Lifestyle Psychologia

17 oznak wyczerpania emocjonalnego. Kiedy wydaje ci się, że „już dłużej tak nie możesz”

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
25 czerwca 2020
Fot. iStock/kieferpix
 

Wyczerpanie emocjonalne to szczególnie trudny stan, najczęściej związany z jakąś przytłaczającą sytuacją, z którą nie możemy sobie od dłuższego czasu poradzić. Może to toksyczny związek, może problemy w pracy, poczucie ogólnego niezadowolenia z życia zawodowego lub niespełnienia w życiu w ogóle? W każdym przypadku, „zmęczone emocje” dają o sobie znać w szczególny sposób, powodując jeszcze większe osamotnienie, brak wiary w możliwość zmian i załamanie psychiczne.

Ważne, by w porę rozpoznać, że nie jest z nami najlepiej i poszukać pomocy.

17 oznak wyczerpania emocjonalnego

1. Koncentrujesz się jedynie na tym, co negatywne

Nie widzisz jasnych, pozytywnych stron, bo twoją uwagę przykuwa tylko to, co nie wychodzi tak jak tego chciałeś. Czujesz, że to właśnie jest najważniejsze. Sam sobie odbierasz radość z drobnych, codziennych sukcesów i dobrych momentów.

2. Izolujesz się

Towarzystwo innych cię męczy, dołuje. Wydaje ci się, że musisz być teraz sam.

3. Każde działanie jest poświęceniem

Po prostu nie masz siły – fizycznej, psychicznej. Zmuszasz się do codziennych czynności, ale dużo cię to kosztuje. Marzysz o tym, żeby na jakiś czas zniknąć. Nic nie „musieć”.

4. Czujesz, że kierujesz się poczuciem zobowiązania, a nie wartościami

Podejmujesz działania bo tak trzeba, ale nie dlatego, że to wypływa z głębi ciebie. Nie masz przekonania, nie analizujesz. Często działasz wbrew sobie. Trochę „dla świętego spokoju”.

5. Nie czujesz się spełniony

To ani to miejsce, ani czas. Jest tyle rzeczy, które mogło pójść lepiej. A na pewno inaczej.

6. Nie czujesz, że jesteś tym, kim powinieneś

Odczuwasz niezadowolenie właściwie na każdym polu: osobistym, zawodowy, towarzyskim… Zaczynasz fantazjować o tym, co by to było gdyby…

7. Trudno jest ci kontrolować emocje

Więc zaczynasz być „trudny” dla bliskich. I sam dla siebie. Niezamierzone wybuchy gniewu, dojmujący smutek, kąśliwe uwagi… Sam siebie nie poznajesz.

8.Odczuwasz niepokój i przytłoczenie

Boisz się. Nie wiesz, czy sobie poradzisz, czy znajdzie się jakieś rozwiązanie dla twoich problemów. A przede wszystkim boisz się tego, kim się stajesz.

9. Często czujesz się zdenerwowany i odczuwasz nieracjonalną złość

Nic ci nie odpowiada. Każdy cię drażni, irytuje.

10. Brak ci nadziei

Przewidujesz same katastrofy. Właściwie jesteś pewien, że nic już się nie da zrobić, by zmienić twoją sytuację.

11. Czujesz się otępiały albo apatyczny

Skoro nic już nie można zrobić, po co  w ogóle się starasz? Odpuszczasz. Zamykasz się w sobie.

12. Brak ci motywacji

Nie widzisz celu, nie chce ci się go szukać. Niech już tak będzie, jak jest. Przynajmniej to znasz.

13. Uważasz się za porażkę

Nic ci się nie udaje, nic nie idzie zgodnie z planem. Zawsze tak było i będzie. Nie rozumiesz dlaczego w ogóle ktoś miałby cię szanować, lubić.

14. Bardzo często czujesz ogromne zmęczenie

Bycie nieszczęśliwym jest męczące. Zapominasz jednak, że nie tylko dla ciebie.

15. Bardzo trudno jest ci się skoncentrować

Często miewasz „gonitwę myśli”. Nie skupiasz się na innych, kiedy z nimi rozmawiasz.

16.  Coraz częściej zapominasz

Nie może być inaczej, skoro myślami jesteś stale gdzie indziej. Wiele rzeczy ci umyka, nie jesteś już dobrym obserwatorem.

