Gotowanie Porady

Wiosna w kuchni! Poznaj sezonowe must have

Redakcja
Redakcja
16 marca 2021
Fot. iStock
 

Intensywniejsze promienie słońca sprawiają, że z niecierpliwością zaczynamy rozglądać się za oznakami wiosny. Z utęsknieniem czekamy aż zazieleni się nie tylko za oknem, ale także na naszych talerzach. Bo przecież zmiany w przyrodzie powodują też odmianę w naszej kuchni. Już wkrótce na stoły trafią sezonowe warzywa. Sprawdź, czego nie możesz przegapić, zwłaszcza, że niektóre z nich pojawią się na krótko.

Dziś, kiedy większość warzyw i owoców dostępna jest w sklepach niemalże przez cały rok, zdarza nam się zapominać o ich sezonowości. Tymczasem uwzględnianie w diecie zmienności pór roku ma wiele zalet. Gatunki, które rosną w danej strefie klimatycznej, są w sezonie najsmaczniejsze i najzdrowsze. Nie muszą być transportowane z odległych części świata ani sztucznie konserwowane. Świeże, aromatyczne i pełne składników odżywczych nadają daniom wspaniały smak i korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Fot. Materiały prasowe

–  Nie zapominajmy, że nasze ciało przystosowuje się do różnych warunków pogodowych i w naturalny sposób domaga się zmian w codziennym menu – podkreśla Jarosław Korman, dyrektor handlowy firmy Eisberg. – Gdy nadchodzi wiosna, chętnie rezygnujemy z sycących i rozgrzewających dań zimowych, na rzecz potraw lżejszych, mniej kalorycznych, ale za to bogatych w witaminy i minerały. Sezonowe warzywa i owoce odgrywają w nich kluczową rolę.

Wiosenna odnowa z nowalijkami

Wiosna nieodłącznie kojarzy się z nowalijkami. Sałata, rzodkiewka, szczypiorek, cebula dymka to pierwsze ze świeżych warzyw, które pojawiają się w naszej kuchni o tej porze roku. Chwilę później goszczą w niej kalarepa, młoda marchewka, botwinka, ogórki. Stanowią podstawę pysznych sałatek, uzupełniają dania główne, mogą być chrupane na surowo, świetnie komponują się z twarożkiem, a przybrane nimi kanapki skuszą nawet niejadka.

– Nowalijki to świetny sposób na wprowadzenie niezbędnej porcji witamin i minerałów do naszego jadłospisu –  mówi Jarosław Korman z firmy Eisberg. – Wspomogą nas w pokonaniu wiosennego przesilenia, podniosą odporność i przywrócą witalność życiową. Spożywane na surowo nie tracą swoich bezcennych właściwości. Zwróćmy jednak uwagę, żeby korzystać z produktów od sprawdzonych dostawców, którzy dbają, aby warzywa nie były naszpikowane sztucznymi składnikami. Szczególnie pestycydy i nawozy azotowe kumulują się w zbyt szybko hodowanych rzodkiewkach, sałatach, szczypiorku czy ogórkach.

Fot. Materiały prasowe

Nie przegap pory na szparagi

Szparagi to typowe warzywo sezonowe. Ich miłośnicy czekają na nie z utęsknieniem, bowiem smakiem szparagów możemy delektować się tylko raz w roku, od kwietnia do czerwca. Mogą być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Idealnie komponują się z innymi warzywami w sałatkach i kremowych zupach. Pysznie smakują z sosem winegret lub holenderskim. Nadają się do gotowania, blanszowania, grillowania, zapiekania. Są niskokaloryczne i lekkostrawne, a zawarty w nich glutation pomaga oczyścić wątrobę z toksyn.

Młody szpinak zdrowia doda

Szpinak jest odporny na niskie temperatury i jest tzw. rośliną dnia krótkiego. Z tego względu w domowych warunkach może być hodowany jako przedplon lub poplon. Wczesną odmianę wysiewanym już z początkiem wiosny, a jej zbiorów nie powinniśmy przeciągać dłużej niż do maja. Warzywo to nie lubi lata – zbyt długie dni oraz niska wilgotność sprawiają, że traci na wartości.

– Młody szpinak posiada delikatne listki z drobnym żebrowaniem i słabo rozwiniętymi łodygami – mówi ekspert. – Zebrany w tej formie ma subtelny smak i lekko korzenny aromat. Obfituje w witaminy i minerały, a także zawiera silne antyoksydanty. Nie bez przyczyny utarło się, że jest synonimem zdrowego odżywiania. Nie musi jednak przybierać postaci mdłej papki, która niekiedy kojarzy nam się z dzieciństwem. Świeże listki młodego szpinaku możemy zjadać na surowo m.in. w kolorowych i pysznych sałatkach. Znajdziemy je np. w mieszance sałat Green Mix marki Eisberg. Stanowi też dobrą bazę do zielonych koktajli i smoothie, które szybko przygotujemy ze specjalnie skomponowanej mieszanki Green Drink.


