Lifestyle

„Babskie” seriale na lato – 3 grzeszne przyjemności, które musicie poznać

Redakcja
Redakcja
16 czerwca 2021
Photo by Victoria Heath on Unsplash
 

Bądźmy szczere – dobry, babski serial nie jest zły. Z tymi, które Wam dziś polecamy, letni wieczór może się zamienić w zarwaną noc. Powód? Trudno się od nich oderwać! Dorzucicie coś do tej listy? Koniecznie dajcie znać.

„Pracujące mamy” (Netflix)

To już koniec urlopu macierzyńskiego! Te cztery mamy z Toronto muszą wrócić do pracy i znaleźć czas dla swoich dzieci, na życie miłosne i całą resztę obowiązków naraz. Tyle oficjalny opis na Netflixie. A co dostajemy tak naprawdę? Fantastycznie zarysowane postaci, nieoklepane (pardon!) twarze, świetną fabułę i kupę śmiechu i wzruszeń. Będziecie wkurzone, szczęśliwe, zatroskane i nie wiemy co jeszcze naraz. Wprost nie do wiary, ile zwrotów akcji może pomieścić „zwykły”, „babski” serial o mamach.

„Pracujące mamy” właśnie zadebiutowały piątym sezonem, ale spokojnie – odcinki są krótkie, ogląda się naprawdę przyjemnie. „Pykniecie” to w weekend, bo nie można się oderwać.

Na pięć gwiazdek dajemy… 10. Bawcie się dobrze!

 

„Emily w Paryżu” (Netflix)

To serial twórców „Seksu w wielkim mieście”. I niech to was zachęci. Emily pewnie nie przejdzie do historii, jak tak jak Carrie, ale naprawdę jest urocza. Historia typowa i oklepana – młoda Amerykanka zostaje przeniesiona do Paryża. Aż nie do wiary, jak twórcom „Emily w Paryżu” udało się upchnąć tyle stereotypów na temat Amerykanów i Francuzów w jeden serialu. Jeśli nie będziecie się nad tym wszystkim specjalnie zastanawiać i jeśli nie przeszkadzają wam takie zabiegi, zabawa będzie naprawdę przednia. Paryż jest piękny, fajni aktorzy. No i oczywiście wątek miłosny!

Ciekawe jesteśmy, któremu z adoratorów Emily kibicowałyście. No i co będzie w drugim sezonie!

 

„The bold type” (Netflix)

Polski tytuł to „Dziewczyny nad wyraz”. Jeśli lubisz „Sex w wielkim mieście” i „Diabeł ubiera się u Prady”, ten serial na pewno sprawi Ci sporo radości. To historia trzech przyjaciółek pracujących w „Scarlet”, popularnym magazynie dla kobiet (inspiracją jest „Cosmopolitan”). Towarzyszymy im w pracy, obserwujemy jak radzą sobie z problemami sercowymi. Wszystko w scenerii Nowego Jorku (ciekawostka: serial kręcono w Montrealu). Jest zabawnie, lekko, seksownie.

 


Lifestyle

Jakie są Elżbiety? 10 ich charakterystycznych cech

Redakcja
Redakcja
17 czerwca 2021
Fot. iStock/gradyreese
 

Elżbieta jest to imię pochodzenia starohebrajskiego, od słowa elzeba lub eliszeba (Bóg jest moją przysięgą lub moją doskonałością).

Elżbieta imieniny obchodzi 4 stycznia, 19, 20 lutego, 24 kwietnia, 6 maja, 18 czerwca, 4, 8, 11, 13, 26 lipca, 14 września, 21 października, 4, 5, 14, 17, 19, 25 listopada, 13 grudnia.  Najbardziej popularne są te 5 listopada.

Jakie są Elżbiety? 10 charakterystycznych cech:

  1. Pewna siebie indywidualistka
  2. Potrafi narzucać swoje zdanie innym
  3. Przyjaciół trzyma na dystans, ale jest im oddana
  4. Chętnie każdego wysłucha
  5. Bywa niedyskretna
  6. Powściągliwa nawet w kontaktach z najbliższymi
  7. Dystyngowana i pełna klasy
  8. Zdeterminowana i uparta
  9. Świetnie radzi sobie ze stresem
  10. Estetka, nie znosząca kiczu i tandety

Numerologiczna 8 to siła i witalność, mądrość, odpowiedzialność i uznanie.


Lifestyle

Kapusta włoska – dlaczego warto ją jeść? Przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę do obiadu

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
16 czerwca 2021
kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę
Fot. iStock

Kapusta włoska to warzywo, które pod różną postacią dość często gości na naszych talerzach. Nadal nie jest tak bardzo popularna, jak kapusta biała czy czerwona, jednak warto po nią sięgać częściej, ze względu na smak i zawartość witamin i minerałów. Co kryje w sobie kapusta włoska i jakie przepisy pozwolą wyczarować z niej pyszne i sycące danie?

