Biotyna (inaczej koenzym R, witamina B7 lub witamina H) jest rozpuszczalna w wodzie i odgrywa istotną rolę w metabolizmie białek i tłuszczów, zapewniając zdrowie i piękny wygląd skóry, paznokci oraz włosów. Jak działa biotyna i czym grozi jej niedobór w organizmie? Jakie produkty są szczególnie bogate w biotynę i czy można ją przedawkować?
Jak biotyna wpływa na nasz organizm i wygląd zewnętrzny?
Biotyna (gr. bios – życie), określana często witaminą piękna, została zsyntetyzowana po raz pierwszy w 1936 roku przez dr Harrisa. Za co odpowiada biotyna? Witamina B7 bierze udział w syntezie cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiega przedwczesnemu siwieniu, wzmacnia włosy i paznokcie, a także poprawia stan skóry. To nie wszystkie zalety biotyny – wspomaga proces wchłaniania witaminy C, wspiera pracę układu nerwowego oraz pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi. Biotyna wraz z witaminą K uczestniczy też w syntezie protrombiny – białka, które odpowiada za krzepliwość krwi.
Gdzie znajdziemy witaminę B7? Co stanowi najlepsze źródło biotyny?
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę H u nastolatków i osób dorosłych wynosi od 30 do 100 mikrogramów. Biotyna jest obecna w wielu produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego, znajdziemy ją m.in. w:
- mięsie (bogate źródło stanowi przede wszystkim wątróbka oraz inne podroby),
- żółtkach jaj,
- mleku,
- rybach morskich,
- otrębach,
- drożdżach piwnych,
- serach,
- orzechach,
- migdałach,
- zielonym groszku,
- kukurydzy,
- kalafiorze,
- pomidorach,
- bananach.
Niestety obróbka kulinarna (np. gotowanie, pieczenie, wędzenie, konserwowanie) prowadzi do częściowego lub całkowitego rozkładu biotyny, dlatego warto sięgać zwłaszcza po te produkty spożywcze, które możemy spożywać w wersji surowej. Biotyna może być nie tylko przyjmowana wraz z żywnością, lecz także w formie suplementów dostępnych w aptekach, które stosują zwłaszcza te osoby, które chcą wzmocnić paznokcie, zlikwidować łojotok i poprawić słabą kondycję włosów.
Zobacz również: Tych witamin nie może zabraknąć w diecie, jeśli chcesz mieć piękne i zdrowe włosy
Skutki niedoboru biotyny – jak rozpoznać jej brak w organizmie?
Niedobór biotyny objawia się przede wszystkim wysypką lub zmianami łuszczycowymi na dłoniach, nogach oraz ramionach. Niski poziom witaminy B7 może też manifestować się u pacjentów np.:
- łamliwymi paznokciami,
- wypadaniem włosów i łupieżem,
- podwyższonym cholesterolem,
- brakiem łaknienia,
- zapaleniem spojówek,
- problemami z koncentracją,
- zmianami zapalnymi jelit.
Sygnałami alarmowymi, które powinny skłonić nas do wizyty u lekarza, są też zanik brodawek języka, rumień, przewlekłe zmęczenie i stany depresyjne. Deficyt biotyny jest spotykany zwłaszcza u osób, które przez długi czas odżywiały się pozajelitowo, stosowały antybiotykoterapię, nadużywały alkoholu lub mają uszkodzoną śluzówkę jelit. Przyswajalność biotyny zmniejsza dym papierosowy, steroidy i leki przeciwdrgawkowe (np. fenobarbital, prymidon). Na niedobór witaminy H narażona jest też co druga kobieta ciąży, może to powodować stany depresyjne i niższą masę urodzeniową dziecka.
Jednak należy podkreślić, że niedobór witaminy B7 jest dosyć rzadko spotykany, gdyż biotyna jest obecna w wielu produktach spożywczych. Warto wspomnieć, że nie zaobserwowano do tej pory, aby nadmiar biotyny w organizmie powodował jakiekolwiek skutki uboczne i negatywnie wpływał na zdrowie (jako że należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie – w przypadku nadpodaży jest po prostu wydalana z moczem).
Podsumowując, biotyna to wyjątkowa witamina z grupy B, która posiada wiele cennych właściwości – może być stosowana w celach medycznych lub kosmetycznych. Awitaminoza biotyny jest dosyć rzadkim zjawiskiem, podobnie jak jej przedawkowanie, które jest praktycznie niemożliwe. Jeśli podejrzewamy u siebie zbyt niskie stężenie witaminy B7 we krwi, warto udać się do lekarza, który wskaże najlepszy sposób uzupełnienia niedoborów witaminowych.
Bibliografia: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63298,biotyna
Artykuł partnera