Makijaż Uroda

Makijaż oka na dzień i wieczorowy – jak wykonać go perfekcyjnie? Instrukcja krok po kroku

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 sierpnia 2020
Makijaż oka na dzień delikatny, wieczorowy krok po kroku
Fot. iStock
 

Makijaż oka jest konieczny, by podkreślić najważniejsze atrybuty urody. Chcąc wydobyć z nich cały blask i zatuszować drobne niedoskonałości warto sięgnąć po kosmetyki kolorowe. Wiele kobiet zastanawia się, jak zrobić makijaż oka krok po kroku, by wyglądał perfekcyjnie, a my mamy sprawdzone rady.

Piękne oczy i wyraziste spojrzenie ściągają przyciągają wzrok, wzbudzają zachwyt. Niekiedy makijaż oka może wydawać się bardzo skomplikowany, jeśli wykonuje się przy użyciu różnych kosmetyków. Z tego powodu wiele kobiet najczęściej sięga po prostu po maskarę, rzadziej po eyeliner i ewentualnie kredkę do brwi.

Delikatny makijaż oka krok po kroku

Delikatny makijaż oka, np. do pracy, czy na uczelnię, powinien podkreślić oko, ale nie powinien być bardzo widoczny. Kolorami, które sprawdzą się przy większości lekkich makijaży to beże, jasne brązy, szarości.

Makijaż oka na dzień delikatny, wieczorowy krok po kroku

Fot. iStock

  1. Przygotowanie makijażu zacznij od nałożenia na powiekę bazy pod cienie i przypudruj ją lekko pudrem sypkim.
  2. Na ruchomą część górnej powieki, nałóż jasny, matowy cień, np. brzoskwiniowy. Powinien sięgać od do linii załamania powieki.
  3. Brązowym, matowym cieniem zaznacz załamanie powieki.
  4. Dolną powiekę delikatnie podkreśl brązem, który trafił na załamanie górnej powieki. Wewnętrzny kącik oka rozjaśnij rozświetl cielistym, jaśniejszym cieniem.
  5. Na środek górnej powieki nałóż odrobinę połyskującego, brzoskwiniowego koloru.
  6. Pędzelkiem lub eyelinerem w kolorze brązu namaluj kreskę tuż nad górną linią rzęs.
  7. Możesz jeszcze raz podkreślić załamanie powieki matowym brązem.
  8. W dolnej powiece namaluj linię wodną w oku na biało, by je „otworzyć”.
  9. Wytuszuj rzęsy, uczesz brwi, a jeśli są słabo widoczne, podkreśl je delikatnie odpowiednią kredką.

Smokey eyes — wieczorowy makijaż oka krok po kroku

Smokey eyes, czyli przydymione oko, to klasyka wieczorowego makijażu. Nie tylko podkreśla urodę, ale nadaje tajemniczości każdej kobiecie i świetnie sprawdzi się na mniej i bardziej uroczyste wieczorowe wyjścia.

Makijaż oka na dzień delikatny, wieczorowy krok po kroku

Ft. iStock

  1. Na górnej i dolnej powiece rozprowadź bazę pod cienie.
  2. Na całą górną powiekę małym pędzelkiem nałóż perłowobiały cień.
  3. W zewnętrznym kąciku oka nałóż ciemnoszary cień tak, by ciemniejszy był przy linii rzęs, a rozjaśniał się w załamaniu powieki.
  4. Czarnym eyelinerem narysuj nad górną linią rzęs wyraźną kreskę — od wewnętrznej strony oka powinna być cienka i musi zwiększać się ku zewnątrz. Kreskę na końcu podciągnij ku górze, nieco poza powiekę.
  5. Na dolnej linii rzęs małym pędzelkiem o ostrym zakończeniu, nałóż w wewnętrznym kąciku biały cień, do połowy powieki. Od połowy, do zewnątrz użyj ciemnoszarego cienia.
  6. Wytuszuj rzęsy, uczesz brwi, a jeśli są słabo widoczne, podkreśl je delikatnie odpowiednią kredką.

Sprawdzone rady:

Pamiętaj, że cienie na powiece należy rozcierać, by nie było widać granic między nimi.

Jeśli chcesz wykonać makijaż oka smokey eyes w ciągu dnia, użyj do tego cieni brązowych. Makijaż dzienny wykonany z wykorzystaniem czarnych i grafitowych cieni, może wyglądać zbyt agresywnie i nie na miejscu.

Jeśli nie chcesz klasycznego czarnego lub grafitowego smokey eyes, możesz wykorzystać odcienie fioletu, które w tym przypadku są dobrą alternatywą. Pamiętaj tylko o jednym — jeśli zdecydujesz się na fiolety, usuń nadmiar cieni spod dolnych powiek, by nie wyglądały jak zasinienia pod oczami.

