Go to content

Siostry od kuchni: Bajaderki nadziane malinami

Fot. iStock/Bajaderki nadziane malinami

Aż ślinka cieknie…

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (ja użyłam z zawartością 90% kakao marki Wawel)
  • 50g zmielonych laskowych (ja użyłam blendera, ale można również kupić gotowe mielone orzechy np. takie)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 5 łyżeczek płynnego miodu
  • 4 łyżeczki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki olejku rumowego
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 10 dużych, mocno schłodzonych malin

Przygotowanie:

  1. Orzechy oraz czekoladę mielimy – do tej czynności ja używam swojego sprawdzonego i uniwersalnego blendera. Alternatywnie, czekoladę można zetrzeć na tarce.
  2. Orzechy, czekoladę, kakao, miód, olej kokosowy i olejek rumowy mieszamy do połączenia w jedną, zwartą masę.
  3. Na oddzielny talerz wysypujemy wiórki kokosowe.
  4. Bierzemy pojedynczą malinę i obtaczamy 1/10 masy. Z takiej porcji powinna powstać bajaderka o średnicy ok. 3cm. Następnie bajaderkę obtaczamy wiórkami kokosowymi. Postępujemy tak aż do skończenia masy i malin.
  5. Bajaderki odkładamy na talerz tak, aby nie przylegały do siebie.
  6. Schładzamy przez kilka godzin w lodówce (ja nie mogąc się doczekać trzymałam je 0,5h w zamrażarce i były gotowe do jedzenia).
Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

Fot. Siostry od kuchni

 

Zajrzyjcie koniecznie na bloga „Siostry od kuchni” i śledźcie na bieżąco ich poczynania na Facebooku!

18492427_10209141583683180_1950963320_n (1)


SIOSTRY OD KUCHNI, CZYLI

siostryKRZYSIA – na co dzień pracująca zawodowo, zabiegana mama dwójki dzieci. Mimo braku czasu odnajduje czas na swoją największą pasję, jaką jest gotowanie. Pewnie dlatego, że kocha dobre jedzenie. Zodiakalny Koziorożec, a więc konsekwentna w działaniach oraz bardzo ambitna i wnikliwa. Każde danie, które tworzy jest w 100% przemyślane, ale jej artystyczna wyobraźnia dokłada odrobiny szaleństwa i kulinarnej spontaniczności… Uwielbia kawę…ale tylko parzoną w kawiarce, a dobre ciacho to raj dla jej podniebienia. Lubi testować nowe przepisy i nie boi się eksperymentować.

EWKA – Można powiedzieć, że to człowiek orkiestra – znajdzie pasję w każdym zajęciu. Twardo stąpa po ziemi, mówiąc że nie ma rzeczy niemożliwych i z powodzeniem realizuje założone cele. W swojej pracy zajmuje się prowadzeniem projektów informatycznych, gdzie wykorzystuje i rozwija swoje menadżerskie zdolności. Uwielbia podróżować i odkrywać smaki lokalnych kuchni. Kocha kuchnię włoską i w tej dziedzinie chce się rozwijać, ale z sentymentem wraca rownież do polskich smaków znanych z dzieciństwa. Gotowanie i wypieki sprawiają jej ogromną przyjemność. Dzięki jej zdolnościom organizacyjnych każdy ruch w kuchni jest zawsze przemyślany, dzięki czemu przepyszny.