Go to content

12 zmian, jakie zajdą w twoim organizmie, jeśli codziennie będziesz jadła miód

Fot. iStock / knape

Już starożytni medycy zalecali osobom osłabionym i chorym spożywanie miodu. Nie potrafili wtedy naukowo wyjaśnić działania tego złotego specyfiku, ale dobrze wiedzieli, że bez niego trudniej o zdrowie i naturalną odporność. Niezależnie od tego, czy skrapiasz nim śniadaniową owsiankę, czy dodajesz wieczorem do herbaty, miód jest najzdrowszym sposobem na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Połączenie idealne, prawda? Co konkretnie daje dam miód? Jak wpływa na nasz organizm? Sprawdziliśmy!

Może pomóc w pozbyciu się z organizmu wolnych rodników

Współczesny świat jest pełen toksyn, które sieją spustoszenie w nas dzień po dniu. I z pewnością nie zawsze sobie pomagamy – alkohol, śmieciowe jedzenie, czasami po prostu pozwalamy sobie na coś, co nie jest dla nas dobre. Na szczęście natura dostarcza rozwiązania. Badania pokazują, że możemy pomóc w detoksykacji naszego organizmu, jeśli codziennie będziemy jeść miód.

Może poprawić zdrowie twoich jelit

Chcesz poprawić swoje zdrowie jelit? Miód może być po prostu najsłodszym sposobem na osiągnięcie tego celu. Miód jest naturalnym środkiem przeciwbakteryjny, szczególnie w surowej postaci. To sprawia, że jest to świetny dodatek do diety każdego, kto cierpi na problemy żołądkowo-jelitowe, zatrucia pokarmowe lub po prostu chce zapobiec potencjalnym problemom jelitowym. W artykule opublikowanym w Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine czytamy, że „miód jest szczególnie skuteczny w przypadku trzech najczęstszych szczepów bakterii E. coliSalmonella enterica i Staphylococcus aureus„.

Zdrowie jelit jest kluczowym elementem naszego zdrowia fizycznego i psychicznego. Z tysiącami bakterii działających głęboko w naszych brzuchach, jeśli coś jest nie tak, może sprawić, że poczujemy się, cóż, naprawdę krucho. Dobre bakterie znajdujące się w jelitach wspierają układ odpornościowy. Miód jest traktowany jako pożywka dla tych bakterii, przez co mogą się rozwijać, przynosząc korzyści nie tylko odporności, ale i funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Ogranicza ryzyko zachorowania na raka

Jeden z bardziej zaskakujących „skutków ubocznych” jedzenia miodu? Może mieć działanie ochronne przed niektórymi rodzajami raka. Powołując się na przegląd badań z 2011 roku opublikowany w Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, stwierdzono, że miód ma zdolność wywoływania apoptozy lub śmierci komórek w ludzkich komórkach raka piersi, okrężnicy i szyjki macicy. Zawartość przeciwutleniaczy w miodzie sprawia również, że jest on pomocny w ochronie przed niektórymi nowotworami.

Może zniwelować stany zapalne w organizmie

Jeśli chcesz zmniejszyć stan zapalny w całym ciele, dodanie odrobiny miodu do diety może być najprostszą drogą do sukcesu. Przewlekłe zapalenie może prowadzić do wielu chorób, takich jak choroby serca, udar, cukrzyca, rak i stłuszczenie wątroby. Miód zawiera naturalne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie i zapobiegają uszkodzeniom komórek.

Może pomóc wyleczyć kaszel

Miód spożywany na surowo powleka gardło cienką warstewką, przez co łagodzi podrażnienia. Co ważniejsze, stymuluje zakończenia nerwowe w gardle, służące jako mechanizm ochrony podczas kaszlu. W amerykańskim badaniu opublikowanym w 2007 roku wykazano, że w łagodzeniu nocnego kaszlu u dzieci skuteczny jest miód gryczany.

Może pomóc w utracie wagi

Badanie przeprowadzone w 2011 roku ujawniło, że miód spowodował o 14,7 procent mniejszy przyrost masy ciała u szczurów, które spożywały miód zamiast sacharozy. W innym badaniu otyłości w 2017 r. naukowcy odkryli, porównując różne rodzaje miodu i lek farmaceutyczny, że „oba rodzaje miodu wykazały lepsze efekty w porównaniu z lekiem stosowanym do kontrolowania otyłości”.

Może pomóc twojej skórze

Miód nazywany jest naturalnym antybiotykiem, co sprawia, że sięgają po niego również osoby borykające się z trudno gojącymi się ranami i oparzeniami. British Journal of Medicine opublikował wyniki badań, w których miód z sukcesem zastosowano u 59 pacjentów, których problemy skórne nie zostały wyleczone za pomocą tradycyjnej medycyny. W US National Library of Medicine opisano badania przeprowadzone na pacjentach z łupieżem, poddanych kuracji rozcieńczonym miodem na trzy godziny przed płukaniem skóry głowy. W efekcie swędzenie zniknęło w ciągu tygodnia, zmiany skórne w dwa tygodnie.

Może pomóc spokojniej spać

Sen jest jedną z najważniejszych rzeczy. Jeśli nie mamy go wystarczająco dużo, nie tylko stajemy się marudni, ale możemy również poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu w dłuższej perspektywie. Istnieje wiele potencjalnych środków zaradczych, ale spożywanie miodu jest tą sprawdzoną i zdrową metodą, na polepszenie jakości snu. Wg badań kilka łyżek miodu przed snem powoduje, że trzustka uwalnia insulinę, która z kolei wysyła do mózgu tryptofan. Prowadzi to do przekształcenia serotoniny w melatoninę w szyszynce, pomagając nam zasnąć.