Makijaż oka — o tym warto wiedzieć

Makijażyści mają wiele własnych trików, które pozwalają uniknąć wpadek przy robieniu makijażu. To proste rzeczy, ale wiedza o nich zdecydowanie ułatwi zadanie, jakim jest makijaż oka.

Makijaż oka na dzień delikatny, wieczorowy krok po kroku

Fot. iStock

O tym pamiętaj, by ułatwić sobie malowanie oczu:

  • Unikaj cienia w kolorze tęczówki oka.
  • Jeśli masz zielone oczy, świetnie podkreślą ich barwę cienie z palety ciemnych fioletów, które cudownie podkreślają zieleń tęczówki.
  • Jeśli masz niebieskie oczy, cienie w kolorze szarości i wrzosu podkreślą ich blask.
  • Gdy twoje oczy mają brązowy kolor, sięgnij po cienie fioletowe, grafitowe i szare.
  • W przypadku, gdy jesteś brunetką, i chcesz podkreślić brwi, możesz sięgnąć do brązowych cieni, by optycznie „zagęścić” włoski.
  • Jeśli nie masz pod ręką eyelinera, a chcesz zrobić kreskę nad linią rzęs, sięgnij po czarne cienie i cięty na skos, płaski pędzelek — zwilż go delikatnie wodą, nabierz cień i zrób kreskę.
  • Nie nakładaj cieni od razu na powiekę — konieczna jest  baza po cienie lub korektor.
  • Przed nałożeniem cienia na powiekę strzepnij jego nadmiar z pędzla, by nie powstawały na powiece widoczne „plamy”.
  • Należy tuszować zarówno rzęsy na górnej, jak i dolnej powiece — bardzo często dolna jest pomijana podczas wykonywania makijażu.

źródło: www.womenshealth.pl ,www.paulabialasiewicz.pl

Makijaż Uroda

Olej rycynowy – jak stosować ten naturalny specyfik na twarz, włosy i paznokcie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 sierpnia 2020
olej rycynowy na twarz, brwi, rzęsy, włosy i paznokcie
Fot. iStock
 

Olej rycynowy jest naturalnym produktem, który cieszy się zainteresowaniem ze względu na liczne zastosowania pielęgnacyjne oraz lecznicze. Jest niedrogi, prosty w zastosowaniu i przez wiele osób chwalony za swoją skuteczność. Jak stosować olej rycynowy na twarz, brwi, rzęsy, włosy i paznokcie?

Olej rycynowy — pochodzenie

Olej rycynowy (olej rącznikowy) to tłuszcz roślinny, który wytłacza się z nasion rącznika pospolitego. Roślina ta naturalnie występuje w Afryce i Indiach. Olejek znany od starożytności cieszył się dużym powodzeniem w ludowej medycynie i pielęgnacji, i stosowany nieustannie, także dziś.

olej rycynowy na twarz, brwi, rzęsy, włosy i paznokcie

Fot. iStock

Ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne znalazł on szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej i farmaceutycznej. Można stosować go samodzielnie, jak i łączyć z innymi olejkami pielęgnacyjnymi, występuje również w składzie wielu kosmetyków czy olejków do masażu. Olej rycynowy nietrudno rozpoznać. Jest dość gęsty, w kolorze białym lub jasnożółtym, ma charakterystyczny, delikatny zapach i nie rozpuszcza się w wodzie. Co więcej, jest bardzo tani — za niewielką buteleczkę, która może posłużyć dość długo (zazwyczaj oleju stosuje się niewiele), trzeba zapłacić kilka złotych.

Olej rycynowy — skład

W jego składzie znajdują się glicerydy kwasu rycynowego, oleinowego, linolowego, palmitynowego oraz stearynowego. Nie brakuje w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6, witaminy E i A, różnych minerałów, a także białka.

Co ciekawe,  poza dobroczynnymi substancjami, zawiera on także dwie substancje toksyczne – rycyninę oraz rycynę. Aby usunąć obie substancje ze składu, olej rycynowy najpierw tłoczony jest na zimno, a następnie poddaje się go  wygotowaniu w wodzie, co czyn i go bezpiecznym w zastosowaniu.

