Lifestyle

Miłość, przyjaźń i pomaganie. Fundacja to ludzie

Redakcja
Redakcja
18 lutego 2019
Fot. iStock / kieferpix
 

Fundacja to ludzie

W Polsce działa wiele organizacji pozarządowych – mniej i bardziej znanych, zajmujących się pomocą zwierzętom, dzieciom, wspierających kulturę. Co jednak świadczy o sukcesie fundacji bądź stowarzyszenia? Czy jest to znana nazwa, popularna strona internetowa, liczba polubień  na Facebooku? To wszystko jest oczywiście ważne, bo często pozwala zrealizować szlachetne cele, ale nie stanowi istoty działania. W rzeczywistości fundację tworzą ludzie, których w danym momencie los ze sobą połączył, by razem zrobili coś pięknego.

Pierwsza była przyjaźń

Tak było w przypadku Mai Surowicz, prezes Fundacji „Znajdź Pomoc” (www.znajdzpomoc.pl), która kilka lat temu poznała chorego na nowotwór Michała. Rodzina tego energicznego chłopaka poprosiła ją o pomoc w zbiórce pieniędzy na leczenie nowotworu kości oraz protezę. Żeby odpowiedzieć na prośbę rodziny, Maja stanęła jednak najpierw przed innym ważnym zadaniem – namówieniem zbuntowanego Michała na leczenie. Tak zaczęła się ich przyjaźń. Wkrótce potem Maja poznała Bartka – chłopaka nietuzinkowego, o artystycznej duszy i wielkiej determinacji do walki z chorobą nowotworową.

Bartek i Maja / Fot. Archiwum prywatne

Jak pomagać?

Obaj dzielili się z nią swoimi doświadczeniami, obserwacjami i pragnieniami. Maja poznała od podszewki, jakie są główne trudności osób przewlekle chorych. Będąc świadkiem ich walki z przeciwnościami (kłopotami finansowymi, samotnością, brakiem dostępu do informacji), zdecydowała się założyć Fundację „Znajdź Pomoc”, która zapewnia kompleksowe wsparcie chorym na nowotwory, będąc ich przyjacielem w tej trudnej drodze.

Miłość daje siłę

Bartek od momentu diagnozy w 2006 roku wspierał innych pacjentów onkologicznych. Jedną z tych osób była Karolina, w której zakochał się od pierwszego wejrzenia. Miłość dawała im siłę do odważnego stawiania czoła wszystkim wyzwaniom. Nagły nawrót choroby u Bartka był dla wszystkich zaskoczeniem. Od tego momentu para walczyła razem, jednak po kilku miesiącach została rozdzielona przez odejście Bartka. W wyniku nawrotu choroby Bartek zmarł nagle w czerwcu 2016 roku. Przeżył wspaniałe 28 lat, w trakcie których dał światu wiele dobra i artystycznej pasji.

Bartek i Karolina / Fot. Archiwum prywatne

Karolina mimo burz walczy o słońce

Po śmierci Bartka Karolina nie poddała się. Jej rokowania nie były dobre: zdiagnozowano u niej nowotwór tkanek miękkich i kości z licznymi przerzutami do płuc, nerek, trzustki, węzłów chłonnych i tkanek podskórnych (IV stadium). Za sobą ma już wiele – chemioterapie, operacje, endoprotezy. Od ponad roku stosuje terapię celowaną nierefundowanym lekiem Nexavar, którego obecny miesięczny koszt w przypadku Karoliny to 8 000 zł .  Ostatnie badania kontrolne w styczniu wykazały bardzo dobre wyniki – to świetna wiadomość! Kosztowne leczenie musi być jednak kontynuowane. Maja i Fundacja cały czas wspierają Karolinę w walce z chorobą.

Karolina / Fot. Archiwum prywatne

Jagienka, Lidia i inni

Fundacja  „Znajdź Pomoc” rozwija się, chcąc udzielać coraz lepszej, bardziej kompleksowej pomocy pacjentom onkologicznym oraz ich bliskim. Przybywa też Podopiecznych. Wśród nich jest Jagienka, która uwielbia koszykówkę i chce odzyskać sprawność (przeczytaj jej historię). Pani Lidia, która wspierana przez kochającego męża walczy z nowotworem trzustki, chcąc uczestniczyć w życiu wnuka (przeczytaj jej historię).  Beata, której diagnoza zbiegła się z zajściem w drugą ciążę (przeczytaj jej historię).

Są i inni (www.znajdzpomoc.pl/marzenia/lista/), z dużych i małych miast, którzy pragną mieć czas  na spełnienie swoich małych i wielkich marzeń.

Wesprzyj Fundację

Fundacja „Znajdź Pomoc” jest jedyną fundacją w Polsce, która bezpłatnie udostępnia subkonta swoim Podopiecznym, bez żadnych opłat czy prowizji, dzięki czemu 100% przekazanych dla wybranego Podopiecznego pieniędzy jest wykorzystywane na pokrycie kosztów związanych z leczeniem.

Działania Fundacji można wesprzeć:

Wpłatą na konto:
ING Bank Śląski: 52 1050 1025 1000 0090 3010 4252

Przekazaniem 1% podatku:
KRS 0000414091

Więcej o Fundacji:
www.znajdzpomoc.pl
www.facebook.com/znajdzpomoc


Lifestyle

Uczycie swoich synów tego, czego uczycie swoje córki? Świetna reklama, która skłania do refleksji

Redakcja
Redakcja
18 lutego 2019
Fot. Screen Youtube
 

Procter&Gamble potrafi zaskoczyć reklamą. Tym razem, choć przygotowali ją na rynek indyjski, warto, by reklamę obejrzały wszystkie mamy. O co chodzi?

