Męczysz się, pocisz na siłowni, kupujesz buty do biegania, katujesz dietami i… nic. Wygląda na to, że naprawdę nic nie działa. Czego byś nie zrobiła, waga wciąż wskazuje tę samą liczbę, a centymetr bezlitośnie pokazuje ten sam obwód w talii. Czy wiesz dlaczego nie możesz schudnąć? Przyczyny mogą być mniej oczywiste niż ci się wydaje.
Nie używasz noża
Nasz mózg potrzebuje około 20 minut, aby zdać sobie sprawę, że coś zjedliśmy i oszacować, jak pełny jest nasz żołądek. Ale w ciągu tych 20 minut często udaje nam się jeść tyle jedzenia, że w rezultacie nasz mózg zaczyna sygnalizować przejedzenie.
Co możesz zrobić : Podziel każdy posiłek na mniejsze kawałki i używaj noża. Po pierwsze, proces jedzenia będzie wolniejszy, a to poprawi trawienie. Po drugie, będzie ci się wydawało, że zjadłaś więcej, niż w rzeczywistości.
Oddzielasz białka od węglowodanów
Naczytałaś się o dietach i boisz się procesów gnicia jedzenia w żołądku? Poziom kwasu żołądkowego w uniemożliwia proces gnicia, a między żołądkiem i jelitem jest jeszcze dwunastnica, która doskonale trawi białka, węglowodany i tłuszcze w tym samym czasie.
Czego nie robić: Jeśli jesz białka i węglowodany osobno, twój układ trawienny nie będzie działał prawidłowo, a ty nabawisz się problemów żołądkowych zamiast widzieć pozytywne wyniki odchudzania.
Jesz za dużo zdrowej żywności
Tak, właśnie! Wydaje ci się, że to niemożliwe?
Możesz myśleć, że jeśli jesz tylko sałatki, ryby przyrządzane na parze i świeże owoce, nie powiniaś martwić się o linię, ale niestety sprawa wygląda inaczej.
Jedna łyżka oliwy z oliwek zawiera około 150 kilokalorii, w połówce dużego awokado jest taka sama ilość kalorii. Jeśli dodasz pomidor, ogórek i pestki dyni do sałatki, twoja „lekka przekąska warzywna” zamieni się w prawdziwą kolację o wadze 500 kilokalorii.
Co robić: Badania pokazują, że zbyt obfite posiłki, bez względu na to, czy jesz słodycze, czy warzywa, są niebezpieczne dla naszego zdrowia (i negatywnie wpływają na talięJ). Więc jeśli chcesz zachować formę, powinnaś zawsze zwracać uwagę na wielkość porcji.