Gotowanie Przepisy Przetwory

Ogórki kiszone – jak je zrobić, by wyszły doskonałe? Sprawdzone przepisy i rady

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody
Fot. iStock
 

Ogórki kiszone to tradycyjny polski produkt, bez którego trudno sobie wyobrazić obiady zimą. Smakują nam w surówkach, zupie, na kanapki i po prostu, jako przekąska. Kochamy je nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Warto znać przepis na ogórki kiszone w sposób tradycyjny oraz na sucho bez wody.

Ogórki kiszone — jak powstają?

Ogórki kiszone powstają jako efekt fermentacji mlekowej, która jest procesem bardzo złożonym. W ich trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w ogórkach na kwas mlekowy, w związku z tym ogórki zmieniają nieco swoją barwę i smak. Szczepy bakterii, które biorą udział w fermentacji, nadają im cenne właściwości dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone a kwaszone

Bardzo często ogórki kiszone są mylone z ogórkami kwaszonymi. Kiszone powstają w wyniku wspomnianego procesu fermentacji mlekowej, natomiast kwaszone to produkt otrzymany przy pomocy zalania ogórków roztworem kwasu mlekowego czy octowego. Ogórki te różnią się od siebie nieco zapachem i smakiem — kwaszone są mniej wyraźne w smaku, bardziej octowe, a kiszone bardziej kwaśne i twarde. Dla zdrowia o wiele bardziej wartościowe są naturalne kiszonki.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — wartości odżywcze

Ogórki kiszone mają  w sobie wiele wartości odżywczych i niewiele kalorii. Dostarczają do organizmu witaminy z grupy B, witaminę C i A, nie brakuje w nich również fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Ogórki kiszone w 100 gramach dostarczają 11 kcal. Są mniej kaloryczne od  świeżych ogórków, ponieważ obecny w nich cukier przekształcony zostaje przez bakterie kwasu mlekowego.

Ogórki kiszone mają wiele zalet dla zdrowia. Dzięki obecności bakterii kwasu mlekowego są naturalnym probiotykiem wzmacniającym odporność organizmu. Doskonale wpływają na pracę układu pokarmowego,  szczególnie jelit, ułatwiające trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Wspierają mikroflorę jelitową, a dzięki obecności błonnika zapobiegają zaparciom i oczyszczają organizm z toksyn. Ogórki kiszone obniżają także poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, ryzyko wystąpienia miażdżycy. Dzięki bakteriom kwasu mlekowego, w organizmie możliwe jest synteza witaminy K. Największy wpływ na zdrowie ma regularne sięganie po kiszonki, szczególnie zimą, gdy układ odpornościowy wymaga wsparcia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Jedyny minus ogórków kiszonych to spora zawartość sodu, która nie służy osobom chorującym na nadciśnienie tętnicze. Również osoby cierpiące na wrzody żołądka, czy przewlekłe choroby układu pokarmowego, nie powinny powinny sięgać po produkty kiszone.

Jak wybrać ogórki do kiszenia?

Niestety nie każde ogórki włożone do słoika ukiszą się w ten sam sposób. Najlepsze są ogórki o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, niezbyt pękate, o cienkiej skórce i jeszcze niewykształconymi mocno nasionami. Aby ogórki ukisiły się prawidłowo, należy wybierać te ze sprawdzonego źródła, nieprzenawożone. Są one nie tylko zdrowsze, ale także mniej podatne procesom gnilnym. Szczególnie szybko psują się ogórki przeazotowane, które łatwo ulegają zakażeniom bakteriami gnilnymi, co można poznać po wyjątkowo odrzucającym zapachu w otwieranym słoiku.

Ogórki kiszone — przepis

Przepis na ogórki kiszone najczęściej przekazywany jest z dziada, pradziada, w każdej rodzinie. Samo przygotowanie kiszonek nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniego czasu i zachowania pewnych zasad, by ogórki się ukisiły, a nie popsuły. Nie licząc wyboru najlepszych ogórków, należy także pamiętać o dokładnym ich umyciu, zachowaniu higieny rąk oraz wyparzenia słoików użytych do kiszenia. Zakrętki muszą być w dobrym stanie, bez uszkodzeń czy zadrapań. Do kiszenia najlepiej użyć ogórków do 8 godzin od zerwania, ponieważ zawierają najwięcej substancji ważnych dla zdrowia.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — przepis 

Składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek 
  • koper z łodygą i baldachami
  • korzeń chrzanu
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna)

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Wrzącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia (możesz nakryć je kocem, by dobrze się wekowały), a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca bez dostępu promieni słonecznych.

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — przepis

Od pewnego czasu Internet podbija przepis na ogórki kiszone na sucho, bez wody. W zasadzie jest to przepis na ogórki małosolne, bowiem cały proces trwa jedyne 24 h, a to za mało, by otrzymać tradycyjne kiszonki.

