Kosmetyki Lifestyle Uroda Włosy

Papryka chili – co kryje w sobie to ostre w smaku warzywo?Jest kilka dobrych powodów, by sięgać po nią częściej

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
14 września 2020
Papryka chili - rodzaje, ostrość, właściwości dla zdrowia
Fot. iStock
 

Papryka chili to ostra odmiana papryki, która mimo specyficznego smaku ma wielu wielbicieli. Nie da się jej zjeść zbyt wiele, ale nawet jej niewielkie ilości dodawane do potraw, mogą nieść dla organizmu pozytywne skutki. Dlaczego papryka chili jest tak ostra, po jakie odmiany sięgamy najczęściej  i jakie korzyści może mieć dla zdrowia jej częste jedzenie?

Papryka chili  (Capsicum annuum) to pochodząca z Ameryki Północnej roślina należąca do rodziny psiankowatych, która do Europy dotarła wraz z Krzysztofem Kolumbem. Jej ostry, charakterystyczny smak, zapewnił jej stałe miejsce w kuchniach całego świata i trudno sobie bez niej wyobrazić pikantne potrawy. Można kupić ją świeżą, lub też w formie suchego proszku i płatków.

Fot. iStock

Papryka chili — skąd bierze się jej smak?

Swój wyjątkowo ostry smak papryka chili zawdzięcza kapsaicynie, której największe ilości znajdują się w nasionach papryczki i na błonie, w wewnętrznej stronie jej miąższu. Trudno pozostać objętym na pikantny smak tej papryczki, która tuż po zjedzeniu zaczyna palić w jamie ustnej, powoduje przyspieszenie akcji serca oraz zwiększa pocenie. Odczuwanie palenia i jego długość doczekało się nawet opracowania szczególnej skali ostrości Scoville heat units (SHU). Im bardziej pikantna papryka (chili ma wiele odmian), tym wyższą pozycję zajmuje w skali. Na samym jej dole znajduje się słodka papryka, która nie powoduje uczucia ognia na języku i plasuje się na pozycji O w skali SHU, a na szczycie umieszczono kapsaicynę w czystej postaci, która ma najwyższą w skali ostrość 16 000 000. Co ciekawe, czysta kapsaicyna została nawet wyprodukowana w butelkach, dla koneserów tematu papryk. Nie tylko nie wolno jej spożywać, ale nawet otwierać bez ochrony rąk i oczu.

Papryka chili — odmiany

Papryka chili posiada różne odmiany. Różnią się one od siebie kolorem, wielkością, a także intensywnością uczucia palenia po zjedzeniu. Jedne są delikatnie pikantne, a inne mają tak nieznośnie palący smak, że ich zjedzenie staje się prawdziwym wyczynem.

Papryka chili - rodzaje, ostrość, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Do najsłynniejszych należą:

  • jalapeno – średniej wielkości szpiczasta papryczka, której ostrość wynosi 3,500 – 8,000 SHU;
  • pepperoni – często stosowana jako dodatek do pizzy, jest podłużna, jednocześnie delikatnie pikantna i nieco słodkawa. Jej ostrość szacuje się na 100 – 500 SHU);
  • cayenne – umiarkowanie pikantna, o podłużnej, szpiczastej formie, o ostrości określanej na 30,000 – 50,000 SHU. Najczęściej stosujemy ją pod postacią pieprzu cayenne;
  • tabasco – podstawa osławionego ostrego sosu Tabasco, jej ostrość plasuje się w okolicy 30,000 – 50,000 SHU);
  • habanero – zazwyczaj pomarańczowe, nieco okrągłe papryczki, których ostrość określa się na 100,000 – 350,000 SHU);
  • naga Jolokia bardzo ostra papryczka, wywodząca się z odmiany Habanero. Jej ostrość określa się na poziomie 1,200,000 – 1,400,000 SHU;
  • trinidad Scorpion Buch T – to papryczka dla największych twardzieli. Jest niesamowicie ostra i trzeba mieć niemało odwagi, by jeść ją  na surowo w większych ilościach. Jej ostrość określa się na 1,463,700 SHU.

Papryka  chili —  co w sobie kryje?

Nie licząc niesamowicie ostrej kapsaicyny, papryka chili zawiera także witaminy i składniki mineralne, które czynią ją wartościową dla zdrowia. Nie brakuje w niej witamin A, z grupy B, E oraz K. Zawiera także składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, fosfor, mangan, potas, miedź, wapń, sód, żelazo. Obecny jest w niej błonnik, oraz karoten, luteina, zeaksantyna, kwas sinapowy i kwas felurowy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Ze względu na ich obecność  papryka chili uważana jest za wartościowy element diety, który pozytywnie wpływa na zdrowie.

