Dania główne Gotowanie Lifestyle Przepisy Sałatki

Odkryj w sobie szefa kuchni! Przepisy dla tych, którzy nie umieją gotować

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2021
Katerina Holmes/Pexels
 

Wydaje ci się, że nie umiesz przyrządzić nic smacznego? Masz poczucie, że gotowanie to dla ciebie czarna magia? Laura Osęka – dietetyczka i autorka książek kulinarnych, udowodni ci, że jesteś w błędzie. W swoim ebooku „Jak gotować, mając dwie lewe ręce” opisuje krok po kroku, co należy zrobić, by odkryć w sobie szefa kuchni. Dzieli się też kilkudziesięcioma przepisami na pyszne i zdrowe dania wegańskie, które wyjdą każdemu.

Nie wierzysz? Mamy dla ciebie kilka przepisów przygotowanych przez Laurę Osękę. Spróbuj sama i przekonaj się, że gotowanie może być naprawdę proste!

Boczniaki z brokułami

Boczniaki z brokułami – Laura Osęka

Składniki:

  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 dymki, posiekane
  • kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i starty na tarce
  • 3-4 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 400g brokułów, podzielonych na różyczki
  • 500g boczniaków

marynata:

  • 4 łyki sosu sojowego
  • 6 łyżek octu z wina ryżowego
  • 6 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu spadziowego
  • 7 łyżek oleju sezamowego

Przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki na marynatę. Zalej boczniaki i brokuły. Odstaw na 30 minut.
  2. Podgrzej na patelni dwie łyżki oleju, dodaj dymkę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez około
    minutę. Zdejmij na talerz lub do miseczki i odstaw.
  3. Rozgrzej na patelni trzy łyżki oleju, dodaj zamarynowane grzyby i brokuły, smaż na dużym
    ogniu przez 4-5 minut, regularnie mieszając.
  4. Dodaj przygotowaną mieszankę dymki, czosnku, imbiru i chili. Przemieszaj.
  5. Przełóż na talerz. Podawaj z ryżem lub makaronem.

 

Burgery rybne z awokado

Laura Osęka – Burgery rybne z awokado

Składniki:

  • 600g pokrojonych na kawałki filetów rybnych bez ości i skóry, najlepiej z dorsza atlantyckiego,
    łososia jurajskiego lub pstrąga tęczowego
  • 4 dymki, posiekane
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • białko z 1 jajka
  • 1 lub 2 dojrzałe awokado, obrane i zmiażdżone widelcem
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • ½ ząbka czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 4 bułki do hamburgerów
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Włóż rybę do malaksera i rozdrobnij ją na małe kawałki. Dodaj dymkę, koperek, musztardę, białko,
    sól i pieprz. Zmiksuj całość, żeby składniki się połączyły.
  2. Uformuj cztery burgery, ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 10-15 minut.
  3. Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą na średnim ogniu.
  4. W misce zgnieć widelcem awokado z czosnkiem, sokiem i skórką z limonki. Dodaj kolendrę i wymieszaj.
  5. Smaż burgery rybne z każdej strony przez 3-4 minuty, aż będą całkiem upieczone albo nadal lekko soczyste, jak wolisz.
  6. W międzyczasie podgrzej bułki. Na każdej połówce rozsmaruj trochę pasty z awokado, a następnie ułóż burgera rybnego.
  7. Podawaj z ulubioną sałatką.

 

 

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, pokrojona w półplasterki
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w ósemki (czyli najpierw w ćwiartki, a potem jeszcze raz wzdłuż na pół)
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę o boku długości mniej więcej 1,5cm
  • 2 kolorowe papryki, pokrojone w nieduże kawałki
  • 2½ łyżki oliwy z oliwek
  • 250g ulubionego ryżu, np. brązowego basmati lub dzikiego
  • 100g młodego szpinaku (np. baby), posiekanego
  • 2 łyżki parmezanu w płatkach (lub podobnego sera)

sos:

  • 4 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 garści liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z ½ cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj cukinię, cebulę,
    bakłażana, paprykę, oliwę z oliwek, odrobinę soli i pieprzu, a potem przełóż na papier.
  2. Piecz przez 35-45 minut, aż warzywa będą złociste i lekko skarmelizowane.
  3. Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedź i odstaw do przestudzenia.
  4. Składniki sosu zmiksuj w blenderze, żeby się połączyły.
  5. Do sosu z ryżem dodaj szpinak i wymieszaj. Dodaj też upieczone warzywa.
  6. Wymieszaj ponownie. Podawaj posypane parmezanem.