Mama rozmawia z córką przez telefon. Córka właśnie rzuciła pracę, bo nie jest w stanie pogodzić jej z obowiązkami domowymi. „Byliśmy z ciebie tacy dumnie” – mówi mama zbierając w tym czasie brudne ubrania rozrzucone w pokoju jej syna. Pyta córkę, czy mąż nie może jej pomóc, ale on nie umie, nie wie jak. Syn bohaterki reklamy leży w tym czasie na łóżku, ze słuchawkami, nie bardzo interesując się tym, co dzieje się wokół. Dostrzega w końcu zmartwioną minę swojej mamy, do której dociera, że wszyscy popełniamy te same błędy wychowawcze… Jakie? Obejrzyjcie koniecznie. Choć to reklama – skłania do refleksji.

 


Lifestyle

Czy wiesz, kiedy należy posolić potrawę? Większość z nas robi to źle!

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
16 lutego 2019
Kiedy solić mięso? Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź
Fot. Materiały prasowe / Neustockimages – Kiedy solić mięso? Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź

Sól to najpopularniejsza i niezwykle powszechna przyprawa. Solimy prawie wszystko, a Polacy szczególnie lubują się w romansach z solniczką. Ale czy wiemy, kiedy należy posolić potrawę? Niekoniecznie. Okazuje się, że większość z nas robi to źle!

Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź

Choć większość z nas nie wyobraża sobie gotowania bez soli, bardzo często nie potrafimy jej prawidłowo wykorzystać. A cóż w tym trudnego? Co to za filozofia posolić zupę? Okazuje się, że trzeba w wiedzieć, kiedy posolić potrawę, w przeciwnym razie zamiast podkreślić smak, możemy zepsuć całe danie. No to kiedy powinno się solić potrawy?

Kiedy solić zupę?

Pytanie brzmi: a jaką zupę? Zaczynamy od klasyki, czyli kiedy solić rosół?

Przepisy radzą raz tak, raz siak. Tak naprawdę, to kiedy posolimy rosół nie wpływa na jego smak, ale może zmienić coś innego. Jedni lubią dodawać sól już na początku gotowania inni na sam koniec, a nawet doprawiać rosół dopiero na talerzu. Jeśli posolisz rosół na samym początku gotowania z pewnością będzie bardzo aromatyczny i sól mocno pomoże wydobyć wszystkie smaki… ALE… Minusem solenia na starcie się klarowność zupy, dodana sól sprawi, że rosół będzie bardziej mętny. Jeśli dodasz sól na koniec gotowania, twój wywar będzie bardzo klarowny.

Wszystkie inne zupy zdecydowanie  należy solić na koniec gotowania! Jest to najlepsze rozwiązanie. Nie ujmiemy zupom smaku, a unikniemy przesolenia!

Kiedy solić mięso?

Tu znów odpowiedź nie jest oczywiste, bo istnieją wyjątki.

Większość mięs powinniśmy posolić przed gotowaniem czy jakąkolwiek inna obróbka termiczną, czyli zanim zaczniemy piec, dusić czy smażyć. Jeżeli mięso chcemy  ugotować – solimy na samym początku gotowania (zanim mięso się zetnie). Ale są i wyjątki.

Wątróbka – jeśli posolicie ją od razu, zrobi się twarda, sucha i łykowata. Możemy ją posolić dopiero po przyrządzeniu. Podobna zasada dotyczy również wołowiny.

Kiedy solić ziemniaki, makaron i ryż?

Hulaj dusz, piekła nie ma. Tu możecie solić, jak chcecie – a nawet, jak popadnie!

Jeżeli ugotujecie je w osolonej wodzie, smak będzie bardziej głęboki, ale równie dobrze możecie je posolić dopiero na talerzu lub wcale tego nie robić. W tej kategorii rządzą tylko gusta, smaki i przyzwyczajenia. 😉

Kiedy solić gotowane warzywa?

Warzywa można ugotować w lekko osolonej wodzie. Ale tu też nie ma reguły. Możecie dodać sól dopiero pod sam koniec gotowania. Jeśli jednak gotujecie warzywa na parze – macie szlaban na solenie wody i warzyw! Solimy dopiero na sam koniec!

Ważnym wyjątkiem są warzywa strączkowe.

Kiedy solić surowe warzywa i surówki?

W prawie wszystkich przypadkach świeża warzywa solimy dosłownie na moment przed podaniem na stół – inaczej puszczą soku i zamienią się w nieapetycznie wyglądające flaczki. Wiecie przecież jak wygląda sałata z sosem zostawiona „na później”.

Jedynym wyjątkiem są surówki czy sałatki, które wymagają właśnie tego, by warzywa puściły sok. Dlatego robiąc surówkę z białej kapusty najpierw obficie soli się ją, odciska i wypłukuje.

Kiedy solić warzywa strączkowe?

Warzywa takie jak soczewica, groch, bób, soja czy fasolka nie lubią gotowania w osolonej wodzie. Oj nie lubią. Nie  tylko chodzi tu o walory smakowe – które z pewnością będą gorsze, ale zbyt wcześniej posolone warzywa strączkowe gotują się dużo dłużej i są mniej jędrne. Najlepiej posolić je na sam koniec gotowania!


Na podstawie: kobieta.onet.pl

Zobacz także

Prawdziwe oblicze matki, która postanowiła mieć własny biznes

Prawdziwe oblicze matki, która postanowiła mieć własny biznes

„Chcę uświadomić Polkom, że mają dobre sylwetki, tylko nie potrafią dobrać do nich odpowiednich rzeczy”. Stylistka kobiet o stylu, swojej pracy i szafach Polek

Rozwiązanie konkursu „Chcesz być szczęśliwa? Uśmiechnij się! Pokaż nam swoją radość”