Go to content

Takiej pieczarki i kalafiora jeszcze nie było! Jagna Niedzielska czaruje ekologicznie

Wydawać by się mogło, że pieczarka i kalafior to obiadowy samograj. Pod warunkiem, że ktoś lubi te warzywa. My na przykład za kalafiorem nie przepadamy ale ten przepis skradł nasze kubki smakowe i go wypróbowałyśmy! Smakuje obłędnie. Specjalnie dla Was wybrane dwa przepisy z najnowszej książki Jagny Niedzielskiej – „Kuchnia ekologiczna”.

Krokiety z pieczarkami i ziemniakami z kopą ziół

Krokiety kojarzą się ze świętami i, owszem, właśnie takie przygotowuję na mój świąteczny stół. Chociaż czasami, gdy smażę łasuchom naleśniki, robię ich więcej i część przeznaczam na krokiety. Nawet gdy wszyscy są najedzeni naleśnikami, to krokiety znikają równie szybko.

Składniki na naleśniki, mniej więcej 10 sztuk:

  • 1 litr napoju owsianego lub innego roślinnego
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie naleśników:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak żeby powstała masa o konsystencji lejącej się śmietany, następnie odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej porządnie patelnię pokrytą teflonem (możesz patelnię delikatnie wysmarować tłuszczem) i smaż naleśniki z dwóch stron.

Składniki na farsz:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gramów pieczarek
  • 6 średniej wielkości ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych
  • pęczek dowolnych ziół
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 2 łyżki masła do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu i krokietów:

  1. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy lub oleju do smażenia. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, po kilku minutach dorzuć starte na tarce na grubych oczkach pieczarki. Smaż na małej mocy kuchenki około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaj utłuczone ziemniaki, posiekane drobno zioła, sporo pieprzu oraz w razie potrzeby sól.
  3. Farsz ostudź, następnie wypełnij naleśniki gotowym farszem tak jak krokiety i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Jeśli chcesz, możesz je też obtoczyć w jajku i w bułce.

Pieczony kalafior z pastą orzechową:

Składniki:

  • 1 kalafior z liśćmi
  • 6 łyżek tahini (lub masła orzechowego)
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 4 łyżki uprażonych pestek dyni
  • 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • 2 łyżki uprażonego białego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kalafior wraz z liśćmi nasmaruj oliwą, jakbyś masował lub masowała kogoś, kogo kochasz.
  2. Posyp obficie solą.
  3. Wstaw kalafior do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  4. Piecz 20–30 minut w zależności od wielkości kalafiora.
  5. W tym czasie tahini i masło orzechowe wymieszaj z wodą i solą. Sos konsystencją powinien przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli tak nie jest, dodaj więcej wody.
  6. Sos dopraw sokiem i skórką z cytryny.
  7. Upieczony kalafior polej przygotowanym sosem i obsyp uprażonymi pestkami dyni, nasionami słonecznika i białego sezamu, będzie przepysznie.