Lifestyle

10 cytatów z „Harrego Pottera”, które wprowadzą trochę magii do twojego życia

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
21 lipca 2020
Fot. Instagram/comereadem •
 

Seria książek o młodym czarodzieju i jego przyjaciołach zawojowała świat i pozwoliła tym, którzy zapomnieli już jaką frajdę przynosi czytanie, na nowo odkryć tę przyjemność. J.K. Rowling swoją powieścią zrewolucjonizowała rynek wydawniczy, filmowcy natychmiast przenieśli na srebrny ekran dzieje Harrego. Potteromania opanowała starszych i młodszych i szybko okazało się, że to dzięki niepowtarzalnemu stylowi autorki, która bardzo zgrabnie splotła ze sobą przeróżne, sprawdzone już wątki literackie, legendy i baśnie w stworzony przez siebie świat, w którym czarodzieje żyją tuż obok nas, starając się pozostać niezauważonymi.

Nawet jeśli jesteś Mugolem, nie jest jeszcze za późno. Magia pojawi się również w twoim życiu, jeśli weźmiesz sobie do serca te kilka czarodziejskich cytatów 😉

1.”Nie żałuj umarłych, Harry, żałuj żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości.


Lifestyle

Czosnek pospolity, niedźwiedzi, czarny i ozdobny. Co warto wiedzieć o każdym z nich?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
22 lipca 2020
czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny
Fot. iStock
 

Czosnek to pospolite warzywo, które oferuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. W jednym małym ząbku kryje się ogromna moc. Jest również niezastąpiony w kuchni, warto korzystać z niego jak najczęściej, wprowadzając go do codziennego menu. Czym się różnią od siebie i jakie właściwości mają: czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny?

Czosnek pospolity (zwyczajny)

Czosnek to warzywo o wręcz niesamowitych właściwościach dla zdrowia. W każdym małym aromatycznym ząbku kryją się substancje, które mają ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nim witaminę C, E, K, PP, witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B9, B12), prowitaminę A. Nie brakuje także soli mineralnych takich jak wapń, potas, magnez, oraz mikroelementów: kobalt, nikiel, chrom, cynk, fosfor. W czosnku obecne są również flawonoidy i aminokwasy, związki śluzowe, cukry, oraz olejki eteryczne, w których obecne są siarczki i allicyna, wspierające układ odpornościowy.

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny

Fot. iStock

Czosnek – właściwości dla zdrowia

Na infekcje

Czosnek jest od wieków stosowany w medycynie ludowej na przeróżne infekcje i przeziębienie. Jest on pomocny przy leczeniu wirusowych infekcji układu oddechowego. Udrażnia drogi oddechowe, ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa, wzmacnia potliwość. To niepozorne warzywo powinno być elementem obowiązkowym w diecie, szczególnie jesienią i zimą. Olejki eteryczne w czosnku działają niszcząco na bakterie takie jak paciorkowce, czy gronkowiec złocisty. Mimo, że jest on naturalnym antybiotykiem, nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie mikroflory w jelitach.

Działa przeciwnowotworowo

Czosnek stosowany jest w profilaktyce antynowotworowej, za sprawą dużej ilości antyutleniaczy. Zwalcza on wolne rodniki i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i uszkodzeniom komórek organizmu, więc pomaga zapobiegać rozwojowi nowotworów układu pokarmowego – żołądka, jelita grubego, okrężnicy.

czosnek zwyczajny, niedźwiedzi, czarny i ozdobny

Fot. iStock

Chroni układ krwionośny

Ząbki czosnku wykazują także właściwości przeciwzakrzepowe. Zmniejszają lepkość krwi, podobnie jak aspiryna, więc ważny jest w profilaktyce udarów i zawału serca. Regularne spożywanie czosnku zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych, oraz zmniejsza istniejące zmiany miażdżycowe, chroniące serca. Reguluje także ciśnienie krwi, obniżając zbyt wysokie.

Wspiera układ pokarmowy

Czosnek wspiera także działanie układu pokarmowego. Wzmaga on wydzielanie żółci oraz przyspiesza pracę jelit, przyspiesza usuwanie z organizmu toksyn. Z  tego powodu warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw. Stosowany jest również jako lekarstwo na pasożyty wewnętrzne człowieka, takie jak tasiemce, glisty czy owsiki.

Czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) swoją nazwę zawdzięcza temu, że jest on pierwszą rośliną, jaką zjadają dla wzmocnienia niedźwiedzie budzące się z zimowego snu. Swoim wyglądem przypomina liście konwalii, która jest rośliną trującą. Czosnek niedźwiedzi posiada jednak wyczuwalny zapach czosnku, jednak mniej intensywny, niż w przypadku zwykłego czosnku. Jego białe, drobne kwiatki kojarzą się z wydłużonymi na końcach gwiazdkami, podobnymi nieco do kwiatów pospolitego „kuzyna”. Możemy spotkać w lasach na przełomie kwietnia i maja, ale należy pamiętać, że jest on objęty częściową ochroną i nie wolno wyrywać sadzonek z lasu. Można za to z powodzeniem kupić jego sadzonki i uprawiać na własne potrzeby w ogrodzie.

