Go to content

Włącz zdrowie do jadłospisu, czyli jak zamienić sezonowe diety na zdrowe odżywianie z Doliną Dobra

Dieta DASH - zasady, zalety, wady, jadłospis
Fot. iStock

Słowo „dieta” kojarzy się aż 35% Polaków z „małymi porcjami”, 27% rodaków uważa, że jest równoznaczne z rezygnacją z czegoś, a tylko 9% przebadanych deklaruje, że dieta oznacza dla nich smaczne posiłki. W rzeczywistości dieta, to nic innego jak nasz sposób żywienia, a żeby był zbilansowany i zapewniał nam dobre samopoczucie musimy pamiętać o kilku istotnych kwestiach.

Noworoczne postanowienia o poprawieniu sylwetki stale trafiają na nieodpowiedni moment, choć wakacje zbliżają się w nieubłaganym tempie. Niewielu z nas decyduje się na trwałą zmianę nawyków żywieniowych, a swojej szansy upatruje jedynie w sezonowych dietach. Czy można więc czuć się lekko na co dzień nie rezygnując z tradycyjnego jadłospisu? Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu na zdrowe zamienniki standardowych produktów spożywczych polska marka Dolina Dobra przygotowała wyjątkową propozycję: Parówki Proteina+ ze specjalnie wyselekcjonowanych kawałków szynki, o wysokiej zawartości białka i obniżonej zawartości tłuszczu, a także naturalnym składzie.

Nowa pozycja w asortymencie lokalnego producenta nie zawiera chemicznych dodatków, takich jak fosforany, barwniki czy popularny w produktach konkurencyjnych marek glutaminian monosodowy, którego nadmierne spożycie może powodować zawroty głowy, przyspieszenie rytmu serca, uczucie niepokoju oraz nadmierną potliwość. Parówki Proteina+ dodatkowo nie zawierają żadnego cukru, co w połączeniu z wysokiej jakości białkiem stanowiącym 33% wartości energetycznej produktu stanowi idealną propozycję dla osób na diecie ketogenicznej.

Nie tylko dla sportowców

Znasz to uczucie, gdy chcesz, aby Twoja rodzina zdrowo się odżywiała, ale każdy ma inne potrzeby? Martwi Cię zawartość cukru w produktach, które podajesz dzieciom? Partner nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa, a Ty wolałabyś ograniczyć tłuszcz w jego jadłospisie? Starsza córka dużo ćwiczy i potrzebuje większej ilości protein w swojej diecie? Parówki Proteina+ stanowią doskonałe źródło białka, zarówno dla osób aktywnych, jak i tych, którzy po prostu chcą jeść zdrowo. Pozbawione cukru, proteinowe parówki o obniżonej zawartości tłuszczu, tak jak pozostałe wyroby producenta z Przechlewa mogą poszczycić się w pełni czystym, naturalnym składem bez chemicznych dodatków.

Dolina Dobra dba także o jakość swojego mięsa. Producent dostarcza na stoły swoich klientów najsmaczniejsze, najbezpieczniejsze produkty wieprzowe pochodzące ze zrównoważonej produkcji, a do przygotowania 100 g Parówek Proteina+ wykorzystuje 100 g wieprzowiny.

– Zalety Parówek Proteina+ można długo wymieniać, zupełnie odwrotnie do ich składników. Produkt składa się jedynie z polskiego mięsa wieprzowego z szynki z własnych gospodarstw, soli, naturalnych przypraw, ekstraktów i aromatów owocowo-warzywnych oraz suszu z aceroli. Chcieliśmy stworzyć pierwsze na rynku proteinowe parówki, które dodatkowo są w zupełności pozbawione cukru nie tracąc przy tym na smaku i to nam się udało. Dzięki temu Parówki Proteina+ mogą być spożywane nawet przez osoby, które muszą kontrolować poziom glukozy – tłumaczy Artur Węgłowski, Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju Sprzedaży Goodvalley, producenta marki Dolina Dobra.

Urozmaicaj dietę

Nawet Twój ulubiony produkt spożywany codziennie przez dłuższy czas potrafi się znudzić. Nie zapominaj, aby podczas dbania o sylwetkę wprowadzać do diety różnorodne posiłki. Wśród asortymentu Doliny Dobra możesz wybierać bez wyrzutów. Każdy z produktów zawiera jedynie naturalne przyprawy i aromaty, a co najważniejsze wszystkie z nich bazują na wysokiej jakości mięsie wieprzowym z własnych gospodarstw. Na zdrowe śniadanie najlepiej sprawdzą się kanapki z żytnim pieczywem, stworzoną ze 105 g mięsa na 100 g produktu Szynką bez konserwantów Doliny Dobra oraz świeżą sałatką. Wśród obiadowych pozycji warto zdecydować się na wykonanie soczystych pulpecików z Mięsa mielonego z szynki od Doliny Dobra. Na leniwą kolację doskonale sprawdzi się porcja aromatycznej Łopatki po zbójnicku w towarzystwie warzyw przygotowanych na parze.