Lody o smaku śmietanki czy intensywnie owocowe sorbety to pomysł na wyjątkowy deser nie tylko podczas upalnego lata, ale także jesieni. Poprawią humor, zahartują organizm, a także pozwolą oczarować gości.
Lekarze coraz częściej zachęcają do jedzenia lodów zimą – są bogate w witaminy A, B, D, E, zmniejszają ryzyko infekcji gardła. Chociaż ich podanie najczęściej kojarzy się z kilkoma łyżkami lodów w pucharku i bitą śmietaną, już odrobina fantazji wystarczy, by zwykły deser lodowy zamienić w prawdziwe dzieło sztuki, które zachwyci gości.
Sposób nr 1: Wybierz fantazyjną posypkę
Kolorowe koraliki dodadzą uroku każdemu deserowi. W zimie szczególnie sprawdzą się oryginalne dodatki w kształcie choinek, gwiazdek i aniołków. Naturalnym i kuszącym elementem dekoracji będzie również polewa z miodu, która nada lodom słodkiego posmaku. W parze z miodem może pójść posypka z orzechów lub słonecznika. Chcesz uzyskać intensywnie żółtą barwę polewy? Wystarczy, że do miodu dodasz odrobinę kurkumy. Sos będzie ciekawym uzupełnieniem czekoladowych czy kakaowych lodów.
Chcąc zachwycić gości przygotowanym deserem, lepiej unikać popularnych dodatków, takich jak rurki czy różnego kształtu wafelki. Choć miłe dla oka, są mało oryginalne, a ich smak często dominuje nad gwiazdą deseru, czyli lodami.
Sposób nr 2: Postaw na ręcznie robione dodatki
Przepis na wywołanie zachwytu u gości? Własnoręcznie przygotowane, jadalne dekoracje! Do ich wykonania potrzebujemy ciasta na naleśniki oraz strzykawki. Następnie na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wyciskamy ze strzykawki masę i formujemy wzory np. figury geometryczne, kwiatki.
Jeśli domowej konfitury używasz głównie na kanapkach, przy lodach możesz ją kreatywnie zastosować! Będzie nie tylko świetną polewą, uznanie zdobędzie również jako „wulkan” – umieszczona wewnątrz lodów, wypłynie po zanurzeniu w nich łyżeczki. Konfitura z pomarańczy będzie dobrym wyborem w przypadku lodów czekoladowych, natomiast truskawkowa sprawdzi się przy śmietankowych.
Sposób nr 3: Skosztuj świeżych owoców
Intensywny smak lodowego deseru można uzyskać dzięki dodaniu do niego niekoniecznie słodkich posypek, ale świeżych owoców. – Zblendowane na gładki mus będą smacznym zakończeniem deseru, kiedy dodamy je na spód naczynia, pod lody – zaznacza Piotr Gąsiorowski, Dyrektor Marketingu PPL Koral, właściciel marki Bracia Koral – Lody Jak Dawniej. Z kolei występujące w pełnej postaci będą świetną ozdobą deseru, kiedy udekorujemy nimi lody. Jagody uzupełnią słodycz zimnej przekąski, kiwi i ananas nadadzą jej lekko kwaśnej nuty. Dla miłośników bardzo słodkich deserów wspaniałym połączeniem będzie masa kajmakowo – bananowa – dodaje specjalista.
Źródło: infowire.pl