Go to content

Gwiazda „Przyjaciół” podzieliła się przepisem na kurczaka curry. Spróbujemy?

Okazuje się, że Courtney Cox i Monica Geller mają coś wspólnego. Obie świetnie sobie radzą w kuchni. Na swoim profilu instagramowym aktorka podzieliła się z fanami przepisem na kurczaka curry. Nie tylko podała składniki, możemy też zobaczyć, jak go przygotowuje. Zatem nie ma ściemy! Próbujemy?

POLECAMY: „How you doin’?”, bo ja (oh my god!) ryczę na specjalnym odcinku „Przyjaciół”

Do przygotowania kurczaka potrzebować będziemy:

  • pół kg polędwiczek drobiowych pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1/2 łyżeczki posiekanego chili serrano (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka niesolonego curry w proszku
  • sól dla smaku
  • 1-2 filiżanki sosu curry (przepis poniżej)
  • 1/2 posiekanej zielonej cebuli
  • 1/2 łyżki posiekanej kolendry

Składniki na sos curry:

  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 serrano chili (łodyga i nasiona usunięte)
  • 1 do 2 łyżek niesolonego curry w proszku
  • bulion drobiowy
  • 1 szklanka posiekanego kalafiora

Jak zrobić sos curry?

  1. Cebulę, czosnek, imbir i chili włożyć do robota kuchennego i miksować do uzyskania pasty.
  2. Podgrzać średniej wielkości garnek na średnim ogniu. Dodać pastę i 1 do 2 łyżek bulionu, aż zacznie się rumienić. Dodawać stopniowo więcej bulionu, jeśli pasta za szybko się rumieni lub zaczyna się palić.
  3. Po ugotowaniu pasty dodać curry i jeszcze jedną porcję bulionu drobiowego. Gotować przez kolejną minutę, mieszając, aby się nie przypaliło.
  4. Dodać resztę bulionu drobiowego i kalafiora. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
  5. Przełożyć do blendera i miksować na gładkie puree. (Podczas miksowania gorących potraw zawsze uruchamiaj blender na najniższej prędkości, w przeciwnym razie eksploduje – słusznie radzi aktorka). Możesz dodać wodę lub więcej bulionu, jeśli sos jest zbyt gęsty.
  6. Skosztuj i dostosuj przyprawę, dodając sól lub mleko kokosowe do uzyskania słodyczy.

Poniżej przepis na całą potrawę:

Kurczak curry:

  1. Podgrzać patelnię na średnim ogniu. Spryskać olejem kokosowym, podsmażoną cebulą i chili serrano.
  2. Dodać kurczaka, curry i sól. Smażyć, aż kurczak będzie lekko zarumieniony na zewnątrz, ale nie ugotowany.
  3. Dodać sos curry i zmniejszyć ogień, żeby potrawa się dusiła. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut, aż kurczak się ugotuje.
  4. Udekorować posiekaną kolendrą i cebulą.