Gotowanie Porady Przepisy

Co jeść latem w pracy? Sprawdź pomysły na szybkie i smaczne dania

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2019
Fot. Materiały prasowe
 

W tym roku wakacyjna pogoda zdecydowanie nie zawodzi! Słońce i wysoka temperatura sprzyjają amatorom kąpieli w jeziorach czy morzu, wielbicielom skąpej odzieży i opalonych ciał. Jednak upał bywa zmorą, szczególnie gdy przychodzi nam spędzać gorące dni w biurze. Wówczas i nasz mózg znacznie zwalnia obroty, domagając się posiłku, o którym nasz żołądek ani myśli. Co zatem jeść, gdy skwar nie odpuszcza, a my pragniemy mieć energię, czuć się lekko i rześko?

Sezonowe skarby

Jeśli chodzi o wybór warzyw i owoców, lato zadowoli największych malkontentów. Pewnie dlatego właśnie wówczas wielu z nas ochoczo wykorzystuje dobrodziejstwa natury, a swoją dietę opiera właśnie na  sezonowych produktach. Katarzyna  Głębocka – ekspert firmy Eisberg radzi by postawić na lekkie sałatki, zwłaszcza, gdy żar leje się z nieba. – Upalna pogoda często odbiera nam chęć do gotowania. Jednak wcale nie trzeba skomplikowanych przepisów i wielu godzin spędzonych w kuchni, aby docenić smaki lata. Większość owoców i warzyw najlepiej smakuje na surowo, na przykład w postaci sałatek. Aby cieszyć się uczuciem sytości dłużej, warto urozmaicić mieszankę warzyw białkowymi produktami takimi jak: sery, rośliny strączkowe lub białe mięso. Dressing zapakujmy osobno i polejmy sałatkę tuż przed spożyciem – dzięki czemu na dłużej zachowa świeżość.

Wszystko (w) płynie

Stałe jedzenie, zwłaszcza ciężkostrawne, może skutecznie zniechęcić nas do spożycia lunchu. Pamiętajmy jednak, że pominięcie tego posiłku nie jest dobrym wyjściem z sytuacji. Jeśli nie dopisuje nam apetyt jedzmy małe porcje, ale częściej. W upalne dni świetnie sprawdzą się płynne potrawy typu chłodnik na bazie kefiru czy hiszpańskie gazpacho. Śniadania także możemy przyjmować w tej formie, wlewając do kubka termicznego zdrowe koktajle na bazie zielonej herbaty czy sezonowych warzyw i owoców, zamiast gorącej kawy. Dzięki nim zyskamy przydatną energię, a dodatkowo uzupełnimy braki mikroelementów, które kawa niestety wypłukuje. Koktajle możemy komponować tak, aby w zależności od naszych potrzeb były  lekkie i orzeźwiające albo gęste i sycące. Do pracy proponujemy wybrać tę drugą opcję, która zastąpi jeden posiłek. Koktajl z dodatkiem szpinaku, malin i płatków owsianych będzie prawdziwą bombą witaminowo – błonnikową.

Kompaktowe owoce

Lato to również bogaty wybór owoców, które pojawiają się na naszych stołach pod przeróżnymi postaciami. Świeże najlepiej jeść tuż po zakupie, bo już po kilku godzinach poza lodówką mogą wyglądać mało apetycznie. Jeśli jednak marzy nam się smak sezonowych owoców w pracy, możemy zmiksować je na mus, zachowując ich cenne mikroelementy. Taki mus świetnie skomponuje się
z jogurtem naturalnym czy musli, ale już sam w sobie będzie wyśmienitym deserem. Dobrym pomysłem będzie również zabranie w słoiczku deseru na bazie nasion chia i mleka kokosowego, wykańczając go musem z ulubionych owoców. Kolejną propozycją na przemycenie owocowych smaków do swojej diety jest zamrożenie rozdrobnionych truskawek bądź malin
w formie kostek lodów. Można dodać także listki mięty lub sok z cytryny. Kilka kostek wrzuconych do butelki z wodą, nie tylko sprawi, że będzie przyjemnie chłodna, lecz także zyska subtelny owocowy posmak, dzięki czemu chętniej będziemy po nią sięgać.

