Książki Kultura

Cel na jesień: odporność

Redakcja
Redakcja
3 listopada 2020
Fot. iStock
 

Odporność naszych organizmów naturalnie spada wraz z nadejściem jesieni. Kapryśna pogoda czy ograniczenie aktywności fizycznej na świeżym powietrzu sprawiają, że częściej zapadamy na różne infekcje i choroby. Jak wspomóc nasze organizmy w tym trudniejszym czasie?

Odporność to układ wielu komórek, narządów, mechanizmów, które mają chronić organizm przed chorobami, najczęściej infekcyjnymi. Dodatkowo, po zachorowaniu powodują łagodniejszy przebieg choroby i szybsze wyzdrowienie.

Układ odpornościowy można wspierać również w sposób niefarmakologiczny, przez odpowiednie, codzienne zachowania, takie jak zdrowy styl życia, na który się składa zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna oraz adekwatny wypoczynek.

Po pierwsze – dieta

To zdrowy, aktywny styl życia, obejmujący prawidłowe odżywianie, jest podstawowym warunkiem utrzymania układu odpornościowego w dobrej kondycji. W diecie nie powinno zabraknąć cynku i selenu (pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego), żelaza (pomagającego w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny), witaminy C (pomagającej w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych) oraz witaminy A (pomagającej w utrzymaniu błon śluzowych w prawidłowym stanie).

Garść porad na jesienną aurę

Jak zadbać o swoją odporność podczas pierwszych jesiennych dni? Warto do swoich codziennych aktywności dodać kilka ważnych punktów:

  • Zdrowa dieta – bogata w składniki odżywcze. Szczególnie polecane są wszelkie kiszonki, miód, czosnek, cebula, imbir, cytrusy. Obowiązkowo śniadania i ciepłe zupy.
  • Aktywność fizyczna co najmniej 3 razy w tygodniu przez minimum 30-45 minut – nawet w postaci spacerów czy jazdy na rowerze.
  • Zapewnienie ciału odpowiedniej ilości odprężenia, snu i wyciszenia.
  • Odpowiednie nawodnienie organizmu.
  • Unikanie używek i nadmiernego stresu.
  • Hartowanie ciała, np. przez regularne morsowanie lub kriokomorę, wszystko to po konsultacji z lekarzem
  • Dobrze dobrana suplementacja[1].
  • Ubiór odpowiedni do kapryśnej pogody.

Z myślą o Twojej odporności

Jednym z elementów jesiennego wspomagania odporności jest suplementacja organizmu. Kiedy warunki pogodowe nie sprzyjają łapaniu promieni słonecznych ani spędzaniu długich godzin na dworze, warto postawić na produkty z wysoką zawartością kluczowych witamin i składników mineralnych, takich jak Immune Booster[2]. Ten suplement marki Herbalife Nutrition dostarcza witamin C i D oraz selenu i cynku, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ponadto witamina C, cynk i selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

Zawiera również EpiCor, suchy produkt fermentacji drożdży o naukowo udowodnionej skuteczności.

Fot. Materiały prasowe

Ekspert o odporności

Istnieją dwa rodzaje odporności. Pierwsza to odporność naturalna, która może być bierna, czyli polegająca na tym, że przeciwciała przechodzą do nas od matki. Kolejna to odporność czynna, wtedy gdy zachorujemy na daną chorobę np. ospę czy różyczkę. Wówczas nabywamy odpowiednich przeciwciał, przez co drugi raz nie będziemy już na daną chorobę chorować – mówi dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutrition.

Dodatkowo możemy mieć odporność sztuczną, czyli odporność wytworzoną poprzez szczepienia – wprowadzenie antygenu, na przykład pod postacią fragmentu bakterii lub wirusa tzw. odzjadliwionego (niepowodującego choroby), ale stymulującego nasz układ immunologiczny do wytwarzania przeciwciał. Dlatego po zetknięciu się po raz kolejny z taką bakterią lub wirusem, natychmiast mamy wyrzut przeciwciał i nie chorujemy lub chorujemy znacznie łagodniej – dodaje Paweł Rajewski.

Aby otrzymywać najświeższe informacje od Herbalife Nutrition, śledź nasz fan page, konto na Instagramie oraz odwiedzaj nutriportal.pl

[1] Suplementy diety są uzupełnieniem diety i nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej
i zbilansowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

[2] Immune Booster to suplement diety i nie służy do diagnozowania, profilaktyki ani leczenia jakichkolwiek chorób.