W różnych zakątkach świata ludzie mają różne rytuały z udziałem miodu. Od Europejczyków pijących ciepłe mleko i miód od średniowiecza po ludzi w Meksyku popijających ciepłą herbatę rumiankową z miodem przed snem.

Miód rzepakowy

Fot. iStock

Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol: słowo, które sprawia, że czujemy lęk. Nic dziwnego, zbyt wysoki zagraża naszemu zdrowiu i życiu. Wysoki poziom cholesterolu LDL może prowadzić do gromadzenia się płytek w tętnicach, ostatecznie zwiększając potencjał zawałów serca i udarów mózgu. Istnieje wiele sposobów zapobiegania gromadzeniu się cholesterolu, czy to poprzez leki, ćwiczenia czy dietę. I tutaj pomóc może nam jedzenie miodu.

W badaniu z 2009 r. stwierdzono, że uczestnicy, którzy jedli miód, mieli niższe BMI, co zostało skorelowane z niższymi wskaźnikami LDL. Uczestnicy, którzy spożywali roztwór cukru, mieli podwyższony poziom LDL. Dodatkowe badanie z 2013 roku wykazało, że naturalne spożycie miodu znacznie ogranicza wzrost poziomu glukozy we krwi wraz ze znacznym spadkiem poziomu cholesterolu całkowitego, LDL i trójglicerydów oraz zwiększa HDL u młodych zdrowych dorosłych.

Może pomóc zmniejszyć objawy refluksu

Refluks żołądkowy jest nie tylko irytującym objawem, który trzeba znosić na co dzień, ale może być również niezwykle bolesny. Według Mayo Clinic objawy mogą wahać się od tradycyjnego pieczenia w klatce piersiowej po guzek w gardle, ból w klatce piersiowej, problemy z połykaniem. Występuje z różnych powodów, ale jedzenie smażonych potraw, palenie i picie alkoholu są głównymi wyzwalaczami problem. Istnieje wiele dostępnych bez recepty środków leczniczych, ale jeden z najlepszych można znaleźć w przyrodzie.

Znany zarówno ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jak i gojących się ran, miód może potencjalnie stłumić bolesne objawy spowodowane kwasem żołądkowym poruszającym przełyk. Miód jest pomocny, ponieważ jest… lepki. Według Indian Journal of Medical Research miód ma wysoką gęstość, wysoką lepkość i niskie napięcie powierzchniowe, a zatem może pozostać dłużej w przełyku jako powłoka na błonie śluzowej. Tak więc, jeśli refluks żołądkowy jest regularnym problemem w twoim życiu, jedz miód.

Może pomóc sercu

Wiemy z niezliczonych badań medycznych, że dieta i ćwiczenia są kluczowymi elementami zdrowia serca. Ale co ma z tym wspólnego jedzenie miodu?

Klinika Mayo stwierdza, że przeciwutleniacze w miodzie mogą mieć związek ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Miód zawiera flawonoidy, a flawonoidy działają jako przeciwutleniacze. W przeglądzie z 2010 roku w African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines zauważono, że flawonoidy zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca poprzez trzy główne działania: poprawę rozszerzenia naczyń wieńcowych, zmniejszenie zdolności płytek krwi we krwi do krzepnięcia i zapobieganie utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL)”.

Może pomóc ukoić nerwy

Lęk jest wszechobecny we współczesnym świecie. Wydajemy mnóstwo pieniędzy na wszystko, od subskrypcji Netflix po uspokajające herbaty, alkohol, terapię i wycieczki na plażę, próbując oderwać się od całego stresu w naszym życiu. Przez wieki ludzie używali miodu do łagodzenia stresu, nawet poprzez proste dodawanie go do ciepłego mleka, żeby szybciej zasnąć i lepiej spać. Istnieje wiele napojów łagodzących stres z całego świata, które zawierają miód jako kluczowy składnik, w tym ashwagandha i wypełnione kurkumą mleko księżycowe.

 

Już dzisiaj wprowadź do swojego menu miód i skorzystaj z naszych porad, jak jeszcze, oprócz codziennej diety, wykorzystać miód, by odczuć jego niezwykłą skuteczność holistycznie.

1. Napar z lipy i miodu na infekcje górnych dróg oddechowych

Zalej torebkę kwiatostanu lipy szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem 5 minut. Gdy przestygnie, dodaj łyżkę miodu lipowego i plasterek cytryny. Wypij przed pójściem do łóżka.

Miód lipowy

Fot. iStock

2. Kuracja na odporność

Przez 3 miesiące, zażywaj rano, na czczo po łyżce wybranego miodu (dawka dla dzieci to łyżeczka od herbaty). Miód najlepiej działa w pojedynkę ( bez chleba, czy twarogu) – jego wchłanianie rozpoczyna się już w jamie ustnej. Do niedawna uważano, że lepszą bioprzyswajalność ma miód rozpuszczony w wodzie. Badania wykazały jednak, że pijąc wodę z miodem, tracimy to, co w miodzie najważniejsze – stymulujące układ immunologiczny hormony. Są one nierozpuszczalne w wodzie – po wymieszaniu z nią miodu, osiadają na ścianach naczynia i nie wchłaniają się do organizmu.

Maseczka przeciwtrądzikowa i ujędrniająca

Wymieszaj 2 łyżki miodu z łyżką soku z cytryny, nałóż na twarz i szyję, omijając okolice oczu, posmaruj usta. Po 20 minutach zmyj letnią wodą. Stosuj 2 razy w tygodniu.

Artykuł powstał we współpracy z Pasieką Sadowskich

Oxymel – doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Pij na zdrowie!

Jakie rodzaje miodów dostępne są na rynku i jakie mają właściwości?

Jak naturalnie wzmocnić odporność? Tych kilka zmian w diecie i stylu życia są konieczne!