Olej rycynowy — zastosowanie  dla urody i zdrowia 

Olej rycynowy na twarz

Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym i przeciwzapalnym olej rycynowy stosowany jest często na twarz, celem leczenia różnych schorzeń skórnych, takich jak: łuszczyca, trądzik, przesuszona skóra, oraz oparzenia słoneczne. Stosuje się go również do walki z kurzajkami, grzybicą, oraz trądzikiem. Można wykorzystać do okładów — wystarczy zanurzyć czysty wacik w oleju rycynowym i przyłożyć go bezpośrednio na wyprysk lub problematyczny rejon skóry. Taki okład zostawia się na godzinę. Wypryski można bezpośrednio smarować punktowo olejem rycynowym, nałożonym na czysty palec lub patyczek kosmetyczny. Należy go stosować go w małych dawkach na twarz. Jego silne nasycenie może zatykać pory, prowadząc do podrażnień skóry i wyprysków.

Fot. iStock

Zapobiega powstawaniu zmarszczek

Olej rycynowy wpływa na wzmocnienie produkcji kolagenu oraz elastyny w skórze. Dzięki temu skóra jest lepiej nawilżona i zmiękczona. Przez wiele kobiet jest traktowany jako naturalny specyfik do opóźniania procesu powstawania zmarszczek. Efekt ujędrnionej, młodziej wyglądającej skóry można uzyskać jedynie dzięki regularnej pielęgnacji, np. nakładając niewielką ilość olejku na newralgiczny fragmenty skóry, na noc.

Leczy trądzik

Kwas rycynolowy obecny w oleju rycynowym działa niszcząco na bakterie powodujące trądzik. Najlepiej pozostawić posmarowane nim wypryski na całą noc, a rano zmyć twarz odpowiednim preparatem do cery trądzikowej. Sposób może pomóc przy niewielkim natężeniu problemu. Zaawansowany trądzik należy leczyć pod okiem lekarza dermatologa.

Redukuje blizny i rozstępy

Olej rycynowy jest popularny wśród kobiet w ciąży i po ciąży, które stosują go, by zapobiec wystąpieniu rozstępów lub spłycić już istniejące. Często sięgają po niego także osoby, które w sposób naturalny chciałyby zniwelować występujące na ciele blizny. Pozytywny skutek może przynieść długotrwałe stosowanie.

Olej rycynowy na włosy 

Wiele naturalnych receptur zaleca stosowanie oleju rycynowego jako produktu przyspieszającego wzrost włosów. Olej rycynowy odżywia włosy i wspiera ich wzrost przez to, że pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych jest lepszy. Kwasy tłuszczowe omega-6, których tu nie brakuje, dobrze wpływają na kondycję skóry głowy. Można wmasować lekko podgrzany olejek (będzie łatwiejszy do wsmarowania) w skórę głowy i pozostawić go na kilka godzin lub całą noc. Dobrze owinąć włosy najpierw foliowym czepkiem, a następnie ręcznikiem, by w cieple substancje odżywcze lepiej wchłaniały się przez skórę. Można dodać kilka kropel olejku do szamponu, by włosy nabrały blasku, ale nie stały się przeciążone. Olej rycynowy na włosy stosuje się także jako sposób wzmocnienia ich końcówek, by się nie rozdwajały i nie łamały. W tym przypadku można kropelkę oleju wetrzeć w końcówki włosów tuż po ich umyciu.

olej rycynowy na twarz, brwi, rzęsy, włosy i paznokcie

Fot. iStock

Olej rycynowy na rzęsy i brwi

Dzięki temu, że wspiera wzrost włosów, olej rycynowy może być także stosowany do wzmocnienia brwi i rzęs. Może chronić je przed nadmiernym wypadaniem i łamliwością. Stosowanie polega na naniesieniu oleju na brwi i rzęsy, np. przy pomocy patyczka kosmetycznego lub czystej szczoteczki do rzęs, i pozostawienie go na całą noc. Ten sposób ten należy powtarzać regularnie wieczorem, do chwili zauważenia poprawy.

Na mocne paznokcie

Olejek rycynowy to roślinny specyfik stosowany jako naturalny sposób na wzmocnienie paznokci. Dzięki obecnej w jego składzie witaminie E końcówki płytek są mocniejsze, rzadziej się rozdwajają. A zobaczyć efekty, należy przez co najmniej dwa miesiące wmasowywać olejek w płytki paznokci.

olej rycynowy na twarz, brwi, rzęsy, włosy i paznokcie

Fot. iStock

Olej rycynowy na zaparcie

Przy zaparciach można wspomóc się przeczyszczającym działaniem olejku rycynowego. 1-2 łyżeczki oleju skutecznie pobudzą perystaltykę jelit i zmniejszą wchłanianie wody w jelitach, stąd wypróżnianie jest łatwiejsze. Efektu przeczyszczający powinien nastąpić po ok. 3 godzin od zastosowania olejku. Mimo skuteczności, tego sposobu nie można stosować nagminnie — to raczej możliwość pozbycia się uciążliwego zaparcia, które może pojawić się raz na jakiś czas.

