Gotowanie Napoje

Sos beszamelowy – klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit

Żaklina Kańczucka
Żaklina Kańczucka
2 listopada 2020
Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem lub w wersji fit
Fot. iStock
 

Sos beszamelowy to prosty w przygotowaniu dodatek do wielu dań z makaronem, warzywami, mięsem lub z rybą. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników i dobry przepis, dzięki któremu prosty sos nabierze odpowiedniego smaku. Jak przyrządzić sos beszamelowy na kilka sposobów?

Podstawą sosu beszamelowego jest mąka, masło i mleko, czyli produkty tanie, które znajdą się w każdej kuchni. Dodatkowo jej smak podkreśla się solą, pieprzem, gałką muszkatołową, w wersji nieco mniej klasycznej, można dodać oliwki, kapary, czy ulubione zioła. Gotowy sos beszamelowy dobrze komponuje się z zapiekankami, lasagne, z pieczoną i smażoną rybą, szczególnie z dorszem, pstrągiem i łososiem. Bardzo dobrze smakuje także z warzywami (szparagi, kalafior, brokuły), a także serwowany jako dodatek do kurczaka, indyka, wołowiny i jagnięciny. Można go wykorzystać także do innych potraw, wg upodobań, lub na jego bazie przygotować inny sos, np. chrzanowy.

Sos beszamelowy (biały) — przepis  

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy — składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Rada: Możesz przed wlaniem mleka nieco je podgrzać, by nie tworzyły się grudki, co dzieje się często przy wlewaniu mleka prosto z lodówki. Jeśli w sosie pojawią się grudki, nie jest to problem — wystarczy energicznie i odpowiednio długo mieszać, by sos stał się gładki. Warto także powstrzymać się od zwiększania ilości mąki, ponieważ sos po zdjęciu z ognia zacznie stygnąć i bardziej gęstnieć.

Sos beszamelowy z serem — przepis

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy z serem — składniki:

  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając.
  2. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj tarty ser i zamieszaj, aż ser się rozpuści.

Sos beszamelowy fit — przepis 

Sos beszamelowy - klasyczny do lasagne, z serem , w wersji fit

Fot. iStock

Sos beszamelowy fit — składniki: 

  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • 2 płaskie łyżki mąki z pełnego przemiału pszenicy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondlu podgrzej oliwę z oliwek, wsyp mąkę i wymieszaj.
  2. Powoli dolewaj mleko i mieszaj cały czas, aż sos zgęstnieje.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Sos beszamelowy do lasagne — przepis 

Fot. iStock

Sos beszamelowy do lasagne — składniki: 

Lasagne:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek pora,
  • część korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 1/4 szklanka czerwonego wina
  • szczypta cukru
  • oliwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • oregano

Sos beszamelowy:

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • sól
  • pieprz biały lub czarny
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie: 

  1. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora i cebulę drobno pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Oliwę rozgrzej na patelni, wrzuć na nią utarte warzywa, cebulę i pora. Przesmaż, dodaj czosnek i mięso mielone. Smaż do chwili, gdy mięso się zetnie. Następnie dolej wino i trzymaj na ogniu aż do odparowania płynu. Dopraw. Dodaj pomidory, koncentrat, keczup, cukier. Duś razem i dodaj 1/3 szklanki wody. Duś wszystko ok. godziny. Po tym czasie odparuj płyn i dopraw, jeśli trzeba.
  2. Przygotuj sos beszamelowy: Masło roztop na patelni, dodaj do niego mąkę i smaż przez ok. 2 minuty na małym ogniu ciągle mieszając. Ostrożnie wlej mleko, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęstszy i gładki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, na spód nałóż cienką warstwę sosu pomidorowego. Ułóż płaty makaronu, kolejno warstwy: sos pomidorowy, beszamel, makaron, i tak do skończenia składników, by na górze był sos pomidorowy pokryty beszamelem.
    Piecz w temperaturze 180-190ºC 20-30 minut (zależy od makaronu).