Czosnek niedźwiedzi - uprawa, sadzonki, przepis na pesto

Fot. iStock

Czosnek niedźwiedzi kryje w sobie szereg mikroelementów, takich jak: magnez, potas, fosfor, mangan, selen, siarka, wapń, żelazo i sód. Nie brakuje tu także witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3), witaminy C oraz olejków eterycznych. Podobnie jak czosnek pospolity, niedźwiedzi wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i chroni przed miażdżycą. Zapobiega tworzeniu się skrzepów we krwi, więc stosowany jest w leczeniu zakrzepicy. Skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Wspiera również trawienie, wpływając na  zwiększenie produkcji żółci w wątrobie. podobnie jak jego pospolity kuzyn, czosnek niedźwiedzi wykazuje działanie przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze.

Jest on też fantastycznym składnikiem pesto do makaronu. Przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Czarny czosnek

Czarny czosnek to produkt naturalny, który wytwarzany jest w wyniku fermentacji czosnku białego. Jego kolor to efekt reakcji zachodzącej pomiędzy cukrami i aminokwasami podczas tzw. reakcji Maillarda. Ta postać czosnku zyskuje coraz większą popularność, ponieważ wykazuje właściwości dla zdrowia nawet silniejsze, niż w przypadku czosnku pospolitego. Dzięki fermentacji obecne w nim substancje aktywne i składniki mineralne stają się lepiej przyswajane dla organizmu. Jest jeszcze inna rzecz, która przemawia na jego korzyść – nie posiada on specyficznego smaku i zapachu, który jest wyczuwalny po spożyciu. Czarny czosnek charakteryzuje się słodkawym, delikatnie waniliowym aromatem. W smaku natomiast kojarzy się z wędzonymi śliwkami.

Fot. iStock

Czosnek ozdobny; olbrzymi

Czosnek ozdobny nie jest przeznaczony do spożycia. To roślina cebulowa o niezwykłych, dużych kwiatostanach. Są one kuliste, umieszczone na szczycie wysokiej łodygi – w ogrodzie widać je z daleka. Czosnek ozdobny, w zależności od odmiany, może różnić się od siebie wielkością i kolorem.

Fot. iStock

Przykładem jest czosnek olbrzymi (Allium giganteum), który dorasta nawet do 1,5 metra wysokości. Posiada jasnofioletowe lub różowofioletowe kwiaty, o średnicy dochodzącej do 12 cm. Kwitnienie tej ozdobnej rośliny może trwać od czerwca, aż do sierpnia. Roślina ta nadaje się także do wazonu, w którym pozostaje długo świeża. Są także inne odmiany czosnku ozdobnego, które mogą przybierać różną wielkość oraz kolor kwiatostanów (np. białawy, czy południowy).

źródło: poradnikogrodniczy.pl ,biokurier.pl , www.ekologia.pl 


Lifestyle

Szarlotka z bezą, budyniem, kruszonką lub sypana. Przepisy na najlepsze ciasta z jabłkami

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
21 lipca 2020
Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis
Fot. iStock

Szarlotka to ciasto uwielbiane za smak i cudowny zapach, który z marszu przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nieskomplikowana w przyrządzeniu, jest zdecydowanie królewskim ciastem na wielu polskich stołach. Można jeść ją solo, jak i serwować z lodami do kawy. Można piec także na różne sposoby, np. jako pyszna szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana.

Szarlotka pochodzi z Francji, skąd jej sława obiegła resztę Europy. Co ciekawe szarlotka, tak silnie kojarzona z aromatycznymi jabłkami, wcale nie musi być z nich przygotowana. Można ją upiec z dodatkiem brzoskwiń czy gruszek, i również pozostanie ona szarlotką, ze względu na sposób przyrządzenia. Szarotka często zamiennie jest stosowana z nazwą jabłecznik, ale są to odrębne wypieki. O ile szarlotka musi być z ciasta półkruchego lub kruchego, tak jabłecznik może mieć różne spody, i zawsze będzie zawierał w składzie jabłka.

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z kruszonką – przepis

To łatwe w przegotowaniu ciasto, z delikatną i chrupiącą kruszonką oraz wyczuwalną, rozgrzewającą nutą cynamonu.

Składniki: 

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła (kostka)
  • 100 g cukru pudru
  • jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru wanilinowego

Nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • cukier – do smaku

Fot. iStock/szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką – przygotowanie:

  1. Przygotuj kruche ciasto – mąkę z proszkiem do pieczenia przesyp do miski, dodaj zimne, pokrojone drobno masło, cukier i jajko. Zagnieć te składniki na kruszonkę. Wstaw do lodówki do schłodzenia na 30 minut.
  2. Nastaw piekarnik, grzanie góra-dół, dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Czasie, gdy kruszonka będzie odpoczywać w lodówce, obierz i pokrój na dość spore kawałki jabłka. Wrzuć je do garnka razem z przyprawami i podpraż przez około 10 minut, tak, by nie zdążyły się rozgotować.
  4. Na dno tortownicy wyłóż 2/3 schłodzonego ciasta (resztę zostaw w lodówce).
  5. Ciasto w tortownicy podpiecz do zrumienienia, ok. 20 minut.
  6. Gdy ciasto się zarumieni, wyłóż na nie jabłka i rozkrusz na nie pozostałą kruszonkę. Ponownie włóż do piekarnika i piecz kolejne 40-45 minut.