Olej rycynowy — przeciwwskazania  

Olejek rycynowy nieczęsto powoduje działania niepożądane, ale należy mieć świadomość możliwości ich wystąpienia.

Należą do nich:


  • wysypka skórna

Oleju rycynowego nie należy samodzielnie stosować wewnętrznie u dzieci do 7 roku życia, oraz u kobiet w ciąży i karmiących piersią. U małych dzieci można go podać wyłącznie po konsultacji z lekarzem, gdy zostanie uznana taka konieczność. Nie należy także stosować olejku, gdy występują bóle brzucha o nieokreślonej przyczynie. Istniejące stany zapalne przewodu pokarmowego również stanowią przeciwwskazanie do tego.

źródło:  naturaonline.pl   www.olej.edu.plpieknojestwtobie.com

Makijaż Uroda

Małże – dlaczego warto je jeść i jak wybrać świeże? Przepisy na mule, ostrygi i przegrzebki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 sierpnia 2020
małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)
Fot. iStock

Małże to owoce morza, które obok krewetek są najchętniej wybieranymi do spożycia owocami morza. Najczęściej zamawiamy je w restauracjach, jednak bez większego kłopotu można przyrządzić danie z małżami samodzielnie w domu. Należy jednak wiedzieć, jak się z nimi obchodzić, aby były naprawdę smaczne. Wypróbuj przepis na małże: omułki (mule) duszone w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba).

Małże — wartości odżywcze, witaminy

Małże to mięczaki o wyjątkowo charakterystycznym wyglądzie. Ich ciało schowane jest pomiędzy dwiema złączonymi ze sobą muszlami. Małże liczą aż  20 000 gatunków a wśród nich jest wiele jadalnych dla ludzi. Małże dostarczają różnych składników odżywczych i mineralnych, a także witaminy, które potrzebne są organizmowi. Sięgając po te mięczaki, znajdziemy w nich pełnowartościowe białko, którego jest więcej niż w rybach czy drobiu, oraz aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.

Owoce morza - rodzaje, zalety, jak przyrządzić , przepis

Fo. iStock

Małże zawierają niewiele tłuszczu, za to obfitują w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (np. omega 3). Dzięki temu pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz zapobiegając tworzeniu się zakrzepów krwi. Zajdziemy w nich także witaminy: B 12, która wpływa na pracę układu nerwowego, witaminę B1, B2, B3 (niacyna), B6, foliany, witaminę A oraz witaminę E. Małże dostarczają również składniki mineralne, takie jak: selen regulujący pracę układu odpornościowego, ponadto znajdziemy w nich sód, wapń, fosfor, magnez, cynk, miedź, żelazo. W 100 gramach małż znajduje się 86 kcal.

Małże są znanym afrodyzjakiem, który uwielbiał słynny Casanova. Ponoć zjadał on codziennie na śniadanie 50 ostryg, które wpływały na jego wyjątkową sprawność seksualną.

Jak wybierać małże?

Najczęściej spożywanym i małżami są mule (omułki), a także ostrygi i przegrzebki małże świętego Jakuba). Szukając małży do samodzielnego przygotowania w kuchni można je kupić w postaci zamrożonej lub świeżej, w muszlach lub bez oraz w puszce. Ponieważ małże, tak jak i inne owoce morza szybko się psują, w trakcie zakupu trzeba przyjrzeć się dacie przydatności do spożycia. Zamrożone owoce morza po rozmrożeniu należy jak najszybciej przyrządzić i spożyć. Konserwy powinno się zjeść w ciągu 24 godzin. Świeże małże powinny być jędrne, bez plam i pachnieć morzem, a ich muszelka powinna być zamknięta. Jeśli jest otwarta, należy nią postukać o deskę lub blat, lub uderzyć w nią nożem. Gdy muszla się zamknie, jest świeża, jeśli nie, nie nadaje się do spożycia. Lepiej zrezygnować także z przyrządzania małż w pękniętych skorupach.

Małże trzeba przed obróbką oczyścić z zewnątrz pod bieżącą wodą. Przy pomocy szczoteczki lub druciaka usuwa się ewentualne narośle widoczne na muszelkach.

Fot. iStock

Jak jeść małże?

