Lifestyle

Najwyższy czas, by postawić siebie na pierwszym miejscu

Redakcja
Redakcja
11 września 2020
Cechy osób urodzonych w marcu
Fot. iStock anyaberkut – Cechy osób urodzonych w marcu
 

W dzisiejszych, niepewnych i trudnych czasach brakuje nam wielu rzeczy – zapachu świeżego powietrza, odczucia ciepła słońca na skórze, dotyku naszych bliskich, a nawet hałasu tłumu, czyli wszystkiego, co przypomina nam o życiu, które prowadziliśmy zanim pojawiła się pandemia. Ale może teraz właśnie nadeszła pora na to, by wyostrzyć zmysły i skierować je na siebie.

Teraz jest czas na to, aby wysłuchać swoich myśli, obaw, lęków i radości. Zapisz wszystkie rzeczy, które pojawiają się w twojej głowie, nie bój się ich.

Nadszedł czas, aby zadbać o swoje samopoczucie, być wreszcie świadomym tego, co robisz ze swoim życiem i co dostarczasz swojego ciału. Jedz to, co dobre i wartościowe.

Teraz jest czas, aby odżywić twoją duszę, by poświecić się temu, co naprawdę lubisz.

Nadszedł czas, aby zrobić sobie przerwę od niektórych relacji i zostawić więcej czasu dla siebie.

Nadszedł czas, aby na nowo odnaleźć dawne „ja”, pielęgnując chwile, przejrzeć na nowo stare zdjęcia, listu i e-maile.

Nadszedł czas, aby zainwestować w samodoskonalenie, podejmować codziennie małe kroki, aby osiągnąć  większe cele.

Nadszedł czas, aby zaakceptować swój strach i dowiedzieć się, co faktycznie powstrzymuje Cię przed zrealizowaniem planów, które zawsze chciałeś zrealizować, ale nigdy to ci się nie udało.

Nadszedł czas, aby zaakceptować twoje słabości, przyznać, że boisz się i martwisz, jak wszyscy inni. Nie ma w tym powodu do wstydu.

Teraz jest czas, aby docenić twoją siłę, zdać sobie sprawę ze twoich osiągnięć i z tego, jak daleko zaszłaś, jak wiele już masz. Masz prawo do tego, by być z siebie dumną.

Nadszedł czas, aby nadać priorytet samemu sobie, własnym emocjom i uczuciom, własnym potrzebom, a nie komukolwiek czy czemukolwiek innemu.

Będą chwile, w których znów wrócisz  do schematu myślenia: „co by było, gdyby”; będą momenty, w których lęk przed nieprzewidywalną przyszłością znów cię sparaliżuje. Ale to nie potrwa długo. Już od dziś, staraj się żyć  w teraźniejszości, „tu” i „teraz”.

Cokolwiek wydarzyło się w przeszłości i niezależnie od tego co przyniesie przyszłość, zawsze pamiętaj, że to właśnie teraz jest najlepszy czas, aby docenić wszystko, co masz oraz to, kim jesteś.


Lifestyle

Papryka konserwowa – jak przygotować ją w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej na zimę?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 września 2020
papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej
Fot. iStock
 

Papryka konserwowa jest wyrazistym dodatkiem do różnych potraw. Wnosi kolor i smak do posiłku, w dodatku można ją jeść na różne sposoby — na kanapkach czy w surówce. Papryka konserwowa swoją kruchość i smak zawdzięcza odpowiednim proporcjom składników w zalewie. Do wyboru jest zalewa bardziej ostra, octowa lub korzenna i słodko-kwaśna, na które przepisy znalazły się poniżej.

Konserwowanie, zwane także marynowaniem, jest znanym od wieków sposobem na utrwalenie owoców sezonowych na czas zimy. Zimą papryka konserwowa staje się niezastąpionym dodatkiem do obiadów, czy jako przekąska podczas spotkania przy stole. Bez kłopotu można kupić ją w sklepie, ale nie da się ukryć, ze najbardziej smakuje przygotowana samodzielnie. Papryka konserwowa jest prosta do przyrządzenia, więc nawet laik poradzi siebie z jej przygotowaniem, o ile znajdzie odpowiedni dla siebie przepis na zalewę.

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa — zalewa

Zalewa jest głównym gwarantem smaku papryki marynowanej. Podstawą zalewy jest ocet i cukier lub miód — to one nadają wyrazistości smaku, wraz z dodawanymi do marynaty przyprawami. Im mniej octu będzie w zalewie, tym łagodniejszy smak. Im więcej cukru, zalewa będzie bardziej słodko-kwaśna. Trzeba pamiętać, że ostateczny smak marynowanych warzyw utrwala się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni od zalania słoja marynatą. Sama marynata, choć może być smaczna, nie jest przeznaczona do wypijania (w przeciwieństwie do zalewy z kiszonek), podobnie jak nie można jeść bez limitu marynowanych warzyw czy owoców. Ocet, którego jest niemało w zalewie, negatywnie wpływa na czerwone ciałka krwi powodując ich niszczenie, a także może mocno podrażnić układ pokarmowy, co może powodować uczucie dyskomfortu i bólu. Zdecydowanie nie poleca się jej osobom cierpiącym na wrzody i różne problemy żołądkowe, oraz osłabionym, po przebytych poważnych chorobach.

