Przepisy Przetwory

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym
Fot. iStock
 

Jak ukisić kapustę — to pytanie zadaje sobie wielu miłośników kiszonych warzyw, którzy postanowili po raz pierwszy wziąć się samodzielnie do pracy. Pomysł jest bardzo dobry, ponieważ kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest kilka sposobów na to, jak ukisić kapustę w słoiku, w beczce i naczyniu kamionkowym.

Zalety kiszonej kapusty 

Kiszona kapusta od wieków jest obecna w polskiej kuchni i trudno sobie bez niej wyobrazić świąteczny bigos czy pierogi. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce, która wspiera odporność i dostarcza wielu cennych substancji dla zdrowia. Można kisić zarówno kapustę białą, jak i czerwoną, w ten sam sposób, ponieważ obie, choć w różnym stopniu, dostarczają podobnych, wartościowych substancji.

Fot. iStock

Kapusta dostarcza dużą ilość witaminy C i A, witamin E, K, B1, B2, B6, C. Nie brakuje im także minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Kiszona kapusta jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ  w trakcie fermentacji namnażają się bakterie kwasu mlekowego, które są kluczowe dla odporności organizmu i właściwej pracy układu pokarmowego. Z tego powodu warto mieć pod ręką zapas kiszonej kapusty, która wyjątkowo skutecznie wzmacnia organizm.

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

Aby ukisić białą lub czerwoną kapustę w słoiku, poza samą kapustą i przyprawami, potrzebne są słoje o pojemności jednego litra, ale mogą być także większe. Słoje należy najpierw umyć, a następnie wyparzyć, by pozbyć się ewentualnych szkodliwych drobnoustrojów, które zamiast doprowadzić do ukiszenia, doprowadzą do zepsucia się kapusty.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona — składniki

  • 5 kilogramów kapusty białej
  • 0,5 kilograma marchewki
  • 10 dag soli kamiennej
  • 2 łyżki kminku

Jak ukisić kapustę w słoiku?  

  1. Kapustę (białą lub czerwoną) poszatkuj, najlepiej przy pomocy szatkownicy, marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kapustę i marchew przełóż do dużej miski, dodaj sól, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, żeby kapusta puściła sok.
  2. Po tym czasie dodaj  kminek, wymieszaj wszystko i kapustę z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Ubij  za pomocą drewnianej pałki kapustę, zakręć słoiki i zostaw je w ciepłym miejscu przez tydzień.
  3. Po tym czasie słoiki z kapustą otwórz i przebij kapustę za pomocą patyczka, aby uciekł z niej gaz. Zakręć słoiki raz jeszcze, mocno i wynieś w chłodne miejsce, najlepiej do piwnicy.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

Kiszenie kapusty w beczce to sposób na ukiszenie większej ilości tego warzywa na raz. Najlepsza do tego będzie beczka drewniana, wyparzona przed włożeniem do niej kapusty. Konieczna jest także chłodna piwnica do przechowywania kiszonki, o którą trudno np. w bloku.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w beczce — składniki: 

Składniki przewidziane są na beczkę o pojemności 25 litrów.

  • 20 kg poszatkowanej kapusty
  • 3 kg tartej marchwi
  • 40 dag soli
  • przyprawy do smaku — kminek, liście laurowe, ziele angielskie, nasiona jałowca, ziarna pieprzu, suszony koper.

Jak ukisić kapustę w beczce?  

  1. Kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Kapustę zasyp solą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, aby puściła sok.
  3. Kapustę partiami wkładaj do beczki, przesypując ją marchwią i przyprawami. Po włożeniu każdej partii kapusty dokładnie i jak najdłużej ubijaj ją drewnianym ubijakiem, by uciekło z niej powietrze i puści sok. Kapusta nie powinna wypełniać całej beczki ze względu na sok, który będzie się wydzielał i może wyciekać z przepełnionego  środka.
  4. Kapusta powinna początkowo stać w cieple, lekko przykryta denkiem, by fermentacja przebiegała w prawidłowo.
  5. W kolejnym dniu kapustę ponownie ubij, by zakrył ją sok. Przebij ją do dna w kilku miejscach, żeby gazy uszły.
  6. Kapustę obciąż talerzykiem i czystym, wyparzonym kamieniem.
  7. Po upływie kilku dni zamknij beczkę, upewniając się, że kapusta nie wystaje ponad sok, ponieważ może spleśnieć. Gdyby soku było niewystarczająco, dolej przegotowaną wodę wymieszaną z solą (na litr wody 4 dag soli). Pojemnik wynieś do chłodnej piwnicy na całą zimę.

