Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Wielkanoc stoi jajkami i serem! Choćby i żółtym! Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Zdjęcie poglądowe / Fot. iStock
 

Każdemu z nas Wielkanoc kojarzy się z serem i jajkami.

Robienie sernika jest jednak pracochłonne, a gotowanie jajka zbyt trywialne dlatego proponuję połączyć dwa produkty – ser (choć żółty) i jajka tworząc łatwą potrawę na śniadanie bądź obiad.

Będzie leniwie, a jednocześnie bezpiecznie, bo ciocia Fela nie zarzuci nam braku jajek i sera na naszym Wielkanocnym stole.

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Weźmy więc 2 jajka i 12 dag sera żółtego oraz 20g masła i przemieńmy je w gorącą potrawę – w fondue.

Ser zetrzyjmy na grubej tarce, jajka rozbełtajmy z pieprzem  i solą, masło pokrójmy na kawałki.

Do kociołka do fondue wkładamy ser i masło, za chwilę jajka i mieszamy.

Na widelec nabijamy sobie kawałki pieczywa i maczamy w naszym ciepłym fondue.

Wielkanoc to rodzinne Święta, a jedzenie z jednego kociołka łączy i wzmacnia rodzinne więzi – to jest wyjątkowe w tej potrawie.

Autor: Madalińska

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Subtelna różnica między toksyczną pozytywnością a prawdziwym wsparciem

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 kwietnia 2019
Fot. iStock/SvetaZi
 

Nie ma wątpliwości, że bycie pozytywnym może stanowić potężną siłę i czynić wiele dobra. Kiedy zmagasz się z niepokojem i negatywnymi myślami, jeśli możesz utrzymać choć promyk nadziei – że uda ci się przez przejść, że nie jesteś zdefiniowany przez negatywne myśli, że nie jesteś „tak zły” jak podpowiada ci to twój mózg –  lepiej radzisz sobie z trudną sytuacją. Pozytywność, którą utrzymujemy w sobie sprawia, że ​​trochę łatwiej jest przetrwać. Sprawa przedstawia się jednak inaczej, gdy swoim pozytywnym myśleniem pragniemy pomóc innym…

Nie możesz sprawić, by ktoś był pozytywny. Nie możesz przelać na nikogo swojego pozytywnego podejścia do wielu spraw i sprawić, że jego problemy znikną. I szczerze mówiąc, kiedy ludzie szukają pomocy i wsparcia, zazwyczaj nie szukają prostego, inspirującego pozytywnego przekazu. Częściej szukają potwierdzenia, że ​​ich negatywne uczucia są czymś normalnym i akceptowanym.  Poniższe porównanie pozwoli ci lepiej zrozumieć różnicę pomiędzy prawdziwym wsparciem, a „toksyczną pozytywnością”.

Słowa prawdziwego wsparcia

„Jest ci ciężko. Przeszedłeś przez trudny okres i wierzę, że może ci być naprawdę ciężko”.

„Wiem, że jest dużo rzeczy, które mogły pójść nie tak. A co mogło pójść lepiej?”

„Wszystko, co czujesz jest naturalne.”

„To całkiem normalne, że odczuwasz teraz negatywne emocje.”

„Na pewno jest ci teraz trudno myśleć pozytywnie. Chciałbym podzielić się z tobą całą moją pozytywną energią”.

„Czasem trzeba się poddać.”

„Czy jest coś, co moglibyśmy zrobić dzisiaj, żebyś poczuł się lepiej?”

„Na pewno trudno ci zobaczyć teraz coś pozytywnego w tej sytuacji. Pomyślimy o tym pózniej”.

Toksyczna pozytywność

„Dasz sobie radę”.

„Myśl pozytywnie”.

„Tylko pozytywne emocje – tego teraz potrzebujesz.”

„Przestań być taka negatywna.”

„Myśl tylko o tym, co dobre.”

„Nie poddawaj się.”

„Po prostu bądź szczęśliwy!”

„Staraj się zawsze zobaczyć pozytywną stronę.”

Jak widzisz różnica, choć subtelna, jest zauważalna. Toksyczne, pozytywne podejście narzuca pewien sposób myślenia „za wszelką cenę” sprawiając, że czujemy się gorsi, słabsi jeśli nie potrafimy się mu poddać. Prawdziwe wsparcie polega na zapewnieniu bliskiej osoby, że staramy się zrozumieć jej uczucia i że ma ona do nich prawo.


Na podstawie: www.good.is


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Gomółki. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
15 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne

Moim przepisem na idealną świąteczną a zarazem leniwą potrawę wielkanocną są GOMÓŁKI. W moim regionie (podkarpacka wieś) jest taka bardzo, bardzo stara tradycja. Wiąże się z kuchnią. Kiedyś ludzie bardzo skromnie żyli, lecz na święta też chcieli coś wyjątkowego zjeść. Tak to powstała ta wyjątkowa przekąska – GOMÓŁKI. 

Od pokoleń w moim domu robi się je raz do roku, na Wielkanoc i wkłada dzieciom do koszyczka. Robi je teraz moja babcia, dla wszystkich wnuków i prawnuków. A babcia też pamięta, jak dla niej babcia robiła Gomółki – masę z białego wiejskiego sera, jajek i przypraw (sól, pieprz, kminek), formuje się w gomółki a następnie suszy, aż lekko stwardnieją. Na początku są miękkie a z czasem coraz twardsze. Zazwyczaj robi się je dzień przed Wielką Sobotą. W dzieciństwie był to dla mnie rarytas i podjadałam je zanim był na to czas. Babcia, całemu kuzynostwu, robiła je do koszyczków.

Wtedy to dopiero szła produkcja w całej kuchni. Zbieraliśmy się przy tym i oczywiście ‚pomagaliśmy’. Teraz to samo robią dzieciaki w rodzinie   W tą sobotę również zbierzemy się na robienie gomółek, później zapakujemy je do koszyczków i wszyscy razem pójdziemy na święcenie   A pozostałe gomółki dumnie będą się prezentować na wielkanocnym stole, w czasie spotkań rodzinnych. Już nie mogę się doczekać

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Gomółki – Babciny przepis 

Składniki:

  • 1 kg półtłustego białego sera,
  • 2 żółtka,
  • płaska łyżeczka soli,
  • kminek,
  • pieprz.

Uwaga- jeśli chcemy by były kolorowe (zielone) dodajemy suszoną miętę, (różowe) dodajemy paprykę mieloną.

Wykonanie:

Ser mielimy w maszynce, dodajemy żółtka i przyprawy. Wyrabiamy ręcznie. Formujemy na kształt gomółek (kuleczki z takim dziubkiem do góry) i suszymy w niskiej temp.w piecu/piekarniku w temp.40 stopni w termoobiegu z uchylonymi drzwiczkami.Suszą się ok. 1,5h

P.S Dawniej suszyli w wiejskim piecu i były jeszcze lepsze.

Fot. Archiwum prywatne

Autor: Mariola

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Zobacz także

Sałatka Leśna Polana. Wasze przepisy wielkanocne

Szybko znikające jajka w sosie. Wasze przepisy wielkanocne

Hygge, lagom, ikigai, sisu, skogluft… czyli jak zagraniczne mądrości, przełożyć na polskie realia