 

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego

Sałatka z bobu, brzoskwini i kopru włoskiego – Laura Osęka

Składniki:

  • 500g bobu
  • 1 średnia cukinia, przekrojona wzdłuż na pół, a następnie w cieniutkie półplasterki
  • 1 twarda brzoskwinia, pozbawiona pestki i pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1 mała bulwa kopru włoskiego, oczyszczona, przekrojona wzdłuż na pół i następnie w cieniutkie plasterki
  • garść listków bazylii
  • sól, pieprz

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ papryczki chili, pozbawionej pestek i drobno posiekanej

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę w dużym garnku, dodaj jedną łyżeczkę soli na litr wody. Wrzuć bób i gotuj przez minutę. Odcedź, ostudź i obierz ze skórek.
  2. Połącz składniki sosu, doprawiając solą do smaku.
  3. W misce wymieszaj wszystkie warzywa z sosem, posyp listkami bazylii. Podawaj samą sałatkę lub razem z grzankami.

 

Więcej przepisów znajdziesz w multimedialnym ebooku Laury Osęki „Jak gotować, mając
dwie lewe ręce” dostępnym na platformie How2.


Dania główne Gotowanie Lifestyle Przepisy Sałatki

Osiedle bez… dzieci

Redakcja
Redakcja
12 kwietnia 2021
fot. iStock
 

Oswoiliśmy się już z hotelami do których wstępu nie mają rodziny z dziećmi, daliśmy sobie radę z restauracjami, do których nie mogą wchodzić dzieci, a tymczasem deweloper na Śląsku buduje osiedle, na tórym nie będą mogły zamieszkać rodziny… z dziećmi.


Model biznesowy przewiduje obecność bezdzietnych par i singli. I chociaż nie można formalnie zakazać zamieszkania na tymże osiedlu rodzinom z dziećmi, to już można się solidnie przyłożyć, by ten pomysł potencjalnym nabywcom – wybić z głowy. Architekt zaprojektował wnętrza tak, by się do niego zwyczajnie nie zmieściły rodziny. Osiedle pozbawione będzie ogrodzeń między posesjami.

Zdaniem prawników deweloper może decydować o tym, jaki model biznesowy przyjmie jego inwestycja i komu będzie chciał poszczególne mieszkania sprzedać. Ale tylko i wyłącznie do momentu sprzedaży. Trudno potem wprowadzić jakiekolwiek zapisy,  które regulowałyby to zobowiązanie.

Natomiast zarządzający osiedlem mogą sypać jak z rękawa kolejnymi pomysłami, mającymi na celu zniechęcić mieszkańców do posiadania dzieci. I to już w trakcie użytkowania mieszkań.
Ciekawe jesteśmy tylko, czy w przypadku pierwszej wpadki, trzeba będzie ten fakt ukrywać i jak długo się da ��


Dania główne Gotowanie Lifestyle Przepisy Sałatki

Hipoglikemia – co trzeba o niej wiedzieć? Co to jest hipoglikemia reaktywna i nocna?

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
12 kwietnia 2021
Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy
Fot. iStock

Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie, to sytuacja, która może być dla osoby nią dotkniętej bardzo niebezpieczna. Wiele zależy od przyczyny wystąpienia niedocukrzenia oraz natężenia objawów. Hipoglikemia jest stanem, który wymaga kontroli lekarskiej i wprowadzenia odpowiednich modyfikacji w diecie, stylu życia, lub leczenia. Co to jest hipoglikemia, hipoglikemia bez cukrzycy, reaktywna i nocna?

Co to jest hipoglikemia?

Hipoglikemia to obniżenie stężenia glukozy we krwi ≤3,9 mmol/l (czyli ≤70 mg/dl), niezależnie od tego, jakie i w jakim nasileniu wystąpią (lub nie) jej objawy. O hipoglikemii mówi także w sytuacji, gdy stężenie glukozy utrzymuje się jeszcze powyżej prawidłowej wartości 5,6 mmol/l (100 mg/dl), ale uległo ono gwałtownemu spadkowi.

