Go to content

Beziki „jaja sadzone”

Delecta - Beziki „jaja sadzone”
Delecta - Beziki „jaja sadzone”

Beziki „jaja sadzone” – przepis

Składniki:

1 opakowanie bezy Delecta

125 ml wody

Dekoracja:

200 g dżemu morelowego

Jajka można jeść na różne sposoby. Na twardo, na miękko, w formie jajecznicy czy jajek sadzonych, ale także na słodko, co z pewnością zaskoczy najbliższych. Jak je wykonać? Najpierw przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C (bez termoobiegu). Następnie, zawartość opakowania z bezą miksujemy z zimną wodą przez 8 minut. Gotową masę dzielimy na 8 porcji, nakładając w równych odstępach na papier do pieczenia tak, aby każdy z placków z masy przypominał jajko sadzone. Bezy wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, ale nie wyłączamy piekarnika. Na podpieczone spody, nakładamy na środek każdej bezy po łyżce dżemu morelowego i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Cóż, jajka to nieodzowny element Wielkanocy. Nie jest jednak nigdzie zapisane, że nie mogą one być na słodko. 😉