Go to content

Pięć ekspresowych, ciepłych śniadań na jesień dla dzieci przed wyjściem do szkoły wg Moniki Mrozowskiej

Fot. Archiwum prywatne

Nie masz pomysłu na śniadanie dla dzieci? Masz dość robienia nudnych kanapek z serem żółtym i pomidorem? Chcesz, by twoje dzieci w chłodne jesienne dni przed wyjściem do szkoły zjadły coś naprawdę zdrowego, co da im energię na dłużej.

Kto może znać się na śniadaniach dla dzieci lepiej niż ona. Monika Mrozowska – mama czwórki dzieci: Karoliny, Jagody, Józka i malutkiego Lucjana. Wszyscy pamiętamy ją z hitowego serialu „Rodzina zastępcza”. Ale Mrozowska to nie tylko aktorka. Dziś jest popularną instagramerką, wegetarianką, autorką książek kulinarnych i propagatorką zdrowego stylu życia i kuchni. Przepisy na smacznie śniadania znaleźliśmy w jej najnowszej książce pt. „Zdrowa rodzinna kuchnia”, Wydawnictwo Zwierciadło. Monika jest jedną z najlepiej zorganizowanych kobiet, jakie znamy. Do tego bardzo kreatywną. Jej patent na szybkie śniadania to często blender, w którym błyskawicznie miksuje pasty, albo masę na omlet. Jej niebanalne i zdrowe przepisy wykonasz w maksimum 20 minut.

1. Cukinia z komosą i masłem orzechowym

 

SKŁADNIKI:

  • ½ cukinii
  • 100 g komosy ryżowej
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki serka mascarpone
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dorzucamy startą cukinię, komosę ryżową i odrobinę soli. Gotujemy przez około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat i sos sojowy. Zdejmujemy z gazu, dokładamy kolejne składniki: mascarpone oraz masło orzechowe, a i całość dokładnie mieszamy.

Może ten przepis wygląda jak pomysł na szybki obiad (i faktycznie obiadem też może być), ale to idealne, jednogarnkowe śniadanie. Pod warunkiem, że lubicie śniadania na słono. Ja uwielbiam. Przygotowuje się je dosłownie w kwadrans, a „daje kopa” na długie godziny. Komosa dostarcza wapnia, a masło orzechowe to zdrowy tłuszcz oraz doskonałe źródło energii, która przyda się w ciągu długiego dnia zarówno dzieciakom, jak i rodzicom.

2. Kanapki z pastą z pieczarek

 

SKŁADNIKI:

  • 4 żytnie kajzerki
  • 8 dużych pieczarek
  • ¼ średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażamy cebulę na złocisty kolor przez około 5 minut. Następnie dorzucamy pieczarki, solimy do smaku i dusimy przez kolejne 10 minut na małym ogniu, pod pokrywką. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestygnięcia i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy łyżeczkę tahini i całość bardzo dokładnie mieszamy.

Pasta rewelacyjnie łączy się z pieczonymi szparagami i sadzonym jajkiem, ale na kromce ulubionego pieczywa też smakuje wybornie. Zwłaszcza gdy spieszymy się rano do pracy, szkoły lub przedszkola.

3. Owsianka ze śliwkami

SKŁADNIKI:

  • ½ kg śliwek węgierek
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 płaskie łyżki masła klarowanego
  • 1 płaska łyżka cukru trzcinowego
  • 2 goździki

Przygotowanie:

Do garnuszka wrzucamy pokrojone na pół śliwki bez pestek. Zalewamy sokiem jabłkowym, dodajemy goździki i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż śliwki staną się zupełnie miękkie i będą się rozpadać. Na patelni na rozgrzane masło klarowane wrzucamy płatki owsiane. Smażymy, ciągle mieszając, aż się przyrumienią. Pod koniec dodajemy cukier i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty, aż się rozpuści. Przyrumienione płatki mieszamy w miseczkach z gorącymi śliwkami.

4. Rzodkiewkowy omlet

 

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 4 rzodkiewki
  • ¼ średniej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szczypta soli

DODATKI:

  • 1 awokado
  • 1 papryka
  • kiełki soczewicy
  • parmezan

Przygotowanie:

Cebulę szatkujemy, a rzodkiewki kroimy na pół. Do blendera wrzucamy jajka, cebulę, rzodkiewki i szczyptę soli. Miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smażymy na małym ogniu przez około 5 minut, aż omlet się zetnie. Delikatnie przerzucamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 2–3 minuty. Gotowe omlety ozdabiamy ulubionymi warzywami. U nas najczęściej jest to awokado, ale do tego omletu super pasuje też cienko pokrojony parmezan, kiełki soczewicy i papryka.

5. Zielony omlet

SKŁADNIKI:

  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • ¼ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 szczypta soli

DODATKI:

  • awokado
  • pomidor
  • oliwki
  • oliwa truflowa

Przygotowanie:

Natkę kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy jajko, mąkę, płatki, wodę, sól oraz czosnek i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie wylewamy całą zieloną masę. Smażymy pod pokrywką, na małym ogniu przez około 5 minut z jednej strony, aż się zetnie, a następnie delikatnie przekładamy na drugą i smażymy przez kolejne kilka minut. Podajemy z ulubionymi warzywami. Na koniec skrapiamy kilkoma kroplami oliwy truflowej.