, flawonoidów, wapnia, fosforu, żelaza, cynku, fluoru, magnezu, manganu oraz potasu. Wykazuje działanie przeciwzapalnie, antynowotworowe i odkażające, ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
Wykazuje działanie antymiażdżycowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacnia i uszczelnia ścianki naczyń, obniża krzepliwość krwi.
3. Nasiona chia
Są one cennym źródłem wielu składników odżywczych dla organizmu. Zawierają wapń, mangan, magnez, fosfor, cynk, witaminy B3 , B1, B2, potasu. Chia są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, wspierające wspomagają pracę mózgu, pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się miażdżycy, zmniejszają ryzyko powstawania chorób serca. Usprawniają pracę układu pokarmowego, pobudzają perystaltykę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika. Jako polski odpowiednik nasion chia, uznawane są nasiona siemienia lnianego.
Te owoce zwane są przez zwolenników „czerwonymi diamentami”. Zawierają cenne składniki odżywcze, minerały oraz witaminy. Zawierają 19 aminokwasów, w tym osiem aminokwasów egzogennych, które występują tylko w pożywieniu i nie są wytwarzane w ludzkim organizmie. Zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, są kompletnym źródłem białka oraz znakomitym antyoksydantem.
5. Tłuste ryby morskie
Są cennym źródłem kwasów omega-3, oraz składników mineralnych – magnez, wapń, sód, fosfor, potas, a także selen. Ryby tłuste ( śledź, łosoś, tuńczyk, makrela) obniżają poziom „złego” cholesterolu, chronią przed chorobami serca i łagodzą problemy z krążeniem a także wzmacniają układ odpornościowy, nerwowy i wspierają pracę mózgu.
6. Algi
Algi słodkowodne to źródło bezcennego białka, a w morskie zawierają bardzo dużo jodu. Zawierają m.in. potas, wapń, siarkę, żelazo, cynk oraz krzem, a także witaminy K, C, E, PP i z grupy B. Działają przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowo, oczyszczają organizm, wspomagają pracę serca, wzmacniają odporność, pobudzają przemianę materii i działają odmładzająco.
Swojska, niepozorna marchewka jest warzywem z wielkim potencjałem zdrowotnym. Zawiera dużo witaminy A, B1, B2, PP, KK, wapnia, potasu, żelaza, miedzi, fosforu, jodu. Marchew zawiera również dużą ilość błonnika, który poprawia perystaltykę jelit, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi i opóźnia wystąpienie uczucia głodu. Obecny w niej falkarinol wykazuje działanie antynowotworowe. W dodatku to warzywo usprawnia pracę żołądka i wątroby, wzmacnia trzustkę oraz usprawnia wzrok. Najlepiej jeść gotowaną marchew, która w takiej postaci zawiera więcej przyswajalnych substancji.
8. Zioła
Zioła nie tylko poprawiają smak i zapach potraw oraz pobudzają trawienie, zawierają witaminy i minerały, oraz dużą ilość antyutleniaczy, wspierających mechanizmy obronne komórek organizmu. Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są świeże zioła. Najwięcej przeciwutleniaczy zawierają cynamon, curry, chili, świeży majeranek, świeży tymianek.
9. Cebula i czosnek
Cebula i czosnek są znanymi od wieków naturalnymi antybiotykami. Ich specyficzny i intensywny smak i zapach nie każdemu odpowiadają, jednak warto je włączyć na stałe do jadłospisu. Wykazują one właściwości hamujące rozszerzania się stanów zapalnych w organizmie i wspierają układ odpornościowy. Czosnek dodatkowo przeciwdziała zastojom limfatycznym, obniża ciśnienie krwi i zapobiega skrzepom oraz chorobom niedokrwiennym serca.
Różne rodzaje orzechów zawierają cenne dla zdrowia substancje. Co prawda są one kaloryczne, jednak wynika to z wysokiej zawartości istotnych dla pracy mózgu i układu odpornościowego kwasów omega-3. Poza tym zapobiegają chorobom serca, zmniejszają ryzyko pojawienia się nowotworów. Orzechy włoskie łagodzą także kłopoty z układem trawiennym, dzięki antybakteryjnemu działaniu na na paciorkowce i gronkowce.