Polacy, choć przywiązani do tradycji kulinarnej, są coraz bardziej świadomi tego, jak wpływ na nasze codzienne funkcjonowanie ma prawidłowe odżywianie. Szczególnie dotkliwie odczuwają to osoby, które przewlekle chorują na insulinooporność i problemy z tarczycą.
Jarek Walczyk, utytułowany mistrz kulinarny, często zasiada w jury wszelkiego rodzaju konkursów z dziedziny gastronomii, prowadzi z sukcesem restaurację fine dining Pink Lobster w Warszawie, w ostatnim czasie zmierzył się z niełatwym tematem i stworzył przepisy dań dla osób z insulinoopornością i chorobami tarczycy. Impulsem do działań były rozmowy z klientami, którzy często cierpią na wymienione schorzenia i których, niestety jest coraz więcej.
Zbiór przepisów stanowi dowód na to, że dieta nie musi być nudna, a dania trudne i drogie w przygotowaniu, nawet w warunkach domowych, choć co podkreśla autor, nie jest to żadna „sztywna dieta”, a jedynie inspiracja, której celem jest zmobilizowaniem do własnych, codziennych, kulinarnych, zdrowych poszukiwań i eksperymentów.
W zestawie mamy przepisy na różnego rodzaju omlety, zupy warzywne, ryby, delikatne mięsa a nawet desery. Jarek Walczyk twierdzi, że jest to jedynie cząstka tego, co można jeść będąc przewlekle chorym oraz dowód na to, że restauratorzy, szefowie kuchni ( a przynajmniej restauracja Pink Lobster ) „idzie z duchem czasu” i przygotowuje menu w taki sposób, aby każdy klient mógł smakowicie i zdrowo zjeść, a dodatkowo wyniósł cenną widzę kulinarną do domu. Przepisy są oczywiście do wykorzystania przez wszystkich miłośników dobrej i prostej kuchni.
Pieczona polędwiczka wieprzowa z musem z marchwi, ziemniakami, kurkami, pistacją i sosem z czarnej porzeczki
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z tłuszczu i błon, doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką z pomarańczy. Obsmażamy kilka sekund z każdej strony i pieczemy w temp. 120*C do uzyskania w środku 72*C. Smarujemy sosem z czarnej porzeczki i posypujemy zmiażdżonymi orzechami pistacji. Marchew gotujemy w parowarze lub w wodzie, przecedzamy. Następnie miażdżymy i przecieramy przez sito. Doprawiamy do smaku sokiem z pomarańczy i solą. Ziemniaki gotujemy, przecedzamy, odparowujemy i dokładnie ugniatamy i przecieramy przez sito. Kurki oczyszczamy pędzelkiem z piasku i smażymy na oleju 3 zboża z masłem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos z czarnej porzeczki: czarną porzeczkę dodajemy do podsmażonej cebuli szalotki, następnie dodajemy czerwone wino i odparowujemy. Dodajemy skórkę z pomarańczy i kawałek schłodzonego masła. Doprawiamy do smaku i przecieramy przez sito.
120 g – polędwiczki wieprzowej
300 g – marchwi
3 szt. – ziemniaka
1 szt. – pomarańczy
Garść orzechów pistacjowych
Garść świeżych kurek
50 ml – oleju 3 zboża
1 szt. – cebula szalotka
½ szklanki – czarnej porzeczki
1/3 szklanki – czerwonego wytrawnego wina
1/10 szt. – masła schłodzonego
Do smaku – sól, pieprz
Omlet z cukinią, szalotką i nacią pietruszki
Jajka rozbijamy na puszystą pianę, doprawiamy do smaku. Cukinię przekrajamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Nać pietruszki kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju 3 zboża z cukinią. Wlewamy do warzyw masę jajeczną i podważamy łyżką naszą masę jajeczną z warzywami, by jej płynna część podłyneła pod ścięte jajka. Możemy omlet odwrócić lub wstawić na chwilę do piekarnika na opcję grillowania. Na końcu posypujemy pietruszką.
3 szt. – jaja
1/3 szt. – cukinia
½ szt. – cebuli szalotki
1 łyżka oleju 3 zboża
Sól, pieprz do smaku
Omlet z pieczarkami i papryką
Jajka rozbijamy na puszystą pianę, doprawiamy do smaku. Pieczarkę myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju 3 zboża, następnie dodajemy część pieczarek i paprykę pokrojoną w kostkę (jeżeli chcemy usunąć skórkę z papryki, paprykę pieczemy w piekarniku na najwyższej temp., a następnie ściągamy skórkę). Wlewamy do warzyw masę jajeczną i podważamy łyżką naszą masę jajeczną z warzywami, by jej płynna część podpłynęła pod ścięte jajka. Możemy omlet odwrócić lub wstawić na chwilę do piekarnika na opcję grillowania. Na końcu dodajemy kilka świeżych plastrów pieczarki, która na surowo jest dobra do zjedzenia.
3 szt. – jaja
2 szt. – pieczarka świeża
½ szt. – cebula biała
1/3 szt. – papryki (kolor dowolny)
1 łyżka oleju 3 zboża
Sól, pieprz do smaku
Sałatka z pomidorów koktajlowych i awokado z dresingiem pietruszkowym
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy na pół, awokado w kostkę, cebulę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki układamy na talerzu i dodajemy sos winegret pietruszkowy lub w misce delikatnie mieszamy wszystkie składni z dresingiem winegret pietruszkowym.
Dresing winegret – do soku z ½ szt. cytryny dodajemy musztardę na czubku łyżeczki, odrobinę miodu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub blenderem i powoli dodajemy oliwę z oliwek lub polski olej 3 zboża. Na koniec dodajemy zioła do miksowania lub kroimy w drobno 2 garści sałaty mieszanej.
5 szt., pomidorów koktajlowych
½ szt. – ogórka świeżego
¼ szt. – awokado Hass
¼ szt. – cebuli czerwonej
50 ml – dresing winegret
Pietruszka nać do smaku
Sałatka z kozim serem, jabłko, orzechami włoskimi, suszonymi morelami, czerwona cebula i dresingiem malinowy
Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy na pół, ser kozi kroimy w kostkę lub formujemy kulki, cebulę kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki układamy na talerzu i dodajemy sos winegret malinowy lub w misce delikatnie mieszamy wszystkie składni z dresingiem winegret malinowym.
Dresing winegret – do soku z ½ szt. cytryny dodajemy musztardę na czubku łyżeczki, odrobinę miodu, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy trzepaczką lub blenderem i powoli dodajemy oliwę z oliwek lub polski olej 3 zboża. Na koniec dodajemy zmiksowane maliny przetarte przez sito.
2 garści sałaty mieszanej
40 g – koziego sera
1/3 szt. – jabłka
4 szt. – moreli suszonych
5 szt. pomidorów koktajlowych
¼ szt. – awokado Hass