Papryka chili - rodzaje, ostrość, właściwości dla zdrowia

Fot. iStock

Papryka chili — właściwości dla zdrowia

Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe

Częste dodawanie chili do posiłków sprzyja regularnemu oczyszczaniu naczyń krwionośnych z zakrzepów, które prowadzą do zatorów w układzie krążenia.

Przyspiesza przemianę materii

Kapsaicyna podnosi temperaturę ciała oraz wydziela do układu krwionośnego adrenalinę. Dzięki temu przyspiesza przemianę materii i reguluje metabolizm tłuszczów w organizmie. Poza tym zwiększa uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się.

Obniża poziom cholesterolu

Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że kapsaicyna hamuje produkcję cholesterolu w wątrobie i zmniejszenie jego stężenia we krwi, nawet przy spożyciu produktów bogatych w ten związek.

Może zapobiegać rozwojowi cukrzycy

Kolejne badania przeprowadzone na myszach wykazały, że pożywanie dużej ilości kapsaicyny może zapobiegać zapaleniu trzustki i rozwojowi cukrzycy.

Chroni układ pokarmowy przed Helicobacter pylori

Papryka chili zawiera sporo błonnika pokarmowego, który wspiera pracę jelit. Ponadto kapsaicyna podana w dużym stężeniu może zapobiegać wzrostowi bakterii Helicobacter pylori, które przyczyniają się do rozwoju wrzodów żołądka.

Hamuje rozwój nowotworów 

Naukowcy z uniwersytetu w Nottingham przeprowadzili badania, podając zwierzętom kapsaicynę. Doszli do wniosku, że zapobiega ona podziałom komórek rakowych, zatrzymując przerzuty raka płuc u gryzoni. Być może kapsaicyna okaże się skuteczna w walce z nowotworami u ludzi, nie zagrażając jednocześnie zdrowym komórkom organizmu.

Udrażnia nos

Papryka chili, dzięki temu, że jest tak ostra, oczyszcza drogi oddechowe w trakcie przeziębienia, działając  rozgrzewająco i drażniąco na błony śluzowe.

Papryka chili marynowana — przepis na pikantną przekąskę

Chili jest bardzo pikantnym dodatkiem do wielu potraw, dlatego nie należy przesadzać z jej ilością. Nie licząc podkręcania ostrości różnych dań, powodzeniem cieszy się papryka chili marynowana. Przepis na tę przekąskę jest prosty w przygotowaniu, więc warto skusić się na przygotowanie choć jednego słoiczka dla smaku.

Fot. iStock

Papryka chili marynowana — składniki:

  • 1,5 kg papryczek chili

Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 250 ml octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu

Przygotowanie:

  1. Papryki umyj, odkrój szypułki i usuń łyżeczką nasionka. Możesz do tego założyć lateksowe rękawiczki i pamiętaj, by nie dotykać rękoma twarzy w tym czasie.
  2. Papryczki ułóż ciasno w małych słoiczkach (po dżemie).
  3. Przygotuj zalewę z podanych składników i zostaw do przestygnięcia. Gdy zalewa będzie ciepła, ale nie gorąca, zalej nią papryczki, słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj przez ok. 30 min od chwili zagotowania się wody.
  4. Po tym czasie słoiki wyjmij z wody i do góry dnem postaw je na ściereczce, do czasu aż ostygną.

Papryka chili — przeciwwskazania 

Papryka chili nie jest dobrym wyborem dla każdego. Zdecydowanie powinny jej unikać osoby z wrażliwym układem pokarmowym, ponieważ jej zjedzenie może skutkować podrażnieniem i bólami żołądka. Podobnie należy unikać ostrych papryczek w przypadku na refluksu oraz chorób błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Nie należy ich także podawać dzieciom i osobom starszym.


źródło: www.ekologia.pl 

Kosmetyki Lifestyle Uroda Włosy

Rodzice, którzy wychowują „dobre” dzieci robią te 5 rzeczy – nigdy o nich nie zapominaj!

Agnieszka Dyniakowska
Agnieszka Dyniakowska
12 września 2020
Fot. iStock/BraunS

Współcześni rodzice stają przed niemałym wyzwaniem – muszą wychowywać swoje dzieci w świecie, który zdecydowanie różni się od świata z ich dzieciństwa. Nowe technologie i sposoby komunikacji, inne podejście do dzieci i ich wychowywania, inne tempo i zasady życia – to wszystko sprawia, że bycie rodzicem dla wielu staje się zadaniem niezwykle trudnym.W głowie każdego rodzica codziennie rodzą się pytania – czy wychowuję swoje dziecko we właściwy sposób? Czy dzięki temu, jak postępuję, stanie się samodzielne, ambitne, odniesie w przyszłości sukces? Czy będzie mieć szczęśliwe i satysfakcjonujące życie?