Fot. iStock

Ogórki kiszone na sucho, bez wody — składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej do przetworów
  • korzeń chrzanu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki kopru z baldaszkami (ew. pęczek koperku)
  • opcjonalnie liść wiśni, porzeczki lub chrzanu

 Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj, odetnij końcówki i wrzuć do woreczka z zamknięciem strunowym.
  2. Korzeń chrzanu pokrój na małe kawałki, a ząbki czosnku na plasterki, a także liść chrzanu wiśni lub porzeczki, jeśli są przygotowane. Wymienione składniki i gorczycę wrzuć do ogórków i równo oprósz wszystko solą. Usuń dłonią nadmiar powietrza z woreczka i go zamknij. Potrząśnij ogórkami, tak by sól i składniki równomiernie się rozłożyły.
  3. Włóż woreczek z ogórkami na 4 godziny do lodówki, a przez kolejne 20-48 godzin wyjmij i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  4. Po otwarciu woreczka ogórki należy trzymać w lodówce.

źródło:  beszamel.se.pl, www.poradnikzdrowie.pl, fajnyogrod.pl

Gotowanie Przepisy Przetwory

Pierogi – tradycyjne danie kuchni polskiej. Jak przygotować pierogi na różne sposoby?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami
Fot. iStock
 

Pierogi są jednym z ulubionych dań kuchni polskiej. Mają wielowiekową tradycję i wiele wariantów przygotowania. Odpowiednio wyrobione ciasto na pierogi sprawi, że nie będą się one rozpadały, a ulubiony farsz zagwarantuje doskonały smak. Najbardziej popularne bez wątpienia są pierogi ruskie (z serem i ziemniakami), z kapustą i grzybami, z mięsem, oraz z jagodami.

Ciasto na pierogi to podstawa

Nie ma dobrych pierogów bez idealnego ciasta. Aby nie rozpadały się podczas gotowania lub nie wychodziły zbyt twarde, ważny jest sprawdzony przepis, który pozwoli uniknąć rozczarowania.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi — przepis:

Składniki na ok. 40 sztuk: 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. W szklance/miseczce roztrzep jajo i odstaw. Do wrzącej wody włóż masło i roztop. Gorące stopniowo wlewaj do mąki, mieszając składniki łyżką.
  2. Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki. Zagnieć gładkie ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i zagniataj przez ok. 8 minut.
  3. Zawiń w folię i odstaw na ok. 30 minut.
  4. Ciasto podziel na 4 części i każdą rozwałkuj po kolei na grubość ok. 3 mm. Szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  5. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz.

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami)— przepis

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) to najpopularniejsza wersja tego dania. Co ciekawe, pochodzą one nie z Rosji, a Rusi Czerwonej, historycznych ziem na części południowo-zachodniej Ukrainy i Polski. W Polsce funkcjonują one pod nazwą ruskich, natomiast na Ukrainie jako pierogi polskie. Do przygotowania tych pierogów używano tradycyjnie farszu z ziemniaków, smalcu i w bardziej zasobnych domach — z dodatkiem białego sera.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock / Pierogi ruskie

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g sera białego tłustego lub półtłustego
  • 250 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki smalcu do podsmażenia

Do podsmażenia:

  • pokrojony boczek (skwarki)

Pierogi ruskie (z serem i ziemniakami) — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź włóż z powrotem do garnka i gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudź.
  2. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem, wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę i zeszklij na smalcu, dodaj do nadzienia, wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Możesz w międzyczasie przygotować przyrumieniony na patelni pokrojony boczek do gotowych pierogów.

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami wyjątkowo kojarzy się ze świątecznym stołem. Przygotowanie tych pierogów nie jest specjalnie skomplikowane, a smak wart jest każdego zachodu. Tego rodzaju pierogi fantastycznie smakują podane z gorącym czerwonym barszczem do picia.

przepis na pierogi ruskie (z serem), z kapustą i grzybami, z mięsem, z jagodami

Fot. iStock/pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 0,5 l słoik litrowy suszonych grzybów
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 2 średnie cebule

Do podsmażenia:

  • cebula
  • olej

Przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę,  i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem.
  2. Kapustę ugotuj w 300 ml osolonej wody do miękkości (ok. 45 minut), dokładnie odciśnij.
  3. Grzyby i marchew odcedź, odciśnij z wody i razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach lub bardzo drobno posiekaj.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule i dodaj do farszu. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z mięsem — przepis

Przepis na pierogi z mięsem również cieszy się niemałym powodzeniem.

