Gotowanie Porady

Para buch, czyli zdrowy obiad wprost w bambusowego koszyczka

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2019
Fot. iStock
 

Gotowanie na parze to trend nieustępujący z naszych jadłospisów. Cenimy jego funkcjonalność – dzięki przygotowywaniu potraw w ten sposób, produkty takie jak warzywa czy mięso tracą zdecydowanie mniej wartości odżywczych w porównaniu do tych gotowanych w wodzie czy smażonych na rozgrzanym oleju. Posypując dania na parze orzechami lub pestkami wzbogacamy je o dodatkowe witaminy i minerały. To także sposób na kuchnię w stylu fit, dlatego zachęcamy do wypróbowania jednego z naszych przepisów. Sprawdź, który najbardziej przypadnie Ci do gustu i chwyć po bambusowy koszyczek!

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • filet z łososia
  • awokado
  • roszponka
  • 100 g Jagód Goji Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.

Dietetyczny gulasz warzywny z orzechami nerkowca

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 75 g Orzechów nerkowca Bakalland
  • 100 g Żurawiny Całe owoce Bakalland
  • 1 duża cebula
  • świeży szczypiorek
  • czarne oliwki
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana kroimy w kostkę, umieszczamy w misce, zasypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przy pomocy ręcznika papierowego odsączamy wytrąconą wodę, dzięki czemu pozbędziemy się charakterystycznej dla tego warzywa goryczki. Cukinię, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek – w cienkie plasterki. W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. W koszyczku układamy równomierną warstwę warzyw, posypujemy je solą i pieprzem, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Warzywa parujemy na wolnym ogniu ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości. W miseczce łączymy ze sobą składniki na sos. Uparowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy czarne oliwki, żurawinę i orzechy nerkowca, po czym całość mieszamy dokładnie z sosem. Posypujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Gotowanie Porady

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2019
Fot. Materiały prasowe
 

Zielona, Chrupiąca Sałatka z łososiem na parze

Składniki:

  • filet z łososia
  • awokado
  • roszponka
  • 100 g Jagód Goji Bakalland
  • 100 g Pestek dyni Bakalland
  • 100 g Chrupiącej Sałatki Bakalland
  • oliwa z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz

W garnku o średnicy koszyczka zagotowujemy wodę. Na nim ustawiamy bambusowy koszyczek wyłożony papierem do pieczenia z wyciętymi dziurkami. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą. Oprószamy rybę solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy w koszyczku, a następnie przykrywamy bambusową pokrywką. Parujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut. Na talerz wykładamy umytą roszponkę, pokrojone awokado i kawałki łososia. Całość posypujemy jagodami goji i pestkami dyni oraz Chrupiącą Sałatką.


Artykuł powstał we współpracy z Bakalland


Gotowanie Porady

Joga jest zdrowa – Międzynarodowy Dzień Jogi 2019 w Łazienkach Królewskich

Redakcja
Redakcja
20 czerwca 2019
Fot. Materiały prasowe

Aktywnie, radośnie, międzynarodowo, muzycznie, tanecznie, smacznie i zdrowo –  tak w Polsce obchodzono po raz piąty Dzień Jogi pod hasłem „Joga jest zdrowa”.

Za nami V edycja tego międzynarodowego Dnia. Polska jest wśród  200 krajów zaangażowanych w obchody Dnia Jogi ogłoszonego w 2014 roku przez ONZ. Jest to wyśmienita okazja do podniesienia świadomości na całym świecie i pokazanie wielu korzyści płynących z uprawiania jogi – podsumował Tsewang Namgyal Ambasador Republiki Indii.

Oficjalne obchody tego święta pod patronatem honorowym Ambasadora Republiki Indii Tsewang Namgyal w Warszawie przyciągnęły ponad 25 tys. osób które w atmosferze rodzinnego pikniku ćwiczyły jogę i korzystały z wielu przygotowanych przez organizatorów atrakcji. Również ambasadorki jogi Aneta Awtoniuk, Agnieszka Cegielska, Edyta Herbuś, Paulina Holtz, Dominika Łakomska, Małgorzata Pieczyńska, Natalia Przybysz, Ewa Szabatin, wspólnie aktywnie wspierały to wydarzenie.

Fot. Materiały prasowe

Dla uczestników przygotowane zostały lekcje jogi z dyplomowanymi nauczycielami najpopularniejszych metod i stylów (joga metodą Iyengara, Ashtanga, Bikram, Kundalini, Vinyasa Flow, Sri Sri, Aerial), a także joga dla biegaczy oraz dla kobiet w ciąży.

