Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Z jej miąższu można stworzyć pożywną zupę, pyszne racuchy i placki, a także słodki sernik. Dodatkowo, bogata jest w witaminy A, B1, B2, C, PP, jak również magnez, fosfor, żelazo, wapń. Co ciekawe 100 g produktu zawiera jedynie 28 kcal. Jest więc smaczna, zdrowa i dietetyczna, dlatego warto mianować ją królową naszej jesiennej kuchni.
Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień. Jej miąższ i pestki wykorzystuje się m.in. do produkcji mąki oraz oleju. To zdrowotne warzywo można jeść na wiele sposobów – także na słodko.
Dyniowe muffinki z figami
Składniki:
-
250 g mąki pszennej
-
50g mąki orkiszowej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
-
170 g cukru
-
szczypta soli
-
skórka otarta z cytryny
-
2 duże jajka
-
300 g dyni piżmowej
-
50 ml mleka
-
150 g oleju kokosowego
-
120 g pokrojonych orzechów laskowych Bakalland
-
120 g pokrojonych rodzynek Bakalland
-
120 g pokrojonych fig Bakalland
-
1 opakowanie pestek dyni Bakalland
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, okrajamy skórki i miksujemy blenderem. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki. Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka. Aromatyczne babeczki gotowe!
Złotko na słodko – karpatka dyniowa
Składniki:
Ciasto:
-
1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
-
250 ml wody
-
125 g margaryny
-
4–5 jaj (w zależności od wielkości)
-
3 łyżki kakao
Nadzienie:
-
500 ml wody
-
450 g mrożonej lub świeżej dyni
-
1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
-
szczypta soli
-
200 g masła lub margaryny
-
1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta
-
1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
Dekoracja:
-
½ szklanki cukru
-
płaska łyżka masła
-
1 opakowanie pestek dyni Bakalland
Pomysł na jesienny deser w niecodziennym wydaniu? Dyniowa karpatka!
Przygotowania zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 220oC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i kakao, rozcierając masę. Do chłodnej masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do blaszek, rozsmarowując na papierze. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. Dynię myjemy i wydrążamy środek z pestkami, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Kostkę dyni wsypujemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu z odrobiną wody. Następnie dodajemy cukier cynamonowy, szczyptę soli i przykrywamy pokrywką, dusząc na średnim ogniu. Gdy kawałki dyni się rozpadną, miksujemy masę za pomocą blendera na gładki krem. Jeśli purée zawiera nadmiar wody – odparowujemy na palniku, mieszając bez przykrycia przez kilka minut. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml wody, a pozostałą wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do ciepłego, lekko wystudzonego purée dyniowego wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Obie masy miksujemy razem, dodając na koniec porcjami miękki tłuszcz. Cukier wysypujemy na patelnię z grubym dnem, pozostawiamy do czasu całkowitego roztopienia. Gdy zacznie brązowieć dodajemy masło, energicznie mieszając. Pestki dyni rozkładamy na papierze do pieczenia i zalewamy karmelem. Gdy przestygnie – łamiemy na kawałki. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem, przykrywam górną warstwą ciasta. Wierzch karpatki posypujemy kawałkami dyni w karmelu. Pycha!
Tarta z dynią
Składniki:
Ciasto:
-
1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
-
1 jajko
-
100 g zimnej margaryny
-
1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
-
700 g dyni
-
200 ml śmietany 30%
-
3 żółtka
-
2 łyżki cukru
-
1 łyżka cynamonu
-
0,5 łyżeczki soli
-
1 kopiasta łyżka brązowego cukru
-
garść krojonych migdałów Bakalland
Dynia świetnie sprawdza się w tartach na ciepło, a dodając do niej odrobinę cynamonu i brązowego cukru rozgrzeje nawet najchłodniejsze spojrzenie!
Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut. Proste, prawda? 😊
Ciasto dyniowo-karmelowe
Składniki:
Ciasto:
- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g masła
Nadzienie:
- 800 g obranej i pokrojonej dyni
- 125 g serka mascarpone
- 2 jaja
- 120 g cukru trzcinowego muscavado
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
- 1 puszka masy krówkowej Bakalland
- 1 opakowanie migdałów blanszowanych Bakalland
Ciasto dyniowe w duecie z polewą karmelową i migdałami. Czy można lepiej zacząć popołudnie? Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami – pysznie!
Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl