Go to content

Lubisz gotować dla siebie i innych? Czerpiesz z tego nieoczywiste korzyści!

Fot. iStock/Marco_Piunti

Lubicie gotować? Jest coś wyjątkowego w przygotowywaniu jedzenia od podstaw. Od kupna składników, układania ich na blacie, aż po smakowanie, jak wszystko wyszło. Psycholodzy mówią, że istnieje wiele korzyści wynikających z gotowania i nie chodzi tylko o zaspokojenie naszego głodu czy zachcianek. 

Podobnie jak w przypadku malowania czy tworzenia muzyki, gotowanie jest punktem wyjścia do twórczej ekspresji, co pomaga w radzeniu sobie ze stresem, bo w ten sposób możemy wyrazić siebie. Ponadto przygotowywanie posiłków jest także sposobem na praktykowanie uważności, odwieczną techniką zwalczania lęku i maksymalizowania szczęścia. Eksperci zwracają uwagę na pieczenie, które wymaga dużej uwagi. Jeśli skupiasz się na zapachu i smaku, na byciu obecnym w tym, co tworzysz, na samym akcie uważności, może to być twój faktyczny sposób na walkę ze stresem.

Ci, którzy zmagają się z depresją, znajdują ukojenie w pieczeniu, ponieważ odsuwają swój umysł od smutnych myśli i zmuszają się do skupienia się na kulinarnym zadaniu, którego efekty można dzielić z innymi.

Mój syn mówi, że największą przyjemnością, jaką można zrobić drugiej osobie, jest ugotowanie jej czegoś smacznego. Dużo w tym prawdy, ponieważ przygotowanie jedzenia dla rodziny czy przyjaciół może być formą komunikacji, wyrażania uczuć – oznaką wdzięczności, sympatii. Jedzenie może być wyrazem miłości.

Gotując dla kogoś, dajemy mu część siebie, część swojego czasu, uwagi.To forma altruizmu, który sprawia, że czujemy się lepiej, że mamy poczucie zrobienia czegoś dobrego dla świata, co może poprawić nasze samopoczucie i sprawić, że dobrze myślimy o sobie, że nasza „ważność” w relacjach z innymi wzrasta.

Jak widać gotowanie ma wiele ukrytych korzyści, które wpływają na nas pozytywnie. Także, gotujmy na zdrowie nie tylko fizyczne, ale też psychiczne.


źrodło: countryliving.com