Lifestyle Zdrowie

Hipochondria, czyli 11 symptomów silnej nerwicy

Redakcja
Redakcja
7 sierpnia 2020
Fot. iStock/AJ_Watt
 

Hipochondria, wbrew powszechnym opiniom, nie jest udawaniem, czy też maskowaniem choroby, ani histerycznymi próbami zwrócenia na siebie uwagi. Hipochondria jest ciężkim zaburzeniem lękowym, które sprawiają, że nieustannie martwisz się o swoje zdrowie. Najmniejszy ból lub ukłucie w ciele może sprawić, że wierzysz, że zachorujesz lub nawet umrzesz.

Jeśli jesteś hipochondrykiem, obsesyjnie boisz się pogorszenia stanu zdrowia. Zaburzenie jest na tyle poważne, że potrafi zniszczyć twoje relacje z bliskimi osobami oraz skutecznie pokrzyżować życiowe plany. Lęk przed chorobą i wyobrażanie sobie jej objawów stają się manią, z którą nie sposób poradzić sobie samemu.

Najczęstsze symptomy hipochondrii:

Kompulsywne, niekontrolowane napady paniki, podejrzenia ciężkiej choroby

Silny niepokój z powodu drobnych dolegliwości (lekki ból, katar)

Stała, wzmożona troska o własne samopoczucie

Brak zaufania do lekarzy i wyników badań dotyczących stanu zdrowia, histeryczne „samodiagnozowanie się”

Nieuzasadnione obawy z powodu określonej lub nieokreślone dolegliwości medycznej

Lęk przed chorobą, który powoduje, że nie możesz normalnie funkcjonować i podejmujesz absurdalne działania (np ciągle zamykasz okna w obawie przed przeziębienie, a pozostali członkowie rodziny „duszą się” z powodu upału)

Ciągłe badania pod kątem różnych objawów choroby

Regularne umawianie się na wizyty lekarskie dla „upewnienia się”, że wszystko jest w porządku lub unikanie wizyt kontrolnych z powodu obawy, że lekarz może znaleźć poważną chorobę

Unikanie osób, miejsc lub wydarzeń z powodu strachu przed wyimaginowanym zagrożeniem dla zdrowia.

Samopoczucie i potencjalne dolegliwości jako temat rozmów

Regularne przeszukiwanie Internetu pod kątem oznak możliwych zaburzeń

Hipochondria jest silną nerwicą i warto zdawać sobie z tego sprawę, aby zrozumieć i odpowiednio wspierać osoby nią dotknięte. Niestety, tak jak depresja, bywa często lekceważona i wyśmiewana jako przejaw nadmiernego „rozczulana się” nad sobą.


Lifestyle Zdrowie

Kluski leniwe – klasyka polskiej kuchni. Jak je przyrządzić, by smakowały jak u mamy?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
7 sierpnia 2020
Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
Fot. iStock – Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit
 

Kluski leniwe to danie, bez których trudno sobie wyobrazić tradycyjną kuchnię. To klasyczne danie, nietrudne do przygotowania, choć wymaga poświęcenia nieco czasu. Jak przyrządzić kluski leniwe z ziemniakami i serem, by smakowały jak u mamy? Warto wypróbować także przepis na kluski leniwe fit, dla osób dbających o linię.

Kluski leniwe zwane są także pierogami leniwymi. Nazwa wzięła się stąd, że składniki pierogów z serem i klusek leniwych są podobne, jednak przygotowuje się je bez konieczności nadziewania i sklejania boków ciasta. Do przygotowania klusek konieczna jest mąka, jaja oraz twaróg.

Kluski leniwe z serem — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem — składniki na ok. 60 sztuk:

  • 2 kostki twarogu półtłustego (500 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Fot. iStock

Przygotowanie:

