Nie da się funkcjonować w kuchni bez podstawowych sprzętów. Gotowanie czy smażenie, bez dobrej jakości garnków i patelni, z przyjemnością może nie mieć wiele wspólnego. Za to ryzyko przypalenia potrawy jest wysokie, gdy do starej, wyeksploatowanej powłoki przywiera żywność. Na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. I zawsze jest dobry czas, by zmienić obowiązki kuchenne w lekkie i przyjemne zadania.
Wybór odpowiedniej patelni oraz garnków, ma na celu nie tylko ułatwienie gotowania i smażenia, ale przede wszystkim poprawę jego walorów smakowych i zdrowotnych. Gdy smażymy na starej patelni, trzeba dodać sporo tłuszczu, więc tym samym potrawa staje się mniej zdrowa i bardziej kaloryczna. Dlatego warto zrobić sobie prezent w postaci nowych akcesoriów do przyrządzania potraw.
Różnorodność patelni może utrudniać wybór
Na pewno wiesz, że na rynku jest wiele rodzajów patelni, służących do smażenia różnych potraw, posiadających odmienne kształty, głębokość, oraz materiał powłoki, którą są pokrywane. Wszystko po to, by lepiej dobrać jej rodzaj dla potrzeb użytkownika. Co prawda, niegdyś była jedna patelnia i musiała wystarczyć na lata, jednak obecna różnorodność i rozwiązania technologiczne podczas produkcji powodują, że patelnie nie są eksploatowane i niszczone tak szybko.
Najbardziej popularnymi patelniami i najczęściej dostępnymi są patelnie teflonowe i ceramiczne. Można kupić także patelnie wykonane z aluminium, żeliwa, stali, miedzi czy tytanu. Osobno na nich przyrządzisz jajka, naleśniki, ryby, kluski, racuchy a także zgrillujesz ulubione mięso! Zdecydowanie minęły czasy jednej patelni, która królowała aż do zdarcia w twojej kuchni.
A co powiesz o gotowaniu na kamieniu?
Brzmi ekstremalnie? A wcale takie nie jest. Gotowanie na gorących skałach i kamieniach, to jedna z najstarszych metod przygotowywania posiłków, która wraca do łask. Prostota tego procesu wpływa na jego rosnąca popularność, ponieważ nie trzeba wiele wysiłku i umiejętności, aby w naczyniach z nieprzywieralną powłoką mineralną stworzyć pyszne dania.
Sekret smażenia na tego rodzaju patelni, odkrywamy w zapachu i wyjątkowym smaku potraw. Smażenie inspirowane metodą praprzodków, pozwala na przygotowywanie mięsa, ryb, pieczenie warzyw oraz przyrządzanie pysznych, ciepłych owocowych deserów. Potrawy z wzmocnionym, naturalnym smakiem zachwycą każdego.
Odkryj tajemnicę kamienia w naczyniach Valdinox Rock
Serię produktów Valdinox Rock wewnątrz pokryto wysokiej jakości powłoką Dyflon o efekcie kamienia. Posiada ona doskonałe właściwości nieprzywieralne, które są podstawą zdrowego gotowania z niewielką ilością tłuszczu. Połączenie mineralnej powłoki z aluminiowym korpusem gwarantuje, że każde danie przygotujemy o połowę szybciej! To bardzo ważne, gdy stale gdzieś się spieszymy, by podołać natłokowi obowiązków. Na patelni z powloką mineralną, smaży się bez dodatkowego oleju lub innych tłuszczów, więc posiłki przygotowywane są z dbałością o zdrowie całej rodziny.
Nowa linia naczyń kuchennych Valdinox – Rock wykonana w technologii forged to gwarancja trwałości i niezwykłej użyteczności produktów. Powstałe w wyniku odkuwania naczynia, o grubych ściankach oraz wzmocnionym dnie. Proces ten, polega na kształtowaniu aluminium w bardzo wysokiej temperaturze przy użyciu potężnych skoncentrowanych sił nacisku. W ten sposób formowane aluminium, zyskuje w każdym miejscu odpowiednią grubość i gęstość, a te z kolei przekładają się na maksymalną wydajność naczynia, czyniąc je twardym i mocnym, oraz błyskawicznie przewodzącym ciepło i podtrzymującym je. Dzięki temu rozwiązaniu oszczędzisz najważniejsze – cenny czas i pieniądze.
