Wakacje to nie powód, aby robić sobie urlop od dobrej kawy! Każdy amator kawy specialty zna ten problem — jak będziemy dostarczać sobie dobrą kawę do krwioobiegu? Oczywiście wszystkich kawoszy zachęcamy do zwiedzania lokalnych kawiarni specialty, jednak czasem nasze podróże sięgają tam, gdzie Trzecia Fala Kawy nie dotarła. Jednak nie ma strachu, znamy kilka sprawdzonych sposobów na to, jak pić pyszną kawę w każdej podróży!
Sprytne wynalazki, czyli szybka kawa specialty
Bagdrip to wynalazek polskiej palarni, która oferuje sprytne saszetki z kawą wysokiej jakości, które idealnie nadadzą się na weekendowy wypad, kiedy miejsce w bagażu jest mocno ograniczone, a my nie chcemy rezygnować z ulubionej kawy o poranku. Bagdrip służy jednocześnie na zaparzacz i filtr, wystarczy zaczepić go o kubeczek i zalać gorącą wodą.
Jakość bez kompromisów
Jeśli wybieramy się w dłuższą podróż, to przede wszystkim powinniśmy się uzbroić w ulubione ziarna kawy specialty z oferty sklepu Coffeedesk.pl. Dodatkowe kilkadziesiąt gramów w bagażu to naprawdę nieduża różnica, a nasze wyrobione kawowo podniebienie z pewnością odczuje różnicę. Niezależnie od tego, czy wybierasz się na górską wyprawę, lecisz do innego państwa, czy pakujesz swój dobytek na rower i ruszasz w nieznane — dobra kawa zawsze stanowi podstawę sukcesu, jeśli chcemy pić kawowy napar najwyższej jakości i o najlepszym smaku.
Kawa mielona czy w ziarnie?
W warunkach domowych, kiedy mamy odpowiednio dużo czasu, zawsze polecamy parzyć kawę świeżo mieloną. Dzięki temu możemy mieć pewność, że będzie ona najlepsza w smaku. Jeśli mamy odpowiednio dużo miejsca w bagażu możemy pokusić się o zabranie małego młynka ręcznego do kawy. Jednak jeśli zabierzemy ze sobą uprzednio zmieloną kawę — będzie ona wciąż dużo lepsza niż kawa ze stacji benzynowej.
Kompaktowe zaparzacze — idealne na podróż
Kawa to nie wszystko, wypadałoby także ją w czymś zaparzyć, jeśli nie chcemy cały wyjazd pić kawy jak z kawowego cuppingu, czyli popularnej wśród starszego pokolenia parzuchy.
Aeropress to prosty zaparzacz tłokowy łączący metodę przelewową i ciśnieniową. Otrzymujemy z niego około 250 ml kawy o intensywnym smaku. Taka porcja z pewnością zadowoli jedną osobę lub dwie, których poranna kawa nie przekracza 150 ml. Złożony Aeropress zajmuje niewiele miejsca, a jego plastikowa konstrukcja sprawia, że jest lekki i nieuciążliwy w podróży.
Alternatywą do Aeropressu będzie plastikowy dripper. Z dripem przygotujemy aż do 750 ml kawy, jeśli zajdzie taka potrzeba. Lekka konstrukcja i możliwość zrobienia dużej ilości kawy czynią z dripa idealny zaparzacz na wyjazdy z większym gronem znajomych.
Każdy zaparzacz potrzebuje także odpowiedniego kubeczka, do którego kawa będzie się przelewała. Jeśli jedziecie w miejsce, gdzie nie będzie dostępnych naczyń, warto zaopatrzyć się we własny kubek lub termos. Kubeczki KeepCup lub termiczne kubki Fellow idealnie sprawdzą się jako towarzysze każdej podróży w nieznane.