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

Ten sposób jest bardzo podobny do kiszenia w beczce, ale takie kiszenie kapusty w większym glinianym lub kamionkowym garnku pozwala na otrzymanie znacznie mniejszej ilości kiszonki. Ukiszoną już kapustę można albo włożyć w słoiki i odstawić na zimę, lub włożyć do lodówki i sięgać po nią w najbliższym czasie.

Jak ukisić kapustę na trzy sposoby? Kapusta kiszona w słoiku, w beczce i w naczyniu kamionkowym

Fot. iStock

Kapusta kiszona w naczyniu kamionkowym — składniki:

  • 3 główki kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Jak ukisić kapustę w naczyniu kamionkowym (garnku)?

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę  przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamionkowego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, włóż ją do lodówki, a jeśli jest jej więcej, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl , www.przepisyonline.com 

Przepisy Przetwory

Kiszonki, źródło odporności i zdrowia. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior i marchew?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
15 września 2020
Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew
Fot. iStock
 

Kiszonki powstają jako efekt fermentacji mlekowej. Jest to złożony proces, w którego trakcie następuje zmiana cukrów zawartych w warzywach lub owocach na kwas mlekowy. W efekcie zmieniają one nieco swoją barwę i smak, zyskując w zamian cenne właściwości dla zdrowia.

Największą zaletą kiszonek jest obecność bakterii kwasu mlekowego, powstałego w wyniku fermentacji. Z tego powodu kiszonki są cennym probiotykiem, który wzmacnia mikroflorę jelitową, a przez to odporność. Ułatwiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, a dzięki błonnikowi zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn, obniżają także poziom cholesterolu we krwi. Warto więc jeść je jak najczęściej, wypijając także wodę powstałą w procesie fermentacji.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki

Kiszonki warzywne — jak się za nie zabrać?

Mimo tego, że sama fermentacja jest procesem skomplikowanym, samo przygotowanie kiszonek jest już proste i nie wymaga wielkiego zachodu. Do kiszenia należy wybierać warzywa świeże, jędrne, nieuszkodzone, o ładnej skórce. Najlepiej, by pochodziły z uprawy ekologicznej, gdzie rośliny nie są przenawożone — zbyt duża ilość nawozów w warzywach przyspiesza ich psucie. Do tego wybieramy zdrowo wyglądający czosnek, koper i chrzan, jeśli wymaga tego przepis na konkretne kiszonki warzywne. Nie można zapominać również o przygotowaniu ewentualnych przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca) oraz obowiązkowym dodatku soli. Pod ręką należy mieć odpowiedniej wielkości naczynie kamionkowe, jeśli kisimy na bieżące potrzeby, lub słoiki, gdy kiszonki wstawiamy z myślą o zapasach na zimę. Zarówno kamionkę jak i słoje trzeba umyć i najlepiej wyparzyć, by uniknąć obecności szkodliwych drobnoustrojów, które mogłyby popsuć kiszonki. Dalej postępujemy tak, jak zaleca to dany przepis.

Ogórki kiszone — przepis na kiszonki warzywne

Ogórki kiszone to chyba najbardziej lubiana tradycyjna kiszonka, która od weków gości na naszych stołach. Kiszone ogórki nadają się ot tak, do przegryzienia, na kanapki, do zupy, czy do surówek. Sięgamy po nie często i wyjątkowo  chętnie, co wychodzi na zdrowie. Wystarczy wspomnieć, że kiszone ogórki to skarbnica  witamin z grupy B, witaminy C i A,  fosforu, potasu, wapnia, sodu, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, a także błonnika. Kiszone ogórki w 100 gramach dostarczają jedynie 11 kcal.