Wyróżniamy następujące rodzaje hipoglikemii:

  • hipoglikemia lekka — poniżej 70mg/dL;
  • średnia/umiarkowana — poniżej 50mg/dL;
  • hipoglikemia ciężka — poniżej 30mg/dL.

Przyczyny hipoglikemii

Najczęściej do hipoglikemii dochodzi u diabetyków leczonych insuliną, rzadziej leczonych doustnymi lekami przeciwcukrzycowymi. Do hipoglikemii może dochodzić na skutek:

  • braku posiłku po wstrzyknięciu insuliny;
  • zbyt dużej przerwy między wstrzyknięciem insuliny a posiłkiem;
  • za dużej dawki insuliny;
  • zbyt małej kaloryczności zjedzonego posiłku;
  • zbyt szybkiego wchłonięcia się insuliny po zastrzyku (np. podczas upałów lub po gorącej kąpieli);
  • intensywnego wysiłku fizycznego;
  • spożycia alkoholu.
Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock/Hipoglikemia

Hipoglikemia — objawy:

Objawy, jakie daje hipoglikemia najczęściej, to:

  • odczuwanie niepokoju;
  • kołatanie serca;
  • mrowienie wokół ust
  • drżenie rąk;
  • zimne poty;
  • niewyraźne widzenie;
  • uczucie słabości;
  • bóle brzucha i nudności;
  • zmiany w zachowaniu;
  • odczuwanie gwałtownego głodu;
  • trudna do pokonania senność.

W przypadku hipoglikemii ciężkiej dochodzi do pogorszenia czynności poznawczych, a nawet utraty przytomności, która w skrajnych przypadkach może prowadzić do śpiączki hipoglikemicznej. Bywa, że objawy hipoglikemii mogą zanikać po kilkunastu lub kilkudziesięciu latach chorowania na cukrzycę. W takim przypadku o nieprawidłowym stężeniu cukru we krwi może świadczyć jedynie utrata przytomności.

Hipoglikemia bez cukrzycy — kiedy o niej mówimy?

Hipoglikemia bez cukrzycy, czyli stan lekkiego niedocukrzenia, może pojawić się u zdrowej osoby, m.in.: na skutek wysiłku fizycznego, przeżywania silnych emocji, czy też w efekcie pominięcia posiłku. Przyczyny mogą być różne, ale w każdym przypadku glikemia na czczo nie powinna wynosić mniej niż 50mg/dL. W przypadku hipoglikemii bez cukrzycy objawy mijają po zjedzeniu posiłku lub wypiciu napoju bogatego w węglowodany.

Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock/Hipoglikemia

Hipoglikemia bez cukrzycy — objawy 

Przy spadku poziomu cukru we krwi poniżej 70mg/dL, hipoglikemia bez cukrzycy może dawać podobne objawy, co niedocukrzenie wynikające z przebiegu cukrzycy. Ich natężenie zależne jest od tego, jak bardzo spadnie poziom glukozy we krwi.

Hipoglikemia reaktywna (poposiłkowa) — co to jest?

Hipoglikemia reaktywna, określana mianem poposiłkowej, również występuje u osób zdrowych. Jest to nieprawidłowa reakcja organizmu, występująca zazwyczaj w 3-5 godzin po spożyciu wysokoenergetycznego posiłku. Jej cechą charakterystyczną jest to, że nie pojawia się w nocy, na czczo, ani podczas wysiłku. Przyczyny hipoglikemii reaktywnej nie są do końca jasne, ale najczęściej wskazuje się na:

  • zwiększone wydzielanie insuliny;
  • zwiększoną wrażliwość tkanek obwodowych na insulinę,
  • zmniejszone wydzielanie hormonów przeciwstawnych do insuliny (np. glukagonu);
  • zwiększone usuwanie glukozy z moczem po posiłkach;
  • resekcję żołądka lub jelita cienkiego.