Kapusta włoska — witaminy i minerały, kalorie (kcal)

Kapusta włoska różni się nieco od białej i czerwonej wyglądem. Wytwarza duże, okrągłe główki, a jej liście pomarszczone i nieco pofalowane, w zielono-niebieskawym zabarwieniu.

Kapusta włoska zawiera sporo składników odżywczych. Nie brakuje w niej witaminy C, K, A, oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Dostarcza do organizmu także składniki mineralne, takie jak: magnez, potas, fosfor, miedź, sód, żelazo, wapń i siarka. Znajduje się w niej również błonnik, niezbędny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Kapusta włoska jest niskokaloryczna — zawiera 27 kcal w 100 g. Jej indeks glikemiczny jest niski, wynosi 15, więc jest ona bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę oraz stosujących diety odchudzające.

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Kapusta włoska dla zdrowia

Kapusta włoska jest wartościowym elementem codziennej zdrowej diety. Ponieważ jest źródłem antyoksydantów, działa przeciwzapalnie, chroniąc organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Antocyjany należące do antyoksydantów wpływają na  zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się miażdżycy oraz nowotworów. Kapusta włoska działa moczopędnie, oczyszcza wątrobę, regeneruje organizm i wzmacnia w stanach osłabienia po chorobie. Wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi i o ile nie jest w wersji smażonej, wspiera walkę o szczupłą sylwetkę. Obecność w liściach kapusty witaminy C i siarki, która nadaje jej specyficzny aromat podczas gotowania, wspiera dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci.

Przeciwwskazania

Kapusta włoska, mimo że jest zdrowym produktem, nie jest polecana każdemu. Podobnie jak inne warzywa kapustne, nie poleca się jej większych ilości w diecie osób cierpiących na zaburzenia pracy tarczycy. Kapustne zawierają substancje wolotwórcze (goitrynę i progoitrynę), które hamują przyswajanie jodu z posiłków, co może doprowadzić do niedoborów jodu w organizmie i pogłębieniu problemów ze zdrowiem.

Kapusta włoska — przepis na surówkę

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Surówka z kapusty włoskiej. Składniki:

  • 500 g kapusty
  • duże jabłko
  • duża marchewka
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, włóż do miski i lekko posyp solą, by zmiękła.
  2. Cebulę drobno poszatkuj, jabłko i marchew zetrzyj na tarce — dodaj do kapusty.
  3. Majonez, jogurt, nieco soli, pieprzu i cukru oraz trochę poszatkowanego koperku wymieszaj dobrze i połącz z surówką.
  4. Odstaw do lodówki, na co najmniej pół godziny, by surówka dobrze się schłodziła.

Kapusta włoska zasmażana — przepis 

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Kapusta włoska zasmażana. Składniki: 

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 1 marchew
  • 100 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, marchew obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Masło rozgrzej w rondlu i wrzuć na nie startą na dużych oczkach marchew, a po chwili poszatkowaną kapustę. Duś 10 min pod przykryciem, po czym podlej gorącym bulionem i duś kolejne 10 min.
  3. Oprósz wszystko mąką i bardzo dokładnie wymieszaj i zagotowuj. Na koniec dopraw sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem.
    Posyp dużą ilością świeżego pokrojonego koperku.

Kapusta włoska — przepis na gołąbki z ryżem i mięsem

kapusta włoska przepis na gołąbki, kapustę zasmażaną i surówkę

Fot. iStock

Składniki:

  • 1 kapusta
  • 2 szklanki ryżu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 ml bulionu
  • jajko
  • cebula
  • sól, pieprz
  • sos pomidorowy

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotuj wodę. Wytnij głąb z kapusty i sparz we wrzącej wodzie. Jeszcze gorącą kapustę obierz i z liści zetnij nożem gruby nerw.
  2. Ryż ugotuj w litrze osolonej wody, aż wchłonie wodę.
  3. Na patelni zeszklij cebulę okrojoną w kostkę. Do ryżu dołóż surowe mięso mielone razem z jajkami i podsmażoną wcześniej cebulą, dopraw farsz solą i pieprzem.
  4. Na liście nałóż farsz z ryżu i mięsa. Złóż boki liści kapusty do środka i zwiń w zwarty rulon.
  5. Gołąbki ułóż w dużym garnku, zalej bulionem, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj ok. 30 minut. Jeśli nie masz garnka z grubym dniem i obawiasz się, że gołąbki mogą się przypalić, wyłóż dno garnka warstwą niewykorzystanych liści z kapusty.

Podawaj polane sosem pomidorowym.


źródło:  www.poradnikzdrowie.pl, www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Co wspólnego ma z tym miłość? Czyli jak Tina Turner została "Po prostu najlepsza"

Co wspólnego ma z tym miłość? Czyli jak Tina Turner została „Po prostu najlepsza”

Seks poprawia pamięć, więc lepiej o nim nie zapominaj

Pierwszy Nobu Hotel w Polsce!