Gotowanie Porady

Dziewięć rzeczy, których wszyscy pragniemy, a które pozbawiają nas szczęścia

Redakcja
Redakcja
16 marca 2021
Fot. iStock / MangoStar_Studio
 

Mówi się, że człowiek potrzebuje tylko trzech rzeczy, aby być naprawdę szczęśliwym: kogoś do kochania, czegoś do dokonania i czegoś, na co można mieć nadzieję. Nie wygląda to na zbyt skomplikowany plan, a jednak my wolimy szukać szczęścia gdzie indziej- tam, gdzie go nie ma – w płytkich celach i pragnieniach – w dobrach materialnych, intensywnych, ale krótkich emocjach i relacjach z niewłaściwymi ludzmi.

Szczególnie mocno ciągnie nas tam, gdzie najmniej bezpiecznie. Chcemy tego, co nas zniewala, co sprawia, że stajemy się zależni.

Aby być szczęśliwszym, NIE potrzebujesz:

Zadowalać wszystkich dookoła

Łatwo dawać z siebie tyle innym, żeby w końcu całkowicie się zatracić. Tę cienką granicę między własną strefą komfortu, a poczuciem zobowiązania wobec innych warto nakreślić sobie jak najwcześniej.

Iść na łatwiznę

Owszem, czasem trzeba odpuścić, wybrać najprostsze rozwiązanie, nie podchodzić do wszystkiego ambitnie i osobiście. Ale nie wybierajmy tej ścieżki jako stylu życia. To, co rozwija nas najbardziej, to co ma największą wartość, to kryzysy.

Pewności i gwarancji

Zawsze zostawiaj sobie margines prawdopodobieństwa, że coś nie pójdzie po twojej myśli. Masz wielkie oczekiwania, a to wiąże się z olbrzymią presją.

Być lepszym od innych

Życie to nie wyścig, a ty nie musisz stale konkurować z innymi. Nie oglądaj się na nikogo, spokojnie dąż prosto do celu, który sobie wyznaczyłeś – dla siebie, nie dla innych.

Poczucia kontroli nad wszystkim

Im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej: nie masz wpływu na bardzo wiele rzeczy, które wydarzają się w twoim życiu. Nie jesteś w stanie wszystkiego kontrolować. Pozyskanie tej świadomości bywa momentem przełomowym dla wielu z nas. Oto nagle okazuje się, że mogliśmy naszą energię spożytkować w inny, o wiele zdrowszy sposób.

Niesamowitego poczucia sukcesu

Żeby być szczęśliwym w życiu potrzebujesz wielkich sukcesów. Jasne, miło jest mieć na koncie kilka motywujących, pozytywnych zdarzeń.

Ciągłego poklasku ze strony innych ludzi

Wszyscy lubimy być doceniani, kochani, zauważani. Ale czy naprawdę potrzebujemy ciągłego poklepywania po plecach i mówienia o tym, jacy jesteśmy wspaniali? Na dłuższą metę to nie motywuje, ale uzależnia i to w niebezpieczny sposób. Tracimy poczucie rzeczywistości starając się być takimi, jakimi chcieliby nas widzieć inni.

Lepszego momentu w życiu

Człowiekowi z natury trudno przychodzi docenianie tego, co ma. Wolimy pozostać wiecznie nienasyceni niż powiedzieć: dziękuję, dla mnie wystarczy. Latami czekamy na lepszy moment, lepszego partnera, lepszą okazję do zmiany pracy. A życie przemyka gdzieś obok.

Bycia szczęśliwym 24 godziny na dobę

To musi być męczące. Nie da się być stale uśmiechniętym, nie da się być wiecznie szczęśliwym. Trudne i nie zawsze miła przeżycia są wartością, przed którą nie należy uciekać.


Na podstawie: marcandangel.com



Zobacz także

Brownie - z czekolady, fasoli, buraka, z malinami - przepis

Brownie – idealnie czekoladowe, wilgotne ciasto. Jak upiec brownie na różne sposoby?

eskalopki z kurczaka, indyka, wieprzowe, cielęce

Eskalopki – z kurczaka, indyka, wieprzowe i cielęce. Przepisy na pyszny obiad

Shake! Mleczny koktajl na 10 sposobów - bardzo pysznych sposobów!

Shake! Mleczny koktajl na 10 sposobów – bardzo pysznych sposobów!