Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Leniwy Mazurek. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
9 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Moja Leniwa potrawa to coś bez czego nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych – czyli Mazurek. Dlaczego jest wyjątkowy? Bo jest kolorowy i niepowtarzalny. Każdy ma inny kształt, każdy inaczej jest udekorowany. A dlaczego Leniwy – już odpowiadam:

Jak Wielkanoc – to Mazurek

Ciasto kruche z jaj od kurek,

Proszek, cukier, mąka, masło

Zagniatamy w proste ciasto

Po czym krótko zapiekamy

To zrobimy łatwo sami.

Potem masa kajmakowa

Zalać ciasto i  gotowe

Sam Mazurek wyszedł zgrabny

Lecz krzty świąt w nim nie ma żadnych

Więc wkraczamy z bakaliami

Nimi ciasto ozdabiamy

Tu rodzynki i migdały

Tworzą obraz świąt wspaniały

Orzech włoski i laskowy

I Mazurek jest gotowy

Na nim baran, palma  pąki

Zaniesiemy do święconki.

Tak właśnie ciasto kruche to nie problem, a kajmak używam gotowy. Resztę zrobią dzieciaki. Ciasto proste, a jakie pyszne!!!!

Autor: Marek

Fot. Archiwum prywatne

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Cukry naturalne i dodane w diecie najmłodszych. Wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Redakcja
Redakcja
9 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Młody organizm w czasie 1000 pierwszych dni życia rozwija się niezwykle dynamicznie. Do prawidłowego wzrostu maluch potrzebuje odpowiednich ilości składników odżywczych, które powinny być mu dostarczane wraz z pożywieniem. To dlatego tak ważne jest, by dieta małego dziecka opierała się na odpowiednio zbilansowanych, dostosowanych do wieku i potrzeb posiłkach, które będą wspierały także kształtujące się nawyki żywieniowe. Węglowodany, potocznie zwane też „cukrami”, stanowią ważne źródło energii, która jest potrzebna dziecku, aby każdego dnia mogło aktywnie poznawać świat. Komponując jadłospis malucha, rodzice powinni jednak mieć na uwadze, że nie każdy cukier będzie odpowiedni dla młodego organizmu.

Czym właściwie są węglowodany?

Węglowodany – to składniki odżywcze będące jednym z podstawowych źródeł energii zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego. Pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji: warunkują utrzymanie prawidłowej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych czy aktywności ruchowej, są również głównym paliwem dla mózgu[1]Węglowodany, ze względu na swoją budowę, dzielą się na proste i złożone.

Czym są węglowodany złożone?

Węglowodany złożone to związki zbudowane z dużych ilości cukrów prostych, połączonych ze sobą w łańcuchy. Proces ich trawienia jest długi – cząsteczki rozkładane są na coraz mniejsze i stopniowo uwalniane do krwi. Dostarczają stałą dawkę energii przez dłuższy czas, co poprawia wydajność energetyczną organizmu[2].

Do węglowodanów złożonych zalicza się skrobia, która naturalnie występuje głównie w ziarnach zbóż, nasionach roślin strączkowych czy ziemniakach2.

Czym są cukry proste?

Cukry proste to pojedyncze cząsteczki, które nie rozkładają się już na mniejsze i  wchłaniane są bezpośrednio z przewodu pokarmowego w dość szybkim tempie. Mogą powstawać po trawieniu węglowodanów złożonych bądź naturalnie występować w produktach. Jednorazowe dostarczenie ich w dużej ilości do organizmu powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi – szybki i krótkotrwały zastrzyk energii.[3].

Cukry proste to między innymi glukoza i fruktoza, które najczęściej znajdują się w owocach i miodzie, a także galaktoza – wchodząca w skład laktozy (cukru mlecznego)2.

To ciekawe!

Młody organizm naturalnie wykazuje preferencje do smaku słodkiego, aby akceptować pokarm mamy, który dzięki obecności laktozy jest lekko słodki. Jak wynika z badań, akceptacja słodkiego smaku widoczna jest u wszystkich niemowląt4.

