Go to content

Sezon na grilla

Grill jest podstawowym punktem wakacyjnej listy „to do” w Polsce. Uwielbiamy uczty na świeżym powietrzu, ale często kojarzymy je z wielkimi przygotowaniami i unoszącym się dymem. Nie musi tak być! Sprawdź porady i przepisy, dzięki którym szybko przygotujesz smaczne dania z grilla.

Wraz z pierwszymi, słonecznymi dniami rozpoczął się sezon grillowania. To jeden z najpopularniejszych sposobów na przyrządzanie smacznych posiłków i spędzanie czasu z bliskimi. Wszyscy to znamy – chrupiące potrawy, zimne napoje, zapach letnich wieczorów i niekończące się rozmowy z rodziną lub znajomymi. Jednak często grillowanie może kojarzyć się także z uciekaniem przed ciągle zmieniającym kierunek dymem, źle opieczonymi potrawami, które z jednej strony są już przypalone, a z drugiej jeszcze surowe albo
tryskającym tłuszczem. Są jednak proste sposoby, dzięki którym Twoja uczta zawsze będzie udana i przyjemna.

Elektryczny grill na każde warunki

Dobry sprzęt to podstawa dobrego grillowania. Obecnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów urządzeń, wśród których rosnącą popularnością cieszą się modele elektryczne. Ich ogromną zaletą jest fakt, że można z nich korzystać w dowolnym miejscu – zarówno w domu, jak i na zewnątrz. To idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości rozstawienia tradycyjnego sprzętu w ogrodzie. Warto przypomnieć, że rozpalanie grilla na węgiel na balkonie może grozić mandatem. Fani wielofunkcyjnych rozwiązań mogą wybrać grille kontaktowe zamykane z dwustronnymi płytami, które dzięki równomiernemu rozprowadzaniu ciepła skracają czas opiekania, a także sprawdzą się przy podgrzewaniu kanapek czy zapiekanek. Z kolei zwolennicy tradycyjnego sprzętu z łatwością znajdą także grill stołowy w wersji elektrycznej. Ciekawym rozwiązaniem jest najnowszy produkt marki Gorenje grill kontaktowy GCG2100S. Posiada on ruchomą pokrywę, dzięki której można zwiększyć obszar pieczenia i wykorzystać urządzenie jako grill stołowy. Specjalne czujniki i dedykowane programy sprawią, że nigdy nie przypalisz swoich potraw, a ich smak zawsze będzie idealny.

Proste i łatwe przepisy

Kluczem do udanych potraw jest odpowiednie grillowanie poszczególnych składników. Warto pamiętać, że warzywa czy mięso potrzebują innego czasu pieczenia. W grillu kontaktowym Gorenje możesz wybrać jeden z 7 programów: do bekonu, kurczaka, kiełbasek, steków, ryb, burgerów i rozmrażania produktów. Dzięki temu już w kilkanaście minut można przygotować takie dania jak grillowany kurczak satay lub grillowane warzywne panini. Zobacz jakie to proste!

Grillowany kurczak satay

Składniki:

  • 6 piersi z kurczaka (150-180g każda)
  • sól
  • czarny pieprz
  • 170 ml mleka kokosowego z puszki
  • 90 g masła orzechowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z limonki

Wykonanie:

Do rondla wlej mleko, dodaj masło orzechowe, pieprz cayenne, sól i sok z limonki. Pomieszaj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotuj do wrzenia i odstaw. Piersi z kurczaka wyjmij z lodówki 30 minut przed grillowaniem i wytrzyj ręcznikiem ręcznikiem papierowym,
by były suche. Następnie skrop mięso oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Włącz grill i wybierz odpowiedni program do pieczenia kurczaka. Gdy urządzenie będzie już wystarczająco nagrzane, ułóż kurczaka na płycie, zamknij prokrywę i grilluj. Program sam dopasuje odpowiedni czas opiekania. Po zakończeniu wyłóż kurczaka na talerz i odstaw na 5 minut, żeby mięso odpoczęło. Przygotowane danie serwuj z sosem satay i z sałatką lub gotowanym ryżem.

Grillowane, warzywne panini

Dania z grilla nie zawsze muszą być ciężkie i niezdrowe. Poszukiwacze lżejszych wersji posiłków mogą przygotować grilowane, warzywne panini.

Potrzebne składniki:

  • 1 cukinia
  •  ½ bakłażana
  •  1 żółta papryka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 ciabatty cebulowe
  •  2 łyżki pesto bazyliowego
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 60 g sera mozzarella

Wykonanie:

Na początek pokrój wzdłuż cukinię i bakłażana w plastry o grubości 5 mm. Przekrój paprykę na pół i oczyść z pestek. Przygotowane warzywa posmaruj oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka. Naciśnij przycisk po prawej stronie grilla i otwórz górną płytę grillową. Włącz grill i ręcznie wybierz program ręcznego opiekania. Na 6 minut włóż paprykę, a następnie dodaj bakłażana i cukinię na 4 minuty (2 minuty na opiekanie z każdej strony). Gdy będą gotowe, przełóż warzywa na talerz i posyp solą i pieprzem.

Następnie przekrój i posmaruj ciabatty pesto bazyliowym. Ułóż na ciabattach po 1 plastrze bakłażana, żółtej papryki i po 2 plastry cukinii. Na całość połóż suszone pomidory i plastry mozzarelli. Wybierz odpowiedni program do pieczenia kanapek i grilluj przez ok. 4 minuty aż do roztopienia się sera.

Więcej informacji na: https://pl.gorenje.com/