Go to content

Kto nie lubi weekendowych, leniwych poranków? Śniadaniowe spotkanie z Gosią Ohme

Fot. Paulina Wyszyńska

Jak odczarować jesienny poranek i zyskać nieco energii? To bardzo proste! Nic nie poprawia nastroju tak, jak wspólne, długie i aromatyczne śniadanie. A gdy spędzimy je w dobrym towarzystwie, weekend musi być udany!

Śniadanie to nie tylko posiłek, szybkie płatki z mlekiem, byleby tylko wrzucić coś na ząb. O nie, przez cały tydzień pędzimy od samego rana, dlatego w sobotni lub niedzielny poranek zdecydowanie warto celebrować śniadanie! W im większym gronie – tym lepiej!

I nie myślcie od razu: „O nie, nikt nie zapędzi mnie w sobotę do kuchni i garów. Musiałabym postradać zmysły, żeby gotować od rana dla znajomych!”. Przecież wspólne śniadanie, to i wspólne przygotowanie, zabawa, i ten bezcenny czas dla dzieci, bliskich, znajomych. Właśnie dlatego ochoczo przyjechałyśmy na wspólne śniadaniowanie u Gosi Ohme. Zobaczcie, jak nam udało się odczarować pewien szaro-bury poranek.

_MG_7691

Fot. Paulina Wyszyńska

Żeby było miło i przyjemnie podczas naprawdę „wielkiego” śniadania – obowiązuje jedna zasada: wszystkie ręce (małe i duże) na pokład, a raczej do kuchni. Weekend to czas przeznaczony dla nas, dla naszych najbliższych, dlatego na naszym śniadaniu nie mogło zabraknąć dzieci – sobota i niedziela, to jedyny czas, gdy wszyscy mamy siebie na wyłączność. Bez szkoły, pracy, wszystkich dodatkowych zajęć i szybkich wypadów po konieczne zakupy. I choć Gosia jest dziś szefem i królową kuchni, pracują wszyscy, nikt się nie ociąga ;).

_MG_7703

Fot. Paulina Wyszyńska

A co, jeśli goście nie są tacy chętni do pomocy – no cóż, pozostaje wytoczyć najcięższe działa, wypróbujcie śniadaniowe przepisy Gosi Ohme i skuście ich zapachami, wtedy z kuchni już nikogo nie wygonicie – nawet siłą.

Śniadaniowe menu Gosi Ohme

Jaja w czerwonym oczku

_MG_7592

Fot. Paulina Wyszyńska

 

Składniki:

Jajka – po jednym na osobę,
Duże, czerwone papryki,
Przyprawy – wybierz swoje ulubione,
Tłuszcz do smażenia

Przyda się: porządna patelnia, do której nie przywierają potrawy. My korzystałyśmy z patelni Valdinox Black

Przygotowanie:

Papryki pokrój na grube plastry. Przygotuj tyle jajek, ilu planujesz śniadaniowych gości.

_MG_7554

Fot. Paulina Wyszyńska

Jajka umyj i odłóż do miseczki.

Rozgrzej tłuszcz na patelni.

Podsmaż krążki z papryki na patelni. Po chwili obróć je na drugą stronę, a do środka „czerwonych oczek” wbij po jednym jajku.

_MG_7570

Fot. Paulina Wyszyńska

Smażymy tak jak jajka sadzone. Na górę jajek dodaj ulubione przyprawy.

_MG_7579

Fot. Paulina Wyszyńska

Gdy jajka będą gotowe, wystarczy podać je na pięknej zastawie – tak by cieszyły i żołądek, i oczy. Zobaczcie sami, jak pięknie prezentują się na porcelanie z kolekcji Cynie! Prawda, że ten prosty przepis skradnie serca najbardziej wybrednych?

_MG_7582

Fot. Paulina Wyszyńska

Placuszki z jabłkami Gosi Ohme

_MG_7681

Fot. Paulina Wyszyńska

Składniki:

3 jaja,
kubek (200 ml) kefiru,
¾ szklanki mąki (ilość kontrolować tak, by ciasto dobrze nakładało się łyżką na patelnię),
2 duże jabłka,
cukier wanilinowy,
olej do smażenia (względnie inny tłuszcz do smażenia jeśli nie przepadasz za olejem),
ewentualnie cukier puder do posypania gotowych placuszków.

Przyda się:  patelnia z dobrą powłoką nieprzywieralną. My ponowie zaufałyśmy patelni Valdinox Black.

Przygotowanie:

Jaja wbijamy do naczynia, roztrzepujemy trzepaczką lub zwykłym widelcem.

Dodajemy kefir i znów roztrzepujemy. Dodajemy kolejno suche składniki: mąkę, cukier i cukier wanilinowy i… roztrzepujemy ;), a dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (powinna swoją konsystencją przypominać gęstą śmietanę).

_MG_7620

Fot. Paulina Wyszyńska

Do gotowej masy dodajemy jabłka pokrojone w plasterki

_MG_7623

Fot. Paulina Wyszyńska

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, aż zrobią się złocisto-brązowe.

_MG_7644

Fot. Paulina Wyszyńska

_MG_7654

Fot. Paulina Wyszyńska

Po zdjęciu z patelni nadmiar tłuszczu możemy odsączyć układając je na ręczniku papierowym.

_MG_7657

Fot. Paulina Wyszyńska

_MG_7659

Fot. Paulina Wyszyńska

Układamy na porcelanie, posypujemy niewielką ilością cukru pudru… i gotowe. Pycha!

_MG_7666

Fot. Paulina Wyszyńska

My, nasze leniwe śniadanie zaserwowałyśmy na pięknej porcelanie Cynie z kolekcji Altom Design, możecie znaleźć ją tutaj.

Dodatki śniadaniowe, których nie może zabraknąć

Oczywiście co to za śniadanie, które kończy się na dwóch potrawach? Bez obaw, nie będziemy zaganiać nikogo do kuchni ;), idealnym uzupełnieniem przedłużonego śniadania i dekoracją, będą nasze pyszne, polskie, sezonowe owoce! Jabłka, gruszki, śliwki – to najlepszy moment, żeby zachwycać się ich smakiem – i wyglądem! Możecie zjadać je w całości, wycisnąć z nich sok lub ugotować pyszny kompot z dodatkiem goździków!

porcelana z gory

 

Piękne podkładki pod naczynia, serwetki – to wszystko drobiazgi, które nadadzą spotkaniu wyjątkowego charakteru. Postawcie na stole doniczkę z wrzosem, kwiaty lub bukiet z nazbieranych liści. Będzie pięknie, obiecujemy!

15057764_10207828483418897_2015748304_n

Fot. Paulina Wyszyńska

PS: Nie zapomnijcie o prostych i eleganckich szklankach na zimne napoje, doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie dekoracji!

_MG_7700

Fot. Paulina Wyszyńska

_MG_7407

Fot. Paulina Wyszyńska

_MG_7673

Fot. Paulina Wyszyńska