Lina naczyń kuchennych Valdinox Modern to gwarancja niezawodności i zdrowego gotowania i smażenia
Miłośnicy grillowania z pewnością docenią fakt, że w tej kolekcji znajduje się patelnia grillowa. Pozwala ona na dokonywanie kulinarnych wyczynów – grillowania różnego rodzaju mięsa, warzyw, oraz przyrządzania bardziej skomplikowanych potraw, niczym u szefa kuchni. Odrobina cierpliwości, wprawy a zachwycicie swoja rodzinę i gości perfekcyjnym grillowym daniem, w dodatku zdrowym i smakującym znakomicie.
Naczynia Valdinox Modern, wykonane są z odlewanego aluminium długo trzymają ciepło, co pozwala na skrócenie czasu gotowania oraz oszczędność energii i pieniędzy. Wnętrze naczyń pokryte jest 3-warstwową, bezpieczną dla zdrowia, powłoką nieprzywieralną Xylan Plus, która nie zawiera niebezpiecznych związków chemicznych takich jak: PTFE i PFOA. Ułatwia ona czyszczenie naczyń, a przygotowywane potrawy nie przywierają do naczynia i nie przypalają się. Rączki i gałki, w soczystych kolorach pokryte są przyjemnym i aksamitnym w dotyku silikonem typu „soft touch”, który chroni dłonie przed poparzeniem. Estetycznie wykończone dno posiada wprasowaną na stałe płytkę stalową, dzięki czemu naczynia można używać na wszystkich rodzajach kuchenek również indukcyjnej.
Naczynia z kolekcji Valdinox Brown to symbol ponadczasowej trwałości
To kolejna propozycja doskonałych naczyń, które wykonane zostały w technologii forged. Charakteryzują się one aluminiowym korpusem o grubości 4 mm, który doskonale przewodzi ciepło, szybko i równomiernie się nagrzewa pozwalając zaoszczędzić czas i pieniądze. Ich wnętrze zostało pokryte wysokiej jakości mineralną powłoką Dyflon, twardą i wytrzymałą jak kamień oraz gładką i nieprzywierającą jak marmur. Zewnętrzna powłoka w modnym brązowym kolorze, posiada wysoki połysk i jest żaroodporna, wytrzymuje ekstremalne różnice temperatur. Jej gładka, nieporowata struktura ułatwia utrzymanie naczynia w czystości. Nienagrzewające się uchwyty pokryte zostały aksamitną powłoką „soft touch”, chroniącą dłonie przed poparzeniem.
W skład kolekcji Valdinox Brown wchodzi specjalna patelnia do ryb o wyjątkowym, eliptycznym kształcie, dzięki któremu wygodnie i bez zbędnego rozdrabniania, zmieszczą się na niej różne gatunki ryb.
Poza tym, Valdinox Brown to również specjalne patelnie do naleśników,oraz patelnia grillowa, garnki, rondle. Wybór jest ogromny, a dostępne naczynia można używać na wszystkich źródłach ciepła, w tym na kuchenkach indukcyjnych.
Z patelnią Valdinox Black poradzisz sobie także z naleśnikami
Patelnia przystosowana do smażenia naleśników, jest cenną pomocą w kuchni. Dzięki jej wyprofilowanemu kształtowi, wylewanie ciasta staje się wygodne,a zdjęcie i przewracanie naleśników bardzo proste. Niskie brzegi tej patelni sprawiają, że naleśnika nie trzeba podważać, więc nie grozi nam jego rozerwanie. Patelnia Valdinox Black przeznaczona typowo do naleśników sprawia, że smażenie będzie szybsze i przyjemniejsze.
Zaletą naczyń z kolekcji Valdinox Black jest to, że wykonane zostały metodą odlewania pod ciśnieniem (die-cast). Polega ona na wykonaniu przedmiotów za pomocą wypełniania form ciekłym metalem lub stopem. Dzięki niej, można stworzyć przedmioty o bardzo skomplikowanych kształtach z bardzo dużą dokładnością. Na przykład garnki i brytfanny w linii Valdinox są odlewane wraz uchwytami, co wpływa na ich trwale połączone z naczyniem, gwarantując solidność i bezpieczeństwo użytkowania.
Szeroka oferta patelni i garnków, dostępnych w różnych kolekcjach Valdinox, sprawia, że każdy dobierze do swojej kuchni idealną pomoc w gotowaniu i smażeniu.
Więcej informacji można znaleźć na stronie valdinox.pl
Wpis powstał we współpracy z firmą Altom