Gotowanie Przekąski Przepisy

Batatowe kąski z różowym hummusem

Redakcja
Redakcja
19 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!

Batatowe kąski z różowym hummusem

Składniki na różowy hummus:

  • 4-5 średnich buraków
  • 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. To wszystko! Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.

Składniki na batatowe kąski:

  • 1 duży batat
  • Oliwa
  • Natka pietruszki
  • 100g ciecierzycy z puszki, np. marki Jasmeen
  • Garść nasion słonecznika
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Batata pokrój na ok. 1 cm plastry i umieść w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posyp do smaku solą i pieprzem.
  3. Piecz bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmaruj je grubą warstwą buraczanego hummusu i posyp cieciorką. Całość piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego!

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl


Gotowanie Przekąski Przepisy

Tort Atrapa – udaje tort, ale smakuje lepiej. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
19 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Składniki:

  • Coś na blaty (wafle, biszkopty, kruche ciastko) układane w okrągłej formie)
  • Coś do przełożenia: dżem/marmolada/powidła/konfitura
  • Masa krówkowa/nugatowa
  • Można ubić śmietanę kremówkę i smarować białą lub część wymieszać z kakao
  • Coś do posypania: pianki, żelki, drażetki, owoce, bakalie, orzeszki, ziarenka

Wykonanie:

Przekładać warstwy wg chęci i upodobań

Ozdobić na wierzchu bez przesadnej doskonałości

Odstawić do zimnego.

Autor: Beata

Fot. Archiwum prywatne

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przekąski Przepisy

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Redakcja
Redakcja
19 kwietnia 2019
Fot. materiały prasowe

Marka Purella startuje właśnie z nową linią produktową, rozszerzając portfolio o kolejne superfoods. Na konferencji prasowej, która odbyła się 15 kwietnia w warszawskiej Hali Koszyki firma zaprezentowała nowości, które już niebawem pojawią się na rynku. Podczas spotkania po raz pierwszy przedstawiono mediom ambasadorkę oraz udziałowca marki Purella – Annę Starmach. Uczestnicy spotkania mogli spróbować dań przygotowanych przez kulinarnego eksperta.

Debiut nowej linii superfoods

Spotkanie rozpoczął Prezes Purella, Michał Czerwiński, który przedstawił gościom ideę pozycjonowania superfoods w kategorii przypraw oraz opowiedział o modelu biznesowym i ofercie produktowej. Jak zaznaczył, superfoods to nowa kategoria produktów, która rewolucjonizuje codzienne gotowanie, dopełniając dania o cenne dla organizmu wartości odżywcze.

– Na świecie rynek superfoods rozwija się bardzo dynamicznie, natomiast w Polsce ma wiele barier. My je wszystkie przebadaliśmy, przemyśleliśmy i opracowaliśmy finalny koncept. Jak się okazało problemem dla konsumenta jest cena i gramatura, ponieważ w Polsce do tej pory produkty te były za duże i za drogie. W związku z tym postanowiliśmy wprowadzić na rynek małe opakowania superfoods, w niskiej jednostkowej cenie. Co ważne – nie będziemy ich stawiać na półce zdrowia, tylko w kategorii przypraw. Tak by z jednej strony były przyprawy dla smaku, a z drugiej produkty pełne wartości odżywczych mówił Michał Czerwiński, Prezes Purella Superfoods.

Debiut nowej linii produktów Purella to także dobra okazja do poznania Anny Starmach, nowej ambasadorki marki, znanej choćby z popularnego programu kulinarnego Masterchef i Masterchef Junior. Starmach, zgodnie z oryginalnym modelem biznesowym Purelli stała się również udziałowcem firmy.

Fot. Materiały prasowe

– Jestem bardzo zadowolona, że nasza współpraca nie będzie się opierała wyłącznie na użyczeniu mojego wizerunku, ale również na współtworzeniu firmy, produktu oraz edukowaniu w zakresie superfoods. Jako udziałowiec postanowiłam zaangażować się w 100 proc. Nie mogę doczekać się, jak ten projekt się rozwinie i jak Polacy rozkochają się w tych produktach.  – przyznała Ania Starmach.

Uczestnicy spotkania mieli także okazje wziąć udział w pokazie kulinarnym, podczas którego Anna Starmach pokazała, w jaki sposób można używać superfoods w prostej, codziennej kuchni. W autorskim menu znalazły się: orzeźwiający koktajl z moringą, sycąca jajecznica na grzance oraz acai bowl, czyli jagodowa micha pełna superfoods.

Launch nowej kategorii produktów to dobra okazja do rozmowy na temat zdrowego odżywiania. Dlatego w panelu wykładowo-dyskusyjnym głos zabrali również eksperci merytoryczni Purella – autorytety w zakresie zdrowego odżywiania,: dr Tomasz Gruziel (założyciel fundacji PROFILAKTYKA, z którą będzie współpracować Purella) oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz ( dietetyk kliniczny ). Specjaliści podkreślili prozdrowotne właściwości superfoods, znaczenie wprowadzenia ich do codziennej diety oraz skuteczności działania. Prelegenci omówili także zagadnienia związane z podstawowymi zasadami prawidłowego i zdrowego odżywiania, których powinien przestrzegać każdy z nas. Jak podkreślała Hanna Stolińska, superfoods to zdrowe uzupełnienie codziennej diety: chciałabym, żeby wszyscy odżywiali się zdrowo, ale jesteśmy tylko ludźmi i nie ma takiej możliwości, żebyśmy mieli super prawidłową dietę. Superfoods możemy dodawać do naszych nawet mniej zdrowych posiłków np. do panierki czy do deserów. Produkty te mają określone wartości odżywcze, a ich stosowanie pozwoli zwiększyć jakość naszej diety.

Konferencję prasową poprowadzili organizatorzy spotkania: Michał Czerwiński, Prezes marki Purella oraz Artur Gajewski, Dyrektor Marketingu Purella. Na koniec spotkania, wszyscy goście mieli okazję skosztować przygotowanego cateringu na bazie superfoods z nowej linii Purella.

SK: Konferencja prasowa marki Purella Superfoods z udziałem Anny Starmach, , fot. Podlewski/AKPA


Artykuł  powstał we współpracy z Purella.


Zobacz także

Jak przygotować się na grzybobranie? 10 porad od Zofii Leszczyńskiej-Niziołek, licencjonowanej grzyboznawczyni

Ciasto drożdżowe ze śliwkami. Wasze przepisy wielkanocne

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha