Ciasta Gotowanie Przepisy

Beziki „jaja sadzone”

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Beziki „jaja sadzone”
Delecta - Beziki „jaja sadzone”
 

Beziki „jaja sadzone” – przepis

Składniki:

1 opakowanie bezy Delecta

125 ml wody

Dekoracja:

200 g dżemu morelowego

Jajka można jeść na różne sposoby. Na twardo, na miękko, w formie jajecznicy czy jajek sadzonych, ale także na słodko, co z pewnością zaskoczy najbliższych. Jak je wykonać? Najpierw przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu). Następnie, zawartość opakowania z bezą miksujemy z zimną wodą przez 8 minut. Gotową masę dzielimy na 8 porcji, nakładając w równych odstępach na papier do pieczenia tak, aby każdy z placków z masy przypominał jajko sadzone. Bezy wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, ale nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczone spody, nakładamy na środek każdej bezy po łyżce dżemu morelowego i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Cóż, jajka to nieodzowny element Wielkanocy. Nie jest jednak nigdzie zapisane, że nie mogą one być na słodko. 😉

 


Ciasta Gotowanie Przepisy

Biszkopt „złap królika”

Redakcja
Redakcja
1 kwietnia 2019
Delecta - Biszkopt „złap królika”
Delecta - Biszkopt „złap królika”
 

Biszkopt „złap królika” – przepis

Składniki

Ciasto:

  • 1 opakowania ciasta biszkopt Delecta
  • 4 jajka
  • 30 ml wody

Krem:

  • 250 g miękkiego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
  • białe winogrona (oczy)
  • różowy lukier (uszy)

Jedni mówią, że królicza łapka podobno przynosi szczęście. Inni mówią, że lepiej podążać za białym królikiem niż go łapać. A my polecamy upiec słodką wersję biszkoptowego królika.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Do masy dodajemy sok z cytryny i miksujemy, aż powstanie puszysty krem. Biszkopt przekrawamy na pół, tak aby powstały dwa półkola. Jedną połowę smarujemy kremem, składamy obie części. Biszkopt układamy płaską krawędzią na paterze i wycinamy trójkątny klin bliżej jednego końca. W wyciętym miejscu będzie szyja królika, a mniejsza część zostawiona z przodu to jego głowa. Z wyciętego kawałka robimy ogon i przyklejamy go po przeciwnej stronie. Całe ciasto smarujemy kremem maślanym. Królika posypujemy wiórkami kokosowymi, z winogron robimy oczy, a różowym lukrem oznaczamy uszy.

Smaczny ten kicak, prawda?


Ciasta Gotowanie Przepisy

14-dniowy, przedświąteczny kurs odpuszczania. Akcja #BabaCud

Hanna Szczygieł
Hanna Szczygieł
1 kwietnia 2019
Fot. iStock

Każdy, kto choć raz miał do przygotowania Święta, wie, ile wysiłku to kosztuje i że po tym wszystkim najczęściej brak ci już energii na radość z tzw. świątecznych chwil, na czas spędzony z prawdziwą sobą i bliskimi, bo czujesz tylko zmęczenie. A gdyby tak raz inaczej?

Zapraszamy was na 14-dniowy przedświąteczny kurs odpuszczania, uczenia się znajdowania najkrótszych, najprzyjemniejszych, najlepszych, a zarazem bardzo kreatywnych dróg.

Przez te dni, będziemy namawiać was do odpuszczania. I bardzo rzetelnie sprawdzać, jak wam idzie! Nauczymy was odpuszczać, szukać sposobów na lżejsze życie, a już na pewno przygotowania do Świąt i podpowiadać, jakie przyniesie wam to  korzyści 😉  – wam i waszym rodzinom!

Bądźcie z nami. Zamiast nadskakiwać wszystkim wokół, po prostu bądźcie z nami i z nimi, w zgodzie ze sobą!

Tak! Mogą dziać się cuda, które sama wykreujesz.

Delektuj się świętami!

Akcja #BabaCud

Pomyśl tym razem też o sobie, o zdrowym rozsądku przed świętami i podczas nich – a poprzez to także swoich bliskich. Niech te  święta znów nie będą kolejną udręką, a frajdą, radością, przyjemnością, smakowitością, delektowaniem się pysznymi potrawami – najlepiej tymi wspólnie przygotowanymi. Nie zapomnij podelektować się  fantastycznym czasem.

Przez 14 dni będziemy zdradzać wam sposoby na uwolnienie głowy od zbędnych obowiązków i poczucia przymusu. Nie musisz robić tego wszystkiego sama. Krok po kroku pozwól sobie na zrelaksowane święta!

Najfajniejsze komentarze nagrodzimy super nagrodami. Niech te święta będą naprawdę dobre! Szukajcie wyzwań na naszej stronie i na Facebooku.

Gotowa na przedświąteczne odpuszczanie? Wiemy, to wcale nie będzie łatwe! Zrób pierwszy krok i wykonaj nasze dzisiejsze wyzwanie!

I tydzień:

01.04.2019 – Mini wyzwanie na dziś:

Zrób listę wszystkich rzeczy, które planujesz zrobić przed świętami. Następnie wykreśl te, które wcale nie są koniecznie.

W komentarzach do tego artykułu napisz nam, co odpuściłaś i dlaczego. Nie wyrzucaj listy – przyda się jutro!

Sprawdź przepis na dziś – i już więcej się nie martw!

Partnerem akcji jest

Apetyt rośnie w miarę jedzenia… Weź również udział w naszym konkursie na najbardziej leniwą potrawę wielkanocną!

Nagrody:

8 x zestaw smakołyków, składający się z:

  • Ciasto drożdżowe DB
  • Babeczki z płatkami czekolady
  • Beza
  • Ciasto Leśny mech
  • Komplet cukrów smakowych (6 smaków)
  • Komplet pisaków
  • Posypki Decorada (3 rodzaje)
  • 2 polewy
  • Budyń wanilinowy i śmietankowy
  • Krem Karpatka
  • Mix do śmietany
  • Mix do mascarpino
  • Proszek do pieczenia
  • Aromat migdał & cytryna
  • 2 x galaretka


Akcja trwa od 01.04.2019 do 14.04.2019 roku. Regulamin akcji dostępny jest tutaj.

TWOJE DANE: Pamiętaj, udział w konkursie jest dobrowolny. Dodając swój komentarz, wyrażasz zgodę na opublikowanie twojego imienia i nazwiska (lub pseudonimu), w przypadku ewentualnej wygranej, na liście laureatów, czyli na wykorzystanie i przetwarzanie twoich danych osobowych w celu przeprowadzenia niniejszego konkursu (zgodnie z przepisami o ochronie danych osobowych i RODO). Nie używamy twoich danych do  innych celów, niż czynności związane z niniejszym konkursem.


Zobacz także

Shake oreo

Shake oreo – nie uwierzycie, jakie to proste!

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha

Czego nie wkładać do mikrofalówki? Zdziwicie się, co na was czyha

Kiedy solić mięso? Kiedy powinno się solić potrawy? Sprawdź

Czy wiesz, kiedy należy posolić potrawę? Większość z nas robi to źle!