Ogórki kiszone - przepis na tradycyjne i na sucho, bez wody

Fot. iStock

Ogórki kiszone — składniki:

  • ogórki gruntowe,
  • czosnek – 1-2 ząbki na słoik
  • koper z łodygą i baldachami – 1 sztuka na słoik
  • korzeń chrzanu — kilkucentymetrowy kawałek na słoik
  • liście czarnej porzeczki lub wiśni (opcjonalnie)
  • woda
  • sól do przetworów (kamienna) – 1 łyżka na litr wody

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Ogórki umyj, ułóż w słoikach pionowo tak, aby ściśle przylegały do siebie. Czosnek oraz chrzan obierz i wkładaj do każdego litrowego po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.
  3. Przygotuj zalewę (mniej więcej 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej ogórki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

Kiszona kapusta — przepis na kiszonki warzywne

Kiszona kapusta, podobnie jak kiszone ogórki to podstawa polskiej kuchni. Trudno sobie bez niej wyobrazić bigos czy pierożki z kapustą i grzybami. Jest również niezastąpiona w zdrowej zimowej surówce. Kapusta, zarówno biała, jak i czerwona, zawierają wiele cennych dla zdrowia substancji. Zawierają moc witaminy C i A, witaminy E, K, B1, B2, B6, C. Dostarczają również sporo minerałów, takich jak magnez, żelazo, potas, mangan i selen, sód, wapń, siarkę, miedź, cynk, fosfor, fluor, jod. Wg. poniższego przepisu można kisić zarówno białą jak i czerwoną kapustę.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – kapusta

Kapusta kiszona — składniki:

Składniki:

  • 3 główki czerwonej kapusty
  • 3 łyżki soli kamiennej
  • 2-3 duże marchewki — opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Zdejmij z główek kapusty wierzchnie liście, wyrzuć. Kapustę przekrój na pół i drobno poszatkuj całość, wymieszaj z solą kamienną. Marchew zetrzyj na tarce lub za pomocą robota kuchennego na większe wiórki.
  2. Kapustę wymieszaj z marchwią i wkładaj do kamiennego garnka warstwami, a każdą następną ugniataj drewnianym tłuczkiem. Na samą górę połóż deseczkę i dociąż kamieniem.
  3. Garnek postaw w ciepłe miejsce i co jakiś czas usuwaj nadmiar soku, który powstanie. Po kilku dniach przebij ją do samego dna kijem tak, by powstały otwory do samego dna. Nie przykrywaj jej deseczką, zostaw tak na dobę, by nadmiar gazów mógł uciec.
  4. Po tym czasie przykryj czystą ściereczką, ułóż deskę i kamień, kapustę przenieś w chłodniejsze miejsce na ok. 2-3 tygodnie.
  5. Gdy kapusta będzie już odpowiednio ukiszona, przełóż ją do wyparzonych słoików i wynieś do piwnicy lub spiżarni.

Kiszone buraki — przepis na kiszonki warzywne

Buraki czerwone (ćwikłowe) znakomicie nadają się do kiszenia, a uzyskiwany z nich kwas buraczany jest niezastąpionym specyfikiem wzmacniającym organizm zimą. Wodę buraczaną warto wypić, a kiszone buraki zjeść na surowo, lub wykorzystać je do surówek, lub zupy. Buraki są cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, A, K oraz E. Zawierają minerały takie jak: potas, magnez, cynk, żelazo, fosfor, kwasu foliowy. Nie brakuje w nich także błonnika niezbędnego do funkcjonowania układu pokarmowego. Poza tym zawiera wszelkie zdrowotne właściwości, charakterystyczne dla wszystkich kiszonek.

Zakwas buraczany przepis, zakwas buraczany do picia

Fot. iStock

Kiszone buraki — składniki:

  • buraki,
  • liście laurowe -1-2 na słoik
  • ziarna pieprzu – kilka na słoik
  • czosnek – 2-3 ząbki na słoik
  • sól – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój na cienkie plastry.
  2. Buraki wrzuć do wyparzonych słojów i dodaj według uznania: przekrojony na pół czosnek, kilka liści laurowych, ziarna pieprzu.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą z solą (łyżka soli na litr wody), by buraki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszony kalafior — przepis na kiszonki warzywne