17. Nie odczuwasz radości z rzeczy, które wcześniej ci ją dawały

Naturalnym sposobem na poprawienie sobie humoru jest sprawianie sobie małych przyjemności. Ale ty nawet po to nie sięgniesz. Nie masz ochoty. To, co kiedyś sprawiało, że czarne myśli odpływały, dziś jest ci obojętne.

Nie przeżywaj swojego zmęczenia emocjami w pojedynkę. Podziel się z innymi swoim smutkiem i poczuciem, że nie dajesz rady. Otwórz się na pomoc. Sięgnij po wsparcie innych – to nie wstyd z niego korzystać.

 


Lifestyle Psychologia

Hej, singielko! Zamiast narzekać, zobacz, jakie zalety ma życie bez faceta 

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
25 czerwca 2020
Sama nie oznacza, że samotna. Nie pytaj mnie dlaczego  jestem singielką, ja nie pytam dlaczego ty masz męża
Fot. iStock / pixelfit
 

Randki, związki, życie we dwoje… Choć powszechnie uznawane jest to za jeden z koniecznych celów życiowych, to umówmy się – nie zawsze oczywiste jest, że spotyka się odpowiednią osobę i zakłada z nią szczęśliwą rodzinę. Życie w pojedynkę – czy to chwilowo, czy na nieco dłużej – ma przecież wiele zalet! Więc, singielko, zamiast narzekać i płakać przyjaciółce w rękaw, że u twego boku brakuje faceta, skup się na pozytywnych stronach tej sytuacji.

Egoizm bez wyrzutów sumienia

Zacznijmy od najlepszego – możesz stawiać siebie za priorytet, planować swój czas zgodnie z własnymi potrzebami i być całkiem zdrowo egoistyczna. Masz ochotę na weekend na kanapie i z ulubionym serialem? Nie ma problemu! Chcesz zapisać się na wieczorowy kurs? Droga wolna. Marzy ci się godzinna kąpiel w pianie? Czemu nie, nikt nie przerwie ci relaksu. I nie miej wyrzutów sumienia z tego powodu – to w końcu TWÓJ czas i możesz go wykorzystać dla samej siebie, swojego rozwoju lub przyjemności. Kiedy, jak nie teraz?

Większa wolność i swoboda

Ty decydujesz, jaki porządek masz w mieszkaniu, możesz swobodnie zająć całe łóżko, a w szafie każda półka jest twoja. Wielką zaletą bycia singielką jest też elastyczność w planowaniu. Skoro jesteś sama sobie sterem, żeglarzem i śrubokrętem (czy jakoś tak), możesz spokojnie płynąc na spontaniczne spotkania z przyjaciółkami, planować weekendy i wyjazdy bez konsultacji, zapraszać do siebie znajomych bez obaw, że partner miał na ten dzień inne plany.

Spokojniej i bez dramatów

Wszystko odbywa się w twoim tempie i na twoich warunkach. Nie ma dramatów związanych z nieodczytaniem czyichś komunikatów, nie ma cichych dni i fochów (tak, facetom też się zdarzają!). Jest spokojniej, mniej burzliwie – ciesz się swoim życiem singielki i wykorzystaj ten czas na znalezienie wewnętrznej harmonii, określenie celów, sporządzenie swojej mapy marzeń.

Pogłębienie relacji z przyjaciółmi

Nie musisz dzielić wolnego czasu pomiędzy partnera a przyjaciółki – nie zawsze  nasi partnerzy w tym samym stopniu akceptują i dogadują się naszymi przyjaciółmi. Jako singielka masz czas na babskie pogaduchy, wieczory przy winie, nikt nie poczuje się zaniedbany czy pominięty. To twój czas na pogłębienie relacji i spędzanie z bliskimi tyle czasu, na ile macie ochoty i ile potrzebujecie. Przestań więc marudzić i rozczulać się nad brakiem tego jedynego – skup się na przyjaciołach, których masz tuż obok.

Samopoznanie

Sama podejmujesz wszystkie decyzje – od tych małych, jak zakupy w sklepie, po te wielkie, jak przeprowadzka – musisz więc dobrze wsłuchać się w swoje potrzeby i zaufać intuicji oraz wiedzy. Zdarza się, że w związkach zdajemy się na naszego partnera, radzimy we wszystkim, po czasie przejmujemy jego poglądy i upodobania. Etap życia w pojedynkę warto więc poświęcić na zastanowienie się, co tak naprawdę lubię, jaka jestem, jaka chcę być.