Fot. iStock/pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 250 g ugotowanego mięsa z rosołu
  • marchewka i pietruszka z rosołu
  • 150 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • jajko

Pierogi z mięsem — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Pieczarki oczyść, pokrój na mniejsze części. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmaż na patelni z dodatkiem masła i odparuj, zaczekaj aż się zrumienią.
  2. Mięso z rosołu, pieczarki, cebulę oraz warzyw zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i wymieszaj.

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze smażoną na oleju cebulą.

Pierogi z jagodami — przepis

Przepis na pierogi z jagodami to słodka odsłona pierogów. Smakuje wybornie podane z kwaśną śmietaną obsypaną cukrem. Jeśli akurat nie macie pod ręką jagód lub wolicie inne owoce, pierogi z truskawkami czy wiśniami smakują równie wybornie.

Fot. iStock/Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami — przepis:

Składniki na ciasto (ok. 40 pierogów): 

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Farsz: 

  • 150 g jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka mąki do oprószenia owoców

Dodatkowo:

  • śmietana 12 lub 18%
  • cukier do smaku

Pierogi z jagodami — przygotowanie: 

Ciasto:

Przygotuj je zgodnie z przepisem podstawowym zamieszczonym na początku.

Farsz:

  1. Świeże jagody opłucz pod delikatnym strumieniem wody. Osusz na papierowych ręcznikach, rozłóż i oprósz  1 łyżką mąki. Mrożone jagody wyjmij z zamrażarki przed samym lepieniem pierogów (łatwiej się lepi z zamrożonymi owocami).

Przygotowanie całości:

  1. W gotowym cieście na pierogi szklanką wytnij kółka, rozciągnij je nieco w palcach, na środek nałóż po jednej czubatej łyżeczce farszu. Złóż ciasto na pół i zlep dokładnie brzegi, ułóż na posypanej mąką stolnicy.
  2. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i do mocno wrzącej włóż pierwszą partię pierogów (ok. 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj 2 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody (ciasto powinno być miękkie). Faktyczna długość gotowania zależy od grubości ciasta. Ugotowane pierogi łyżką cedzakową wyłóż na talerz. Podawaj ze śmietaną i cukrem.

źródło: www.kwestiasmaku.com ,www.national-geographic.pl 

Gotowanie Przepisy Przetwory

Pszczoły – owady, bez których ludzkość nie przetrwa. Jak pomóc pszczołom we własnym ogrodzie?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
4 sierpnia 2020
Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie
Fot. iStock

Pszczoły to owady, których pracę doceniamy coraz bardziej i staramy się świadomie postępować tak, by im nie szkodzić. Te niewielkie owady są nie tylko pracowite, ale także bardzo pożyteczne, w dodatku nie atakują same z siebie. Pszczoły wymagają wsparcia, ponieważ stale zmniejszająca się ich populacja przyniesie tragiczne konsekwencje dla ludzi.

Pszczoły — co warto o nich wiedzieć?

Niewielkich rozmiarów pszczoły są owadami błonkoskrzydłymi, których przedstawiciele dorastają od 7 do 18 mm długości. Mimo iż kojarzymy je przede wszystkim z czarno-żółtymi pasami, mogą mieć różne zabarwienie — od jednolicie czarnego, po żółto-pomarańczowe. Budowa ciała pszczół jest dość krępa. W przeciwieństwie do os pszczoły są łagodnymi stworzeniami, które nie atakują bez powodu. Jeżeli jednak zdarzy się atak, żądło pszczoły posiadające niewielkie haczyki wbija się w skórę. Gdy atakująca pszczoła wyciąga je ze skóry, wyszarpuje przy okazji część własnego wnętrza i umiera.

Zarówno larwy, jak i dorosłe pszczoły, żywią się pyłkiem kwiatowym, spadzią i nektarem. Pobierając dla siebie pożywienie, pszczoły zapylają jednocześnie rośliny, które odwiedzają. Dzięki temu możliwe jest wytworzenie się owoców. Mało kto wie, że tym pracowitym owadom zawdzięczamy aż 1/3  całości żywności na świecie.

Fot. iStock

Pszczoły — miodne, murarki

W Polsce można napotkać aż 470 gatunków pszczół, ale tylko jeden gatunek — pszczoła miodna — produkuje miód, więc hodowana jest w ulach.

Pszczoła miodna

Pszczoły miodne mają charakterystyczny wygląd — ich tułów pszczoły jest brunatno-żółty i pokryty gęstymi włoskami. Pszczoły miodne żyją w rodzinie pszczelej, na której czele stoi królowa (matka), osiągająca od 17 do 22 mm długości. W hierarchii tuż pod nią znajdują się bezpłodne robotnice mierzące od 13 do 15 mm, a także trutnie, czyli samce od długości ciała od 14 do 16 mm.