Cukier niejedno ma imię

Węglowodany w żywności występują w postaci wolnej (naturalnie występujące w produkcie) lub w postaci przetworzonej (poddane obróbce technologicznej)[4]Cukier dodany to każdy cukier prosty, syrop powstały na jego bazie czy też ten, znajdujący się w cukierniczce, w postaci białych kryształków (sacharoza). W produktach spożywczych może być ukryty pod różnymi nazwami: dekstroza, melasa, słód jęczmienny, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany itd. Cukry dodane znajdują się najczęściej w słodkich przekąskach, napojach czy żywności przetworzonej – jednak nie każda przemysłowa żywność, do której dodano cukier, ma słodki smak. Analizując opakowania różnych produktów, może wydać się zaskakujące, że znajduje się on również tam, gdzie zwykle nikt go się nie spodziewa – w pieczywie, keczupie, wędlinach czy niektórych sklepowych pastach warzywnych. Nie znaczy to jednak, że wszystkie produkty, które w składzie na opakowaniu zawierają cukier, są złe. Dobrym przykładem jest mleko i jego przetwory, zboża lub owoce, które zawierają cukry występujące naturalnie. Dzieje się tak, ponieważ pozycja „cukry” w tabeli wartości odżywczej obejmuje wszystkie węglowodany występujące w produkcie – zarówno te dodane, jak i naturalne. Jeśli produkt nie zawiera dodatku cukrów, producent może podać oświadczenie żywieniowe „Bez dodatku cukrów”, zaś jeśli cukry występują naturalnie w produkcie – na etykiecie musi pojawić się napis „Zawiera naturalnie występujące cukry”[5].

Alarmujące wyniki badań

Zarówno długotrwały niedobór, jak i nadmiar węglowodanów w diecie jest niekorzystny dla zdrowia[6]. Aktualnie dużo poważniejszym problemem jest jednak ich nadmierne spożycie. Jak pokazują badania[7], codzienna dieta aż 75% polskich dzieci po 1. roku życia zawiera zbyt dużo cukru. Konsekwencją błędów popełnianych w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni życia jest niewłaściwy stan odżywienia – już 32% polskich niemowląt i małych dzieci ma nieprawidłową masę ciała[8]Nadmiar węglowodanów w diecie może prowadzić do wystąpienia w przyszłości takich chorób jak: nadwaga, otyłość, cukrzyca czy próchnica[9]. Przyczyną jest zwiększenie podaży w diecie sacharozy i cukrów prostych pochodzących ze słodyczy, wyrobów cukierniczych, napojów słodzonych i żywności wysoko przetworzonej (kosztem węglowodanów złożonych)[10]. Wszystko to prowadzi do zwiększenia wartości energetycznej diety, a tym samym – nadmiernego gromadzenia w organizmie tkanki tłuszczowej[11]. Właśnie dlatego warto pamiętać, że poprzez prawidłowe żywienie w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka rodzice mają realny wpływ na zdrowie pociechy teraz i w przyszłości.

Jak ograniczyć spożycie cukrów dodanych u dziecka?

W trosce o prawidłowy rozwój dziecka rodzice powinni zadbać, aby podstawowym źródłem cukrów w rodzinnej diecie były produkty bogate w węglowodany złożone. Słodycze warto zastąpić świeżymi i suszonymi owocami, jednak ze względu na obecność naturalnie występujących w nich cukrów – powinny być spożywane w ograniczonym zakresie. Słodkie napoje najlepiej zastąpić wodą z cytryną lub ciepłą herbatą.


[1] Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

[2] Ciborowska, Helena, and Rudnicka A. Dietetyka. „Żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 359 (2007): 465-469.

[3] Ciborowska, Helena, and Rudnicka A. Dietetyka. „Żywienie zdrowego i chorego człowieka.” Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 359 (2007): 465-469.

[4] Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

[5]  Ibidem.

[6] Ibidem.

[7] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. Badanie zostało zainicjowane przez Fundację NUTRICIA.

[8] Ibidem.

[9] Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.

[10] Ibidem.

[11] Ibidem.

Artykuł powstał w ramach kampanii „1000 pierwszych dni dla zdrowia”


Gotowanie Przepisy Wielkanoc

Pięć zalet regularnego szczotkowania włosów

Redakcja
Redakcja
9 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe

Rozczesywanie to zabieg nie tylko natury estetycznej, ale też rozsądna i potrzebna naszej fryzurze pielęgnacja. Regularne i sumienne sprawi, że włosy odzyskają blask. Bo, jak się okazuje, skrupulatnym szczotkowaniem pomagamy im zachować zdrowy wygląd i wspieramy odżywienie.