Okazja na zrobienie kariery

Swoją energię możesz przełożyć na życie zawodowe i właśnie teraz skupić się na rozwoju swoich kompetencji i umiejętności – pod warunkiem, że tego chcesz i sprawia ci to przyjemność. Być może to jest twój czas na zrobienie kariery, spróbowanie czegoś nowego, zmiany zawodowe. Życie czasami samo daje nam czas na pewne sprawy – może właśnie teraz powinnaś skupić się na tej sferze życia?

Przygotowanie na przyszłość

Wszystko, co zrobisz, co osiągniesz w czasie życia bez partnera, zostanie z tobą na przyszłość. Możesz zyskać nowe umiejętności, awansować, poznać siebie, zaprzyjaźnić się z kimś bardziej. Nie znaczy to, że będąc w związku te rzeczy są niemożliwe – mogą jednak być nieco trudniejsze do osiągnięcia. To wszystko ma ogromne znaczenie bez względu na to, czy zwiążesz się z kimś już za chwilę, czy zostaniesz singielką na długo – każdy z tych wyborów będzie dobry, jeśli tego właśnie chcesz i potrzebujesz. A jeśli prawdą jest, że aby inni mogli nas pokochać, najpierw musimy pokochać same siebie, to tym bardziej warto czerpać z wolności pełnymi garściami.

FB/ohmepl


Lifestyle Psychologia

Karkówka pieczona – przepis na delikatną, aromatyczną pieczeń do obiadu i na kanapki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
25 czerwca 2020
Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami
Fot. iStock

Karkówka pieczona to danie, które swoim smakiem podbija podniebienia. Natarta wcześniej odpowiednimi ziołami lub marynatą doskonale pasuje na mniej i bardziej uroczyste posiłki. Podana na gorąco, prosto z piekarnika, doskonale komponuje się z sosem, do ziemniaków i warzyw. Na zimno sprawdzi karkówka pieczona, cienko krojona, jako domowa wędlina na kanapki.

Jak wybrać mięso, by karkówka była idealna?

Karkówka (karczek) to określenie na mięso pochodzące z karku. Karkówka może pochodzić z różnych zwierząt – najbardziej popularna jest wieprzowa, zaraz za nią plasuje się cielęca oraz barania. Jest ona dość tłusta, ale dzięki tej warstewce tłuszczu zachowuje ona delikatność i chrupkość przy znakomitym, bogatym smaku. Niestety nie jest to najzdrowsze mięso, więc warto sięgać po nią dla smaku raz na jakiś czas. W 100 g karkówki znajduje się 270 kcal.

Aby wybrać najlepszy kawałek karkówki, warto pamiętać o kilku ważnych rzeczach. Nie należy kupować największego kawałka mięsa. To nieprawda, ze im większa karkówka, tym lepszy smak. Raczej za bardziej trafiony  pomysł należy uznać wzięcie mniejszej sztuki zakładając, że pochodzi z młodszego zwierzęcia, więc powinna być bardziej delikatna w smaku i mniej żylasta oraz twarda.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka

Najlepiej, by kawałek karkówki ważył od ok. 1,5 do 2 kg – takie mięso jest miękkie, delikatne i smaczne. Warto również zwrócić uwagę na widoczne po przekrojeniu karkówki żyłki tłuszczu –  jaśniejsze, tym świeższe i lepsze w smaku mięso. Jakikolwiek podejrzany zapach dyskwalifikuje mięso z planów spożycia. Pieczona karkówka ma być aromatyczna, pyszna, soczysta i delikatna, a to gwarantuje jedynie sprawdzony przepis. Warto w ramach inspiracji zmieniać poszczególne składniki i proporcje, by stworzyć własną wariację idealnego przepisu na to mięso.

Karkówka pieczona w całości w piekarniku w sosie – przepis

Karkówka pieczona w całości w sosie w piekarniku to wygodny pomysł na obiad, bez konieczności stałego doglądania czy obracania mięsa. Należy tylko pamiętać, że wymaga dłuższego marynowania, by była soczysta i krucha, oraz szybciej się upiekła. Im większy kawałek mięsa, tym więcej czasu potrzebuje.

