Kto szuka obiadowej? Zapraszamy.
Pieczony kurczak w sosie cytrynowo-tymiankowym z ziemniaczkami i szpinakiem
Czas wykonania: 65 min.
Z podanych składników przygotujesz porcję dla 3-4 osób.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka (bez podudzi)
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 szklanka drobiowego bulionu (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- sok z 1 cytryny
- 2 duże garści posiekanych świeżych liści szpinaku
- kilka ziemniaków
Wykonanie:
Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą oraz papryką wędzoną. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła i obsmażyć kurczaka z obu stron do zarumienienia. Kurczaka odłożyć na bok, usunąć tłuszcz z patelni.
Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na tej samej patelni rozpuścić pozostałą łyżkę masła, i zeszklić na nim cebulę i czosnek (ok. 1 minutę). Dodać bulion, śmietanę, parmezan, sok z cytryny oraz tymianek i zawartość patelni doprowadzić do wrzenia. Następnie wrzucić szpinak i gotować całość jeszcze ok. 2 minuty na niewielkim ogniu.
Jeśli macie młode ziemniaki – wystarczy je tylko umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki (czasem wystarczy je tylko przekroić na pół). Jeśli natomiast macie stare ziemniaki, należy je obrać ze skórki i również pokroić na średniej wielkości kawałki.
Przygotować naczynie żaroodporne z przykryciem.
Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy kurczaka, a pomiędzy kawałkami mięsa układamy ziemniaki. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 210 °C około 40-45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrywkę z naczynia – dzięki temu kurczak zyska nieco chrupkości.
Podawać natychmiast. Smacznego!
Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!
SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI
KRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.
EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przygotowanie dań trwa chwilę.