Zabierając się za zjedzenie surowej małży w skorupie należy przede wszystkim ją otworzyć. Podważa się skorupę nożykiem, trzymając małża w jednym w ręku. Gdy skorupa zostanie otwarta, małża zjada się widelczykiem, rzadziej palcami, można również przyłożyć do ust i wyssać zawartość skorupy. Najpierw jednak należy usunąć niejadalną część -„szyję”, która ma ciemną barwę i pokryta jest jasną skórą — można to zrobić palcami. Resztę małża należy zjeść, tylko trzeba pamiętać o tym, by nie przełykać od razu, tylko przerzuć.

Jeśli chodzi o gotowane małże, podczas obróbki termicznej powinny się one otworzyć. Wtedy można skorzystać z widelczyka, nabierając małże i maczając np. w towarzyszącym jej sosie. Nieotwartych w trakcie gotowania małż należy unikać.

Niektóre gatunki małży są niejadalne, za to wytwarzają cenne perły. Dzieje się tak, gdy jakieś ciało obce wpadnie pomiędzy muszlę a płaszcz małża. Płaszcz otacza drażniące ciało obce i pokrywa je specyficzną masą perłową. W ten sposób tworzy się perła. Niestety nie każda perła jest tak samo cenna — najbardziej wartościowe perły o wartości kamieni szlachetnych wytwarzają wyłącznie perłopławy.

Małże — przepis na omułki (mule) w białym winie

Na stołach może pojawić się omułek jadalny (Mytilus edulis), omułek śródziemnomorski (Mytilus galloprovincialis), lub omułek hodowlany, po którego sięgamy najczęściej. Mają delikatne w smaku, białe mięso. Gotuje się je lub dusi, do momentu aż nie otworzą się ich muszle.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/mule

Składniki:

  • 0,5 kg świeżych omułków
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • mała cebula
  • garść natki pietruszki,
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Omułki oczyść. Odrzuć otwarte muszle, ale najpierw każdą popukaj delikatnie nożem z wierzchu, lub uderz o blat — jeśli się zamknie, jest żywa). Przy pomocy szczoteczki lub druciaka oczyść narośla i zabrudzenia, opłucz pod bieżącą wodą.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, krótko przesmaż posiekany czosnek i cebulę, by się zeszkliły.
  3. Na patelnie  wlej białe wino, dorzuć połowę posiekanej natki pietruszki i zagotuj.
  4. Następnie wrzuć omułki i duś je 4-5 minut pod przykryciem. Kilka razy potrząśnij garnkiem, by je wymieszać.
  5. Dopraw solą i pieprzem i wyłóż na talerz. Zamknięte małże wyrzuć.
  6. Przygotowane małże serwuj z grzankami czosnkowymi.

Przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba) – przepis

Są dość duże i sprawdzają się jako smaczna przystawka lub np. składnik sałatki. Ich mięso przypomina smakiem kurczaka. Można je krótko usmażyć po 1-2 minutach z każdej strony, zapiekać na ruszcie i ugotować.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/przegrzebki

Składniki: 

  • 6 sztuk małży św. Jakuba
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 180 g serka śmietankowego
  • 200 g jogurtu gęstego lub śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • pieprz ziołowy
  • masło
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Przygotowanie: 

  1. Szpinak umyj, osusz, podsmaż na maśle.
  2. Dodaj drobno posiekany czosnek, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
  3. Dodaj jogurt i serek śmietankowy, wymieszaj.
  4. Przegrzebki (małże św. Jakuba) osuszyć, dopraw cytryną i pieprzem.
  5. Usmaż przegrzebki na osobnej patelni na rozgrzanym maśle, ok. 1-2 min z dwóch stron.
  6. Przełóż przegrzebki na talerz, polej sosem i podawaj z grzankami.

Przepis na małże — ostrygi zapiekane z parmezanem

Ostrygi zazwyczaj serwuje się na surowo, skropione niewielką ilością soku z cytryny, ale można je również zapiekać.

małże: omułki (mule) w białym winie, ostrygi zapiekane z parmezanem, przegrzebki ze szpinakiem (małże św. Jakuba)

Fot. iStock/ostrygi zapiekane

  • 6 świeżych ostryg
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Masło rozpuść w rondelku, dodaj natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Ostrygi otwórz — złap mocno ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i małym, ostrym nożykiem podważ muszlę przy złączeniu. Gdy muszla się otworzy, odetnij mięsień z górnej muszli i mięsień z dolnej, tak, by nie wylać płynu znajdującego się w środku.
  3. Przygotowane ostrygi pokrop sokiem z cytryny, polej przygotowanym masłem i posyp tartym parmezanem. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 10 minut.

źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, gotujmy.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Starzenie się na poziomie komórki

Najlepsze odżywki i maski do włosów. Nasze redakcyjne Ochy i Achy!

Jak uratować nieudany makijaż lub zabieg kosmetyczny domowymi sposobami?