Gdy przestygnie, karkówka pieczona w piekarniku, ale bez sosu, może stać się domową wędliną, krojoną na cienkie plastry. W takim wydaniu znakomicie będzie pasować do niej odrobina chrzanu, która podkręci smak ziołowej pieczonej karkówki.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówka
  • 1 główka czosnku
  • 4-5 łyżeczek majeranku
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • pieprz mielony czarny lub ziołowy
  • łyżka smalcu lub oleju smalec do przesmażenia

Przygotowanie:

  1. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę lub drobno poszatkuj.
  2. Mięso natrzyj przyprawami zmieszanymi z olejem. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  3. Karkówkę podsmaż na mocno rozgrzanej patelni ze smalcem lub olejem przez chwilę, by z każdej strony się zrumieniła.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  5. Karkówkę ułóż w naczyniu żaroodpornym, dolej wodę. Wstaw do gorącego piekarnika na ok 1,5 godziny. Co jakiś czas oblej mięso zbierającym się w naczyniu sosem.
  6. Dobrze jest odstawić karkówkę na 20 minut po upieczeniu, by odpoczęła. Zebrany w naczyniu żaroodpornym przelej do osobnego garnczka, wstaw na minimalny ogień i zaciągnij delikatnie mąką zmieszaną z wodą, by był gęstszy. Jeśli wolisz sos prosto z piekarnika, możesz od razu polać nim karkówkę i ziemniaki.
  7. Pieczona w piekarniku karkówka dobrze smakuje z sosem do obiadu, a ostudzona i cienko krojona, na kanapki.

Karkówka pieczona w plastrach – przepis

Karkówka w plastrach pieczona w piekarniku, to szybsza do przygotowania wersja obiadu ze sztuką mięsa. Mniejsze kawałki pieką się znacznie szybciej i można je od razu serwować w porcjach na talerz. Przepis jest prosty, a danie pyszne, więc warto się na tę wersję skusić.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/karkówka pieczona

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 8 ząbków czosnku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn lub tymianek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na 2 cm grubości kawałki. Przy pomocy tłuczka delikatnie rozbij plastry.
  2. W misce wymieszaj olej z przyprawami dołożonymi do smaku. Natrzyj nimi karkówkę, odłóż do lodówki co najmniej na godzinę.
  3. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem i ułóż plastry karkówki.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół do 180ºC i piecz przez 25 minut – karkówka pieczona przez ten czas powinna już zmięknąć.
  5. Podawaj z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Karkówka z warzywami pieczona w rękawie – przepis

To wygodne danie jednogarnkowe jest bardzo wygodne w przyrządzeniu. Za jednym zamachem piecze się i mięso i warzywa. Karkówka  z warzywami pieczona w rękawie jest soczysta i aromatyczna.

Karkówka pieczona w piekarniku, w rękawie, w plastrach, w sosie, z warzywami

Fot. iStock/ karkówka pieczona

Składniki:

  • kilka plastrów karkówki – tyle, ile jest osób
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • papryka czerwona
  • ziemniaki – w zależności od ilości osób
  • kilka ząbków czosnku w zależności od smaku
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • rozmaryn
  • sól
  • rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Karkówkę rozbij tłuczkiem do mięsa, posól, natrzyj ją przyprawami. Cebulę pokrój w plasterki i dorzuć do mięsa. Mięso włóż do miski i odstaw na jakiś czas na jakiś czas do lodówki (co najmniej 30 minut).
  2. Ziemniaki, paprykę i marchew umyj, obierz i pokrój – marchew w nieco grubsze kawałki, paprykę w szersze paski, ziemniaki na mniejsze części.
  3. Przełóż do foliowego rękawa karkówkę z cebulą jeden kawałek przy drugim, rozłóż warzywa. Rękaw zamknij i zepnij spinką do woreczka, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Piekarnik rozgrzej góra-dół na 180 stopni i piecz karkówkę z warzywami ok godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, by mięso się zrumieniło. Karkówka z warzywami pieczona w rękawie, po tym czasie już jest gotowa.

źródło: kuchnia.wp.pl , www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Najczęściej popełniane błędy podczas zakupu butów dla dziecka

„Kiedy byłeś mały chciałeś, by mama została twoją żoną. Ja ci powiem, jak zdobyć kobietę taką jak ona”

6 zaskakujacych sposobów, na wykorzystanie skórki pomarańczy