Lifestyle Psychologia

8 porannych nawyków dobrze zorganizowanych ludzi

Ewelina Celejewska
Ewelina Celejewska
21 listopada 2017
Fot. iStock/pixelfit
 

Na pewno znasz kogoś, kto zawsze jest bardzo dobrze zorganizowany, nigdy się nie spóźnia i o niczym nie zapomina. Ty natomiast wiecznie jesteś w biegu, bez śniadania i kanapek do pracy, niewyspana i zmęczona, choć dzień jeszcze na dobre się nie rozpoczął. Czas zmienić swoje przyzwyczajenia. Poznaj 8 porannych nawyków ludzi, którzy są dobrze zorganizowani i bierz z nich przykład.

Wstawaj wcześniej niż reszta domowników

Wystarczy choćby 15 minut. Chodzi o to, żeby rozpocząć dzień na spokojnie, bez walki o łazienkę lub czajnik. Wstając nieco wcześniej masz przewagę nad resztą domowników. Dzięki temu łatwiej ze wszystkim się „wyrobisz”.

Nie bierz do ręki telefonu tuż po przebudzeniu

Najlepiej w ogóle nie trzymaj go w sypialni. Poranne przeglądanie Facebooka może tak cię pochłonąć, że nim się zorientujesz, już będziesz spóźniona. Jeszcze zdążysz sprawdzić, co w ciągu nocy wydarzyło się u twoich znajomych. Zamiast tego weź kilka głębokich oddechów – będziesz bardziej pobudzona i gotowa do działania.

Znajdź czas na to, co sprawia ci radość

Może lubisz rysować, słuchać radia lub delektować się kawą na balkonie i przyglądać się przechodniom? Wygospodaruj każdego dnia 5-10 minut na czynność, która sprawia ci przyjemność. Dzięki temu poranki przestaną być katorgą.

Wprowadź rutynę

Zdecydowanie łatwiej być dobrze zorganizowanym, gdy czynności powtarzają się każdego dnia. Wprowadź swój własny, poranny harmonogram. Zastanów się, ile czasu potrzebujesz na wykonanie każdej czynności. Praktyka czyni mistrza. Nawet nie będziesz wiedziała, kiedy zaczniesz wszystko robić automatycznie.

Stawiaj sobie realne cele

Jeżeli do tej pory o poranku brałaś szybki prysznic, malowałaś się w biegu i jadłaś kanapkę w samochodzie, nie zaczynaj zmiany nawyków od wprowadzenia jogi, szykowania odżywczego koktajlu ze świeżych owoców i balsamowania całego ciała. Stawiaj sobie realne cele, które jesteś w stanie osiągnąć. Zacznij nieco wcześniej wstawać, znajdź czas na poranne przyjemności – tyle na start powinno wystarczyć.

Zacznij szykować posiłki dzień wcześniej

Wiem, wiem. Nie chce ci się stać przy garach do późnej nocy. Zapewniam jednak, że o poranku nie będzie ci się chciało jeszcze bardziej. Nie musisz od razu szykować posiłków na cały dzień. Wystarczy, że chociaż zastanowisz się, co zjesz na śniadanie, co naszykujesz dzieciom i co zabierzesz do pracy. Znacznie łatwiej ogarniesz poranny chaos.

Dbaj o porządek w mieszkaniu

Nie ma nic gorszego niż zagracona przestrzeń, dlatego staraj się dbać o porządek. Znacznie chętniej będziesz wstawać, gdy wokół ciebie będzie czysto. Co więcej, z przyjemnością będziesz do takiego domu wracać po pracy. Porządek – niby nic takiego, a naprawdę daje poczucie spokoju i harmonii.

Rób najpierw rzeczy, których nie lubisz

Nie odkładaj znienawidzonych zadań na później. Jeśli szybko rozprawisz się z tym, czego nie lubisz, reszta dnia będzie znacznie przyjemniejsza. A tak, to tylko w myślach będziesz ciągle jęczała, że „o nieeee, jeszcze muszę zrobić to i to”…

Gotowa na zmiany? Powodzenia!


