Leczy wszystko oprócz śmierci – tak twierdzili starożytni, którzy doceniali cenne właściwości czarnuszki. Kiedyś ktoś się zaśmiał, że jest to mocno przesadzone, bo raczej nie sprawi, że odrośnie odcięta noga. Jednak mimo tego nie można odmówić jej właściwości leczniczych, które w naturalny sposób pomagają pozbyć się wielu schorzeń. Dlaczego warto ją stosować i jakie choroby leczy? Zobaczcie same.
Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to niepozorna roślinka o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem. Zwana także czarnym kminkiem posiada ziarenka o olbrzymiej mocy zdrowotnej. Pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej i jest dostępna w dwóch formach – nasion oraz oleju.
Nasiona posiadają ponad 100 aktywnych substancji. Są to m.in. różnorodne kwasy tłuszczowe: linolowy, rzadki w przyrodzie eikozadienowy, fosfolipidy, fitosterole, białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów), węglowodany, witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. cynku, selenu, magnezu, wapnia, żelaza, sodu i potasu oraz olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i inne.
Można ją kupić w sklepach zielarskich, aptekach i sklepach internetowych. Opakowanie ziaren kosztuje kilka złotych. Cena oleju jest trochę wyższa. Butelkę o pojemności 30 ml można dostać za ok. 16 zł. Nie ma przeciwwskazań do jej stosowania. Jedynie kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować się z lekarzem przed jej użyciem.
Dlaczego warto ją stosować?
Wpływa pozytywnie na układ rozrodczy i pobudza laktację. Reguluje miesiączkowanie oraz pomaga w walce z bólem podczas okresu za sprawą zawartego w niej nigellonu, który działa przeciwskurczowo. Naukowcy mówią także o jej właściwościach antykoncepcyjnych, ale raczej nie warto odrzucać innych metod.
Jej spożywanie pomaga w walce z anemią. U chorych na anemię spożywających czarnuszkę stwierdzono wzrost poziomu hemoglobiny i erytrocytów, dlatego śmiało można nią zastąpić mięso, które zaleca się jeść podczas kuracji.
Pomaga alergikom, ponieważ tak jak witamina C jest świetnym antyhistaminikiem. Poprawę zaobserwowano po 6-8 tygodniach jej przyjmowania.
Naukowcy ze Szwajcarii dostrzegli, że już 2 g czarnuszki spożywane codziennie pomagają obniżyć stężenie cukru we krwi.
Wyniki opublikowane w Medical Science Monitor dowodzą, że czarne nasiona mają właściwości anty-drgawkowe i skutecznie zmniejszają częstotliwość napadów padaczkowych u dzieci.
W badaniach komórkowych stwierdzono, że czarnuszka ma właściwości przeciwrakowe, które hamują wzrost komórek nowotworowych jelita grubego.
Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Nauk o Zdrowiu w Lahore w Pakistanie dowiodły, że spożywanie nasion czarnuszki pomaga leczyć śmiertelne i oporne na antybiotyki zakażenie bakteryjne, znane powszechnie jako MRSA.
Wykazano, że właściwości nasion pomagają chronić serce przed atakiem i zwiększają ogólną kondycję układu krwionośnego.
Badanie opublikowane w patologii eksperymentalnej i toksykologicznej wskazuje, że czarne nasiona mogą osłabiać i odwracać uszkodzenia mózgu wywołane toksycznością ołowiu.
Ponadto czarnuszka pomaga leczyć stany zapalne oraz jest skuteczna w walce z uciążliwym trądzikiem.
Czarnuszka jest naturalnym środkiem, który powinny spożywać osoby dbające o swoje zdrowie. Zmielone ziarna można dodawać do potraw np. do zup, kanapek.
To małe ziarenko jest naprawdę niezwykłe!
Źródło:naturalsociety.com