Gotowanie Przekąski Przepisy

Batatowe kąski z różowym hummusem

Redakcja
Redakcja
19 kwietnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Czekasz na wiosnę, a za oknem wciąż szaro? Czas na słodką kolację, która wypełni cały twój dom upojnym aromatem pieczonych batatów. Różowy hummus dostarczy ci uderzeniowej dawki białka i błonnika, a jego wesoły, soczysty kolor zachęci do jedzenia nawet największego niejadka. Posmakuj wiosny w orientalnym wydaniu!

Batatowe kąski z różowym hummusem

Składniki na różowy hummus:

  • 4-5 średnich buraków
  • 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. To wszystko! Hummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.

Składniki na batatowe kąski:

  • 1 duży batat
  • Oliwa
  • Natka pietruszki
  • 100g ciecierzycy z puszki, np. marki Jasmeen
  • Garść nasion słonecznika
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Batata pokrój na ok. 1 cm plastry i umieść w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszaj składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posyp do smaku solą i pieprzem.
  3. Piecz bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmaruj je grubą warstwą buraczanego hummusu i posyp cieciorką. Całość piecz jeszcze przez 5-10 minut.
  4. Przed podaniem posyp natką pietruszki i nasionami słonecznika. Smacznego!

 

Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl


Gotowanie Przekąski Przepisy

Tort Atrapa – udaje tort, ale smakuje lepiej. Wasze przepisy wielkanocne

Listy do redakcji
Listy do redakcji
19 kwietnia 2019
Fot. Archiwum prywatne
 

Ten przepis bierze udział w konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną. 
Weź udział w zabawie , prześlij swój przepis i wygrywaj nagrody 🙂 Dowiedz się więcej.

Składniki:

  • Coś na blaty (wafle, biszkopty, kruche ciastko) układane w okrągłej formie)
  • Coś do przełożenia: dżem/marmolada/powidła/konfitura
  • Masa krówkowa/nugatowa
  • Można ubić śmietanę kremówkę i smarować białą lub część wymieszać z kakao
  • Coś do posypania: pianki, żelki, drażetki, owoce, bakalie, orzeszki, ziarenka

Wykonanie:

Przekładać warstwy wg chęci i upodobań

Ozdobić na wierzchu bez przesadnej doskonałości

Odstawić do zimnego.

Autor: Beata

Fot. Archiwum prywatne

Partnerem akcji jest

Nagrody:

5 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka

 

 

 


Gotowanie Przekąski Przepisy

Premiera nowej linii superfoods od Purelli

Redakcja
Redakcja
19 kwietnia 2019
Fot. materiały prasowe

Marka Purella startuje właśnie z nową linią produktową, rozszerzając portfolio o kolejne superfoods. Na konferencji prasowej, która odbyła się 15 kwietnia w warszawskiej Hali Koszyki firma zaprezentowała nowości, które już niebawem pojawią się na rynku. Podczas spotkania po raz pierwszy przedstawiono mediom ambasadorkę oraz udziałowca marki Purella – Annę Starmach. Uczestnicy spotkania mogli spróbować dań przygotowanych przez kulinarnego eksperta.

Debiut nowej linii superfoods

Spotkanie rozpoczął Prezes Purella, Michał Czerwiński, który przedstawił gościom ideę pozycjonowania superfoods w kategorii przypraw oraz opowiedział o modelu biznesowym i ofercie produktowej. Jak zaznaczył, superfoods to nowa kategoria produktów, która rewolucjonizuje codzienne gotowanie, dopełniając dania o cenne dla organizmu wartości odżywcze.

– Na świecie rynek superfoods rozwija się bardzo dynamicznie, natomiast w Polsce ma wiele barier. My je wszystkie przebadaliśmy, przemyśleliśmy i opracowaliśmy finalny koncept. Jak się okazało problemem dla konsumenta jest cena i gramatura, ponieważ w Polsce do tej pory produkty te były za duże i za drogie. W związku z tym postanowiliśmy wprowadzić na rynek małe opakowania superfoods, w niskiej jednostkowej cenie. Co ważne – nie będziemy ich stawiać na półce zdrowia, tylko w kategorii przypraw. Tak by z jednej strony były przyprawy dla smaku, a z drugiej produkty pełne wartości odżywczych mówił Michał Czerwiński, Prezes Purella Superfoods.

Debiut nowej linii produktów Purella to także dobra okazja do poznania Anny Starmach, nowej ambasadorki marki, znanej choćby z popularnego programu kulinarnego Masterchef i Masterchef Junior. Starmach, zgodnie z oryginalnym modelem biznesowym Purelli stała się również udziałowcem firmy.

Fot. Materiały prasowe

– Jestem bardzo zadowolona, że nasza współpraca nie będzie się opierała wyłącznie na użyczeniu mojego wizerunku, ale również na współtworzeniu firmy, produktu oraz edukowaniu w zakresie superfoods. Jako udziałowiec postanowiłam zaangażować się w 100 proc. Nie mogę doczekać się, jak ten projekt się rozwinie i jak Polacy rozkochają się w tych produktach.  – przyznała Ania Starmach.

Uczestnicy spotkania mieli także okazje wziąć udział w pokazie kulinarnym, podczas którego Anna Starmach pokazała, w jaki sposób można używać superfoods w prostej, codziennej kuchni. W autorskim menu znalazły się: orzeźwiający koktajl z moringą, sycąca jajecznica na grzance oraz acai bowl, czyli jagodowa micha pełna superfoods.

Launch nowej kategorii produktów to dobra okazja do rozmowy na temat zdrowego odżywiania. Dlatego w panelu wykładowo-dyskusyjnym głos zabrali również eksperci merytoryczni Purella – autorytety w zakresie zdrowego odżywiania,: dr Tomasz Gruziel (założyciel fundacji PROFILAKTYKA, z którą będzie współpracować Purella) oraz Hanna Stolińska-Fiedorowicz ( dietetyk kliniczny ). Specjaliści podkreślili prozdrowotne właściwości superfoods, znaczenie wprowadzenia ich do codziennej diety oraz skuteczności działania. Prelegenci omówili także zagadnienia związane z podstawowymi zasadami prawidłowego i zdrowego odżywiania, których powinien przestrzegać każdy z nas. Jak podkreślała Hanna Stolińska, superfoods to zdrowe uzupełnienie codziennej diety: chciałabym, żeby wszyscy odżywiali się zdrowo, ale jesteśmy tylko ludźmi i nie ma takiej możliwości, żebyśmy mieli super prawidłową dietę. Superfoods możemy dodawać do naszych nawet mniej zdrowych posiłków np. do panierki czy do deserów. Produkty te mają określone wartości odżywcze, a ich stosowanie pozwoli zwiększyć jakość naszej diety.

Konferencję prasową poprowadzili organizatorzy spotkania: Michał Czerwiński, Prezes marki Purella oraz Artur Gajewski, Dyrektor Marketingu Purella. Na koniec spotkania, wszyscy goście mieli okazję skosztować przygotowanego cateringu na bazie superfoods z nowej linii Purella.

SK: Konferencja prasowa marki Purella Superfoods z udziałem Anny Starmach, , fot. Podlewski/AKPA


Artykuł  powstał we współpracy z Purella.


Zobacz także

Truskawki: koktajle, smoothie i napoje - 11 sprawdzonychprzepisów

Otwieramy sezon na truskawki. 11 przepisów na koktajle, smoothie i napoje z truskawkami w roli głównej

Keks staropolski. Wasze przepisy wielkanocne

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca