Gotowanie Przepisy Zupy

Zupa krem – 8 przepisów z różnymi warzywami na pyszny i lekki posiłek

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Zupa krem
Fot. iStock
 

Zupa krem to coraz popularniejsza propozycja ciepłego posiłku. Gęsta, kremowa zupa jest bardzo sycąca, a w chłodniejsze dni doskonale rozgrzewa. Zupa krem doczekała się wielu wariantów, ale są takie, które cieszą się szczególnym powodzeniem wśród smakoszy. Bez wątpienia należą do nich: zupa krem z dyni, cukinii, brokułów, pomidorów, pieczarek, białych warzyw, kalafiora, pora, czy topinamburu.

Zupa krem z dyni — przepis

zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z dyni — składniki:

  • 100 dkg dyni bez skóry
  • duża marchewka
  • korzeń pietruszki 
  • kawałek korzenia selera
  • cebula
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu
  • pół szklanki śmietany 30% do smaku (ok. 100 ml)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • grzanki

Przygotowanie:  

  1. Dynię i resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z bulionem, ewentualnie dolej wody, by warzywa były przykryte płynem.
  2. Gotuj do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie przeciśnięty przez praskę lub drobno poszatkowany czosnek. Dodaj masło.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je, dodaj śmietanę i dopraw do smaku pieprzem, solą i tymiankiem. Podawaj posypane grzankami.

Zupa krem z brokułów — przepis

Fot. iStock

Zupa krem z brokułów — składniki:

  • 2 brokuły
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku litr bulionu.
  2. Brokuły podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki i marchewkę, wrzuć do garnka z brokułami.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem, zaciągnij śmietaną. Podawaj z groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pomidorów – przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pomidorów – składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 500 ml bulionu z jarzyn
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • zmielony czarny pieprz
  • cukier
  • 2 – 4 łyżki serka mascarpone lub 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • pieczywo czosnkowe lub grzanki jako dodatek

Przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmaż 1-2 minutę na niewielkim ogniu.
  • Wrzuć do garnka z cebulą i czosnkiem pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Wlej bulion, przypraw oregano, solą, pieprzem, cukrem do smaku.
  • Zagotuj i trzymaj na małym ogniu ok. 25 – 30 minut. Zdejmij z ognia, dorzuć bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji), zblenduj na gładką masę. Zaciągnij kremówką lub mascarpone, wymieszaj i nałóż na talerze. Udekoruj pozostałymi listkami bazylii i podawaj z pieczywem czosnkowym lub grzankami.

Zupa krem z kalafiora — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z kalafiora — składniki: 

  • duży kalafior
  • 2 ziemniaki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g serka topionego śmietankowego
  • 1,5 litra bulionu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • szczypta curry
  • natka pietruszki

Przygotowanie: 

  1. Zagotuj w garnku bulion (wodę).
  2. Kalafior podziel na różyczki, umyj i wrzuć do bulionu.
  3. Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę, ziemniaki, wrzuć do garnka z gotującym się kalafiorem.
  4. Gdy składniki zmiękną, zupę zmiksuj, dodaj serek topiony i wymieszaj lub ponownie zblenduj, by serek dokładnie się rozpuścił.
  5. Zupę zaciągnij śmietaną, dopraw solą, pieprzem, curry.
  6. Natkę pietruszki poszatkuj, posyp nią nałożoną na talerze zupę.

Zupa krem z pora — przepis 

Zupa krem z pora klasyczna i wersji fit. Najlepsze przepisy!

Fot. iStock

Składniki na zupę krem z pora:

  • 2,5 litra wody (lub bulionu)
  • 3 duże pory
  • 2 duże cebule
  • ok. 600 g ziemniaków
  • 0,5 szklanki śmietany (może być więcej – do smaku)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz
  • ew. chili, gdy ktoś lubi bardziej pikantny smak, lub inne ulubione przyprawy np. tymianek
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Kremowa zupa z pora – wykonanie:

  1. Odkrój część z korzeniem pora, oraz końcówkę mocno zielonych liści. Pory umyj, pokrój w półtalarki część białą i trochę zielonej.
  2. Cebule obierz i  pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju, zeszklij na małym ogniu cebulę i pory.
  4. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  5. Do 2,5 litra gotującej się wody (może być także bulion) włóż ziemniaki, por z cebulą, ząbki czosnku, sól i pieprz.
  6. Gdy warzywa zmiękną, zupę zblenduj, i zaciągnij śmietaną, ewentualnie dopraw do smaku (sól, pieprz, chili).
  7. Po nałożeniu na talerz zupy posyp ją grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zupa krem z pieczarek — przepis

Zupa krem

Fot. iStock

Zupa krem z pieczarek — składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 400 g ziemniaków
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • kawałek korzenia selera
  • kilka liści pora
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oraz włoszczyznę pokrój, zalej wodą (2,5 l), dorzuć ziele angielskie, liść laurowy i gotuj od momentu wrzenia 20 minut. Liście pora i przyprawy usuń, gdy wywar będzie gotowy, pozostałe warzywa zostaw w garnku.
  2. Gdy wywar będzie się gotował, posiekaj drobno cebulę, oczyść i pokrój pieczarki i razem z cebulą podduś je na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Wrzuć je do wywaru z warzywami, gotuj wszystko razem jeszcze kilka minut.
  3.  Gdy warzywa będą miękkie, zupę zmiksuj, zaciągnij zupę śmietaną, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Zupa krem z topinamburu — przepis

zupa krem z topinamburu

Fot. iStock/zupa krem z topinamburu

Zupa krem z topinamburu — składniki:

  • 1/2 litra bulionu jarzynowego
  • 200 g topinamburu
  • 100 g kalafiora
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  •  łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżka masła (lub oliwy)
  •  średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

  1. W garnku podgrzej oliwę z masłem, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i smaż ok. 2-3 minuty, mieszając. Gdy cebula zmięknie, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i rozmaryn, smaż  ok. 2 minuty.
  2. Dodaj  obrany i pokrojony w kostkę topinambur, smaż przez ok. 2-3 minuty, często mieszając. Dodaj pokrojony kalafior, ciecierzycę, dorzuć odrobinę soli i smaż wszystko razem ok. 2 minut. Po tym czasie zalej warzywa gorącym bulionem i zagotuj.
  3. Po kwadransie, gdy warzywa zmiękną, zblenduj zupę na gładki krem, dopraw rozmarynem i solą.

Zupa krem z białych warzyw — przepis

Zupa krem z pora

Fot. iStock

Zupa krem z białych warzyw — składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 2 spore korzenie selera
  • 5 ziemniaków
  • 1 biała część pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa,
  • pieprz
  • sól
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Seler, ziemniaki, por, pietruszkę umyj, obierz i pokrój na mniejsze części.
  2. Przygotuj bulion warzywny lub po prostu wodę. Wrzuć warzywa do garnka i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę czosnek, po czym wszystko zblenduj.
  3. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  4. Nałóż na talerze zupę, posyp grzankami lub groszkiem ptysiowym.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Gotowanie Przepisy Zupy

Grzyby w occie. Przepisy na marynowane prawdziwki, kurki, opieńki lub maślaki

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki
Fot. iStock
 

Grzyby w occie to doskonały sposób na zachowanie ich na dłuższy czas. Są smaczne jako zakąska, ale — w zależności od rodzaju — znakomicie komponują się ze składnikami sosu tatarskiego. Warto przyrządzić kilka słoiczków grzybów w occie na zimę, szczególnie jeśli lubicie samodzielnie zbierać grzyby w lesie. Jak zrobić grzyby w occie — prawdziwki, kurki, opieńki i maślaki?

Grzyby w occie — co warto wiedzieć?

Grzyby w occie to jeden z wielu sposobów konserwacji grzybów, równie często stosowany, jak suszenie czy mrożenie. Najlepiej w marynacie sprawdzają się grzyby młode, niewielkie i jędrne, które ładnie prezentują się w słoiczku. Najbardziej pożądane są prawdziwki, ale nie gorzej prezentują się i smakują podgrzybki, opieńki, kozaki, kurki, rydze, a nawet maślaki. Można do słoiczków włożyć jeden rodzaj grzybów, lub kilka różnych, dla ciekawego efektu. Najlepiej, by słoiczki były małe, by po otwarciu nie stały długo w lodówce. Najczęściej mniejsze grzybki marynuje się w słoiczkach po przecierach pomidorowych lub musztardzie, a te większe po dżemach. Szykując słoiki należy je umyć, wyparzyć i osuszyć, sprawdzić, czy nie są wyszczerbione i czy zakrętka jest w dobrym stanie.

Fot. iStock

Grzyby w occie są proste w przygotowaniu, ale kluczowa jest zalewa. Dobrze skomponowane składniki nie tylko utrwalą grzybki, ale nadadzą im znakomitego smaku. Z tego powodu warto przyjrzeć się przepisom na zalewę, by grzybki nie były zbyt ostre, lub mdłe, albo nie nabrały goryczki od nadmiaru przypraw, np. ziela angielskiego. Główna zasada głosi, że klasyczna zalewa powinna się składać z wody i octu w proporcji 4:1 plus odpowiednie przyprawy. Wiadomo jednak, że w każdym domu grzyby można przygotować na nieco różniące się od siebie sposoby.

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane 

Wg tego przepisu można przygotować także podgrzybki i inne leśne grzyby.

