Go to content

Szybka pizza pełna smaku

Fot. www.foodlajf.pl

Nie mogło być inaczej i pizza wjechała na kolację, choć wcale w planach jej nie miałam.. Lodówka pusta, na zakupy nie miałam kiedy pojechać, a tu dzwoni przyjaciółka i prosi „Asia, zrobisz mi szybko ciasto na pizzę?” No i jak tu odmówić? Przy okazji sama skorzystałam.

Przepis powstał z potrzeby chwili, choć pizzę robię często, to takiego szybkiego przepisu jeszcze nie było 😊 Zawsze ciasto robię dzień wcześniej, trzymam w lodówce 30h.. Nie tym razem!

Szybka pizza

Fot. www.foodlajf.pl

Składniki na 8 placków:

  • 1 kg mąki „00” na pizzę neapolitańską (ale może też być zwykła 500 lub 480 jeśli akurat nie macie w domu innej) + do podsypywania
  • 8g suszonych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 500-600 ml bardzo ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę mieszamy w misce. Wlewamy około 300 ml ciepłej wody i mieszamy. Stopniowo dolewamy wodę, ciągle mieszając, aż mąka nie będzie sucha. Wtedy przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy przez 10-15 minut. Ja lubię wyrabiać ciasto ręcznie, jest to naprawdę odprężająca czynność. Jeśli chcesz się wspomóc robotem kuchennym – nie ma sprawy. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeśli było za dużo wody na początku, można podsypać więcej mąki.

Formujemy kulę, wkładamy do miski i szczelnie zakrywamy. Stawiamy na około godzinę, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

Fot. www.foodlajf.pl

Rada: aby przyspieszyć czas wyrastania wstawiam miskę do piekarnika nagrzanego do 40 st C

Po tym czasie, przekładamy ciasto na blat i kilka razy zagniatamy. Dzielimy na 8 części i formujemy kulki. Układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 270 st C (góra-dół) razem z blachą lub kamieniem do pizzy.

Sos do pizzy: 500 ml passata, 3 łyżeczki oregano, sól, łyżeczka cukru trzcinowego, ząbek czosnku (opcjonalnie). Podgrzać w rondelku, dusić przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

Z ciasta uformować placki do pizzy – można sobie pomóc i rozwałkować. Posmarować sosem, posypać mozzarellą, ułożyć ulubione dodatki i piec 6-7 minut.

Smacznego!

Asia z Foodlajf.pl

Fot. www.foodlajf.pl

Fot. www.foodlajf.pl

Serowe mini pączusie, bez drożdży - zrobisz w 10 minut - poważnie!

Mam na imię Asia.
Gotuję całe swoje dorosłe życie – ale dopiero teraz wiem, że odnalazłam moje miejsce na ziemi. Jest we mnie radość, spełnienie i czuję nieograniczone możliwości. Gotuję prosto i smacznie, z produktów dostępnych dla każdego, w duchu zerowaste i dewizą „nie wyrzucaj-wykorzystaj”. Bawię się łączeniem smaków, chcę porwać ludzi w świat kulinarnych przygód. Przepisy są mojego autorstwa, jeśli inspirację czerpię z innego źródła – zawsze je podaję.

Odwiedź mnie na: www.foodlajf.pl

foodlajf

foodlajf.pl