źródło: akademiasmaku.pl, www.przyslijprzepis.pl

Gotowanie Napoje

3 wymówki, które podają faceci, kiedy odchodzą. Nie mogło wypalić się coś, co na dobre nigdy nie zapłonęło

Redakcja
Redakcja
2 listopada 2020
Fot. iStock/praetorianphoto

Tak, wymówki. Nie powody, nie argumenty, ale wymówki. Wiesz dlaczego? Bo żadna z tych rzeczy nie jest na tyle ważna, by odejść od osoby, którą się kocha. Bo jeśli się kocha, to się stara związek naprawić, rozmawia się, stara. Jeśli kochasz, to ci zależy. A jeśli miłość się skończyła, to szukasz byle pretekstu, by odejść. Kończysz związek i chcesz iść dalej.

Najczęściej słyszymy zatem:

„Powód” nr 1: „Muszę skupić się na swojej karierze”

Prawda jest taka, że każdy z nas jest w stanie poświęcić czas ukochanej osobie, jeśli uznaje swój związek za priorytet. Życie zawodowe toczy się swoim torem, gdzieś obok. Najważniejsze są relacje z najbliższymi, nic tego nie zmieni. Jeśli usłyszysz, że nie możecie być razem, bon on musi się realizować zawodowo, to oznacza, że nie ma w jego życiu miejsca dla ciebie, a nie dla związku w ogóle. Po prostu nie wie, jak ci o tym powiedzieć wprost. Być może za jakiś czas spotka kogoś, kto zamieszka w jego sercu tak mocno, że priorytety same się ustawią w odpowiedniej kolejności. Ale to nie ty.

„Powód” nr 2: „Boję się zaangażowania”

Inaczej mówiąc: brak mi odwagi, by wziąć odpowiedzialność za związek, bo jednocześnie szukam… lepsze opcji. No tak, jesteś opcją. Bo może gdzieś jest ktoś, z kim to zaangażowanie pojawi się naturalnie i nie trzeba będzie nawet specjalnie o nim myśleć?… Szczere, mocne uczucie sprawia, że chcemy wziąć na siebie odpowiedzialność za drugą osobą, że chcemy związku ze wszystkimi konsekwencjami. Miłość staje się silniejsza niż strach, a chęć bycia z drugą osobą, stworzenia z nią pełnej relacji mobilizuje nas do konkretnych działań i konkretnych zmian. Bez wymówek i szukania sobie usprawiedliwień, że to jeszcze nie pora, że za wcześnie.

„Powód” nr 3: „Coś się wypaliło”

Co to znaczy: wypaliło? To kim byłaś dla niego wcześniej? Chwilowym przebłyskiem? Nad związkiem, uczuciem trzeba pracować, starać się, wkładać w nie codzienny wysiłek. Wtedy tylko relacja ma sens i wtedy tylko ma szansę przetrwać. Jeśli twój partner wycofuje się w momencie, gdy pojawiają się pierwsze nieporozumienia, różnice zdań czy problemy innego rodzaju – nie można powiedzieć, że jego uczucie kiedykolwiek było głębokie… Nie mogło wypalić się coś, co na dobre nigdy nie zapłonęło. Włóż więc między bajki opowieści o tym, jak wielka miłość gdzieś odpłynęła, nagle i niespodziewanie. Jej po prostu nigdy nie było… To mogło być zauroczenie, przelotny flirt, nic zobowiązującego – nic więcej. Zrozum to i biegnij dalej.

Zasługujesz na więcej, stać cię na więcej. Przede wszystkim – na szczerość wobec siebie samej. Nie zadowalaj się relacją, która nie daje ci poczucia bezpieczeństwa, nie proś, by on został. Zamknij ten etap bez żalu. Najlepsze jeszcze przed tobą.


Zobacz także

Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

Jajka faszerowane z pieczarkami i szynką. Wasze przepisy wielkanocne

Ciastka maślane - z cukrem, czekoladą, marmoladą

Ciastka maślane – klasyczne, z cukrem, czekoladą lub marmoladą. Jak je upiec?