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — prawdziwki marynowane. Składniki: 

  • prawdziwki ok.2 kg (jeśli będzie ich więcej, podwój ilość składników na zalewę)
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem przez 10 minut.
  2. Grzyby oczyść z ewentualnych owadów i resztek ściółki leśnej, do słoiczków wybierz te małe, o ładnych kapeluszach. Jeśli mają duże kapelusze, możesz je pokroić na mniejsze części. Nóżki grzybów zostaw do suszenia lub mrożenia.
  3. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć na nie oczyszczone i umyte prawdziwki i gotuj ok. 15 min.
  4. Po tym czasie przerzuć grzyby z garnka na sitko, przelej gorącą wodą i zostaw do odsączenia.
  5. Grzyby nakładaj do czystych, wyparzonych słoiczków.
  6. Zalej gorącą zalewą, zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — opieńki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — opieńki marynowane. Składniki:

  •  ok. 2 kg opieniek
  • 3 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • ziele angielskie — po 2 kulki na słoiczek

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, i gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Z podanych składników przygotuj zalewę — zagotuj wszystko razem ok. 10 minut.
  3. Do czystych, wyparzonych słoiczków włóż ziele angielskie oraz ugotowane grzyby, zalej zalewą i zakręć mocno.
  4. Pasteryzuj — włóż słoiczki do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 30 min. Wyjmij z garnka słoiczki, i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

Grzyby w occie — kurki marynowane 

Grzyby w occie - prawdziwki, kurki, opieńki, maślaki

Fot. iStock/grzyby w occie

Grzyby w occie — kurki marynowane. Składniki:  

  • 0,5 kg kurek
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 l. wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1/4 szklanki cukru
  • ziarna pieprzu
  • ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie: 

  1. Kurki oczyść, przepłucz krótko pod wodą.
  2. Cebulę pokrój na plastry, razem z kurkami, pieprzem i zielem angielskim wrzuć do garnka i zalej gorącą wodą z łyżeczką soli. Gotuj razem ok. 10 minut. Odlej wodę i odsącz kurki.
  3. Ocet zagotuj z wodą, łyżeczką soli i cukrem.
  4. Ugotowane kurki z cebulą i przyprawami przełóż do słoików i zalej gorącą zalewą.
  5. Zakręć szczelnie słoiczki i ustaw dnem do góry. Przykryj je ręcznikiem i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Grzyby w occie — maślaki marynowane 

Fot. iStock/grzyby marynowane

Grzyby w occie — maślaki marynowane. Składniki:

  • 1 kg maślaków
  • 1 litr wody
  • szklanka octu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Przygotowanie:  

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, a jeśli mają brzydką skórkę, zdejmij ją, podważając nożykiem i ściągając ją z kapelusza. Cebulę obierz i pokrój na plastry. Wrzuć maślaki razem z cebulką do gotującej się wody z solą, gotuj przez ok. 15 min w osolonej wodzie. Po tym czasie odcedź.
  2. Grzyby z cebulką ułóż w słoiczkach, dodaj do każdego słoiczka po 1 liściu laurowym, 3 kulki ziela angielskiego i 1/4 łyżeczki gorczycy.
  3. Z wody, octu, cukru i soli ugotuj zalewę.
  4. Grzybki zalej zalewą. Słoiczki zakręć, włóż do dużego garnka, wlej wodę do połowy wysokości słoików, gotuj 15 min. Wyjmij z garnka słoiczki i ustaw do wystygnięcia, do góry dnem, okryte ręcznikiem lub ściereczką.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Przepisy Zupy

Szybkie ciasto – 5 różnych przepisów, wśród których znajdziesz swój ulubiony

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 października 2020
szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami
Fot. iStock

Szybkie ciasto to ratunek, gdy naszła nas ochota na coś słodkiego, ale bez konieczności długiego stania w kuchni, a czasem nawet pieczenia. Warto mieć w zanadrzu sprawdzone przepisy na takie słodkości, by wykorzystać je w kryzysowym momencie. Szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami warte są szczególnej uwagi.

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybkie ciasto, którego podstawą są herbatniki. Trzeba wziąć tu jednak pod uwagę konieczny czas, co najmniej kilka godzin, a najlepiej noc, by masa serowa mogła odpowiednio stężeć.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto bez pieczenia — sernik z jabłkami. Składniki:

Podstawa: 

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 200 g masła (kostka)
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 ml mleka
  • 2 × 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie:

  • duży słoik prażonych jabłek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Lukier:

  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • łyżki mleka
  • łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Blaszkę (25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub folią, wyłóż pierwszą warstwę herbatników.
  2. Jabłka przełóż do rondelka razem ze skórką pomarańczową i podgrzej. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczone w wodzie galaretki, mieszaj, aż się rozpuszczą. Zostaw do wystudzenia (masa powinna lekko stężeć). Masę wyłóż na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą herbatników.
  3. Twaróg razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem waniliowym przełóż do garnuszka. Gotuj na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników.
  4. Do osobnej miski wklej mleko, dodaj przesiany proszek budyniowy, mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj masę do twarogu i cały czas mieszaj gotując — masa powinna mieć konsystencję budyniu. Zdejmij z ognia i zostaw do lekkiego wystudzenia, następnie wyłóż ją na herbatniki i przykryj ostatnią warstwą herbatników.
  5. Cukier puder przesiej do miseczki, dodaj mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do powstania gęstego lukru. Posmaruj lukrem górę ciasta i włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

Szybkie ciasto czekoladowe — przepis

Szybkie ciasto czekoladowe naprawdę nie wymaga wiele zachodu i zawsze wychodzi. To przepis, który zdecydowanie warto mieć pod ręką.

szybkie ciasto bez pieczenia, czekoladowe, z owocami

Fot. iStock/szybkie ciasto

Szybkie ciasto czekoladowe — składniki: 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 4 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajo

Polewa:

  • 100 g (tabliczka) mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Keksówkę (10×25  cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj olej, kakao, powidła i sodę oczyszczoną — wymieszaj krótko. Dodaj mleko i mąkę, zmiksuj lub zmieszaj wszystko razem do połączenia składników.
  4. Masę wylej do keksówki i piecz w temperaturze 180ºC przez około 45 minut.
  5. Wystudzone ciasto polej rozpuszczoną czekoladą w mleku.

Szybkie ciasto z owocami — przepis

Przepis na szybkie ciasto z owocami sprawdzi się przy wykorzystaniu tych owoców, które akurat mamy pod ręką — truskawki, maliny, winogrona, kawałki brzoskwiń, czy jabłek.

 szybkie ciasto

Fot. iStock/szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami — składniki:

  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g owoców
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru pudru
  • ew. 3-4 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Tortownicę (26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem i solą, wlej olej i mleko, wymieszaj. Następnie stopniowo wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko.
  3. Masę przełóż do tortownicy, owoce rozłóż na wierzchu masy. Piecz ok. 40 minut w 180ºC. Po upieczeniu wystudź.
  4. Przygotuj polewę: W rondelu na małym ogniu rozpuść olej kokosowy (nierafinowany, jeśli nie chcesz kokosowego zapachu). Dodaj kakao i cukier puder, mieszając trzepaczką do dokładnego połączenia. Nie dopuść do zagotowania. Zbyt gęstą polewę rozrzedź mlekiem.
  5. Wystudzone ciasto polej polewą.

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — przepis

To pyszne szybkie ciasto z jabłkami jest miękkie, puszyste i wilgotne, robi się je w mgnieniu oka i tak samo szybko znika z talerzy.

Fot. iStock

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem — składniki:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki oleju słonecznikowego
  • 6 jajek dużych
  • 16 g cukru waniliowego
  • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
  • 3 większe jabłka
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Formę 23 × 32 cm (lub nieco większa) wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  2. Jajka ubij, a następnie stopniowo dodawaj cukier i wanilię, potem mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Na koniec dodaj  kilka kropel aromatu.
  3. Ciasto przelej do blaszki, na wierzchu ułóż plasterki jabłek.
  4. Piecz ok. 60 minut w 180ºC (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudź, oprósz cynamonem zmieszanym z cukrem pudrem.

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — przepis

To pyszne i lekkie ciasto sprawdzi się, gdy naprawdę nie ma zbyt wiele czasu na mieszanie w garnkach. Co prawda piecze się w godzinę, ale jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut.

Fot. iStock

Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami — składniki: 

  • 40 dkg truskawek
  • duży jogurt naturalny (330 ml)
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Do miski wbij całe jajka, wsyp cukier i cukier waniliowy — zmiksuj. Podczas miksowania dolej powoli olej i jogurt naturalny. Na sam dosyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie i przełóż ciasto na blaszkę.
  3. Na ciasto ułóż truskawki.
  4. Rozgrzej piekarnik i ciasto piecz  ok. 40-50 minut w 180ºC.
  5. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta obsyp je cukrem pudrem.

źródło: www.przyslijprzepis.pl 

Zobacz także

Herbata z imbirem - właściwości, przepisy, w ciąży

Herbata z imbirem relaksuje, rozgrzewa, chroni zdrowie. Na czym polega jej moc?

Kluski lane - na wodzie, na mleku, z sosem, przez sito

Kluski lane na mleku, do zup oraz sosów. Jak przygotować to pyszne danie z dzieciństwa?

Fasolka szparagowa - wartości odżywcze, gotowanie, przepisy na przetwory na zimę,

Fasolka szparagowa – jak ją gotować, by była smaczna i chrupiąca? Przepisy na przetwory z fasolką szparagową