Faza pierwsza: przygotowania

Idealna, dobrze dobrana szczotka do rozczesywania włosów to podstawa, jeśli mówimy o właściwej pielęgnacji. Aby mieć pewność, że będzie odpowiednia dla nas, musimy dokładnie przeanalizować swoje potrzeby i oczekiwania. Dobrym wyjściem jest inwestycja w akcesorium z naturalnym włosiem, np. dzika. LUSSONI Care&Style Paddle Detangle Brush nada się zarówno do poskromienia suchych, jak i mokrych włosów. Połączenie syntetycznych ząbków i włosia dzika sprawia, że fryzura nie puszy się i nie elektryzuje. To najbezpieczniejszy wybór dla wszystkich – posiadaczek kręconych pukli, gęstej grzywy i cieniutkich kosmyków. Szczotka do rozczesywania włosów z naturalnym włosiem pozwoli nie tylko pozbyć się kołtunów i splątań, ale zagwarantuje również kompleksowy masaż skóry głowy.

Fot. Materiały prasowe

1. Odżywczy masaż

Masowanie poprawia ukrwienie skóry głowy, odżywia cebulki oraz pobudza włosy do wzrostu. Eksperci zalecają codzienny masaż – tak za pomocą szczotki, jak i dłoni. Regularne pobudzanie skóry to najlepszy sposób na dogłębne odżywienie. To pierwsza zaleta regularnego szczotkowania.

2. Ochronny film

Najwyższy czas na obalenie mitu, który wiąże częste używanie akcesoriów do rozczesywania z wypadaniem włosów. Prawidłowo szczotkowane mogą wiele zyskać na tym zabiegu! Dzięki zręcznemu używaniu szczotek i grzebieni pomagamy rozprowadzić ochronne sebum, czyli naturalną warstwę ochronną, bez której kosmyki stałyby się suche, matowe i zniszczone. Oczywiście, nadmiar tej substancji także nie jest pożądany – to ona odpowiada za przetłuszczanie. Znów pomoże tu skrupulatne, równomierne rozczesywanie włosów, dzięki któremu nadwyżka sebum zostanie skutecznie usunięta z całej ich powierzchni.

3. Głębokie oczyszczanie

Bardzo modnym ostatnio zabiegiem pielęgnacyjnym jest peeling skóry głowy. Nic dziwnego. Nauczone doświadczeniem budowanym na podstawie dbania o cerę widzimy, że złuszczanie martwego naskórka może mieć naprawdę zbawienny wpływ dla kondycji skóry. Nie inaczej jest z tą znajdującą się na głowie. Peeling perfekcyjnie oczyści skórę głowy oraz włosy z zanieczyszczeń, przedłuży świeżość i odbije je u nasady, dzięki czemu fryzura będzie bardziej puszysta i nabierze objętości. Podobną funkcję także przejmuje szczotka do włosów – odpowiednie włosie lub ząbki sprawią, że zafundujemy sobie delikatny, domowy „minipeeling”.

4. Brak zanieczyszczeń

Systematyczne rozczesywanie to świetna metoda oczyszczająca kosmyki z zanieczyszczeń. Ma nie tylko działanie zbliżone do peelingu skóry, ale także odświeża włosy na całej ich długości. Dobra szczotka do włosów sprawi, że codzienne mycie odejdzie w zapomnienie. To ważne – rzadsze traktowanie szamponami, to lepsza kondycja i mniej intensywne przetłuszczanie. Im szybciej przyzwyczaimy się do częstszego rozczesywania, tym szybciej uda nam się ograniczyć zbyt częste mycie.

5. Błysk!

Zadbane, wyczesane i wypielęgnowane włosy z pewnością odpłacą się nam pięknym wyglądem i subtelnym blaskiem. Która z nas nie marzy o idealnej fryzurze i nieskazitelnie gładkich, zdrowych włosach? A to właśnie zagwarantuje nam skrupulatne, codzienne czesanie. Dobra szczotka i regularne zabiegi to klucze do sukcesu, czyli przepięknej fryzury każdego dnia!


Artykuł sponsorowany


Zobacz także

Delecta - Biszkopt „złap królika”

Biszkopt „złap królika”

Babka marmurkowa. Wasze przepisy wielkanocne

W Święta wszystko robię „na leniwca”. Garść leniwych przepisów od A do Z. Wasze przepisy wielkanocne