W jednej rodzinie pszczół może znajdować się aż kilkadziesiąt tysięcy owadów. Królowa co prawda nie wykonuje żadnych prac, ale odpowiada za ciągłość rodziny i  składa ponad 200 000 jaj rocznie. Z kolei robotnice są najbardziej liczne (nawet 80.000 osobników w jednej rodzinie) i to one pracują, przynosząc pyłek i nektar, ale również wodę. Dzięki nim powstają takie produkty jak miody, pyłki, pierzga oraz wosk. Trutnie z kolei to samce, które obrosły sławą leni, jednak również pełnią pożyteczną funkcję w ulu, zapewniając królową.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/pszczoły

Pszczoła murarka

Dziko żyjące pszczoły prowadzą raczej samotny tryb. Mimo że nie dają miodu, są pożyteczne, ponieważ zapylają różne gatunki roślin, nie stwarzając przy tym zagrożenia dla człowieka. Przykładem takich dzikich pszczół jest czesto spotykana pszczoła murarka jest często spotykana murarka. Pszczoły murarki to aż 18 gatunków pszczół. Najczęściej spotykana jest murarka ogrodowa, indywidualistka żyjąca w koloniach, ale niewymieniająca informacji z innymi pszczołami. Murarki to pszczoły średniej wielkości — samce osiągają 8-10 mm, a samice 10-12 mm długości, o rdzawym ubarwieniu. Można podjąć się ich hodowli we własnym ogrodzie, stawiając specjalne domki dla murarek. Pszczoły murarki nie bronią swojego gniazda, a obecność człowieka jest temu owadowi raczej obojętna.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/pszczoły

Pszczoły w ogrodzie — jak pomóc im przetrwać?

Mimo tego, że pszczoły są niezwykle ważne dla przyrody i pożyteczne z punktu widzenia ludzi, ich przyszłość jest niepewna. Szacuje się, że blisko 1 gatunkowi pszczół na 10 istniejących grozi wyginięcie. Liczebność pszczół maleje na całym świecie już od 60 lat. Najpewniej wpływ mają na to:

  • choroby i pasożyty pszczół;
  • niedobory składników odżywczych;
  • intensyfikacja rolnictwa;
  • stosowanie silnych środków chemicznych;
  • likwidacja nieużytków, kwitnących łąk oraz mniejsza ilość ogródków przydomowych.

W takich sytuacjach pszczołom brakuje pokarmu oraz ochrony. Nie da się ukryć, że zmiana klimatu, która wpływa na czas kwitnienia roślin, także ogranicza dostępność pokarmu dla pszczół.

Rośliny przyjazne pszczołom

Aby pomóc pszczołom w ich pracy i wesprzeć populację, warto we własnym ogrodzie zasadzić rośliny, które będą im sprzyjały. Niezwykle istotne jest sadzenie roślin miododajnych, które są nie tylko kolorowe, ale i pachnące,  przyciągające owady. W przydomowym ogrodzie sprawdzą się rośliny takie jak róże, lilie, astry, dalie, orliki, fiołki, prymulki, krokusy, rozchodniki. Przydatne pszczołom są także krzewy takie jak na przykład ligustr, czy berberys. Można sadzić drzewa i krzewy owocowe, np. porzeczki, borówki, jabłonie, grusze, wiśnie, śliwy, z  których skorzystają nie tylko owady, ale także ludzie. Pszczoły, zarówno murarki jak i miodne, nie gardzą również ziołami: szałwią, melisą, bazylią, czy miętą i także lawendą. Co więcej, większość ziół i kwiatów można hodować na własnym balkonie lub tarasie, tworząc przestrzeń przyjazną pszczołom.

Pszczoły - murarki, miodne, ochrona w ogrodzie

Fot. iStock/domek dla pszczół

Warto pomyśleć o stworzeniu poideł dla pszczół i innych owadów. Wystarczy położyć niewielki płaski pojemniczek wypełniony wodą i kamyczkami, na których będą przysiadały owady latające. Dostępne są także gotowe domki dla owadów, które mogą stać się dla nich bezpiecznym schronieniem. Bezwzględnie należy unikać stosowania środków chemicznych do zwalczania szkodliwych owadów, takich jak na przykład mszyce. Niestety chemia truje nie tylko szkodniki, ale także pszczoły i inne pożyteczne owady.


źródło:  www.ekologia.pl, fajnyogrod.pl ,  www.pomagamypszczolom.pl 

Zobacz także

Fajnie, fajniej… Delecta, czyli słodkie nowości produktowe!

Kasza jaglana - przepisy na mleku, z owocami, warzywami, kcal

Kasza jaglana – zdrowa, sycąca i bez glutenu. Wypróbuj przepisy na kaszę jaglaną na słodko, z owocami lub warzywami

Kluski na parze - przepis babci, z jagodami, lub bez nadzienia

Kluski na parze na trzy sposoby – tradycyjne, z jagodami, lub bez nadzienia do mięs