Lifestyle

Barszcz biały – czym się różni od żurku i jak przygotować tę tradycyjną zupę?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
22 grudnia 2020
barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek
Fot. iStock
 

Barszcz biały to tradycyjna polska zupa, o charakterystycznym kwaśnym smaku i aromacie. Jest ona bardzo esencjonalna, zazwyczaj podawana z jajkiem i wędzonką lub innym mięsem, a także z ziemniakami. Najczęściej barszcz biały i żurek są ze sobą mylone, choć to inne zupy. Na czym polega różnica? Poznaj przepisy na barszcz biały w dwóch różnych wersjach.

Barszcz biały a żurek

Barszcz biały a żurek to nie to samo. Ich nazwy są stosowane zamiennie, choć dotyczą innych zup. Barszcz biały niegdyś był zupą gotowaną z kiszonego barszczu zwyczajnego, a żurek gotowano najczęściej z dodatkiem ukiszonej żytniej mąki, rzadziej z pszennej. Z biegiem czasu przepis uległ modyfikacji i zupę zakwaszano nie barszczem zwyczajnym, a sokiem z kiszonych buraków, ogórków, czy owoców. Można ogólnie określić, że barszczami nazywamy zupy zakwaszane naturalnie kwasami warzywnymi lub owocowymi.

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek

Fot. iStock/barszcz biały

Żurek z kolei przygotowuje się na zakwaszonej mące, z dodatkiem ziemniaków, mięsa, cebuli, i przypraw takich jak majeranek i czosnek, które pasują także do barszczu. Znawcy tematu podkreślają, że podział: barszcz z mąki pszennej, a żur z mąki żytniej jest niewłaściwy i stąd na naszych świątecznych stołach goszczą nie barszcze z zakwasem warzywnym, np. kapuścianym, a żurki z zakwasu mącznego, zarówno żytniego, pszennego jak i orkiszowego.

Tradycyjny barszcz biały — przepis 

Fot. iStock

Tradycyjny barszcz biały — składniki:

  • litr zimnej wody
  • szklanka soku (kwasu) z kiszonej kapusty
  • marchew
  • pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 kiełbasy białe

Przygotowanie: 

  1. Jajka ugotuj na twardo, ostudzone obierz.
  2. Marchew i pietruszkę obierz, pokój w talarki. Ziemniaki obierz i pokój w kostkę.
  3. Warzywa i kiełbasę zalej zimną wodą z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego. Gotuj 20 min od chwili zagotowania się wody.
  4. Kiełbasę wyjmij, wlej sok z kiszonej kapusty, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
  5. Śmietanę zahartuj z odrobiną gorącej zupy, wlej do całości.
  6. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i dodaj do zupy, gotuj kilka min na minimalnym ogniu.
  7. Zupę podaj z połówkami jajek i kiełbasą pokrojoną na mniejsze kawałki.

Barszcz biały z ziemniakami — przepis 

barszcz biały - ziemniakami, z torebki, barszcz biały a żurek

Fot. iStock

Barszcz biały z ziemniakami — składniki:

  • 30 dag wędzonej kiełbasy lub boczku
  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • cebula
  • 2 suszone grzyby 
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szklanka soku z kiszonych ogórków
  • ew. barszcz z torebki dla wzmocnienia smaku
  • 6-8 jaj

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka włóż obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa, cebulę, wędzony boczek lub kiełbasę, suszone grzyby, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj aż warzywa zmiękną.
  2. Dodaj białą kiełbasę, majeranek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do wywaru i ugotuj do miękkości, ale by nie zaczęły się rozpadać.
  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, szklankę soku z ogórków kiszonych (ew.kapusty) i gotuj na minimalnym ogniu ok. 5 minut.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem, dodaj śmietanę oraz chrzan, wymieszaj. Jeśli smak nie będzie tak intensywny, jak lubisz, możesz dodać nieco gotowego barszczu z torebki i zagotować zupę.
  5. Jajka ugotuj na twardo, obierz, kiełbasę z zupy pokrój na grubsze plastry. Zupę podawaj z kiełbasą i jajkami.

Barszcz biały z torebki

Barszcz biały z torebki to alternatywa dla domowego białego barszczu, który pochłania nieco czasu podczas przygotowania. Jest on smakiem zbliżony do domowej zupy, choć to najczęściej jest efektem różnych dodatków, których na próżno szukać w tradycyjnym barszczu. Wybierając barszcz biały z torebki należy zwrócić uwagę na jego skład. Im krótszy i bardziej naturalny, tym lepiej dla zdrowia.

Jego przygotowanie nie powoduje trudności, wystarczy proszek rozprowadzić z zimnej wodzie, a następnie zagotować przez kilka minut. Do takiego barszczu można dodać, podobnie jak w przypadku tradycyjnego, wędzonkę, białą kiełbasę, ziemniaki, czy jajko. Dodatek przypraw takich jak majeranek i pieprz mocniej podkreśli smak zupy. Mimo iż barszcz z torebki nie jest idealnym wyborem w porównaniu do domowej wersji, ale trzeba go docenić za szybkie i niekłopotliwe przygotowanie i smak, za którym przepada wiele osób.


źródło: artkulinaria.pl , www.przyslijprzepis.pl 

Lifestyle

Barszcz czerwony – pyszna i zdrowa zupa na 4 sposoby

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
22 grudnia 2020
Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty
Fot. iStock

Barszcz czerwony to tradycyjna zupa, którą przyrządza się na różne sposoby. Można przygotować barszcz czerwony na zakwasie lub bez, zabielany, z ziemniakami lub czysty. Zupa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa — zarówno buraki, jak i zakwas z buraków mają wiele właściwości, dla których warto ją przygotowywać jeszcze częściej.

