Gotowanie Napoje Przepisy

Inka z polskiego sadu – przepis na kawę pachnącą jabłkami

Redakcja
Redakcja
27 marca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Małe przyjemności to najkrótsza droga do szczęścia! Wypróbuj boskie przepisy na kubek bardzo niezwykłej zbożówki – i zrób sobie przyjemność! Dziś jest najlepszy dzień, by nauczyć się żyć szczęśliwie. Weź udział w naszej akcji: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia – naucz się cieszyć swoim życiem i wygrywaj nagrody.

Na gorąco Trudniejsze Bez mleka

Składniki

  • 4 łyżeczki Inki Klasycznej
  • 4 jabłka do pieczenia (np. Szara Reneta)
  • 2 łyżeczki masła
  • 8-10 łyżeczek cukru trzcinowego
  • 400 ml wody
  • Mleko do spienienia

Przygotowanie

Jabłka kroimy na 8 części (bez gniazd nasiennych). W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka. Smażymy na średnim ogniu mieszając ok. 5 min., aż nabiorą złotego koloru. Dodajemy brązowy cukier i mieszamy do momentu, kiedy zacznie się karmelizować. Dolewamy 400 ml przegotowanej wody i wsypujemy 4 łyżeczki Inki. Zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy do kubków, dekorujemy spienionym mlekiem i posypujemy cynamonem.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

Weź udział w naszej zabawie
i zgarnij nagrody od


Gotowanie Napoje Przepisy

Kilka brutalnych prawd o naszej rzeczywistości, które pozwolą ci poradzić sobie z życiowymi trudnościami

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
27 marca 2019
Fot. iStock / JANIFEST
 

Charakter i wewnętrzna mądrość kształtują się z czasem. Rozwijasz się dzięki stratom, które ponosisz i sukcesom, które odnosisz. Gdyby istniała prosta droga do szczęścia i sukcesu, żyłoby się nam… nudno. To, co najlepsze, przychodzi po latach największych zmagań i starań. Niektóre doświadczenia, choć brutalne, sprawiają, że posuwamy się do przodu, silniejsi, z większym zrozumieniem i szacunkiem dla życia.

Zatem dzisiejsze zadanie jest takie: zacznijcie patrzeć na surowe realia życia i najtrudniejsze wyzwania jak na przyjaciół, którzy pomogą wam się rozwijać. Oto kilka przemyśleń:

Pierwszy krok nigdy nie jest łatwy

Początki dobrych rzeczy są zawsze najtrudniejsze, ale to właśnie ten wysiłek toruje nam drogę do wielkości. Bądź silny i zachowaj wiarę. Największym cudem twojego sukcesu w życiu nie będzie to, że coś zakończyłeś, ale że znalazłeś w sobie siłę i odwagę, by zacząć.

Dobre rzeczy rzadko przychodzą szybko i łatwo

Życie w ogóle samo w sobie nie jest łatwe. Jeśli tego właśnie od niego oczekujesz, będziesz się nieustannie rozczarowywać. Osiągnięcie czegoś wartościowego wymaga czasu i wysiłku. Trwałość to najczęstsza cecha osób odnoszących sukcesy.

Zawsze będziesz mieć mniejszą kontrolę niż byś tego chciał

Jedyną rzeczą, którą możesz całkowicie kontrolować w życiu, jest to, jak reagujesz na rzeczy, na które nie masz wpływu. Im szybciej dostosujesz się do tej rzeczywistości, tym lepiej. Mówiąc najprościej: żyć szczęśliwie i być spełnionym oznacza akceptować to, co dzieje się tu i teraz.

Nie możesz całkowicie uniknąć ryzyka

Życie to ryzyko. Szczęście jest ryzykiem. Jeśli nigdy nie jesteś choć odrobinę przestraszony, coś jest nie tak. Nie martw się o błędy i niepowodzenia, martw się tym, czego nie zdobędziesz, gdy nawet nie próbujesz. Martw się o życie, w którym nie żyjesz, i szczęście, które tracisz nie opuszczając bezpiecznej strefy komfortu.

Twoje największe problemy często istnieją jedynie w twojej głowie

Podstawową przyczyną nieszczęścia i porażki nigdy nie jest obecna sytuacja, ale twoje wyobrażenia na jej temat. Szczęście i sukces sprowadzają się do dwóch elementów: sposobu, w jaki myślisz i tego, jak postępujesz w oparciu o swoje myśli.

Długoterminowego szczęścia nie można sobie kupić, trzeba sobie na nie zasłużyć

Jeśli wolisz żyć w otoczeniu przedmiotów o niewielkim znaczeniu niż pielęgnować szczęśliwe, wzbogacające wspomnienia, skup się na zdobywaniu materialnych dóbr. Jeśli jednak jest inaczej, przestań skupiać się na rzeczach, których możesz dotknąć i zacznij dbać o rzeczy, które ciebie „dotykają”.

Nie wszyscy będą Cię wspierać

Jedną z najbardziej wyzwalających rzeczy, których uczymy się w życiu, jest prawda, że nie musimy się ze wszystkimi zgadzać, że wszyscy nie muszą się z nami zgadzać, i to jest OK.

Jesteś lepszy bez niektórych osób, na których Ci zależy

To właśnie w najtrudniejszych chwilach życia zobaczysz, z kim warto utrzymywać znajomość, komu naprawdę na tobie zależy. Ale bądź również wdzięczny wobec tych, którzy cię opuszczają, ponieważ  w ten sposób zyskujesz przestrzeń do rozwoju osobistego oraz przestrzeń dla innych, ważnych osób.


Na podstawie: marcandangel.com


Gotowanie Napoje Przepisy

Inka cytrusowa – przepis na świeżą i gorącą kawę

Redakcja
Redakcja
27 marca 2019
Fot. Materiały prasowe

Małe przyjemności to najkrótsza droga do szczęścia! Wypróbuj boskie przepisy na kubek bardzo niezwykłej zbożówki – i zrób sobie przyjemność! Dziś jest najlepszy dzień, by nauczyć się żyć szczęśliwie. Weź udział w naszej akcji: Szybki kurs czerpania przyjemności z życia – naucz się cieszyć swoim życiem i wygrywaj nagrody.

Na gorąco Trudniejsze Z mlekiem

Składniki

Składniki:

  • Torebka Inki z orkiszem
  • 250 ml szklanki wody
  • Cukier wg uznania
  • Bita śmietana lub mleczna pianka

Sos:

  • 1 limonka
  • 1 mandarynka
  • ½ pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 125 ml wody

Przygotowanie

Sposób przygotowania – SOS:
Sparzone cytrusy obieramy ze skórki za pomocą grubszej końcówki tarki, a następnie wyciskamy z nich sok. W garnku zagotowujemy wodę, cukier, sok i skórki. Po około 15 minutach wyjmujemy skórki i osuszamy. Pozostały syrop gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.

Sposób przygotowania – KAWA:
Do kubka wlewamy około 30 ml wcześniej przygotowanego syropu. Inkę z orkiszem zaparzamy w 200 ml wody i dolewamy do sosu cytrusowego. Całość polewamy pianką z mleka lub bitą śmietaną.

ZNAJDŹ SWÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA INKA.PL

Weź udział w naszej zabawie
i zgarnij nagrody od


Zobacz także

Pączki w 5 minut

Pączki w 5 minut – pokochacie ten przepis

Co jest doktorku, czyli przepisy z wykorzystaniem marchwi

Miętusek - ciasto z miętą i agrestem

Miętusek – ciasto z miętą i agrestem