Hipoglikemia reaktywna może być także zwiastunem rozwoju wczesnej fazy cukrzycy typu 2 i wymaga odpowiedniej diagnostyki. Konieczne jest także wprowadzenie zmian w diecie i stylu życia. Niekontrolowana hipoglikemia reaktywna może powodować zaburzenia świadomości, a nawet, w skrajnych przypadkach, prowadzić do utraty przytomności.

Nocna hipoglikemia

Nocna hipoglikemia jest bardzo niebezpieczną sytuacją, którą chory może bez świadomości przespać, a w konsekwencji niski poziom glukozy we krwi po kilku godzinach może skutkować nawet utratą przytomności. U chorego w nocy może pojawić się silne pocenie się w trakcie snu, a rano ból głowy, odczuwanie zmęczenia i złe samopoczucie. Nocna hipoglikemia występuje zazwyczaj w efekcie intensywnego wysiłku w ciągu dnia lub zjedzenia kolacji bez odpowiedniej porcji węglowodanów. W takiej sytuacji warto uwzględnić pomiar poziomu cukru w nocy między godziną 03.00 a 04.00, i w razie konieczności (stężenie glukozy we krwi ≤ niższe niż 70 mg/dl) spożyć dodatkową porcję węglowodanów. Nocna hipoglikemia wymaga konsultacji lekarskiej.

Hipoglikemia - reaktywna, bez cukrzycy, nocna, objawy

Fot. iStock

Niedocukrzenie — jak pomóc choremu przy hipoglikemii?

Jeżeli pojawiają się objawy niedocukrzenia, w miarę możliwości należy oznaczyć stężenie glukozy za pomocą glukometru. Gdy doszło do hipoglikemii, należy spożyć produkty zawierające węglowodany proste (10-20 g glukozy), takie jak: cukier płynny w saszetkach, tabletki z glukozą, owoc, 1 łyżkę dżemu lub miodu, pół szklanki soku owocowego, słodką herbatę lub coca-colę. Po upływie 10-20 minut glikemia we krwi powinna wzrosnąć. Jeżeli tak się nie dzieje, należy zjeść dodatkowo kromkę chleba z chudym białym serem lub wędliną.

Specjaliści nie zalecają natomiast sięgania po czekoladę i produktów z czekoladą, ponieważ tłuszcz opóźnia wchłanianie cukru z tych pokarmów.

W przypadku osób nieprzytomnych nie wolno podawać żadnych pokarmów ani płynów do ust, co powoduje niebezpieczeństwo zadławienia. Można natomiast zmierzyć stężenie glukozy za pomocą glukometru, a chorego ułożyć w pozycji bezpiecznej i wezwać pogotowie ratunkowe. Długo utrzymująca się utrata przytomności spowodowana hipoglikemią może przejść w śpiączkę hipoglikemiczną. W przypadku cukrzycy typu 1 chorzy często mają przy sobie zastrzyk z glukagonem, który podany domięśniowo lub podskórnie, zwiększa stężenie glukozy we krwi. Instrukcja, jak to zrobić, załączona jest do opakowania zastrzyku. Jednorazowe podanie glukagonu może, ale nie musi, spowodować odzyskanie przytomności przez chorego.

O czym chory powinien pamiętać?

Jeśli osoba chora na cukrzycę przyjmuje insulinę, powinna mieć stale przy sobie informację o tym przy sobie. Można zaopatrzyć się w specjalną opaskę informacyjną dla diabetyków, lub zapisać informację na karteczce i nosić przy sobie. W przypadku hipoglikemii niezwykle ważna jest kontrola, która pozwoli uniknąć niebezpiecznych sytuacji. Zawsze, gdy hipoglikemia występuje coraz częściej i ma poważniejszy przebieg, należy pilnie zgłosić się do lekarza.


źródło:  www.mp.pl,zdrowydiabetyk.pl,diabdis.com

Zobacz także

Planowaliśmy ślub. Data wyznaczona, zarezerwowana sala, orkiestra, kupione obrączki… I wtedy miał miejsce wypadek. Pijany kierowca…

„A przecież miałam być inna…”. Jak to się dzieje, że powielamy błędy naszych rodziców

„Drogi pamiętniczku…”. Dlaczego warto wrócić do prowadzenia dziennika?