  1. Twaróg zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków, najlepiej dwukrotnie, by usunąć grudki z sera.
  2. Jajka rozbij, rozdziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do miski ze zmielonym twarogiem.
  3. Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Do twarogu i żółtek dodaj mąkę pszenną (100 g = pół szklanki i jedną czubatą łyżkę), najlepiej przesianą. Nie należy dodawać więcej mąki, by kluski nie wyszły twarde. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Do masy wmieszaj ostrożnie drewnianą łyżką pianę z białek. Wymieszaj, by powstała jednolita masa. Może się ona trochę kleić, ale nie warto dosypywać więcej mąki, by kluski były miękkie.
  6. W międzyczasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  7. Stolnicę prósz odrobiną mąki pszennej. Masę serową podziel na kilka części i uformuj z nich kule, przykryj ściereczką, by nie wyschły.
  8. Pierwszą kulę „zroluj” na blacie tak, by uformował się wężyk o średnicy ok. 2 cm. Spłaszcz go delikatnie i pokrój ostrym nożem na średniej wielkości kawałki.
  9.  Kluski leniwe wrzucaj na delikatnie gotującą się wodę i gotuj je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.
  10. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu. Czynności po kolei powtórz z każdą częścią surowej masy serowej.
  11. Kluski leniwe podawaj posypane cukrem i polane masłem z bułką tartą, posypane cukrem.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — przepis 

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluski leniwe z serem i ziemniakami — składniki:

Składniki:

  • 700g ziemniaków
  • 250g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • olej

Do podania:

  • 100 g masła (pół kostki)
  • 2 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka cukru

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odstaw do ostudzenia.
  2. Ser i przestudzone ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
  3. Do masy dodaj jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Jeśli ciasto za bardzo się lepi, dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej, ale nie za dużo, bo kluski staną się twarde.
  4. Stolnicę obsyp mąkę, rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  5. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 3-5 min. od chwili wypłynięcia.
  6. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.

Do podania:

  1. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu na małym ogniu, następnie wrzucić bułkę tartą i na minimalnym ogniu smaż aż się lekko zarumieni.
  2. Gdy bułka będzie rumiana, dodaj masło i smaż przez chwilę, aż składniki się połączą. Gorącą bułką polej kluski leniwe.

Można je również serwować polane śmietaną i cukrem.

Kluski leniwe fit — przepis

Ten przepis jest dietetyczną alternatywą dla klasycznych klusek leniwych, które są pyszne, ale i kaloryczne, szczególnie z uwzględnieniem bułki tartej na maśle. Ten przepis spodoba się osobom, które dbają o figurę, ale nie chcą do końca rezygnować ze smaków polskiej kuchni.

Kluski leniwe z serem, z serem i ziemniakami, fit

Fot. iStock

Kluskie leniwe fit — składniki:

  • 100 g twarogu chudego
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • jajko

Przygotowanie: 

  1. Twaróg rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodać do niego jajko, mąkę, otręby i zagnieć ciasto.
  2. Rozwałkuj ciasto na kształt wężyka, pokrój ostrym nożem.
  3. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i oleju. Kluski gotuj na małym ogniu  ok. 2 min. od chwili wypłynięcia.
  4. Po tym czasie kluski wyłów za pomocą łyżki cedzakowej, ułóż na talerzu.
  5. Możesz serwować je z jogurtem naturalnym lub warzywami.

źródło: kulinarneprzeboje.pl,beszamel.se.pl 

Lifestyle Zdrowie

Popularne mity o diecie dziecka między 1.a 3. rokiem życia – sprawdź, czy je znasz

Redakcja
Redakcja
6 sierpnia 2020
Fot. Materiały prasowe

Pozory mogą mylić – dziecko w wieku 1-3 lata, chociaż nie jest już niemowlęciem, nie jest też małym dorosłym. Z tego powodu jego dieta nadal powinna różnić się od jadłospisu starszych członków rodziny. Rozprawiamy się z najpopularniejszymi mitami na temat diety juniora.

Dziecko po 1. roku życia jest gotowe na dietę rodziców – MIT

Jak pokazują badania, dzieci powyżej 1. roku życia są szczególnie narażone na niedobry żelaza, wapnia, witaminy D i błonnika pokarmowego. Aż 94% dzieci po 1. roku życia otrzymuje wraz z dietą niewystarczającą ilość witaminy D, a 42% ma niedobory wapnia[1]. Wynika to z błędnego przekonania, że małe dziecko to „mały dorosły”, a jego dieta może być taka sama jak ta stosowana przez starszych członków rodziny. Po ukończeniu 1. roku życia nadal doskonali się praca układu pokarmowego, a proces ten jest regulowany między innymi przez błonnik pokarmowy, który występuje w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Błonnik poprawia perystaltykę jelit, reguluje wypróżnienia i zmniejsza ryzyko zaparć[2].

