Gotowanie

Sezon na grilla

Redakcja
Redakcja
4 lipca 2022
 

Grill jest podstawowym punktem wakacyjnej listy „to do” w Polsce. Uwielbiamy uczty na świeżym powietrzu, ale często kojarzymy je z wielkimi przygotowaniami i unoszącym się dymem. Nie musi tak być! Sprawdź porady i przepisy, dzięki którym szybko przygotujesz smaczne dania z grilla.

Wraz z pierwszymi, słonecznymi dniami rozpoczął się sezon grillowania. To jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie smacznych posiłków i spędzanie czasu z bliskimi. Wszyscy to znamy – chrupiące potrawy, zimne napoje, zapach letnich wieczorów i niekończące się rozmowy z rodziną lub znajomymi. Jednak często grillowanie może kojarzyć się także z uciekaniem przed ciągle zmieniającym kierunek dymem, źle opieczonymi potrawami, które z jednej strony są już przypalone, a z drugiej jeszcze surowe albo
tryskającym tłuszczem. Są jednak proste sposoby, dzięki którym Twoja uczta zawsze będzie udana i przyjemna.

Elektryczny grill na każde warunki

Dobry sprzęt to podstawa dobrego grillowania. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów urządzeń, wśród których rosnącą popularnością cieszą się modele elektryczne. Ich ogromną zaletą jest fakt, że można z nich korzystać w dowolnym miejscu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości rozstawienia tradycyjnego sprzętu w ogrodzie. Warto przypomnieć, że rozpalanie grilla na węgiel na balkonie może grozić mandatem. Fani wielofunkcyjnych rozwiązań mogą wybrać grille kontaktowe zamykane z dwustronnymi płytami, które dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła skracają czas opiekania, a także sprawdzą się przy podgrzewaniu kanapek czy zapiekanek. Z kolei zwolennicy tradycyjnego sprzętu z łatwością znajdą także grill stołowy w wersji elektrycznej. Ciekawym rozwiązaniem jest najnowszy produkt marki Gorenje grill kontaktowy GCG2100S. Posiada on ruchomą pokrywę, dzięki której można zwiększyć obszar pieczenia i wykorzystać urządzenie jako grill stołowy. Specjalne czujniki i dedykowane programy sprawią, że nigdy nie przypalisz swoich potraw, a ich smak zawsze będzie idealny.

Proste i łatwe przepisy

Kluczem do udanych potraw jest odpowiednie grillowanie poszczególnych składników. Warto pamiętać, że warzywa czy mięso potrzebują innego czasu pieczenia. W grillu kontaktowym Gorenje możesz wybrać jeden z 7 programów: do bekonu, kurczaka, kiełbasek, steków, ryb, burgerów i rozmrażania produktów. Dzięki temu już w kilkanaście minut można przygotować takie dania jak grillowany kurczak satay lub grillowane warzywne panini. Zobacz jakie to proste!

Grillowany kurczak satay

Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka (150-180g każda)
  • sól
  • czarny pieprz
  • 170 ml mleka kokosowego z puszki
  • 90 g masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z limonki

Wykonanie:

Do rondla wlej mleko, dodaj masło orzechowe, pieprz cayenne, sól i sok z limonki. Pomieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj do wrzenia i odstaw. Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki 30 minut przed grillowaniem i wytrzyj ręcznikiem ręcznikiem papierowym,
by były suche. Następnie skrop mięso oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Włącz grill i wybierz odpowiedni program do pieczenia kurczaka. Gdy urządzenie będzie już wystarczająco nagrzane, ułóż kurczaka na płycie, zamknij prokrywę i grilluj. Program sam dopasuje odpowiedni czas opiekania. Po zakończeniu wyłóż kurczaka na talerz i odstaw na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przygotowane danie serwuj z sosem satay i z sałatką lub gotowanym ryżem.