Podstawą czerwonego barszczu są buraki. Te niepozorne warzywa kryją w sobie wiele wartościowych składników, które wspierają zdrowie. Ich główną zaletą jest bogactwo witamin z grupy B, obecność witaminy C, A, K oraz E. Nie brakuje w nich minerałów takich jak: potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor. Buraki zawierają błonnik ważny dla szczupłej sylwetki oraz cenne przeciwutleniacze chroniące przed uszkodzeniami komórek i przedwczesnym starzeniem. W ich składzie obecna jest betaina i cholina oraz flawonoidy, cenione w profilaktyce nowotworów. Gotowane buraki można śmiało jeść na diecie —  w 100 g ukrywa się ok. 43 kcal, więc są warzywami niskokalorycznymi.

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock

Także zakwas z buraków, który często wykorzystuje się do uszlachetnienia smaku zupy, jest niezwykle zdrowy. Woda po kiszonych burakach, czyli nasz zakwas, zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B. Dostarcza także minerały takie jak: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, cynk. Podobnie jak w surowych burakach, nie brakuje w nim betainy, antocyjanów, fitosteroli, oraz błonnika. Największą zaletą zakwasu z buraków są bakterie kwasu mlekowego, które wspierają odporność i dbają o prawidłową pracę układu pokarmowego.

Warto więc sięgać po zdrowe buraki zarówno w wersji surowej, kiszonej, jak i gotowanej. Aby było łatwiej było się na niego skusić, proponujemy barszcz czerwony w czterech pysznych odsłonach.

Barszcz czerwony wigilijny — przepis

To przepis na tradycyjny barszcz czerwony podawany podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Zupa jest niezwykle aromatyczna i pyszna, znakomicie komponuje się z uszkami, pierogami i krokietami.

barszcz wigilijny z zakwasem, bez zakwasu i z pieczonych buraków

Fot. iStock

Barszcz czerwony wigilijny — składniki:

  • 1 kg buraków
  • 3 litry wody
  • włoszczyzna do wywaru
  • 2-3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (może być zwykły)
  • odrobina soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Włoszczyznę (marchew, korzeń i nać pietruszki, seler, por) umyj i włóż do garnka.
  2. Buraki obierz, umyj i pokrój na mniejsze części i dorzuć do włoszczyzny. Zalej warzywa zimną wodą, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, sól, pieprz. W połowie dopraw wywar majerankiem.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie dopraw octem, sokiem z cytryny i przecedź barszcz.

Barszcz czerwony z ziemniakami — przepis

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock/Barszcz czerwony

Barszcz czerwony z ziemniakami — składniki:

  • 1 wędzone żeberko
  • 5 średnich buraków czerwonych
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 1 mały kubeczek śmietany 12%
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • angielskie ziele
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona papryka
  • ew. kostka bulionowa mięsna

Przygotowanie: 

  1. Buraki w skórkach wyszoruj pod wodą i ugotuj do miękkości. Obierz je, gdy przestygną, ale nadal będą ciepłe, zetrzyj na tarce.
  2. W międzyczasie żeberko wrzuć do drugiego garnka z osoloną wodą, gotuj kilka minut. Następnie dodaj obrane i pokrojone na kawałki warzywa: marchew, pietruszkę, seler, czosnek, oraz przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela, ew. kostkę mięsną. Gotuj aż warzywa zmiękną.
  3. Wrzuć do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do ich miękkości. Gdy ziemniaki będę miękkie, zaciągnij zupę śmietaną i dobrze wymieszaj, by nie utworzyły się grudki.
  4. Buraki wcześniej starte dodaj do zupy, wlej łyżeczkę octu i przypraw do smaku papryką, solą i pieprzem. Gotuj jeszcze chwilę razem.

Barszcz czerwony zabielany — przepis

Barszcz czerwony na zakwasie, zabielany, z ziemniakami, czysty

Fot. iStock/Barszcz czerwony

Barszcz czerwony zabielany — składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • przyprawa typu vegeta
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • majeranek
  • pieprz czarny
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej, jeśli ktoś lubi)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierz i umyj. Buraki pokrój w cienkie plastry, a pietruszkę, seler, marchewkę w półsłupki.
  2. Warzywa zalej 2 litrami wody i gotuj je do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dopraw je: solą, vegetą, pieprzem. Wlej nieco soku z cytryny (do smaku) i dodaj zmiażdżony czosnek.
  3. Zabiel zupę śmietaną, dodaj majeranek i posiekaną natkę pietruszki.

Barszcz czerwony zabielany możesz podawać na dwóch talerzach z ugotowanymi osobno i utłuczonymi ziemniakami.

Czysty barszcz czerwony na zakwasie — przepis

Fot. iStock/

Czysty barszcz czerwony na zakwasie — składniki:

  • 3 l wywaru warzywnego
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz, pokrój. Wrzuć do garnka i zalej bulionem warzywnym, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu.
  2. Do miękkich buraków dodaj zakwas, a następnie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Barszcz podgrzej przez kilka minut, dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem i majerankiem.
  3. Barszcz czerwony przecedź.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

 


Zobacz także

Przyjaźń czy kochanie? Co on naprawdę do ciebie czuje

Istnieje jedno pytanie na temat twojego partnera, na które powinnaś znać odpowiedź

Sprawdź, co mówi o tobie twój indiański znak zodiaku

Najgorsze teksty, jakimi mogą kobietę uraczyć faceci. Panowie – lepiej tego nam nie mówcie