Artykuł powstał we współpracy z Herbalife Nutrition


Książki Kultura

Sos kurkowy – fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi. Nie sposób oprzeć się tym przepisom

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 listopada 2020
Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi
Fot. iStock

Sos kurkowy to świetny pomysł na przyrządzenie tych delikatnych i wyrazistych w smaku grzybów. Szczególnie warto skusić się na niego w sezonie, gdy nie brakuje świeżych kurek. Jak przyrządzić sos kurkowy ze śmietaną lub w wersji fit i do czego go serwować?

Kurki, a właściwie pieprzniki jadalne, to pożądane grzyby, chętnie zbierane przez miłośników grzybobrania i potraw przyrządzanych z leśnych darów. Pieprznik jadalny, zwany potocznie kurką, to grzyb, który pojawia się wczesnym latem i nie jest atakowany przez robaki.
Kurki mogą przyjmować kolor od jasnożółtego do pomarańczowego, a ich wygląd jest bardzo charakterystyczny. Noga i kapelusz stanowią  całość. Młode kurki mają kapelusze z blaszkami wypukłe, które z wiekiem robią się coraz większe, wklęsłe, na koniec lejkowate i pofalowane.

grzyby - jadalne, trujące, marynowane, jak zbierać

Fot. iStock/kurki

Kurki, mimo specyficznego wyglądu, na pierwszy rzut oka można pomylić z niejadalną lisówką pomarańczową. Lisówka pomarańczowa  jednak ma gęstsze blaszki i ciemniejsze owocniki — na tym polega najważniejsza różnica pomiędzy nimi.

Sos kurkowy — przepis

Kurki są wyjątkowo smacznymi grzybami, ale to nie jedyna ich zaleta. Zawierają także witaminy: A, E, C, PP, D2, B1, B2, oraz minerały takie jak: wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, miedź i cynk. Nic więc dziwnego, że są chętnie wykorzystywane w kuchni, m.in. do aromatycznego sosu.

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy — przepis

  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże kurki pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę  pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich kurek wlej śmietankę i gotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z kurczakiem — przepis

Sos kurkowy - fit, z kurczakiem, z plackami ziemniaczanymi

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z kurczakiem — składniki: 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 350 g kurek
  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Piersi z kurczaka umyj, usuń błonki i pokrój w średnią kostkę i podsmaż na oleju na złoty kolor. Podsmażonego kurczaka zdejmij z patelni.
  2. Cebulę pokrój drobno w kostkę i na oleju po kurczaku zeszklij ją.
  3. Kurki oczyść i opłucz krótko, aby nie złapały wody. Duże okazy pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości i dodaj do podsmażonej cebulki. Smaż do momentu, aż woda po kurkach odparuje. Gdy płyn będzie zredukowany dołóż mięso i zalej wszystko śmietaną. Dodaj sól, pieprz i posiekany drobno koperek.
  4. Całość duś, aż sos zgęstnieje odpowiednio. Podawaj do makaronu lub ziemniaków.

Sos kurkowy fit, bez śmietany — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy fit, bez śmietany — składniki: 

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, duże pokrój na mniejsze części, a małe zostaw w całości.
  2. Cebulę pokrój w kostkę i razem z kurkami podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Do miękkich grzybów wlej jogurt i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go solą, pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — przepis

Fot. iStock/sos kurkowy

Sos kurkowy z plackami ziemniaczanymi — składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • pikantna papryka w proszku
  • szczypiorek

Placki ziemniaczane: 

  • 1 kg ziemniaków
  • jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść i opłucz, cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i razem z kurkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i duś około 15 minut, aż kurki zmiękną.
  2. Do miękkich grzybów wlej śmietanę i dobrze zamieszaj. Gdy sos będzie miał odpowiednią konsystencję, dopraw go jeszcze, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Przygotuj placki — ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Dodaj do nich mąkę, jajko, sól i pieprz do smaku. Placki smaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zezłocą.
  4. Gorące placki podawaj z gotowym sosem, posyp posiekanym szczypiorkiem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl  www.ekologia.pl 

Zobacz także

„Next to Normal” – musical polecany przez psychiatrów

Mieć wszystko i dostać jeszcze więcej. Czasem poukładany świat w jednej chwili staje na głowie

„Uciekłam z arabskiego burdelu”. Przerażająca relacja o współczesnym handlu ludźmi