Kiszonki z kalafiora, mimo iż są wyjątkowo smaczne i chrupiące, nie cieszą się wielką popularnością. A warto choć raz skusić się na ukiszenie tego warzywa, by przekonać się do jej smaku i zalet dla zdrowia. Kalafior to skarbnica błonnika, witamin z grupy B, witaminy C, K, A, kwasu foliowego, oraz minerałów takich jak: potas, wapń, magnez, a także żelazo, cynk, miedź, jod i fluor. Kiszenie nadaje mu szczególne właściwości dla organizmu, omówione wyżej.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock

Kiszony kalafior — składniki:

  • kalafior
  • baldachimy kopru -1 na słoik
  • liście chrzanu lub korzeń – 1 kilkucentymetrowy kawałek korzenia lub liść na słoik
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • sól kamienna – 1 łyżka na litr wody
  • woda

Przygotowanie:

  1. Umyj kalafior (ilość zgodnie z indywidualną potrzebą) i podziel go na małe różyczki.
  2. Do każdego wyparzonego słoja włóż 2-3 ząbki czosnku, chrzan i koper. Włóż kalafior.
  3.  Zalej wszystko ciepłą wodą zagotowaną z solą (łyżka soli na litr wody), by różyczki znalazły się tuż pod zalewą, słoje zakręć i znieś do piwnicy lub innego, chłodnego pomieszczenia.

Kiszona marchewka — przepis na kiszonki warzywne

Nawet marchewka znakomicie sprawdza się w roli zdrowej kiszonki. Po fermentacji nabiera przyjemnego, charakterystycznego smaku, pozostając jędrną i chrupiącą. Poza tym marchew obfituje w karotenoidy poprawiające wygląd skóry, witaminy z grupy B, witaminę A , witaminy C, E, H, K. Marchew dostarcza również minerały takie, jak: potas, wapń, sód, magnez, żelazo, siarka, miedź, fosfor, kobalt, mangan oraz błonnik.

Kiszonki. Jak ukisić ogórki, kapustę, buraki, kalafior, marchew

Fot. iStock/kiszonki – marchew

Kiszona marchewka — składniki:

  • marchew
  • ząbki czosnku – 2-3 ząbki na słoik
  • ziele angielskie – 3-4 kulki na słoik
  • liść laurowy – 1-2  listki na słoik
  • baldachim kopru -1 na słoik

Przygotowanie:

  1. Słoiki umyj, wyparz, pozostaw do obcieknięcia.
  2. Marchewki umyj, obierz, pokrój w słupki lub na talarki. Ułóż w słoikach tak, aby marchewki ściśle przylegały do siebie. Czosnek obierz i wkładaj do każdego litrowego słoika po 2 – 3 ząbki, dodaj gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście laurowe i 3-4 kulki ziela angielskiego.
  3. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej sól (1 łyżkę soli na 1 litr wody).
  4. Gorącą zalewą od razu zalej marchewki w słoikach (nie powinny wystawać z zalewy) i od razu zakręć. Krawędź  słoika i zakrętka muszą być suche.
  5. Zostaw słoiki do wystygnięcia, a następnie odłóż je do piwnicy lub innego chłodnego miejsca, bez dostępu promieni słonecznych.

źródło:  www.przyslijprzepis.pl 

Przepisy Przetwory

Umiesz kochać siebie? Przestań rezygnować ze swoich pragnień i marzeń

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
15 września 2020
Fot. iStock/sergio_kumer

Nie jesteśmy w tym mocne, o nie. Lepiej dbamy o innych niż o siebie. Nie umiemy walczyć o swoje marzenia, zbyt często rezygnujemy z nich, poświęcamy się, żeby komuś było lepiej. Boimy się, że jeśli spróbujemy być szczęśliwe, będziemy postrzegane jako egoistki. Tymczasem, zdrowy egoizm jest wręcz niezbędny dla równowagi psychicznej oraz do budowania takich relacji z innymi, które są dla nas satysfakcjonujące, a nie toksyczne. Czy potrafisz kochać siebie?

20 sygnałów, że naprawdę kochasz siebie

1. Lubisz tę osobę, którą widzisz codziennie w lustrze

Akceptujesz się, nie próbujesz być idealna. Znasz swoje mocne i słabe strony i jesteś z nimi pogodzona. Mogłabyś uścisnąć serdecznie tę osobę, która patrzy na ciebie z tafli lustra.