 

Źródło: Power of Positivity


Lifestyle Psychologia

Nie bądź niczyim workiem treningowym. Jak nie pozwalać innym wyżywać się na sobie

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
21 listopada 2017
Fot. iStock/stock-eye
 

Patrzysz na niego okrągłymi oczami, nie wiesz o co chodzi. Nic nie zrobiłaś, w niczym nie zawiniłaś. Gorączkowo usiłujesz sobie przypomnieć, bo może jednak chodzi o coś konkretnego. Ale nie, twoja rola jest tu zupełnie inna. Jesteś workiem treningowym dla jego emocji.  Po kilku minutach on znów jest spokojny i potulny jak baranek. Za to ty, cała roztrzęsiona próbujesz odzyskać równowagę. Znowu się na tobie wyżył, użył cię, jako bufora dla swojej złości. Obiecujesz sobie, że następnym razem na to nie pozwolisz. Tylko jak to zrobić?

Negatywne emocje wpływają na nasz osąd, sposób myślenia i działania. W chwili, gdy opanowuje nas gniew, wiele osób nie potrafi poradzić sobie z uczuciem złości. Woli przerzucić je na kogoś, kto znajduje się akurat w pobliżu. Albo na kogoś, w kogo towarzystwie czuje się bezpiecznie. W każdym przypadku jest to całkiem niewinny świadek całego „zdarzenia”.

Dlaczego nie powinniśmy pozwalać, nawet najbliższym, by się na nas wyżywali? Bo to brak szacunku dla naszych własnych emocji, coś, co nas dołuje i ma na nas bardzo zły wpływ. Dorosła osoba powinna panować nad sobą i kontrolować swoje uczucia.

Co robić?

Odrzuć frustrację i przypomnij sobie, że niczemu nie jesteś winien. Postaraj się odpowiedzieć na atak w pozytywny sposób. Nie chodzi tu o to, by z uśmiechem na ustać dać się komuś obrzucić inwektywami, ale o to, być dać drugiej osobie poczucie, że w pewnym sensie ją rozumiesz. Powiedz, że ci przykro z powodu tego, co czuje twój partner. Jeśli nie wiesz, co jest przyczyną jego zachowania – postaw jasną granicę: widzisz, że coś się wydarzyło, chciałbyś pomóc, ale nie możesz pozwalać na to, by gniew uderzał w ciebie i cię ranił. Nie zasługujesz na to.

A przede wszystkim, nie bierz tego, co usłyszałeś osobiście. 

Znajdź siłę w sobie, by zapanować nad emocjami, które się w tobie budzą. Kontroluj własny gniew i smutek, który się w tobie budzi. Nie płacz, nie uciekaj, nie chowaj się po kątach. Staw temu czoła, bo inaczej ta sytuacja będzie się powtarzać. Jeśli twoja opanowana, spokojna postawa  nie przynosi rezultatu – przerwij całą sytuację,  wyjdź.  To już nie będzie ucieczka, ale troska o własne zdrowie psychiczne. Trzeba wiedzieć, kiedy się na chwilę odciąć, nawet od najbliższych.


Lifestyle Psychologia

Sprawdź, jakich witamin brakuje organizmowi jesienią najbardziej (i jak je uzupełnić)

Redakcja
Redakcja
21 listopada 2017
Fot. iStock / michellegibson

Jesień nie zawsze bywa łaskawą dla nas porą roku i zamiast wyczekiwanych złotych liści, przynosi ciężkie chmury i strugi deszczu. Zwyczaj z nastaniem krótszych i chłodniejszych dni, zmniejsza się ochota na wyjście z domu, bo niesprzyjająca aura skutecznie nas do tego zniechęca. 

Niedobór witamin jest bardzo szkodliwy 

Zamykanie się w czterech ścianach i rezygnacja z aktywności fizycznej, a także sięganie po uboższe w witaminy i minerały pokarmy, sprawia, że nasz organizm na tym traci. Mogą pojawiać się częstsze zachorowania na grypę i przeziębienia, spadek energii i nastroju, problemy z pamięcią i z koncentracją, dokuczliwe zmęczenie, pogorszenie się stanu skóry, włosów i paznokci, a także niedokrwistość czy zmniejszenie gęstości kości.