Papryka konserwowa z miodem na słodko — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka konserwowa z miodem na słodko — składniki: 

  • 2,5 kilograma papryki

Zalewa:

  • 4 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka liści laurowych
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki, ułóż w słoikach.
  2. Składniki zalewy zagotuj i gorącą zalewą wlej do słoików z papryką tak, by ją zakryć. Słoje szczelnie zakręć.
  3. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia.

Papryka marynowana z olejem na zimę — przepis

papryka konserwowa w zalewie octowej, korzennej lub słodko-kwaśnej

Fot. iStock

Papryka marynowana z olejem na zimę — składniki:

  • 5 sztuk papryki czerwonej
  • 3 sztuki papryki zielonej
  • 2 sztuki papryki żółtej

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

Dodatkowo:

  • olej (2 łyżki na słoik)
  • czosnek (1 ząbek na słoik)
  • gorczyca (1 łyżeczka na słoik)

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj i pokrój w słupki. Włóż do słoików, wsyp gorczycę, dodaj do każdego słoja po ząbku czosnku.
  2. Przygotuj zalewę —  wodę zagotuj z cukrem, solą, zielem angielskim i liściem laurowym. Po zagotowaniu dodaj ocet i  wymieszaj.
  3. Zalewę wlej do słoików tak, aby w każdym zmieścić jeszcze 2 łyżki oleju. Słoiki zakręć.
  4. Pasteryzuj: wstaw słoje do wysokiego garnka, z dnem wyłożonym złożoną ściereczką. Wlej do ich połowy wysokości wodę, nakryj pokrywką, wstaw na ogień. Od chwili gdy woda się zagotuje, trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia do zupełnego wystygnięcia. Możesz dla pewności studzić słoiki, stawiając je do góry dnem.

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

Papryka marynowana na słodko, w occie z olejem

Fot. iStock

Papryka konserwowa z ogórkami na zimę — przepis

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • koszyczki kopru
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • gorczyca
  • liście laurowe

Zalewa:

  • 8 szklanek wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 2,5 łyżki soli

Przygotowanie: 

  1. Ogórki i paprykę umyj,  z papryki usuń gniazdo nasienne. Pokrój ogórki na większe części — nie, jeśli są małe — i pokrój wzdłuż paprykę.
  2. Na dno każdego słoika włóż koszyczek kopru, po 2 kulki ziela angielskiego, 2 ziarna pieprzu, sporą szczyptę gorczycy i listek laurowy.
  3. Układaj na przemian pokrojone ogórki i paprykę.
  4. Składniki zalewy zagotuj, wymieszaj i zalej nią warzywa w słojach. Słoiki szczelnie zakręć, pasteryzuj od chwili  zagotowania się wody w garnku ok. 4-5 minut.

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

Fot. iStock

Papryka konserwowa w korzennej zalewie — przepis

  • 5 kg papryki
  • 5 sztuk cebuli
  • liście laurowe (5 sztuk)
  • ziele angielskie (5 sztuk)
  • 3 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki goździków
  • cynamon (2 łyżeczki)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • pieprz świeżo zmielony

Zalewa:

  • 5 litrów wody
  • szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Świeże papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazdka nasienne. Pokrój na większe paski do garnka.
  2. Cebulę poszatkuj, dodaj do papryki, dołóż przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę, goździki, sól, cukier, pieprz mielony, cynamon).
  3. Do garnka wlej wodę, olej i zagotuj ok. 5 minut. Na sam koniec gotowania wlej ocet i zdejmij garnek z ognia.
  4. Wyparzone słoiki napełnij papryką z zalewą, słoiki szczelnie zakręć. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 130ºC (grzanie góra/dół). Słoiki pasteryzuj w piekarniku 30 minut, a po upływie tego czasu zostaw do ostudzenia i wynieś do chłodnego i ciemnego pomieszczenia.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl


Zobacz także

Konkurs "Łap słońce"

Regulamin konkursu „Łap słońce”

Odkurzacz 2 w 1

Odkurzacz 2 w 1 – jaki model wybrać do codziennych porządków w mieszkaniu?

Andrzej Mleczko – zbiorowa histeria, czy kompletne niezrozumienie satyry? Nie jesteśmy przypadkiem „lekko” przewrażliwieni?