Sałatka mocy

Fot. Materiały prasowe

Składniki:

– 1 woreczek mieszanki Fitness mix Eisberg

– 1 pierś z indyka

– 1 garść kiełków lucerny

– 8 pomidorków cherry

– ¼ pęczka szczypiorku

– 1 garść sezamu

– sól, pieprz

Dressing:

– 50 ml Dressingu Yoghurt Eisberg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W miseczce ułożyć mieszankę Fitness mix. Dodać pomidorki przekrojone na pół i posiekany szczypiorek. Pierś z indyka przyprawić, usmażyć na patelni, a następnie pokroić w paski. Wszystkie składniki połączyć. Sałatkę udekorować kiełkami lucerny oraz sezamem. Całość polać gotowym Dressingiem Yoghurt.


Artykuł powstał we współpracy z Eisberg


Gotowanie Porady Przepisy

Domowej roboty konfitury dla zapracowanych

Redakcja
Redakcja
5 sierpnia 2019
Fot. iStock
 

Sezon letni to czas na świeże, soczyste i dojrzałe owoce. Byłoby świetnie zachować wakacyjne smaki na dłużej, prawda? Dlatego już teraz powinniśmy pomyśleć o zrobieniu pysznego, domowego przetworu, który z pewnością przypomni nam smaki lata w jesienny czy zimowy dzień.

Mowa tu oczywiście o konfiturze, której przygotowanie wbrew pozorom, nie jest bardzo pracochłonne. Jeśli macie ochotę rozkoszować się słodkim i owocowym smakiem przetworów w letnie lub chłodne dni, to koniecznie sprawdźcie propozycje, jakie dla Was przygotowaliśmy.

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem

Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z cynamonem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 600 g truskawek
  • 400 g rabarbaru
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Delecta
  • 4 łyżeczki cynamonu

Dla osób, które lubią kwaśno-słodkie smaki, mamy coś specjalnego. Połączenie rabarbaru z truskawkami stworzy idealnie letni i świeży smak, któremu nie będziecie mogli się oprzeć!

Aby przygotować konfiturę, należy obrać rabarbar i pokroić go na kawałki (około 1 cm).  Następnie, dusimy go z dodatkiem cynamonu przez około 15 minut w garnku z grubym dnem, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Później zajmujemy się truskawkami – myjemy je, oczyszczamy z szypułek, kroimy w ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Do naszego miksu owocowego dodajemy cukier żelujący i podgrzewamy całość, ciągle mieszając, aż masa się zagotuje. Owoce gotujemy przez około 3 minuty, a następnie wlewamy masę do wyparzonych słoików. Jak wystygnie możemy cieszyć się cudownym smakiem konfitury, kiedy tylko przyjdzie nam na to ochota. 

Konfitura jagodowa z tymiankiem

Konfitura jagodowa z tymiankiem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 500 g borówek amerykańskich lub jagód
  • 15 g Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
  • garść świeżego tymianku
  • 150 g cukru

Miłośnikom niebanalnych smaków z pewnością spodoba się pomysł na konfiturę z jagód… z małą innowacją, ponieważ z dodatkiem tymianku!

Na początek, wypłukane i osuszone owoce wkładamy do garnka, dodajemy Dżemix i zagotowujemy całość, ciągle mieszając. Następnie obieramy listki tymianku i dodajemy do owoców, wraz z cukrem. Tak przygotowaną mieszankę gotujemy pod przykryciem około 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika po ugotowaniu. Nie oszczędzajmy słoików i zróbmy większy zapas na zimę!

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z kardamonem | Fot. Materiały prasowe

Składniki:

  • 300 g marchwi
  • 600 g pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 opakowanie Dżemixu uniwersalnego 3:1 Delecta
  • 5 ziaren kardamonu
  • 250 g cukru
  • 50 ml wody

Można by pomyśleć, że konfitura z dodatkiem warzyw nie może być dobra… Nic bardziej mylnego! Warto zaryzykować i przekonać się na własnym podniebieniu. 😊                                                                       Aby przygotować konfiturę należy obrać marchewkę i pokroić na cienkie plasterki. Następnie podlewamy ją wodą i sokiem z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Gdy marchewka zmięknie, blendujemy ją na gładki mus. Do gotowej masy dodajemy obrane i pokrojone pomarańcze, utarty w moździerzu kardamon i wszystko mieszamy. Kiedy już wszystko idealnie połączymy, dodajemy Dżemix, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy cukier i ponownie gotujemy przez około 3 minuty. Gotowa konfitura zaskoczy Was niesamowicie pysznym smakiem. Bon appetit!