Grillowane, warzywne panini

Dania z grilla nie zawsze muszą być ciężkie i niezdrowe. Poszukiwacze lżejszych wersji posiłków mogą przygotować grilowane, warzywne panini.

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia
  •  ½ bakłażana
  •  1 żółta papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ciabatty cebulowe
  •  2 łyżki pesto bazyliowego
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 60 g sera mozzarella

Wykonanie:

Na początek pokrój wzdłuż cukinię i bakłażana w plastry o grubości 5 mm. Przekrój paprykę na pół i oczyść z pestek. Przygotowane warzywa posmaruj oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Naciśnij przycisk po prawej stronie grilla i otwórz górną płytę grillową. Włącz grill i ręcznie wybierz program ręcznego opiekania. Na 6 minut włóż paprykę, a następnie dodaj bakłażana i cukinię na 4 minuty (2 minuty na opiekanie z każdej strony). Gdy będą gotowe, przełóż warzywa na talerz i posyp solą i pieprzem.

Następnie przekrój i posmaruj ciabatty pesto bazyliowym. Ułóż na ciabattach po 1 plastrze bakłażana, żółtej papryki i po 2 plastry cukinii. Na całość połóż suszone pomidory i plastry mozzarelli. Wybierz odpowiedni program do pieczenia kanapek i grilluj przez ok. 4 minuty aż do roztopienia się sera.

Więcej informacji na: https://pl.gorenje.com/


Gotowanie

Domowe maseczki do włosów — czy warto je stosować?

Redakcja
Redakcja
4 lipca 2022
Mycie włosów odżywką
Fot. iStock
 

Prawidłowa kondycja włosów zależy od wrodzonych predyspozycji, właściwej pielęgnacji i działania czynników zewnętrznych. Nie na wszystkie aspekty mamy wpływ, ale niewątpliwie uszkodzone struktury włosów możemy w domowym zaciszu i w sposób ekologiczny przywrócić do pełni sił. Prosto, szybko i w zgodzie z naturą? Oczywiście! Poznaj metody dbania o swoje włosy, które zaskoczą cię obłędnym efektem.

Suche, łamliwe i pozbawione blasku włosy. Dlaczego musimy się z tym zmagać?

Wiola Lis, specjalistka z ekologicznego centrum Arkana Smaku, zdradza: „Niebagatelny wpływ na kondycję włosów ma przede wszystkim zanieczyszczenie powietrza. Zawarty w nim kurz, metale ciężkie, dym i spaliny nie tylko osłabiają i wysuszają włosy, ale również wnikają w ich głąb, powodując postępujące ich rozwarstwianie. Stąd problem z rozdwajającymi się końcówkami”. Niestety kolejnym szkodliwym czynnikiem jest promieniowanie UV, którego trudno uniknąć zwłaszcza latem. Zły wpływ na kondycję fryzury ma również:

  • niewłaściwa dieta uboga w witaminy,
  • niedostateczna podaż wody,
  • stres,
  • suche powietrze,
  • klimatyzacja,
  • częste prostowanie i używanie suszarki,
  • stosowanie niewłaściwych szamponów i odżywek o nienaturalnym składzie.

No dobrze, wiemy już, co wykańcza wizerunek i zdrowie naszych włosów. Teraz sprawdźmy, jak skutecznie działać, by je zregenerować.
Jakie naturalne produkty i rośliny, możesz wykorzystać do stworzenia domowej maseczki do włosów? Wachlarz składników, które można wykorzystać jako bazę maseczki do włosów, jest naprawdę szeroki. Kwiaty, zioła, owoce — jest w czym wybierać.

Ekspertka zaznacza: „Podstawą doboru odpowiednich  składników, jest jednak dokładne sprawdzenie ich źródła. Powinny one pochodzić z ekologicznych i zrównoważonych upraw. W innym razie mogą stanowić one siedlisko pestycydów i szkodliwych substancji, a przecież właśnie tego chcemy uniknąć!”