Jeśli kilkulatek ma rozszerzoną dietę, to mleko nie jest już jej ważnym elementem – MIT

Przy komponowaniu menu juniora warto pamiętać, że jego jadłospis (mimo wielu urozmaiceń) nadal powinien być dopasowany do wyjątkowych potrzeb małego brzuszka. Jest to spowodowane m.in. tym, że układ pokarmowy dziecka pełną sprawność osiągnie dopiero około 5.-7. roku życia. Ważnym elementem diety małego dziecka wciąż powinno być więc mleko i produkty mleczne. Junior w wieku 1-3 lata powinien otrzymywać 4-5 posiłków w ciągu dnia, a zgodnie z opracowanym przez Instytut Matki i Dziecka Modelowym talerzem żywieniowym w codziennym menu powinny się znaleźć 2 porcje mleka, w tym mleka modyfikowanego i 1 porcja produktów mlecznych[3].

Małe dziecko nie potrzebuje więcej składników odżywczych niż osoba dorosła – MIT

Dziecko między 1. a 3. rokiem życia nadal – szybko rozwija się i rośnie. W tym czasie jest bardzo aktywne, uczy się nowych rzeczy i zdobywa wiele umiejętności. Do tego intensywnego rozwoju jego młody organizm potrzebuje nawet 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej żelaza, jodu i wapnia niż osoba dorosła[4]. Chociaż zaspokojenie takiego zapotrzebowania może wydawać się dla rodziców trudne, wybór np. odpowiedniego mleka modyfikowanego może pomóc zrealizować te szczególne wymagania małego brzuszka.

Każde mleko jest odpowiednie dla juniora – MIT

Do jadłospisu dziecka po 1. roku życia można wprowadzać w określonych ilościach mleko krowie oraz przetwory mleczne, takie jak jogurty, kefiry czy sery żółte. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt wczesne włączenie mleka krowiego do diety małego dziecka wpływa na nadmierne spożycie przez nie m.in. białka[5]. Zawartość białka w mleku krowim jest 3 razy większa niż w mleku kobiecym. Taka ilość tego składnika może być obciążająca dla młodego organizmu, a w szczególności dla nerek. W badaniu przeprowadzonym we Francji 2005 roku sprawdzano spożycie białka u dzieci w wieku 12-24 miesięcy, które spożywały jedynie mleko krowie i inne produkty mleczne (w ilości minimum 250 ml). U dzieci spożywających mleko krowie zaobserwowano 3- lub 4-krotnie większe spożycie białka niż jest to rekomendowane[6].

Jeśli z uzasadnionych względów karmienie piersią nie jest możliwe lub nie jest kontynuowane po 1. roku życia dziecka, to odpowiednio dobrane do wieku mleko modyfikowane jest produktem o składzie najbardziej dopasowanym do potrzeb młodego organizmu. Mleka modyfikowane Bebiko Junior[7] podobnie jak mleko krowie są cennym źródłem wapnia, a do tego zawierają do 155 razy więcej witaminy D, 15 razy więcej witaminy C, 15 razy więcej witaminy E, 12 razy więcej żelaza, 6 razy więcej jodu niż mleko krowie[8]. Właśnie dlatego Bebiko Junior to więcej niż mleko! Podając 2 kubki po 200 ml tego mleka modyfikowanego, rodzice mogą lepiej realizować zapotrzebowanie dziecka m.in. na te istotne witaminy i składniki mineralne, ważne dla jego prawidłowego rozwoju.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.


[1] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” – badanie ogólnopolskie 2016 rok, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[2] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.

[3] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.

[4] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski, pod red. M. Jarosza, IŻŻ, Warszawa 2017.

[5] Weker H., Barańska M., Strucińska M., Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, 2012.

[6] Ghisolfi J, Fantino M, Turck D, Potier de Courcy G, Vidailhet M: Nutrient intakes of children aged 1-2 years as a function of milk consumption, cows’ milk or growing-up milk. Public Health Nutr 2012; 4: 1-11.

[7] Bebiko Junior 3 NUTRIflor Expert, Bebiko Junior 4 NUTRIflor Expert, Bebiko Junior 5 NUTRIflor Expert.

[8] Wartości te zostały opracowane na podstawie porównania ilości składników zawartych w dwóch kubkach 200 ml mleka modyfikowanego Bebiko Junior i dwóch kubkach 200 ml mleka krowiego 2%.

Artykuł powstał we współpracy z marką Bebiko


Zobacz także

Nie możesz doczyścić brudnego piekarnika? Wypróbuj ten sposób

„Będziemy rozmawiali o nowotworze, jak rodzina przy obiedzie?”

Znajdź swoją drugą połówkę jeszcze przed świętami!