Przepisy

Wegańskie spring rollsy – przepis

Redakcja
Redakcja
16 stycznia 2020
Fot. Materiały prasowe
 

Wegańskie spring rollsy – wypróbuj prosty przepis. Są pyszne i banalne w przygotowaniu!

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. Toscana mix marki Eisberg
  • papier ryżowy
  • pół główki czerwonej kapusty
  • ogórek
  • 2 marchewki
  • papryka czerwona
  • listki mięty
  • 200 g tofu
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki słodkiej papryki

Dip:

  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • woda

Przygotowanie:

Sos sojowy, czosnek, starty imbir oraz paprykę słodką i ostrą wymieszać na marynatę. Obtoczyć w niej pokrojone na słupki tofu i posypać sezamem. Piec w temperaturze 220°C przez 15 min.
Warzywa pokroić na wąskie paseczki, nie dłuższe niż połowa placka ryżowego. Papier ryżowy moczyć pojedynczo w zimnej wodzie przez 2 sekundy, aby stał się plastyczny. Mokry krążek położyć na drewnianej desce. Na środku papieru umieścić porcję warzyw oraz tofu i zawijać zaginając brzegi do środka. Powstały rolls można przeciąć na pół eksponując kolorowy środek. Serwować z dipem z masła orzechowego, sosu sojowego i wody (wodę dodawać stopniowo, do uzyskania pożądanej gęstości).


Artykuł partnerski




Zobacz także

Cukinia - faszerowana, z grilla, zupa krem

Cukinia – jak przyrządzić to smaczne i lekkostrawne warzywo? Cztery przepisy warte uwagi

Przepis na naleśniki puszyste na słodko

Przepis na naleśniki puszyste w różnych wariantach. Im nikt się nie oprze

Kapusta czerwona - właściwości, przepisy

Kapusta czerwona – właściwości dla zdrowia. Jak przyrządzić kapustę czerwoną do obiadu, by smakowała jak u mamy?