Można jednak temu zapobiec dbając o prawidłową dietę, by nie brakło w niej witamin i mikroelementów. Te składniki są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witaminy nie tylko wspierają pracę narządów, ale regulują także metabolizm oraz wspierają układ odpornościowy. Niektóre witaminy mogą być magazynowane w naszych ciałach, np. witaminy A, D, E, K, które są rozpuszczalne w tłuszczach, inne witaminy rozpuszczalne są w wodzie i muszą być dostarczane na bieżąco z pożywieniem. Składniki mineralne konieczne są do tworzenia i regeneracji tkanek w organizmie, a także regulują różne procesy w nim zachodzące. Nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytwarzać witamin, nie licząc syntezy witaminy D, dlatego należy dostarczać je cały czas z pożywieniem.

Jakich witamin brakuje nam jesienią i zimą?

Witamina C

Witamina C jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego, a także w procesie regeneracji tkanek w organizmie. Dużych jej ilości dostarczają kiszonki, owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste (takie jak szpinak, rukola i jarmuż), czerwona papryka, czarna porzeczka, kiszone warzywa.

Witamina A

Witamina A (retinol, beta-karoten, prowitamina A) odpowiada m.in. za poprawne funkcjonowanie wzroku, układu odpornościowego, prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci. Najwięcej roślinnego beta-karotenu znajduje się w szpinaku, marchwi, pomidorach, czerwonej papryce i sałacie, wiśniach, morelach, brzoskwiniach i śliwkach. Można ją znaleźć także w maśle, mleku, niektórych tłustych rybach, wątrobie i podrobach zwierzęcych, jajach, szpinaku czy w marchwi i dyni.

Witamina D

Witamina D określana jest mianem witaminy słońca, ponieważ organizm produkuje ją z cholesterolu, gdy skóra jest wystawiona na promienie słoneczne. Ma duży wkład w poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego oraz mocnych zębów i kości. W miesiącach jesiennych i zimowych ilosć słońca jest niewystarczająca, więc by nie dopuścić do niedoboru, należy pić mleko lub spożywać inne przetwory mleczne, tłuste ryby takie jak łosoś czy tuńczyk. Należy codziennie spacerować, szczególnie przy słonecznej pogodzie, nie krócej niż 15 minut.

Witaminy z grupy B

Niedobór witamin z grupy B szczególnie negatywnie odbija się na funkcjonowaniu układu nerwowego. Aby zapobiec ich brakom należy spożywać więcej pokarmów zwierzęcych takich jak orzechy i nasiona, mięso, ryby,  jaja, sery, wędliny, drożdże spożywcze.

Witamina E

Witamina E znana jest głównie jako witamina młodości, ale odgrywa również ważną rolę w komunikacji mózgu z nerwami, które kontrolują mięśnie i refleks. Aby zapobiegać problemom, warto sięgać po kiełki pszenicy, jajka i majonez, podroby, orzechy i nasiona i awokado.

Jak jeść, by witaminy naprawdę nam służyły?

Najprościej jest sięgnąć po świeże pokarmy, z których witaminy i składniki mineralne wchłaniają się najlepiej. Dieta bogata w świeże warzywa, także te kiszone, owoce, produkty pełnoziarniste, ryby, nabiał i mięso, dostarcza najlepszych składników odżywczych.  Nie można zasłaniać się tłumaczeniem, że w końcówce jesieni i zimą nie ma zbyt wielu świeżych produktów, bo nawet mrożonki, których jest w sklepach pod dostatkiem, są bogate w wartościowe witaminy. Należy również pamiętać o tym, że:

  • warzywa i owoce najbardziej wartościowe są  podane w formie surowej, a surówki i sałatki posiadają największą wartość odżywczą chwilę po ich przygotowaniu. Warto dodać do nich oliwę lub olej, które są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
  • jeśli konieczna jest odróbka termiczna warzyw i owoców, należy podgrzewać je jak najkrócej,
  • warzywa i owoce najlepiej spożywać ze skórkami, które zawiera najwięcej cennych substancji odżywczych,
  • podczas przygotowywania posiłków, warto korzystać z opcji gotowania na parze, które zachowuje największą zawartość witamin z grupy B.

źródło: wylecz.to, www.medonet.pl


Zobacz także

Gównia*y mężu życie to nie jest film. Nie szukaj ciągle nowych zabawek, jak mały chłopiec, kochaj w końcu dojrzale swoją żonę

Jak zachowuje się dorosły człowiek, którego rodzic cierpiał na depresję?

#BabaDeLaKrem – bo jak wszystko się wali, to tylko Karpatka może ocalić święta, no bo kto by się nie skusił? Akcja #BabaCud – wyzwanie #10