Go to content

Błyskawiczne placuszki serowe – sekret tkwi w jednym składniku

placuszki serowe z jabłkami, truskawkami, z bananem, z budyniem
Fot. iStock

Placuszki serowe to słodka propozycja na śniadanie lub podwieczorek. Delikatne i pyszne, przypadną do gustu nie tylko dzieciom. Jak zrobić placuszki serowe?

W przypadku placuszków serowych najważniejszy jest twaróg. W jego doborze nie ma sztywnych zasad — można sięgnąć po tradycyjny twaróg w kostce, zarówno chudy jak i tłusty, a nawet wykorzystać zmielony twaróg sernikowy z wiaderka lub serek homogenizowany. Możliwości jest kilka, więc przepisów z ich wykorzystaniem również nie brakuje.

Placuszki serowe — składniki:

  • 250 g twarogu
  • 50 g mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • cukier puder do obsypania placuszków
  • olej do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka jajek oddziel od białek. Do żółtek dodaj cukier z cukrem waniliowym i wymieszaj. Twaróg podziel na trzy części.
  2. Do masy z żółtek dodaj część jedną część twarogu i trochę mleka i wymieszaj. Dołóż kolejną porcję twarogu i mleka, i znów zamieszaj. To samo zrób z ostatnią częścią twarogu i mleka. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, by wszystko się ze sobą połączyło.
  3.  Białka ubij na sztywno i dodaj do masy z żółtek i sera — całość delikatnie mieszamy.
  4. Na rozgrzaną patelnię nakładaj porcję ciasta twarogowego, formując zgrabne placuszki. Smaż każdy placek do zrumienia z obu stron.
  5. Gotowe placuszki przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.