Też zawsze łapiesz się na pułapkę pt.: „o nie, jeszcze ziemniaki…”? Wszystko gotowe, a tu pach, jak nic 20 minut czekania. W zależności od tego jakie ziemniaki mamy, jak drobno je pokroimy będą się gotować te nieszczęsne 20 minut. Okazuje się jednak, że można ugotować je dwa razy szybciej! Wystarczy jeden sprytny trik!Jak szybko ugotować ziemniaki?
Ziemniaki to niekończące się źródło kuchennych przepisów. Jeśli wpiszesz w internetową przeglądarkę „przepisy na ziemniaki”, zdziwisz się, jak wiele rzeczy można z nich zrobić. Ziemniaki są doskonałą bazą do niemal każdego potrawy – od przystawek, przez sałatki po dania główne.
Jak szybko ugotować ziemniaki?
Standardowo ziemniaki gotują się dość długo. Wiele zależy od tego, jaki gatunek ziemniaków wybierzemy i jak drobno je pokroimy. Zazwyczaj gotują się około 20 – 30 minut. Można jednak ten czas znacznie skrócić i co najważniejsze, bez większego zachodu…
Trik jest tak prosty, że zapytacie siebie – „dlaczego wcześniej na to nie wpadłam?!” i wcale nie potrzeba żadnych szybkowarów i innych cudów!
Jak szybko ugotować ziemniaki? To proste! Zamiast zalewać je zimną wodą, zagotuj wodę w czajniku i zalej wrzątkiem! Pamiętaj, żeby gotować je pod przykryciem – to również wpłynie na czas ich gotowania! Tak gotowane ziemniaki będą gotowe w ok. 10 minut, a jeśli dodatkowo pokroisz je na drobne kawałki ten czas skróci się nawet do 5 minut!
PS: Pamiętajcie, żeby nie obierać ziemniaków dzień wcześniej. To bardzo zły pomysł, żeby zostawiać je na wiele godzin w wodzie. Tracą wartości odżywcze, no i są niesmaczne!
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
- białe ziemniaki są bardzo pożywne
- mogą być doskonałym dodatkiem do diety odchudzającej
- są zdrowe – wszelkie mity o ich wpływie na otyłość obalono!
- twoja dieta będzie kompletna pod względem odżywczym
- ziemniaki to odżywcza potęga
- są bardzo tanie!