2. Potrafisz sprawić sobie przyjemność

Nie odkładasz wiecznie zakupu ulubionego kosmetyku na pózniej, nie wzbraniasz się przed spotkaniem w gronie przyjaciółek, jeśli czujesz, że tego właśnie potrzebujesz, że to dobrze na ciebie wpłynie.

3. Otaczają cię inspirujący ludzie

Bo tak wybrałaś. Chcesz mieć wokół mądre, dobre osoby, od których możesz się czegoś nauczyć i które mają na ciebie dobry wpływ.

4. Masz do opowiedzenia ciekawą historię

To znaczy, twoją historię.

5. Nie trzymasz się kurczowo przeszłości

Wiesz, że rozdziały zamknięte i zakończone są jedynie lekcją, doświadczeniem, a nie cieniem, który przesłania twoje obecne życie.

6. Oczekujesz najlepszego

Jesteś warta tego, żeby być szczęśliwa. Zasługujesz na wszystkie dobre rzeczy, które niesie los i inni ludzie.

7. Potrafisz przyznać, że się mylisz

Nie ma przecież w tym nic niezwykłego, nie jesteś nieomylna.

8. Jesteś autentyczna

Nikogo nie udajesz, ponieważ dobrze ci z samą sobą. Jesteś ze sobą szczera, nie oszukujesz samej siebie.

9. Lubisz spędzać czas poza domem

To znaczy, nie boisz się ludzi, nie boisz się nowych doświadczeń, nieznanego. To oznaka miłości własnej.

10. Dbasz o dobry sen i zdrowe jedzenie

To jedne z najpiękniejszych rzeczy, jakie możemy sobie podarować – zadbać o zdrowy organizm i dobre samopoczucie.

11. Lubisz swój styl

Nie silisz się na to, by kogoś naśladować. Jesteś zadowolona z tego, jak wyglądasz i co nosisz.

12. Nie określa cię to, jak wyglądasz

Ale to kim jesteś w środku. Jasne, lubisz dobrze wyglądać, dobrze się czuć w swojej skórze. Ale to cię nie definiuje.

13. Ufasz swojej intuicji

Znasz się na tyle dobrze, że wiesz, kiedy twoje przeczucia są słuszne.

14. Słuchasz swojego ciała

Dajesz mu odpocząć, kiedy jest zmęczone, dajesz mu ruch, kiedy go potrzebuje. Nie lekceważysz niepokojących objawów, regularnie wykonujesz badania.

15. Nie boisz się swoich emocji

Bo wiesz, że umiesz nad nimi zapanować, kiedy trzeba. A innym razem, dajesz się im prowadzić.

16. Twoje relacje z innymi są silne, ale nie uzależniające

Nie czujesz, że nie możesz bez kogoś żyć. Pewnie to życie byłoby inne, niepełne bez ukochanej osoby. Ale by po prostu żyć – wystarczasz sama sobie.

17. Znasz swoja wartość

Wiesz, że zasługujesz na wiele dobrego i wiesz, że nie zasługujesz na złe traktowanie.

18. Umiesz cieszyć się ze swoich osiągnięć

Nie umniejszasz ich, nie przykrywasz fałszywą skromnością. Celebrujesz każde małe „święto”.

19. Wiesz, czego pragniesz i nie boisz się o to poprosić

Niezależnie od tego, czego dotyczy to pragnienie.

20. Masz w życiu cel, do którego dążysz

Nie dla kogoś, nie dla jakiejś idei. Dla siebie samej. Po to, żeby niczego w życiu nie żałować i nie zastanawiać się „co by było gdyby…”


Na podstawie: lifehack.org


Zobacz także

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Sos beszamelowy – klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Kaczka pieczona z jabłkami, mandarynką i w rękawie

Kaczka – szlachetne mięso dla smakoszy. Przepisy na aromatyczną i soczystą kaczkę

Przepis na bigos staropolski i ze świeżej kapusty

Przepis na bigos staropolski i z młodej kapusty. Tradycyjne dania nie tylko na święta