 

Etykiety na słoiczki do pobrania:

https://delektujemy.pl/wp-content/uploads/2017/06/etykiety_naklejki-na-sloiki_przetwory_delektujemy.pl_.pdf

Jeśli jesteście ciekawi innych owocowych konfitur, koniecznie zajrzyjcie na https://delektujemy.pl/przepisy-na-przetwory/.


Artykuł powstał we współpracy z Delecta


Gotowanie Porady Przepisy

„Bo on jest taki tajemniczy”, czyli dlaczego kobiety kochają introwertyków

Anna Frydrychewicz
Anna Frydrychewicz
5 sierpnia 2019
Fot. iStock/Milan_Jovic

Zdarza się dość często, że naszą uwagę przykuwają osoby, które wydają się nieśmiałe, milczące, takie, które wolą obserwować wszystko z daleka i roztaczać wokół siebie aurę tajemniczości. Taka postawa zdecydowanie pobudza naszą wyobraźnię, sprawia, że chcemy kogoś lepiej poznać, odkryć ten „sekret”. Skłonność do introwertyzmu wydaje nam się szalenie pociągająca, zwłaszcza na początku relacji. Dlaczego?

Mężczyzna – introwertyk posiada pewne cechy, które w początkowej fazie relacji czynią go szczególnie atrakcyjnym:

Umiejętność słuchania

Introwertycy są zwykle lepszymi „słuchaczami”. Nie tylko słuchają tego, co się mówi, ale też myślą o tym, analizują, parafrazują to, co zostało powiedziane, aby rozmówca czuł się słuchany i rozumiany. To bardzo ważna umiejętność w miłości, Bezowocne jest wchodzenie w relacje, które nie będą trwać. Słabe umiejętności słuchania szybko zabiją związek, pamiętajmy o tym.

Tajemnica do odkrycia

Ktoś, kto nie wpuszcza do swojego świata natychmiast wszystkich nowych znajomych, kto zachowuje dystans i wyraznie stawia granice, intryguje i wzbudza ciekawość.  Wiele z nas daje się złapać na ten „wabik”. Jeśli mężczyzna nie mówi wiele o sobie, nie chce się od razu „odkryć”, wyobrażamy sobie to, co nie zostało powiedziane. Bywa, że to staje się początkiem katastrofy, kiedy on okazuje się kimś zupełnie innym, niż myślałaś…

Poważna postawa i uczciwość

Jako, że żyje trochę „wewnątrz siebie”, mężczyzna – introwertyk ceni sobie prostolinijność i szczerość  – zwłaszcza wobec samego siebie. Ma kilka cech, które sprawiają, że uczciwość jest dla niego podstawową wartością. Bycie samoświadomym, rozumienie osobistych mocnych i słabych stron, brak potrzeby imponowania innym, docenianie wysokiej jakości relacji… Introwertycy są zazwyczaj uczciwi w tym, co robią, o czym myślą, jak się czują i udzielają uczciwych informacji zwrotnych.

Zmysł obserwacji

Introwertyk przygląda się ludziom i sytuacjom z dystansu, zatem widzi więcej. Jeśli podzieli się z tobą swoimi wnioskami, może cię naprawdę zaskoczyć. Zobaczysz w nim kogoś, kto z uwagą patrzy na innych i potrafi ich zrozumieć. Takie cechy u mężczyzny, wraz z jego „niedostępnością” i zdystansowaniem stanowią bardzo interesującą mieszankę.

Umiejętność sprawienia, że poczujesz się wyjątkowo

Jakże mogłoby być inaczej, skoro mimo całej jego skomplikowanej natury, to ciebie właśnie zapragnął poznać lepiej i, co ważniejsze to tobie postanowił dać się „odkrywać”?…

Jak rozwinie się dalej ta znajomość? Wszystko pozostaje sprawą indywidualną, warto jednak pamiętać, że żadna relacja nie ma przyszłości, jeśli nie ma w niej dobrej komunikacji między partnerami. W miłości introwertyk musi zatem nauczyć się mówić więcej o swoich uczuciach i myślach, choćby jedynie z uwagi na swoją partnerkę i dobro związku.


Zobacz także

Szparagi w szynce przepis

Szparagi w szynce z grilla – przepis

Shake truskawkowy jak z Maka? A może wegański lub w wersji fit? Spokojnie, mamy wszystkie przepisy

Shake truskawkowy jak z Maka? A może wegański lub w wersji fit? Spokojnie, mamy wszystkie przepisy

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu

Zdrowy, jednogarnkowy obiad w okamgnieniu