Psychologowie z Uniwersytetu Harvarda wyodrębnili pięć elementów, które według nich są kluczem do dobrego wychowania i pozwalają na sukces rodzicielski. Zdaniem naukowców, rodzice wychowujący szczęśliwe, odnoszące sukcesy rzeczy robią te pięć rzeczy, które choć z pozoru proste i oczywiste, są bardzo ważne:

Spędzają z dziećmi wartościowy czas

Bo liczy się nie ilość, ale jakość! Co z tego, że jesteśmy z dzieckiem pół dnia, skoro przez większość tego czasu sprzątamy, gotujemy, rozmawiamy przez telefon lub wgapiamy się w ekran komputera? Ile tak naprawdę jesteśmy Z dzieckiem a nie OBOK niego? Bawcie się razem, wygłupiajcie, czytajcie, grajcie w gry planszowe, rozmawiajcie o  małych i dużych sprawach. Liczy się obecność emocjonalna, uważność, aktywne słuchanie, wspólne rozmowy – to pokazuje maluszkom, czym jest troska, zainteresowanie drugim człowiekiem, sympatia.

Są dla dzieci wzorem do naśladowania

Bo dzieci nie będą robić tak jak im powiemy, ale tak jak my sami zrobimy! Na nic wykłady, pogadanki i kazania, jeśli nie idzie za tym praktyczne działanie dorosłych. Dzieci widzą o wiele więcej niż nam się wydaje (i niż byśmy chcieli, by widziały). Rodzic, który chce stać się wzorem do naśladowania dla swojej pociechy, powinien umieć przyznać się do błędów i przepraszać za nie, rozmawiać z dzieckiem o problemach i szukać odpowiednich rozwiązań, a także znaleźć czas na to, by zadbać o siebie samego – bo tylko wtedy będzie miał siły, by dbać o innych.  Często wymagamy szacunku od najmłodszych, ale najpierw trzeba na niego zapracować własną postawą i samemu okazywać go innym!

Uczą dzieci wartości

I nie chodzi tutaj o wartość pieniędzy, choć we współczesnym świecie często to właśnie jest na pierwszym miejscu. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda twierdzą, że troska o innych jest równie ważna jak nasze osobiste szczęście i właśnie to rodzice powinni przekazać dzieciom. Wzajemna pomoc, życzliwość, zainteresowanie drugim człowiekiem, sympatia wobec innych, odpowiedzialność za samego siebie i ludzi dookoła nas, szacunek – tego należy nieustannie uczyć najmłodszych. Warto zacząć od dobrych manier i codziennej uprzejmości (nie, kultura osobista nie odeszła do lamusa!), ponoszenia konsekwencji za własne zachowanie, wytrwałości i wkładania wysiłku w podejmowane działania (np. zajęcia sportowe), ale też relacje (np. przyjaźń).

Uczą znaczenia wdzięczności w życiu

Rodzice wychowujący „dobre” dzieci uczą je jak ważne jest docenianie ludzi i rzeczy obecnych w naszym życiu. Pokazują najmłodszym, że nic nie jest nam dane raz na zawsze, nie powinno się niczego brać „za pewnik” i należy być wdzięcznym za to, co posiadamy i osiągamy. Codzienna praktyka wdzięczności czyni nas bardziej życzliwymi, współczującymi, szczęśliwymi i zdrowymi ludźmi – to potwierdzone naukowo! Dlatego tak ważne jest, by nauczyć tego dzieci. Od czego zacząć? Od okazywania szacunku innym, postawienia na relacje i więzi międzyludzkie, a nie rzeczy materialne i stan posiadania, doceniania małych rzeczy, które dają nam wiele radości i szczęścia. Warto też uświadamiać dzieci, że powinny doceniać czasy, w których żyją i posiadane możliwości, bo przecież nie zawsze tak było.

Pokazują dzieciom szerszą perspektywę

Dzieci mają naturalną skłonność do egocentryzmu, stawiają siebie w centrum i wszystko rozpatrują z własnej perspektywy. To oczywiście mija wraz z wiekiem i ich rozwojem, ale nie znaczy, że rodzice muszą czekać z nauką empatii i życzliwości – wręcz przeciwnie! Należy pokazywać dzieciom szerszą perspektywę, uświadamiać je, jak ważne jest nasze zachowanie względem jednego człowieka, jak istotne jest, by słuchać uważnie innych, próbować spojrzeć na świat ich oczami, szanować odmienne poglądy, zwyczaje, tradycje. Należy rozmawiać z dziećmi o różnicach kulturowych i religijnych, pokazać, czym jest akceptacja i tolerancja, okazywać szacunek i zrozumienie dla cudzych emocji – dzięki temu dzieciaki będą pozbawione uprzedzeń i staną się życzliwymi, empatycznymi dorosłymi.

Na podstawie: www.peacequarters.com


Zobacz także

Trzy różne nazwiska? „Trzeba było się nie puszczać, to byś się teraz nie wstydziła”

Zanim wywalisz GO na zbity pysk, zrób porządek w szafie

To strach tak samej w domu zostać i w… życiu