Dania główne Gotowanie Przepisy

Szybka pizza pełna smaku

Gościnnie w Oh!me
Gościnnie w Oh!me
9 lutego 2021
Fot. www.foodlajf.pl
 

Nie mogło być inaczej i pizza wjechała na kolację, choć wcale w planach jej nie miałam.. Lodówka pusta, na zakupy nie miałam kiedy pojechać, a tu dzwoni przyjaciółka i prosi „Asia, zrobisz mi szybko ciasto na pizzę?” No i jak tu odmówić? Przy okazji sama skorzystałam.

Przepis powstał z potrzeby chwili, choć pizzę robię często, to takiego szybkiego przepisu jeszcze nie było 😊 Zawsze ciasto robię dzień wcześniej, trzymam w lodówce 30h.. Nie tym razem!

Szybka pizza

Fot. www.foodlajf.pl

Składniki na 8 placków:

  • 1 kg mąki „00” na pizzę neapolitańską (ale może też być zwykła 500 lub 480 jeśli akurat nie macie w domu innej) + do podsypywania
  • 8g suszonych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 500-600 ml bardzo ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę mieszamy w misce. Wlewamy około 300 ml ciepłej wody i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż mąka nie będzie sucha. Wtedy przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy przez 10-15 minut. Ja lubię wyrabiać ciasto ręcznie, jest to naprawdę odprężająca czynność. Jeśli chcesz się wspomóc robotem kuchennym – nie ma sprawy. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeśli było za dużo wody na początku, można podsypać więcej mąki.

Formujemy kulę, wkładamy do miski i szczelnie zakrywamy. Stawiamy na około godzinę, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

Fot. www.foodlajf.pl

Rada: aby przyspieszyć czas wyrastania wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 st C

Po tym czasie, przekładamy ciasto na blat i kilka razy zagniatamy. Dzielimy na 8 części i formujemy kulki. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 270 st C (góra-dół) razem z blachą lub kamieniem do pizzy.

Sos do pizzy: 500 ml passata, 3 łyżeczki oregano, sól, łyżeczka cukru trzcinowego, ząbek czosnku (opcjonalnie). Podgrzać w rondelku, dusić przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

Z ciasta uformować placki do pizzy – można sobie pomóc i rozwałkować. Posmarować sosem, posypać mozzarellą, ułożyć ulubione dodatki i piec 6-7 minut.

Smacznego!

Asia z Foodlajf.pl

Fot. www.foodlajf.pl

Fot. www.foodlajf.pl

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl

 



Dania główne Gotowanie Przepisy

Witariańska pizza warzywna

Redakcja
Redakcja
9 lutego 2021
Witariańska pizza warzywna
Fot. iStock – Witariańska pizza warzywna

Pizza to potrawa, która doczekała się nawet własnego święta. Nic dziwnego, skoro lubią ją wszyscy bez wyjątku, włącznie z bardzo wybrednymi dzieciakami. To właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy i w związku z tym mamy przepis na pizzę dla witarian, którzy zamiast tradycyjnej neapolitańskiej wersji, mają znacznie zdrowszą, ale równie smaczną propozycję. Witariańska pizza warzywna zaskoczy niejednego smakosza!

Witariańska pizza warzywna

Uwaga! Do przygotowania dania przyda się dehydrator – urządzenie, które pozwala na suszenie owoców, warzyw, ziół i mięsa – rewelacyjne rozwiązanie dla osób, dla których zdrowe odżywianie to podstawa.

Spód do pizzy:
• 400 g kukurydzy mrożonej – rozmrażamy
• 1⁄2 szkl. przepłukanych pestek słonecznika
• 1 łyżka zmielonego, jasnego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżka staropolskiego octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego

Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym, rozsmarowujemy na kratce, na folii teflonowej i suszymy w dehydratorze 6 godzin. Następnie za pomocą kolejnej kratki przekładamy na drugą stronę i podsuszamy jeszcze około 2 godzin.

Sos do pizzy:
• 1 szkl. majonezu z nerkowców
• 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

Podsuszony spód do pizzy smarujemy powstałym sosem i kolejno układamy:

  • podsuszane pieczarki
  • awokado
    • pomarańczową paprykę
    • małe pomidorki
  • cebulę czerwoną
    • ananas
    • posypujemy suszonym oregano
    • posypujemy brazylijskim parmezanem
  • dekorujemy listkami bazylii lub posypujemy natką pietruszki

SMACZNEGO! 

Witariańska pizza warzywna

Fot. iStock

Zacznij zmiany od dziś!  Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 272 tys. osób na Facebooku, mającego 413 tys. subskrypcji na YT oraz 39 tys. na Instagramie. Jest autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”
i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, a także pomysłodawcą programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.


Zobacz także

Makaron sojowy - kalorie, właściwości, przepisy

Makaron sojowy – idealny do kurczaka i krewetek. Można go jeść na diecie

Pieczarki - właściwości dla zdrowia, przepisy

Pieczarki – niedrogie, smaczne i wszechstronne. Co dobrego jest w pieczarkach i jak wykorzystać je w kuchni?

Ciasto dla leniwych. Wasze przepisy wielkanocne