Do włosów suchych, łamliwych, rozdwojonych i pozbawionych blasku na maseczkę doskonale nada się:

  • aloes,
  • oliwa z oliwek,
  • żółtka jaj,
  • miód,
  • sok z cytryny,
  • banan,
  • jogurt (ale tylko ten naturalny).

Można wymieniać niemalże bez końca, ale podstawą w tworzeniu własnej maseczki jest nie tylko dobór składników, ale również uzyskanie odpowiedniej konsystencji umożliwiającej równomierne rozłożenie jej na całej długości włosów.

Dlatego też jeżeli chcemy zrobić na przykład bananową maseczkę, najpierw należy zblendować te owoce, a następnie lekko upłynnić za pomocą dolania odrobiny oliwy, soku czy jogurtu.

Składniki do maseczki przeznaczonej dla włosów skłonnych do przetłuszczania:

  • ocet jabłkowy,
  • soda,
  • drożdże,
  • białka jaj kurzych.

Wiele z tych składników stosowane było już przez nasze babcie w czasach, kiedy to właśnie podręczne dobra były uważane za najbardziej skuteczne w pielęgnacji tłustych włosów. Warto pamiętać, że domowe maseczki po 15 minutach trzymania ich na czystych i lekko zwilżonych włosach należy dokładnie spłukać.

Dlaczego warto stosować domowe maseczki i odżywki do włosów?

Witaminy na włosy

Fot. iStock

Po pierwsze — gotowe maseczki i odżywki kupione w drogerii lub sklepie mają długi termin ważności, a co za tym idzie, w ich składzie zawarte są konserwanty (nienaturalne i zbędne elementy), które mogą wykazywać wątpliwy wpływ na zdrowie włosów. Po drugie — nawet składniki pochodzenia naturalnego, które zawarte są w gotowej maseczce, na drodze produkcji, uzyskiwania ekstraktu i odpowiedniej konsystencji — utraciły pierwotną bogatą pulę składników odżywczych.

Po trzecie i dla wielu osób najważniejsze: gotowe maseczki nie dosyć, że są o droższe niż te, które możemy wykonać samodzielnie, dodatkowo zamknięte są w nieekologicznych i trudnych do zrecyklingowania opakowaniach.

Do ukręcenia maseczki własnego pomysłu o indywidualnym i ukierunkowanym składzie wystarczy zazwyczaj jedynie miseczka i łyżka, które nie stają się później odpadem. Ważne jest również to, że tworząc swój własny środek pielęgnacyjny, dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Według własnych potrzeb można wykluczyć składniki, które nas uczulają lub których zapach nie do końca nam odpowiada.

Naturalne SOS

Oczywiście nie zawsze mamy możliwość przygotowania maseczki czy odżywki samodzielnie, a nasze włosy wołają o ratunek. Wiola Lis uspokaja: „Rynek naturalnych kosmetyków przeżywa teraz prawdziwy rozkwit i doskonale odpowiada na potrzeby współczesnego
konsumenta. Wśród certyfikowanych produktów każdy znajdzie coś dla siebie — coś bezpiecznego i skutecznego, a przy tym nieszkodliwego dla środowiska”. Gotowe naturalne kosmetyki to zatem najlepsze rozwiązanie w podróży czy przed nieoczekiwanym spotkaniem! Ale gdy tylko jest taka możliwość — mieszajmy coś samodzielnie, a nasze włosy na pewno nam się odwdzięczą.



Zobacz także

Ciasta na Wielkanoc - babka, pascha, mazurek, makowiec

Ciasta na Wielkanoc – najlepsze przepisy na świąteczne domowe wypieki

Delecta - Pascha wielkanocna z migdałami

Pascha wielkanocna z migdałami

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Pieczarki – niedrogie, smaczne i wszechstronne. Co dobrego jest w pieczarkach i jak wykorzystać je w kuchni?