Go to content

Z patelni na twarz. Poznaj powody, dla których pokochasz niecodzienne zastosowanie masła ghee

Fot. iStock/webphotographeer

Sięgając po naturalne sposoby pielęgnacji, niejednokrotnie jesteśmy zaskakiwani wykorzystaniem produktów, które na pierwszy rzut oka nie mają wiele wspólnego z urodą. Jedną z takich propozycji jest masło ghee, czyli znane wszystkim miłośnikom smażenia na patelni, masło klarowane.

Nic dziwnego, że połączenie tłustego masła i delikatnej urody może nie iść ze sobą w parze. Ale to tylko pozory, więc nadszedł czas, by omówić zalety zastosowania masła ghee w kosmetyce.

Fot. iStock/KarpenkovDenis

Fot. iStock/KarpenkovDenis

Z patelni na półkę z kosmetykami

Masło ghee otrzymuje się dzięki długotrwałemu gotowaniu na małym ogniu zwykłego masła.  Podczas powolnemu podgrzewaniu warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. Po tym procesie masło klarowane powinno być przezroczyste i mieć złoty kolor. Poza tym, że jest to najzdrowszy tłuszcz do gotowania, rewelacyjnie sprawdza się jako odmładzający kosmetyk do skóry dojrzałej. Skóra przesuszona, na której uwidaczniają się pierwsze zmarszczki, szczególnie doceni kurację masłem ghee. Nakładając je na noc na twarz, także pod oczy, można liczyć na wygładzenie i nawilżenie. Po takiej kuracji skóra będzie bardziej jędrna a zmarszczki delikatnie spłycone. Masło ghee zawiera dużą ilość antyoksydantów, dzięki którym hamuje procesy starzenia się, w dodatku wspiera procesy gojenia ran po oparzeniach i wykazuje działanie antybakteryjnie.

Jeśli wykorzystacie je w kuchni, podkręcicie metabolizm, wesprzecie układ trawienny i uspokoicie żołądkowo-jelitowe stany zapalne. Masło klarowane, wbrew obiegowej opinii nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych i podnosi w organizmie poziom substancji przeciwwirusowej zwanej interferonem. W dodatku może długo stać i w lodówce i poza nią, ponieważ oczyszczone z niepotrzebnych substancji, nie zjełczeje szybko.


 

źródło: www.elle.pl, agnieszkamaciag.pl