– Strefa spotkań Bosonamacie.pl i strefa Zwierciadła z warsztatem „Smak równowagi” Karoliny i Macieja Szaciłło, Robimy jogowe słodycze bez cukru” – warsztat Fundacji Szczęśliwi Bez cukru, liczne wykłady i warsztaty m.in. z oddechu Grzegorza Pawłowskiego.

– Występy grup artystycznych: m.in. pokazy klasycznego tańca indyjskiego oraz występ bardzo klimatycznego zespołu Warm Heart, rano można było rozpocząć dzień przy dźwiękach gongów medytacyjnych.

– Spotkania, pogadanki znanych i lubianych autorów książek o tematyce poradniczej
i zdrowotnej, premiery książek.

– Strefa kulinarna: stoiska z wegetariańskimi i wegańskimi potrawami i lodami, kuchnia indyjska, słodkości, aromatyczna kawa i nowości smakowe herbat indyjskich Yogi Tea jak również produktów Sante.

– Strefa relaksu: odpoczynek na leżaku, kocyku, matach, rozmowy z przyjaciółmi.

– Strefa dla dzieci Art of Living z licznymi animacji i zajęciami dla dzieci m.in. Joga i logopedia, warsztat dla dzieci i rodziców, Fun for mind – zabawy poprawiające uważność i koncentrację i wiele, wiele innych.

– Strefa wystawców jak co roku kolorowa: najnowsze kolekcje ubrań do jogi, mat, i akcesoriów,  książek i naturalnych produktów, kosmetyków, unikatowych produktów kulinarnych i przypraw, przedmiotów dekoracyjnych.

– Himalaya zapraszała do strefy ayurwedyjskiej z licznymi atrakcjami.

– LOT zapraszał do robienia odLOTowych zdjęć w fotobudce.

Fot. Materiały prasowe

Ponadto warsztaty malowania henną, badanie energii i poziomu stresu, i wiele innych atrakcji.

Do głównych obchodów przyłączyły się też czynnie inne polskie miasta i tak od morza aż po góry, na wydarzeniach: piknikach, otwartych zajęciach jogi, wykładach
i spotkaniach minął ten wyjątkowy Dzień dla sympatyków, zainteresowanych jogą i zdrowym stylem życia. https://dzien-jogi.pl/2019-gdzie-swietujemy-w-calej-polsce/

Patron honorowy: Ambasador Republiki Indii, Jego Ekscelencja Tsewang Namgyal, Ambasada Indii

Organizatorzy Międzynarodowego Dnia Jogi w Polsce: Porozumienie Szkół Jogi (PSJ), Indyjsko-Polska Izba Gospodarcza (IPCCI) oraz Fundacja Art of Living Polska (AOL), Muzeum Łazienki Królewskie

Partnerzy wydarzenia: Indian Association of Poland, Rival, Systemate, Media Connect, Decathlon, Good Mind

Sponsorzy: Himalaya, LOT, Yogi Tea, Sante, Indorama Ventures, Weco-Travel, Belbin Polska, Bollywood, Ricola

Patroni medialni: Joga, Sens , Zwierciadło, Bosonamacie.pl, Dog&Sport, Estilo, Eden Spa, Kolor, Korpo Voice, Najwspanialsze, Ohme.pl, poradnikzdrowie.pl, Internetowe Studio Portal Yogi, SPAEden.pl, Świat Elit, Tylkozdrowie.pl, Uroda Życia, Villa, VIP Magazine, VIVA, wformie.pl, Woman’s Health, Yoga & Ayurweda, Zdrowie

Wszystkim bardzo dziękujemy i zapraszamy na VI edycję już za rok 🙂

Więcej info: www.dzien-jogi.pl oraz facebook.com/DzienJogi i w wydarzeniu na FB: facebook.com/events/807589759625609/

A więcej informacji na temat jogi na portalu: Bosonamacie.pl

Fot. Materiały prasowe


Z inicjatywy premiera Indii Narendry Modi 11 grudnia 2014 r. Zgromadzenie Ogólne ONZ wyznaczyło dzień 21 czerwca na obchody Dnia Jogi. Od 5 lat na całym świecie w 200 krajach odbywają się wydarzenia dedykowane popularyzacji jogi i zdrowego stylu życia.


Zobacz także

Tort Atrapa – udaje tort, ale smakuje lepiej. Wasze przepisy wielkanocne

Tak, mazurki kocham i jeść i przygotowywać! Wasze przepisy wielkanocne

Letnie hity z promenady! Owoce leśne w żelu – przepis