Początek grudnia to moment, w którym prawie każdy zaczyna bardzo intensywnie myśleć o Świętach. A jak Święta to prezenty – planujemy je z prawdziwym pietyzmem, zupełnie jakby były najważniejszą miarą udanych Świąt. I nic w tym dziwnego, w końcu każdy z nas lubi przez ten jeden dzień w roku zamienić się czarodzieja. Ale czy zastanawialiście się już, co na te Święta ugotujecie i jak ugościcie te najważniejsze dla was osoby?
Bo Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to bez dwóch zdań czas bardzo wyjątkowy i jak żaden inny przepełniony zapachami i smakami, ale także… pięknem.
Piękno smakuje lepiej
Wigilia bez barszczu? To chyba zaraz po karpiu, najważniejszy symbol wigilijnego stołu . I choć sama potrawa wydaje się być prosta, tego dnia aż emanuje elegancją. Sami przyznajcie, że właśnie w Święta Bożego Narodzenia, jak nigdy zwracacie uwagę na te wszystkie detale i szczegóły, na dekorację, całą oprawę, która dopełnia kulinarne dzieła.
My dziś zachęcamy was do tego, by tradycji stało się zadość i tegoroczny wigilijny stół był i „smaczny”, i piękny.
Nawet, gdy wszystkie dekoracje w naszym domu są odzwierciedleniem tego, co w duszy gra najmłodszym z domowników lub gdy zwyczajnie lubimy kontrowersyjnie zaszaleć, wigilijne nakrycie stołu, jest najpiękniejsze, gdy postawimy na prostą i klasyczną elegancję.
My na naszym opłatkowym spotkaniu nie mogłyśmy zrobic inaczej, dlatego pachnące, kulinarne cuda spod ręki Gosi Ohme musiały podzielić się nieco chwałą z nakryciem stołu (nasz stół nakryłyśmy klasyczną porcelaną MariaPaula Ecru Złota Linia). Najlepszą biżuterią dla świątecznej zastawy będą oczywiście gustowne i eleganckie sztućce. Naprawdę nie trzeba wiele, by wyczarować świąteczny nastrój.
A jakie potrawy zaserwować, by dopełnić dzieła? Oczywiście wspomniany barszcz i coś bardziej nowoczesnego… Zapraszamy, specjalnie dla was dwa ulubione świąteczne przepisy Gosi Ohme.
Barszcz czerwony
Składniki:
2 kg buraków, ugotowanych
2,5 litra bulionu jarzynowego lub mięsnego
1 średnia cebula,
1 łyżka masła
1 listek laurowy, 3 – 4 ziela angielskie,
1 łyżka octu lub 2 łyżki octu balsamicznego
Pieprz, sól – do smaku
Przyda się: dobrej jakości patelnia do podsmażenia cebulki na niewielkiej ilości tłuszczu, my korzystałyśmy z naszych ulubionych garnków i patelni Valdinox
Przygotowanie:
Ugotuj buraki (możesz ugotować je tradycyjnie w wodzie lub po umyciu zawinąć w folię i upiec w piekarniku). Cebulkę podsmaż na maśle.
Do gotującego się bulionu dorzuć ugotowane i obrane buraki – najlepiej pokroić je na duże kawałki lub grube plastry.
Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz wcześniej podsmażoną na maśle cebulkę, na około 5 minut przed końcem gotowania.
Tak przygotowany wywar zdejmij z ognia i odstaw na minimum 6 godzin. Najwygodniej jest go przygotować dzień wcześniej i zostawić na całą noc.
Gdy barszcz już „odpocznie”, zagotuj go ponownie. Od tego momentu uważaj, nie powinnaś ponownie doprowadzić go do wrzenia.
Zdejmij z ognia i przecedź. Dopraw solą, pieprzem oraz octem.
Smacznego!
PS: Pamiętaj, że wyjątkowość świątecznych potraw skrywa się nie tylko za ich smakiem, ale też wyjątkowym, odświętnym wystrojem. Koniecznie nakryj pięknie do stołu.
Sałatka śledziowa , czyli Śledź pod pierzynką
Składniki:
250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych z zalewy)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej
4 łyżki oleju
świeżo zmielony pieprz
3 buraki
4 ziemniaki
4 ogórki kiszone
5 jajek
150 g sera żółtego
pęczek szczypiorku
Przyda się:
Przygotowanie:
Pokrój śledzie na kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Dodaj drobno posiekaną cebulkę. Dodaj musztardę, olej, świeżo zmielony pieprz wymieszaj.
Przełóż do szklanej salaterki lub misy, na górę dodaj ok. 1/3 majonezu i równo rozsmaruj.
W oddzielnych garnkach ugotuj buraki (czas gotowania: ok. 1,5 godz.) ziemniaki (czas gotowania: ok. 1 godz.) w mundurkach. Ugotowane warzywa odcedź i ostudź.
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku sola i pieprzem. Ułóż je jako kolejną warstwę w salaterce.
Na górę dodaj pokrojone w kostkę ogórki. Posmaruj kolejną warstwą majonezu (jak poprzednio).
Buraczki obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, ułóż jako kolejną warstwę i dodaj ostatnią warstwę majonezu.
Jajka ugotuj na twardo, również je drobno posiekaj i nasyp na górę sałatki. Na sam wierzch zetrzyj żółty ser i udekoruj szczypiorkiem.
Dobrze dać sałatce czas na przegryzienie się wszystkich smaków, jeśli możesz przygotuj ją dzień wcześniej i przechowuj w lodówce, jeśli nie – postaraj się wygospodarować co najmniej godzinę przed podaniem.
PS: Nie zapomnijcie o pięknych, szklanych kieliszkach – przy odrobinie wyobraźni mogą posłużyć nie tylko użytkowo, ale również jako wyjątkowa dekoracja świątecznego stołu. Na naszym stole zagościły kieliszki Expert marki Royal Leerdam.