Szarlotka sypana – przepis 

Ta szybka w przygotowaniu szarlotka spodoba się miłośnikom prostych przepisów. Nie ma tu mokrych składników, nie trzeba wyciągać miksera, ponieważ ciasto składa się wyłącznie z jabłek i sypkich produktów.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka sypana – składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru

Nadzienie:

  • ok. 2,5 kg jabłek szara reneta
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 200 g zimnego masła na wiórki (plus trochę do posmarowania formy)

Przygotowanie:

  1. Jabłka umyj i zetrzyj ze skórką na tarce o dużych oczkach. Delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
  2. Sypkie składniki na ciasto wymieszaj w misce i podziel na 3 części.
  3. Prostokątną formę (ok. 35 x 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Papier i boki formy wysmaruj masłem.
  4. Wsyp do formy jedną część sypkich składników i rozłóż połowę jabłek. Przykryj drugą częścią sypkich składników, wyłóż resztę jabłek i wysyp ostatnią warstwę sypkich składników.
  5. Na wierzch ciasta wyłóż wiórki z masła.
  6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180ºC, góra-dół, ok. 60 minut do czasu, aż wierzch ciasta się zarumieni.

Szarlotka z budyniem – przepis

To nieco bardziej bogata w smaku wersja tradycyjnej szarlotki, która zyskała wielu fanów. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale nie jest bardzo skomplikowane.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka

Szarlotka z budyniem – składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki
  • 200 g masła (dobrze schłodzonego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g cukru pudru
  • 1 jajko

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 litra mleka
  • cukier, jeśli budyń nie ma go w składzie

Nadzienie:

  • 1200 g jabłek szara reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Szarlotka z budyniem – przygotowanie:

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj jajko i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto przekrój na pół, oddzielnie zawiń je w folię i włóż na kwadrans do zamrażarki.

Budyń:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Przygotowanie całości:

  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 21 x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Jedną połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na grubych oczkach tarki na dno formy. Wyrównaj i delikatnie uklep.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a następnie budyń.
  • Wyjmij drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzyj na tarce wprost na budyń.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 35 minut na złoty kolor.
  • Posyp cukrem pudrem.

Szarlotka z bezą – przepis

To zdecydowanie słodsza odsłona ciasta z jabłkami. Miłośnicy lekkiej i chrupiącej z wierzchu bezy zdecydowanie będą zadowoleni z tej wersji przepisu.

Szarlotka z kruszonką, budyniem, bezą oraz sypana - przepis

Fot. iStock/szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą – składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek szara reneta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • około 100 g cukru (do smaku)

Beza:

  • 3 białka duże (zostaną z ciasta)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Szarlotka z bezą – przygotowanie:

Fot. iStock/szarlotka

Kruche ciasto:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pokrojonej zimne masło, proszek do pieczenia oraz cukier i cukier wanilinowy. Posiekaj składniki nożem kruszonkę.
  2. Dodaj żółtka i ręką szybko zagnieć jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Nadzienie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokój na plasterki i włóż do garnka. Dodaj cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Duś pod przykryciem przez ok. 10 minut aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną.

Beza:

  1. Białka przełóż do miski i ubij mikserem na sztywną pianę. Gdy będą sztywne, dodawaj po łyżce cukier cały czas ubijając ok. 1 minutę po każdej dodanej porcji cukru. Gdy cały cukier będzie już rozpuszczony w masie, ubijaj białka jeszcze przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.

Przygotowanie ciasta:

  1. Piekarnik nagrzej góra-dół do 175ºC. Blaszkę  22 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż dno rozwałkowanym ciastem, zrób w nim dziurki widelcem.
  2. Na spód wyłóż jabłka, wyrównaj i wyłóż pianę z białek.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w temperaturze 175ºC.
  4. Zmniejsz  po tym czasie temperaturę do 120ºC i piecz 25 minut.
  5. Ustaw temperaturę 170ºC na włączoną dolną grzałkę i termoobieg. Piecz około 20 minut.

źródło:  www.kwestiasmaku.com ,  www.domowe-wypieki.pl


Zobacz także

To cholerne poczucie winy zatruwa nasz mózg. Bo jesteśmy niewystarczająco dobrymi matkami, żonami. Olać to! Czas zaakceptować siebie

Przyłącz się do obchodów Międzynarodowego Dnia Jogi 2018

Odkryj w sobie Superwoman. Czy twój język ciała sprawi, że będziesz silniejsza?